Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   172 / 782
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Nagy kár érte....pedig szimpatikus ez a topológia ezzel az IC-vel, rövidzárvédett és hőmegfutás elleni védelem is vann benne.500W rezonánshoz meg sajnos nem ismerek hatékony rövidzárvédelmet,ide pedig már kéne..
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Márc 19, 2011 / 1

A rezonáns topológia alapvetően rövidzárvédett. Olvasd el Skory honlapját. De lényegében egyetlen sönttel és egyetlen tranzisztorral rövidzárvédetté tehető az alábbi módon:
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Igaz. :hide:.. köszi.
(#) emmzolee hozzászólása Márc 20, 2011 /

Akkor le írom, ma mire jutottam a tápommal. (félhíd)
Kivettem a primerrel soros kondit, és változtattam az értékét. Nem volt sok változás. Tüskék maradtak.
Beszúrok pár képet.
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Aztán a végén betettem egy 22nF-osat, és méricskéztem.

Itt észre vettem, hogy megjelent a nagyfesz pufferek terhelésre való viselkedése.

Aztán meg néztem az alsó oldali fetemet. Azon látszik, hogy lebeg a fet D-S.
Ilyenkor mit lehet tenni?
Az is baj, hogy ha meg terhelem tisztességgel, akkor be zuhan a fesz. Tehát relatíve kis terhelésnél a kimenő fesz 13,1V, és az áram 2,56A Ez 33W.
Tovább növelve a terhelést, a fesz be esik 9V-ra, és az áram meg 9,82A. Ez meg 88W. Nagyon kevés egy Ae:2.26cm2 magtól.

Azt nézem, hogy a fetem lecsengése 3.3MHZ csináljak a primerre egy snubbert erre a frekire? Vagy hogy oldjam meg? Snubbernek jó lehet a 220pF-os kondi, sorban egy 220 ohm -os ellenállással?
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

A fet nem melegszik?

A gate zavarokat a félhíd okozza, a kapacitív áramokkal rángatja a gétet fel-le.

Esetleg betehetnél te is kondit a félhídba a fetre, mint Bassmester, kipróbálni akkor mit produkál.
Pl 1nF-ot.
(#) digifoto válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Köszönöm az ötletet! meg fogom próbálni. ugyanis a lakásunkban csak becsavarható fénycsőizzót használok. A tönkrement izzókat szétbontva többsége a fénycső izzószála volt szakadt. Néha két azonos fénycsőizzót sikerült összeházasítani, / az egyi szakadt , a másik tirisztor zárlatos volt/ Egyébként nagyon sok alkatrész használható az eldobott "izzók"-bol.
(#) Bassmester válasza digifoto hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Én is gyűjtöm az elhasznált elektronikus kompaktfénycsöveket, mert valóban sok használható cuccot ki lehet termelni némelyikből. Pl IRFU 410A, 4u7/400V elkó, nagyfesz fóliakondik, pici magok. Ezek felhasználhatóak egyéb kapcsolótápokban is.
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Így gondolod, ahogy berajzoltam a rajzra pirossal?
Mellette az 1 mikrós gondolom kell.
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Igen.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Komolyan nem értelek benneteket. Egy egyszerű önrezgővel közel sem kínlódtál volna ennyit és sokkal szebb jelalakokat produkál.
(#) Bassmester válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Az olyan mint a Skori-féle?
Csináltál már olyat?
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Igen. 800W-ig szinte csak olyanokat használtam.
(#) ekkold válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Melyiket, a rezonánsat, vagy a sima hard switch verziót?
(#) Ge Lee válasza ekkold hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

A keményen kapcsolót
(#) Bassmester hozzászólása Márc 20, 2011 /

Kipróbáltam a kondit a félhídban, de nem lett jobb. Próbáltam 100p -tól 1n -ig (ami kéznél volt).
Ha emelem a frekit, akkor a négyszögjel jobb oldalán a lekonyulás megszűnik, de tüskés marad és a fetek erősebben melegszenek. Kipróbáltam az IRFP 450-ek helyett IRFP 460-akkal, de semmi nem változott. Terhelés nélkül mértem. A 2 db 100n/630V MKT kondi megfelel ide? Nem lehet hogy más értékre lenne szükség? Legutóbb Lsz=20 uH -t mértem (ha jó a műszerem), ehhez megfelel kb 80 kHz-en a 2 db 100n -s rezonáns kondi?
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Csak úgy ne várj jobbat, hogy beteszed.

Közben mérni kell a félhidat hogy hogyan emelkedik a feszültség.

Egészen addig kell növelni a kondit amíg az emelkedésbe be nem jön egy sokkal meredekebb szakasz. (ott jár le a DT és nyit a másik fet ami rányit majd a kondira).
Ha ez bekövetkezik akkor természetesen melegedni fognak a fetek, hisz feleslegesen töltögetik a kondit. Ilyenkor kell csökkenteni.

Akkor lesz jó a C értéke, ha pont akkorra emelkedik a félhíd feszültsége a táp magasságáig amikor lejár a DT és pont bekapcsol a másik fet.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Akkor kb mit kell majd látnom a szkópon?
A rezonáns kondik szerinted megfelelőek?
A félhídon hogyan kell mérni a feszültség emelkedést?
(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Skori honlapján található egy táblázat, egyrészt a rezonáns kondik méretezésére, valamint a ZVS kondit is képes megbecsülni. De amúgy nézzztétek meg az IRS27951 application note-ját és ott le van írva az összefüggés a DT valamint a ZVS kapacitás között
(#) ekkold válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

A trafóba meg kellene némi légrés, hogy enyhén induktív maradjon a terhelés a ZVS kondi berakása után is. A kialakuló nagyobb induktív mágnesezőáramnak kell áttöltenie a ZVS kondit, a holtidő alatt.
(#) Bassmester válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Erre gondoltál?

Megvan nekem is a Skori féle táblázat... ha 200n jön ki a táblázat szerint, akkor jó a 2 db 100n -es, vagy 2 db 200n-es kéne? Már teljesen elbizonytalanodtam

DT vs CT.jpg

dehogy, ez a RC időzítőjének kodnezátorát számolja ki. Ne a datasheetet nézd, hanem az application note-ot. Ott léyneégben a fetek kapacitásához számolja ki a dead-time-ot (valamitn a gate töltésből plusz...) lényeg hgoy azt a képletet kéen úgy átalakítanod, hog tudod a gate töltést, emg a bekapcsolási időket, emg a dead-time (fix 600ns vagy 1200ns attólf üggően hgoy melyik ict használod, én IR21531-et), és akkor abból visszaszámolni a szükséges kapacitás értéket.

Skori féle táblázatból ha 200n jött ki, akkor vagy 2x100n vagy külön 1 db 220n (ha mégnézed a két kondi váltóáramilag párhuzamban van, ugyanis a neagtív és pozitív táp váltóáramilag rövidre van zárva).

Nekem a sima 2153 van, tehát 1200ns a DT. A Qg-t és a bekapcsolási időket hogy tudhatnám meg pontosan? Amit az adatlapon látható, azt alapul lehet venni?

Bekapcsolási idő: meghajtó delay+ fet felaye + gate töltés/meghajtó áram.

Köszi
Így már talán ki tudom matekozni
(#) Petikee16 hozzászólása Márc 20, 2011 /

Sziasztok! Rátaláltam a 13.8V 40A os kapcsitáp újságcikkjére.. felteszem hátha jó lessz valakinek Sajna angolul...
(#) Petikee16 válasza Petikee16 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

és még a többi
(#) Petikee16 válasza Petikee16 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

és az utolsó
Következő: »»   172 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem