Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4ohm-os erősítőből 8-ohm-ost?

Témaindító: roland9, idő: Jún 19, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) roland9 hozzászólása Jún 19, 2007 /

Szevasztok!!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy van 1 erősítőm ami 100w-ot ad le 4ohm-on! Ezt hogyan lehetne átalakítani hogy 100w-ot adjon le de 8-ohm-on??

Válaszotokat előre is köszönöm!!
Roland
(#) Prinner válasza roland9 hozzászólására (») Jún 19, 2007 /

Szia!

Talán építeni kellene még egy ilyen végfokot és a kettőt hidba kellene kapcsolni. Itt az oldalon is találhatsz megoldást erre, keress rá.
(#) Gery hozzászólása Jún 19, 2007 /

Helllo
Nekem olyan kérdeésem lenne hogy:
tegyük fel van két 8ohmos hangszóróm darabja 50watt.
Ha párhuzamosan kötöm 4ohmo lesz ugye...
Akkor most ahhoz olyan erősító jo h 50watt 8ohmon 100Watt 4ohmon??
(#) lamalas válasza roland9 hozzászólására (») Jún 19, 2007 / 4

Az erosito ami a csatolt kepen van elvileg le tudna adni 100W-ot 8ohmon is, ugyanis a tapfeszultsege erre boven elegendo! Azonban ez a vegfok eleg rosszul van meretezve (errol akar sixtek, akar KD mester tobbet tudna mondani) pl. az egy par BD vegtranyo nem biztos, hogy birja a max. kivezerlest. Persze ha soha nem lesz meghajtva annyira, csak szobahangeron fog szolni, akkor igy is eleg. En megis azt javasolnam, hogy ehelyett az erosito helyett inkabb sixtek st151-es erositojet, vagy KD mester vmelyik nagyobb teljesitmenyu erositojet epitsd meg. Az alkatreszek nagyreszt felhasznalhatoak az elobb emlitett erositokbe is persze 1 kis munka van vele, de jobb minosegu es megbizhatobb erositod lesz.
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Jún 19, 2007 /

Igen, ha ket 8ohmos hangszorot parhuzamosan kotsz, akkor az eredo impedanciajuk 4ohm lesz.

Elvileg jo az amit irsz, azaz egy olyan erosito ami 4ohmon 100W-ot ad le, de az erosito teljesitmenyet celszeru ugy megvalasztani, hogy kisebb legyen a hangszorok egyuttes teljesitmenyetol, hogy meg csak veletlenul se terhelje tul az erosito a hangszorokat ha raadod a hangerot ugy isten igazabol . En 2db 50W-os hangszorohoz egy max. 50-60W-os erositot ajanlanek.
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Jún 19, 2007 /

Kössz, amúgy csak a kérdés foglalkoztatott igazándiból
(#) djloui válasza Gery hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Szerintem ez hülyeség, ha egy 200W-os hangszorora 100W-os erösítőt kötsz akkor az csak 100 W-on fog szolni padlón nem lesz semmi kár, kivéve ha túlvezérled és egyenáram party van. De akkor meg minek a 200W-os hangszoró ha az erösítő megy csak 100W? Miért nem elég a 100W-os? Ezen lehetne rágodni egy darabig....
Én 150W-os középmagasakat hajtok 600W-ról ami ugye 8Ohmon csak 300W, de még soha nem égett le semilyen hangszoróm, viszont így a hangfal tudja a ráírt teljesítményt.és ha 2 hangfal van PL az 1-es oldalon ugyan ott vagyok mert akkor is 300W jut egy hangfalra, és így bőven marad tartalék a cuccban, viszont az is igaz hohy amiröl én itt írok az nem szobai felhasználás.
(#) tatabike válasza djloui hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Szia djloui,

egy 100W-os erősítőhöz nem pont akkora teljesítményű hangszóró kell, mint amennyit az erősítő tud, hanem legalább 1,5x de inkább 2x akkora, ez alapszabály. Sőt, elhivatottabb szakemberek 3x akkorát raknak, van aki szerint az a tuti. Az, hogy egy hangszóró 100W-os, semmit nem jelent, az csak a terhelhetősége, majdnem biztos, hogy a 100W-ot nem fogja sokáig bírni, és hamar elpukkan. Amúgy rengeteg wattot meg lehet spórolni, ha az érzékkenységre utazol, fele akkora teljesítményű erősítővel egy érzékenyebb hangszóró sokkal hangosabb, mint egy kevésbé érzékeny a 2x akkora erősítővel....

TaTa
(#) pixels válasza djloui hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

tatabikenek igaza van. Ha a hangszóród érzékenysége nagyobb, akkor kisebb teljesítményről is szól rendesen. Itt van erről egy leírás, szerintem rávilágít a lényegre Bővebben: Link A hangszóró terhelhetőségén a rákapcsolható maximális teljesítményt értjük. Tehát ha 600W-os erősítővel nyomatod a 150W-os hangszóróidat, akkor vagy nem vetted elég hangosra az erősítőt ahhoz, hogy elpukkanjon, vagy szerenscséd volt. (vagy mindkettő)
(#) lamalas hozzászólása Jún 20, 2007 /

Bizony-bizony az elottem szoloknak igaza van! Azt a kis leirast amit pixels belinkelt mindenkinek ajanlanam elolvasasra aki a Wattokat hajhassza 1000-el
(#) Gery válasza pixels hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Ez a leírás télleg jó!
Amúgy az erősítő-hangszóró teljesítményről annyit hogy sztem az erősítőnek is tudni kell a teljesítményt hogy ne fulldajonki nagyobb baszusnál.Nállam is sokkal nagyob az erősítő teljesítménye és úgy korrigálom hogy a gépen leveszem a hangerőt annyira hogy az erölködő maxon se torzítsa a hangfalakat
Ez az én véleményem már elég régóta így üzemelem idág gond nélkül!
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Idézet:
„Nállam is sokkal nagyob az erősítő teljesítménye és úgy korrigálom hogy a gépen leveszem a hangerőt annyira hogy az erölködő maxon se torzítsa a hangfalakat”

Ennek megis mi ertelme? Ha a gepen leveszed a hangerot, akkor kisebb lesz a bemeno jel es nem fogsz tudni akkora teljesitmenyt kivenni az erositobol mint amit tudna kavzi megfelel egy kisebb teljesitmenyu erositonek (raadasul a jel/zaj viszony is leromlik) . Sztem jobb megoldas, ha kisebb teljesitmenyu az erosito (mint a hangfal), mert akkor nem all fenn annak a veszelye, hogy tonkretedd a hangfaladat ... de ezt mindenki maga donti el.
(#) watt hozzászólása Jún 20, 2007 /

Ez a túlméretezési gyakorlat a sok gagyi hangszóró miatt vált létjogosultá, valamint azok miatt, akik nem hallják meg, mikor az erősítő már klimpel(tápon koppan). Ilyenkor a végfok névleges szinuszos teljesítményének többszöröse is kijöhet a kimenetén leégetve a csévét.
A közép, magas szekciók soha nem kapják meg azt a teljesítményt, amit a mély, ezért azokat másként kell kezelni, értelmezni. pl. egy 35W-os 13cm-es "mélyhangszóró" kíválóan elmuzsikál 100W-ról, ha 100Hz felett hajtod meredek vágással szűk sávban(pl. 2000Hz-ig)!

Visszatérve a gagyi szindrómára:
Egy jó hangszóró simán bírja a névleges teljesítményét. Én pl. egy 500W-os mélyet(Eminence Kappa Pro12), 6 éven keresztül hajtottam 560W RMS méllyel. Jelenleg az a baja, hogy a pille elfáradt, ami természetes folyamat ha sokat szól egy hangszóró. De soha nem volt büdös, vagy ilyesmi. Most egy DLD 1000W-os példányt próbáltam ki, és jelentem sokszor büdös a cséve, pedig nem hajtom jobban, mint a Kappát!
Jelzem, hogy a Kappa 76mm-es csévéje üvegszálból van(500W), az 1000W-os DLD meg papír+alu és csak 50mm-es átmérőn.

Akkor most hogyan is válasszunk hangszórót?

Őszinte legyek fogalmam sincs!
Csak a szerencse segít meg olyanok, akik már próbáltak bizonyos példányokat.

Ezért nem érdemes ilyen aranyszabályokat kitalálni, mert mindig van kivétel, ami nem erősíti a szabályt ebben az esetben!
(#) lamalas válasza watt hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Idézet:
„Akkor most hogyan is válasszunk hangszórót?”

En tovabbra is tartom a velemenyem: az erosito nevleges teljesitmenye legyen kisebb mint a hangszoroe (es ezt nem csak az esetleges meghibasodas miatt gondolom igy). Amugy ahogy elobb irtam dontse el mindenki maga milyen hangszorohoz milyen erositot epit/vesz Ja meg vmi: az sem mindegy milyen felhasznalasra kell az adott erosito es hangszoro (otthoni hifi, hazimozi, zenekar, diszko, studio stb.)
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

De mondjuk aki még nemsokat foglalkozott még ezzel megnézi az mnc hangszóróra ráírt wattokat akkor kicsit eltéved...
Nekem is mnc van rávan írva darabjára hogy 220Watt de max 70 et bír jóindulattal
Szal ezsem kiegélégítő mert vesz a 220as hanszóróhoz mondjuk 2x150Wattos erőlködőt és szénné égeti a hangszórót
(#) watt válasza Gery hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Így van. Ezért írtam, hogy nagyon nehéz dolog választani, mert sok a gagyi, és itt nem feltétlenül a hangjára kell csak gondolni... Szerintem kérjünk tanácsot, és gyűjtögessünk jó hangszóróra!
(#) watt hozzászólása Jún 20, 2007 /

De hogy a témához is hozzászóljak, valóban a belinkelt erősítő tápja eleve 8ohm-os használatot feltételez, és a rajzon feltüntetett adatok hibásak, valamint a feltüntetett értékhez a méretezés teljesen nonszensz! 8ohm-on elketyeg ez kétségtelen, itt is lehet vitatkozni, kétségtelen, de 4ohm-on ez az erősítő tönkre fog menni +-50V tápról.
(#) roland9 hozzászólása Jún 20, 2007 /

Köszi a segítséget!!
De hogyan tudnám megoldani hogy 8ohm-ról is menjen meg 4ohm-on se menjen tönkre?? Ha párhuzamossan kötök be még 1-1 db végtranzisztort akkor az ugy bírni fogja 8ohm-on is meg 4ohm-on is?
(#) roland9 hozzászólása Jún 20, 2007 /

még az lenne a kérdésem hogy ha 8ohm-on is meg 4-ohm-on is menni fog akkor kb. mekkora trafó kell hozzá?
vagy hogyan tudnám kiszámolni hogy mennyi áramot fog fölvenni az erősítő?
(#) danodano hozzászólása Jún 20, 2007 /

Sziasztok. Nekem van egy grundig a5000 típusú erősítőm. (még nem jó de szándékomban áll megjavíttatni. Ha valaki tud Ajkán jó szakembert akkor írja ide.) Az van ráírva hogy 4ohm-os. Nekem van két 8ohm-os hangszóróm. Azokat elbírja vajon úgy hogy nem megy tönkre? A hangfalakat én állítottam össze. 2 utas. Mnc hangszórókból van. (A mélyközépre az van írva hogy 240 watt de szerintem ez nem egy valós adat.)
(#) watt válasza roland9 hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Ezt szerintem a tervezőjétől kéne megkérdezni, mert lehet, hogy nincs meg a megfelelő meghajtás dupla tranyóra(én lusta vagyok számolgatni...). Egyébként akkor 4ohm-on 200W-os lenne, és ha sztereo végfokot akarsz, akkor 600W-os trafó kéne minimum.

De szerintem maradj a 8ohm-nál és akkor elég egy 350W-os trafó is szűken.
(#) watt válasza danodano hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

A 8ohm kisebb terhelés egy erősítőnek, attól meg nem megy tönkre, csak fele akkora lesz a kivehető teljesítmény.
(#) danodano válasza watt hozzászólására (») Jún 21, 2007 /

Köszi a választ. Akor ez így felfele nem veszélyes az erősítőre igaz? Az a lényeg hogy a hangfal ellenállásának nagyobbnak vagy ugyanakkorának kell lennie mint az erősítőének igaz? (Én nem nagyon értek hozzá ezért kérdezek sokat.)
(#) gtzi hozzászólása Ápr 7, 2011 /

van egy 3 utas hangfalam 120w és összesen 24ohm
ahhoz 4ohm 180w erősítő elég lenne ?
(#) troby0 válasza gtzi hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Helló!
Bőven elég. Nyugodtan rákötheted.
(#) gtzi válasza troby0 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

de egy kicsit nem lesz kicsi a teljesítménye?
gg
(#) mugab válasza gtzi hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Elméletileg a hatoda, tehát 30 watt lesz a max.
(#) troby0 válasza gtzi hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

De most az a 24 az hogyan jött neked ki? Rá volt írva?
(#) deadlyroberta válasza djloui hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Most ezt el is higyem? Amugy a barátomal erröl beszéltünk ö azt mondta hogy 2 szeres az ajánlott és mivel az ember hallása logaritmikus ezért nem lehet észrevenni, és a hangszórokat sem ütöd meg...
(#) steelbird válasza deadlyroberta hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Hogy jön a képbe az ember logaritmikus frekvenciahallása a hangszóróteljesítménnyel kapcsolatban?
Egyébként tök mindegy, hogy egy 100W-os erősítőre 200, vagy 400, vagy 800, stb... Watt teljesítményű hangszórót kötsz, akkor is csak 100W -tal fog szólni, mert az erősítő annyit tud.
A lényeg az, hogy a hangszórónak nagyobb legyen a teljesítménye (terhelhetősége), mint az erősítőnek. Úgy biztosan nem ér meglepetés egy buli közben.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem