Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
Nyugi... ne kapkodj, nem vagy buta... át kell gondolnom a dolgokat.
![]()
....hath...azert koszi
![]()
amugy ez olimpiasz-os feladat...kerestem a neten a tetelt de nem talaltam meg....szoval megoldaas kell legyen amugy I1 nek 90mA-t kaptam.....ahogy olvastam itt masnak is annyi
Idézet: „de nem ad konnyen 10 es jegyeket” Nálunk még mindig 5-ös a max. ![]()
azt megengedem de en Romaniaban elek
![]() ![]()
I1 az mindenféleképpen fix dolog, nincs rajt semmi feszmérő vagy ilyesmi. Tehát ott 600 ohm -ra jut 45V feszültség, az 75mA lesz.
Nos mond meg a tanárnéninek, hogy ez a feladat leírása így nem jó...
![]() ![]() ![]()
Nem olyan ördöngősség. Az I áramot kiszámolod a két feszültség különbségéből, és R1 ellenállásból. Az I1 áramot az U2 R2 ből. A két áram különbsége az Iv áram, és a feszültség 45 V. ohm törvény, és kész.
ok...hath fiuk bocsi hogy ennyit nyaggattalak titeked de nem talalom a megoldast....ha megkapom a valaszt akkor megosztom veletek.......az is lehet hogy elfelejtettem valamit feljegyezni vagy valami...
bocsi de nem jol mondod....nincs 2 elem-em....U2 az azt jelzi hogy mennyit tud merni max a meroeszkoz....semmi kozze U1 hez meg az ellenallasokhoz......vagyis van csak mnah....a lenyeg hogy 1 aksi-m van.....nem 2
Ahhoz, hogy I áramot, azaz eredő áramot tudj számolni ahhoz tudni kellene az áramkör eredő ellenállásának összegét. De mint ugyebár ebbe beletarozik a feszültségmérő belső ellenállása, amít keresünk, ezért nem jó azt általad leírt gondolatmenet.
Ez biztos, hogy nem egyértelmű a feladat. Kérdezd meg még egyszer, hogy mi a feladat szövege, értékei, rajza.
Ajajj.. ezt én eddig nem tudtam...
![]() ![]()
Nem. Az R1 ellenálláson folyó áramot a két feszültség különbségéből leget számolni ugye, mert ez a fesz, meg az r2×Rv - n ugyebár a feszültség adott 45 V, így a forrásfeszültség U=U1 + U2, I = U1/R1, R1 ismert U1 = U - U2, igaz? Azaz 45 V/600 ohm = . . .
Meg mindig nagyobb belso ellenallasu mint a szikroszkop
![]()
hagyad mar azt az U2 ot......fogd fel hogy nincs 45 V os aksi....a 45V annyi amennyit a muszer max merni tud...FOGD FEL teso....
![]() ![]()
ha szivatni akarnek beirnam a feladatot es hozza se szolvak tovabb....nem?....az elso rajz amit megadott a tanarno...a 2. rajzot logika utan csinaltam....lehet rossz a logikam....
![]() ![]() ![]()
Kár, hogy még a kérdésed sem tudod normálisan feltenni. Így hogyan segítsenek?
szerintem a kerdes ott van a kepen....I? (ami mar meg van) es rv amin annyit agyalunk
![]()
Fordítva R1 600 ohm van sorba, és a műszerrel párhozamosan a 400 ohm, amin U2 = 45 V van (a rajz szerint) Mivel a feszültségforrás 90 V -ot ad, ezért a soros R1 -en 45 V -nak kell esnie, hogy az R2 ×(replusz, kereszt) ellenálláson az adott 45 V van.
Dayday: Ha a rajz jó akkor így számold ki
en azt hiszem hogy te kezdesz ki akasztani U2 vel.........
![]() ![]()
mnah...en megyek megalmodom a megoldast....holnap jovok hejes rajzal adatokkal es megoldassal......(Kivancsi vagyok)
![]() ![]() ![]()
Akkor dönts el, hogy mit minek nevezel. az első rajzon a soros ellenállás R, a másodikon R1, a műszerrel párhuzamos ellenállás az első rajzon R1, a másodikon R2. A feszültségeknek szerencsére mindegy, mert a soros ellenálláson, és az A-B pontok között, ahol az R1(R2) és műszer van, szintén 45 V (U2) megadva. Kicsit gubancos a jelölések miatt, de a gondolatmenetből számíthatod.
Mindenesetre, a soros ellenálláson levő feszültségből, ami a telep feszültsége, és a műszeren megadott feszültség különbsége, és a szintén megadott ellenállásból számíthatod az I áramot, ami megoszlik a párhuzamos ellenállás, és a műszer ellenállása között, és rajtuk a megadott feszültség van. A feszültségek egyformasága miatt itt mindegy, hogy a soros ellenálláson, vagy a párhuzamos ellenállásokon levő feszültséget veszed, de konvenciószerűen R1 ellenálláson U1 feszültség van.és I1 áram folyik.
Valamit elszabtál. A párhuzamos ellenállásnak nagyobbnak kell lennie, mint a soros ellenállásnak. Mert a soros ellenállásnak ugyanannyinak kell lennie, mint a műszer ellenállás, és a párhuzamos ellenállás eredője. Már ha igaz, hogy az egyik ellenálláson, 45 V van, mert a másikon is 45 V -nak kell lennie. A kettő összege a telepfeszültség 90 V.
Legyen a muszer 1200 Ohm. Vagy elfogadja a tanar vagy nem, de mast ugysem lehet ebbol kitalalni
![]()
Helyes a válasz. Ha jól vannak az ellenállások, akkor ennyi. máskülönben értelmetlen
|
Bejelentkezés
Hirdetés |