Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 138
(#) Szebence hozzászólása Márc 6, 2011 /

Ha már itt esett szó a lézerek osztályairól, így itt kérdezném meg, hogy ez jó lehet? Úgy értem, hogy sokkal drágábbak szoktak lenni az ilyen szemüvegek: Bővebben: Link
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Egy ilyen szemüveggel a baj,hullámhossz függő,teljesen mindegy,mennyibe is kerül.
Lehet hogy pl. a kéket és a zöldet megszűri,de a vörössel és zöldben található infravörös hullámhosszal(amennyiben nincs infraszűrő a sugárforrásban) már nem tud mit kezdeni.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Még a vörössel nem is lenne gond, mert a sötét tárgyakról visszvert fénye annak még nem zavaró. Viszont a zöldé és a kéké már az, viszont az infráról valóban megfeledkeztem. Viszont egy infra szűrűt hmm nem tudom kellene valami fólia, ami infrát szűri és rálehetne ragasztani. Akkor elég korrekt lenne már.
(#) Szebence hozzászólása Márc 6, 2011 /

Nem témába vág, de érdekességképpen: 200W 808nm laser: Bővebben: Link

Noo kollega javasolta az egyszerű szilicium ablak üveget,ebből egy kis cserépdarab esetleg hatásos lehet az infra ellen,közvetlen a zöld lézer elé téve.Még nem próbáltam,az én lézeremben található infraszűrő.
Bár az ablaküvegen keresztül is érzem a Nap hőjét,ami ugye az infravörös sugárzásának köszönhető.
Esetleg egy régi,nem működő webkamerából ki lehet szedni a szűrőt.
UV sugarak ellen jól védhet a fénycsövek üvege,a kvarcüveg,vagy az iv hegesztő üveg.De ilyen lézerekkel nem hinném hogy foglalkozunk.
A kékhez meg egy vörös(?) Lee szinfólia lehet jó,vagy veszel kettő darab 3D szemüveget és kicserélgeted a fóliákat.Sajnos ez azonban csak a szemből érkező közvetlen vagy visszaverődött sugarak ellen jó,mert nem fedi le teljesen a szem látószögét.
Bővebben
itt a lap alján.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Értem, köszi az infót. Igaen, az oldalt ismerem, még régebben olvastam, meg már szó volt róla itt HE-n is.
További szép estét, én mára megyek!

Azért valami védelem jól jönne,pár órás kisérletezés után nagyon meg tud fájdulni az ember szeme.
A hosszú távú hatásokról nem is beszélve.
(#) nagy_david1 válasza epyn hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Érdekesség képp mondom, hogy a szimpla ablaküveg tényleng az UV fényt mennyire kiszűri. Példaként az én dioptriás napszemüvegemet említve. Szabad ég alatt csekély fényben is sötétedik, míg egy ablakon keresztül "vakulásig" nézhetem a déli napot mert egy cseppet sem fog sötétedni. Mondjuk kíváncsi lennék mit ér az egész 405nm-es hullámhosszú fénnyel megvilágítva Mellesleg számít a hullámhossz a szemre nézve? Mármint pl Infra és UV között. Egyformán károsak vagy nem?
(#) laszlo987 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

mindekettő káros, ha ugyanakkora teljesítménybe kapja a szem akkor az UV legalább 2x károsabb a hullámhosz miatt.
(#) nagy_david1 válasza laszlo987 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Ok, köszönöm a pontos választ.
(#) epyn válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Nem vagyok részecske fizikus,se egyéb,igy csak hivatkozok egy kollega site -jára,ahol egyértelműen le van irva a hullámhosszok és azok kárositó hatásának összefüggése,az oldal közepén.
Ablaküveg a látható fényt,igy a 405nm-es BluRay lézerdióda fényét is átengedi,egyedül a felületi tükröződések miatt lesz egy picit gyengébb,de az közel sem szűrő hatás.
(#) nagy_david1 válasza epyn hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Köszönöm a linket. Én csak a szemüvegemet említettem példának szubjektív tapasztalatként. Persze nem tudom én sem egész pontosan milyen réteg van ott a lencsén de az biztos, hogy ha ablaküveg kerül eléje teljesen "működésképtelenné" válik a sötétedő réteg ami amúgy nagyon érzékeny.
(#) epyn válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Egy szemüvegnek nem mindegy miből készül,mert minden anyagnak más a fénytörő képessége.Egyszerű ablaküvegből,mindenesetre kizártnak tartom.Bár optikus sem vagyok
(#) leeheel hozzászólása Márc 17, 2011 /

van itten ez a kapcsolás a 2n2222 helyetesithető bármilyen npn es tranzisztorral ?
(#) epyn hozzászólása Márc 18, 2011 /

Kedves amatőr lézeres kollegák.
Sajnálotosan történt egy kis baleset a galvó scanner rendszeremmel.
Valami kábelhiba folytán a szervó erősitő begerjedt és túlvezérelte az egyik galvót,pontosabban annak tekercsét.
Későn vettem észre a hibát,addigra tűzforróvá melegitette az egész vas befogatót.
Későbbi vizsgálatok után kiderült,a tekercsnek és a PD optikai résznek nem lett baja,viszont a rendkivüli magas hőmérséklet a galvó neodym mágnes rudacskáját,de-magnetizálta,végérvényesen tönkretett azt,a galvó használhatatlan lett.
Sajnos,ezek a mágnesek 80-90C°-ig tartják meg a mágneses erejüket.
Szóval,a gerjedéssel illetve a túlhajtással nagyon óvatosan bánjanak azok,akik tulajdonában házi készitésű,vagy vásárolt galvó rendszer van.
Köszönöm a figyelmet!
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

A hozzászólást az XY galvós topicban is közöltem,igy többekhez eljuthat az infó,vagy csak többen kinevetnek majd.
(#) sardna00 válasza epyn hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Szia. Sajnálom, hogy elromlott a galvód. Viszont én nem nevetlek ki, mert régen a winyós lézeremmel én is megjártam. PC tápról ment, és télen elvittem egyik barátomhoz, hogy megmutassam. Hiába vártunk vele 2 órát, hogy átmelegedjen, így is elszállt a táp. Sajnos tönkre tette a winyó tekercseket, és a zöld lézert is. Remélem azért megjavítod a galvód, mert szerintem nagyon igényes munka volt. Üdv.: András
(#) mikol15 hozzászólása Márc 18, 2011 /

Sziasztok
Építettem 1 spirográfot,de valahogy nem jön be hogy a potméterekkel kell állítani a motorok sebességét.Szóval egy olyan kapcsira lenne szükségem ami automatikusan változtatja a motor(ok)on a feszültséget így állítva a fordulatszámot (számítógép hűtőventillátorokat használok).

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
(keresgéltem itt is meg a googleba de nem találtam olyat ami szimpatikus lett volna) :google:
(#) Eticsiga hozzászólása Márc 18, 2011 /

Hali!
valamivel ki lehet küszöbölni a potik csavargatását?
(#) szlaci001 válasza mikol15 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Valami ilyesmire gondoltál?Bővebben: Link
(#) Eticsiga válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

igen
(#) szlaci001 válasza Eticsiga hozzászólására (») Márc 18, 2011 / 1

Itt a hangvezérlés nélküli kapcsolási rajz hozzá.

Nagyon köszi!!! Nem gondoltam hogy ilyen gyors lesz. estleg NYÁK terved van?

oks ezt is köszi
(#) szlaci001 válasza Eticsiga hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Megtaláltam a jó nyák tervet, a másikat ne is nézd!!
(#) mikol15 hozzászólása Márc 20, 2011 /

Köszönöm a segítséget rögtön fogok is hozzá és építem megfele.
(#) szlaci001 válasza mikol15 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Majd azért képet és infót dobjál róla, hogy jól gondolkodtam, illetve terveztem e! A kapcsoló helyére akár tehetsz egy jumpert is, attól függően, hogy hang vagy ütem vezéreltként akarod e használni. A laser feliratú kivezetésre bármilyen modult rá tudsz kötni, de a trimerrel állítsd be előtte a feszültségét a modulnak. Az ellenállások értéke pedig ugye kísérletezgetés alapján derül ki, a motor feszültségének függvényében.
(#) lanti hozzászólása Márc 20, 2011 /

Üdv! Van 2 db He-Ne lézercsövem egyikhez van sokszorozóm is . Mindkettő orvosi tetoválás eltávolító , a nagyobbik egy kb 30 cm hosszu fekete cső a végén egy zárható ablak és egy koax szerű kábel jön ki belőle. A kisbbikhez van egy home made soxorozó az is piros csak egy gyűjtőlencse kell elé és és.. Állítólag jó pirosan világít, használható -e valamire vagy adjam el ?
(#) epyn válasza lanti hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Mit nem adnék egy ion,vagy gázlézerért.
Szerintem ne add el,kérj segitséget tanult kollegáktól,vagy akik jártasak ebben a témában.
(#) jenebala hozzászólása Márc 22, 2011 /

Egy kis video hétvégi szórakozásról a kész lézerrel : Bővebben: Link

És az építésről pár kép: Bővebben: Link

Hétvégén már éles üzembe fog menni, reméjük minden rendben lesz.
Következő: »»   73 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem