Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasztok!
Látom sokan vagytok, valaki válaszolna egy kérdésemre, amely így hangzik: Mi lenne, ha TL 081-es FET-es Műveleti erősítővel építemém meg a VF 3-at? Szerintetek jó ötlet, szerintem sokat tud az IC, nomeg csak az van itthon.... ![]()
Ha 100mA volt a nyugalmi áram, akkor nem kellett volna neki recsegnie. Ott akkor más baj van. A gond az, hogy 100mA környékén a trimer nagyon kicsi tekerése nagyon nagy mértékű nyugalmi áram változást okoz (ezét lenne szerintem tanácsosabb kisebb ellenállásút berakni a 47kohm helyett).
Sokan cserélgetik a ME-ket, és mindel más eredményt kaptak.
Majdnem jó , csak a trimert nem kellett volna tekerni már .
A javaslatom az hogy mindent vegyél ki a panelből ez sajnos igy el szált szépen , a FET -ek szinte biztos , talán az ÍC -is de javaslom a tápegység ellenőrzését is , a panel nélkül . Legközelebb ha teheted akkor labortápról éleszd a VF erősítőt .
Köszi mindenkinek!
Akkor az volt a gond hogy csak úgy tekertem, és szépen felszökött a nyugalmi áram. Legközelebb körültekintőbb leszek, akkor a fetek kukák fahin, még jóhogy van tartalék. A másik: 2 panelom van mivel sztereóba szeretném megépíteni, csakhogy hiányzik a másikból az a 47pF kondi, van viszont 33-as az jólesz helyette?
Köszönöm a segítséget! ![]()
Az a biztos ha kicserélem a műv erősítőt is, meg persze a feteket (de azt kimérem azért hátha jó, bár nem valószínű)
Köszi
A bemenetnél a kondi után kell egy ellenállás, vagyis rajz szerint.
Élesztésnél mindegy, hogy a trafó primerjéhez kötünk sorosan egy izzót vagy a végfok tápágaikhoz 1-1-et?
Akkor inkább érdemes a pufferek utána tenni pozitív és negatív irányból is mondjuk egy 40w-os izzót.
Újabb próba: Összeraktam a másik panelt. Átnéztem rajta mindent, forrasztást, alkatrészeket stb. A táp ágba betettem (mindkettőbe) 10 ohm-os ellenállást (3W-osat). A tápot ellenőriztem megfelelő feszültséget adja. A bemenetet is a földre kötöttem. Bekapcsoltam. Az ellenállások nem melegedtek, semmise melegedett. Megmértem a kimenő (hangszóróhoz) feszültséget és -8,2V-ot mutat
![]()
Üdv!
Ez szerintem azért van, mert az IRF540 nyitva van valamiért. Körülötte ellenőrizd a forrasztásokat. Esetleg a műv. erősítőnél is lehet gond, pl. ha a bemenetére valahogyan egyenáram kerül. A képeken nem igazán tudom kivenni, de ott vannak a diódák a FET-eken?
Igen ott van mindkét fet-en, ragasztva ahogy kell. A bemenet földön van. De akkor egyik fet se ment tönkre? A műv. erősítőnél tudok valahogy ellenőrizni? Mit vizsgáljak meg?
A multidat feszültség mérés állásba kapcsolod, a fekete vezetékét a GND-hez kapcsolod, a piros vezetékével pedig minden vezetősávon feszültséget mérsz. A kapott értékeket odaírod paintben a kapcsolási rajzon a megfelelő helyekre (oda, amin méred a feszültséget pl. IC2-es lába stb). Aztán ezt feltöltöd nekünk, és sokkal többet tudunk így tenni, sőt, lehet hogy magad is rájössz a hibára.
Az IC-nek a táplábain (adatlapon szerepel minden alkatrész lábkiosztás, vö. (Bővebben: Link) ugyanakkora, de ellentétes polaritású fesznek kell lenni, az IC bemeneti lábán nem szabad egyenáramnak lennie stb-stb. Ha leméred, akkor már látszódni fog, hogy hol a gond. ![]()
Lemértem a feszültségeket.
Egy gondot már látok is: az IC 3-as lábán -3,3V-van, ami azt jelenti, hogy egyenáram kerül oda, amit az IC felerősítve átküld a FET-nek, az meg a kimenetre pakolja. Szóval ezért van -8V a kimeneten.
Ha van másik IC-d, akkor megpróbálhatod kicserélni, hátha hibás. Amint látod, a 3-asl lábra a 10µF-os bemeneti csatoló és egy 22kohmos ellenállás kapcsolódik a GND-re. Ezek alapján, nem lenne szabad ott -3.3V-nak lenni! Nézd meg, nem fojt-e ón az IC 3-as 4-es lába a közé! Ellenőrizz minden vezetősávot a multiméter sípoló funkciójával (hogy épségben vannak-e, illetve nincs-e zárlat közöttük)!
Lemértem az enyémen a feszültségeket, valami hasonlót kéne neked is kapnod! Ha nem lenne ott az IC-d bemenetén az egyenáram, akkor nem lenne gondod szerintem. Ott kell keresni a bajt!
Cseréltem műv ic-t, de ugyan az a hiba illetve a kimeneten most már "csak" -7.8v van. Ellenőriztem a 3, és 4-es lábat, az egyik írányba vezet (dióda állásba 1030-at mutat, ha a piros mérő vezeték a 4-es lábon van)
Nos, akkor merészebb vizekre evezünk! Vedd ki a műveleti erősítőt és úgy mérj rá a 3-as láb vezetősávjára! Csak óvatosan, minnél gyorsabban, mert megeshet ilyenkor, hogy a két FET nyitva lesz, és akkor max áramot fog húzni!
Ellenőrizd le, hogy rendesen csatlakozik-e a tápegység GND vonalához az erősítő GND-je.
A bemenetem a földre van kötve? Az jó ugye? Én úgy vettem ki az írásból hogy azt a földre kell kötni, élesztéskor.
Bocs, de tegnap már fáradt voltam, ezért már nem próbálkoztam. Kivettem a műv ic-t, bekapcsoltam a fet zárva volt szerencsére (különben a védő ellenállás már elégett volna), úgy mértem rá a 3-as vezető sávra, és 0V-ot mutat a műszerem.
Nos, akkor végképp nem értem, mert IC-t cseréltél, szóval annak jónak kéne lenni.
Milyen IC-t használsz? Ha jól emlékezek, nekem volt gondom az NE5534-el. Lehet, hogy valami ócska gyártmány és azért? Nekem TL071-el megy minden VF szériás erősítő. Ha van valami más típusod azzal is kipróbálhatnád. Illetve szerintem kivett IC-vel is mérj feszültségeket és jegyezd fel! Hátha látok/tunk valami nem odaillőt. Most még az jut eszembe, hogy talán fordítva raktad be az IC-t. Én csináltam már olyat ![]()
Igen NE5534-est tettem bele (texas instrument), de eleve nemjó? Ráadásul a másodikse? Akkor más gyártmánnyal próbalkozzak? Mindjárt mérek feszkókat kivett ic-nél.
Hát igazából csak találgatok, mert egyenlőre fogalmam sincs. Talán okosabbak leszünk a feszültség mérések után. Megnézted, hogy nem raktad-e be fordítva az IC-t?
Megmértem a feszkókat:
4-es láb: -16.3V 7: 16.1V 2: -0.03V A többin 0V-ot mutat a műszer. Az ic-t szerintem jóltettem be, Az egyik sarkába van az a pötty vagy mi, az az 1. láb (érdekes hogy a felirat meg fejjel lefelé van rajta).
A 10µF elektrolit kondenzátort tantál vagy fólia kondenzátorra cserélése még lehet megoldja a problémát, nekem az elektrolit minden zajt összeszedett, sistergett és torzan szólt (máig sem értem, hogy miért)
Nem 10-es van bent hanem 2,2-es! Csak a rajzot nem szerkesztettem át.
Hát ezek szerint minden rendben a NYÁK-al. Megnéztem az egyik képen, és szerintem is jól van berakva az IC.
Nem akarja megmutatni magát a hiba.... Leellenőrizted már az alkatrészeket? Gondolok itt olyanra, hogy a megfelelő értékű ellenállás van-e mindenhol, illetve kondenzátor? Diódák? Mást már nem tudok, de hát már kb. mindent átnéztél... Ellenőrizd az ellenállásokat! Ha multiméterrel nem megy, akkor a színkódok alapján. Most vettem észre, hogy a NYÁK-on a bemeneten nincs ott az 1kohmos ellenállás. Azt pótolni kéne, mert így le van a bemeneted húzva földre! Meg kell szakítanod a 10µF-os kondit és a 22kohmos ellenállást összekötő vezetősávot, és egy 1kohmos ellenállással a megszakítást áthidalni. A legkézenfekvőbb, ha állítva forrasztod be az 1kohmot. Írtam tegnap a földről. Leellenőrizted, hogy a tápegység GND vonalához rendesen csatlakozik az erősítő GND vonala? |
Bejelentkezés
Hirdetés |