Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése

Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 46
(#) fester válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 11, 2007 /

Persze.
Lehet kapni levegö hütöket,10-20 E közöt.
egy tepsibe viz van, és egy szövet anyagot teker avizbe mint a (fügöleges futoszalag) és ezen keresztöl szivja le a levegöt a venti. egyszerü kisérlet,álj a venti elé vizes poloba. párologtatás=hütés
valamelyik áruház hirdetö ujságában látam tegnap 14 E ért.
szoval nem tudom érdemes e bajlodni az épitésével.

másik megoldás ha fém csövet fektetsz 1- 1,5m mélyre és keringeted benne a szoba levegöjét.
:yes:
(#) Tomszy hozzászólása Jún 11, 2007 /

és mondjuk egy hőcserélő a szobába, és egy hordó 1.5 méter mélyre nem lenne hatékonyabb?
(#) csakip válasza fester hozzászólására (») Jún 11, 2007 /

Ez mekkora ötlet! Már egy ideje törtem a fejem, hogy hogy lehet párologtatással hőt elvonni, de ez nem jutott eszembe. Egy ilyet megpróbálok építeni asszem. Már olyan elborult dolgok jutottak eszembe, mint a csempe, merthogy az egyik oldala frankó porózus, a másikra meg mehet hűtőborda, de ez jó ötlet.
(#) fester válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 11, 2007 /

ki kellene probálni a hordos megoldást. pl Régi öntöt vas radiátor leásva? nem tudsz szerezni?
kisérletezni kell de legaláb jo moka!!
(#) fester válasza csakip hozzászólására (») Jún 11, 2007 /

szerintem ezzel párologatos modszerrel az a gáz hogy könyen esö erdei klima lessz a szobában :nemtudom:
(#) somtibi hozzászólása Jún 11, 2007 /

Helló mindenkinek!

Én mos regisztráltam magam, régóta nézegetem az oldalt.

Sokat agyaltam, hogyan lehetne családi ház méretben, lehetőleg olcsón (ingyen megoldani a nyári hónapokban a hűtést.

Ami megragadta a fantáziámat, és kis utánjárással megvalósítható lenne:

1. Az adszorpciós hűtő elvén, napkollektorral egybeépített klíma ( Minnél jobban süt a nap, annál jobban hűt!

2. A bonyolúltabb: két Stirling gép összeépítése!

A Stirling motor szerkezete nagyon egyszerű, akár házilag is kivitelezhető! ( Google )

Ha a motor tengelyét hajtjuk, a motor hőcserélő hengere lehűl!!

Az elv: Vákuumcsöves napkollektor -> Stirling gép /Hőből mechanikai energia/ -> Stirling gép /Mechnikai energiából hőenergia, azaz hűtés/

A Stirling gépek egy fajtáját használják a folyékony nitrogén vagy mi előállítására is!

Várom a véleményeket!
(#) Tomszy válasza fester hozzászólására (») Jún 11, 2007 /

az biztos. csak a kérdések: ha 50 litert keringetek, akkor az nem melegszik fel egy idő után? hogy lehetne megoldani a keringetést? magátol a hideg-meleg víz elvén keringene magátol vagy kellene hozzá szivattyú? sztem a szobai résszel nem lenne gond( barkas hűtőradiátor) meg két cső a földbe, csak lent mit kellene, mondjatok tanácsokat, aztán ha végeztem a vizsgáimmal nekilátok. valami olyan megoldás kellene hogy ne nagyon kelljen hozzányulni, max néha friss hideg vizet önteni bele talán.. nemtom csak tippelgetek. mondjatok vmi jó ötletet hozzá, mert kezd nagyon meleg lenni :eek2: kösziiii
(#) huhuu hozzászólása Jún 11, 2007 /

Van egy régi ötletem, amit mai napig nem valósítottam meg, de szerintem tuti működne és kevés energiával lehetne hideget csinálni!
Megosztom veletek, hátha lehet belőle valami....

Az ötlet onnan jött, hogy a szobában irdatlan melegben kinéztem és épp ott van az ablak alatt a pince bejárata, ahol mindíg kellemes tizenpár fok van. Egy levegő cső, egy ventilátor és csak be kell vinni a pince hideg levegőjét a szobába. Gondolom érdemes egy szűrőt is a cső elé tenni. A csövet lehőszigetelni. Éy megoldani, hogy jol legyen bevezetve és a meleg ne menjen be mellette.
Ha van pince és közel van, akkor csak be kell vinni a hideg levegőjét.
Gondolom egy idő után elfogyna és várni kellene, de azért biztos hűtene rendesen.
Nem tudom, baktériumok és ilyenekkel mi a helyzet, mert a légkondikat is szokták fertőtleníteni, lehet, a pincét is érdemes nyár előtt takarítani
(#) fester válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 12, 2007 /

félre értettük egymást!!!!

Hordóra, nem vízre gondoltam!

Nekem olyan ötletem volt, hogy 200 literes hordó a györös kútba és két csövön keresztül keringetem a szoba levegőjét!

Én kapásbol arra gondoltam, hogy leásol egy 200 literes hordót 1,5 m mélyre és a levegőt keringetni rajta keresztül.
Pl. járható út lenne, ha nem 1, hanem 2-3 hordót ásol le fektetve és csövekkel öszekötöd; akár pvc lefolyócsővel is fain...a lényeg, hogy tömítsd rendesen a csatlakozásokat.

Az egyik hordóba érkezik a meleg levegő, az utolsó pl. 3-dikból meg lehűlve visszaérkezik a szobába.
Két 12 cm-es PC venti megoldaná: egyik szív a cső végén, a másik meg fúj a rendszer másik végén.

Persze én legszívesebben az öntöttvas radiátort ásnám le. 6 m hosszú vascsövön próbáltam a szívóerőt, amely kb. porszívócső vastagságú volt.

Kipróbáltam...kísérletezni kell vele...

hordos.jpg

(#) fester hozzászólása Jún 12, 2007 /

ha nem birja a pc venti lehet kapni különféle elszivo ventiket .pl 2-3E tooalett..... elszivo venti
(#) Dudus válasza huhuu hozzászólására (») Jún 12, 2007 /

A parlamentben is így működik a "légkondi"
A katakombarendszeren át szívják a levegőt és az lehül mire bejut.
Mondjuk, hogy minek nem tudom, úgysem dolgozik ott senki
(#) huhuu válasza Dudus hozzászólására (») Jún 12, 2007 /

Ilyet, ezt sem tudatm, hogy ott igy van a legkondi.
A munka menetevel viszont kb. tisztaban vagyok.
(#) Tomszy válasza fester hozzászólására (») Jún 12, 2007 /

szia, és ha vizzel oldanánk meg, nem lenne hatékonyabb? vagy hogy a hordokbol a levegőt nem kellene tisztitani??
(#) László zs hozzászólása Jún 12, 2007 /

Szerintem a hordós és a radiátoros nagyon hamar elvethető, mivel a tisztítása nem könnyen oldható meg. Ne felejtkezzetek el a kondenzvízről sem, ami elégé jelentős mennyiség. A szenyvízcsővel az a probléma hogy a bacik szaporodnak rajta illetve a hővezetés nem igazán a legjobb ha ezt alkalmaznám akkor a szürkeszínűt semmiképpen sem mert ólmot tartalmaz (gyártástechnológia miatt). A sárga színűnél pedig megvizsgálnám hogy milyen anyagú szerezhető be.

Szerintem legjobb lenne valami fém (alu, rozsdamentes, réz), aminek a belseje aránylag sima (kondenzátum ill. takarítás miatt). Az se baj ebben az esetben, ha tekercselt anyagból lenne, mivel másnem kívülre raknék rá egy vékony fóliát (a hővezetést minimálisan befolyásolja). A fémnek szerintem még másik előnye hogy a bacik nemigen szeretik (pl: rézcsőben a baktériumok száma a legalacsonyabb, míg műanyag többrétegű csőben jóval magasabb).

A méretezésnél a hosszát is számítsátok ki, a régebben belinkelt honlapon van program hozzá.
(#) JZoli válasza László zs hozzászólására (») Jún 12, 2007 /

Helló. Szerintem központi porszívó csöveivel kéne megoldani, mivel azok "teljesen" sima felületűek és még antibakteriális bevonatúak, így erre a célra nagyon jól lehetne alkalmazni és az átmérőjük is jó lenne.A ventilátort meg méretezni kellene a szállított-szükséges levegőmennyiség miatt.Szerintem is ez a pincén keresztüli légcsere lenne talán a legjobb megoldás
(#) makelele válasza JZoli hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Sziasztok.Látok sok jó ötletet örülök,hogy ilyen ügyes dolgokat találni itt. Csak a pince miatt:Szerinted ha egy gyári Rehau léghűtéses rendszerben antibakteriális bevonatú csöveket alkalmaznak akkor a pincébe mi kellene?Mert nekünk is van pincénk és hát azért ott sokminden megterem.Ha engem kérdezel persze ez csak az én véleményem nem indulsz ebben az irányban.Egy sima klíma is tele van kórokozókkal pedig az gyári cucc.Bocs,hogy beledumáltam csak gondoltam felhívom a figyelmed erre a szerintem nem elhanyagolható dologra.Sok sikert. :yes:
(#) makelele válasza fester hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Szia.A 200 literes hordót hogyan tudnád víz alá nyomni?Ráadásul egy kútban?Vagy csak a vízfelszínre gondolod?Én azt találtam ki,hogy csak simán csőkígyóféleséget csinálni pvc csőből könyökökkel és azt a víz alá nyomni amin keresztül tolnám a szoba levegőjét.Lényegében a léghűtés elve csak nem a földbe ásva hanem kútba nyomva.Szerintetek? :dumcsi:
(#) fester válasza makelele hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

szia
A hordo az egy ötlet volt csak,amugy buvársziavattyuval kiöriteném a kutat és szépen bele lehet ereszteni egy kötéllel,aztán az aljához lehet erösiteni egy kis betontuskot,esetleg a tetejét is meglehet pakolni,,,
De elöb venék pár csövet és átereszteném a hordon. kereszbe stb igy a hordon átmenö csövekben is hideg viz lenne és nemcsak a hordo fala volna ami hütené a levegöt.ot még a kondenzviz probléma na egy zsiguli ablakmosó pumpája az megteszi a hordo aljába beledobva..
a fertötlenités az biztos nem egyszerü de szerintem megoldhato az is.közvetlen a házba érkezö csönél szétszedhetöre kel csinálni és valami vegyszerrel,átöbliteni.
nem vagyok nagy és de szerintem 1dl hypo a csörenszerbe öntve majd zárt lácba keringetni a levegöt és a végén ecettel majd pár liter forro viz és utolso lépéskénmt a kondenzviz szivatyujával egy vödörbe pumpálni a fülös ffolyadékot akár hypo vagy vagy ecet stb.

máskülönben még gondolom a borászatban használt hordok fertötlenitésére használt kénlapok égetése is fertötlenitené.

ha meg csö kigyo akkor legalább fém legyen a viz alatti rész utánna ami szálitja a levegöt lehet pvc.

a héten jártam Tüzépbe ,felénk igy mondják ahol vasat és csatorna vasat lehet kapni.
2 méternyi horganyzott csatorna vas 900 ft.foraszthato és nem szeretik a bacik sem a fémet.na pár méáter szivesen leásnék belölle U alakban.végülis egymás tetjére lenének téve 50cm egymás felett,végén egy lűkanyarral és az agyik vége felé erösseb lejtéssel!(kondenz viz igy egyhelyen gyüllik össze)
oda egy furat egy darab csö ragasztva vagy forasztva,majd alá egy vödör méretü gödör ahová lecsepeg a viz és elissza a szomjas föld!
természetesen itt is csak a fölbe raknák fémet!föld fellet müanyag csö!
Persze ha egymod van rá olyan helyre fektessük a csö rendszert ahol kevésbé éri a napfény,ház északi oldala,eperfa árnyéka stb.márha a gyökerek nem zavarják az embert ásás közben!

Éjszaka én egy keretes venitit teszek az ablakba a szunyoghálo elé,és a kinti hüvös levegöt fujja be a szbába.simán paplan alatt horkolok.ez lehet hogy kevésnek tünik de a lakás többbi része kemence a szobámhoz képest.
Ezt mindenkinek ajánlom!
(#) László zs hozzászólása Jún 20, 2007 /

Éppen minap gondolkodtam a fertőtlenítésen.

Vagy germicid csövet húz az ember át vagy ózongenerátort (ez a kettő a legjobb fertőtlenítő, még a klórt is veri) a rendszeren, utána a levegőt nem a lakásba hanem a szabadba kifújatja.

Ja csak az próbbálkozzon vele aki ért hozzá, mert az egyik szem és akár tüdőkárosodást a másik tüdőkárosodást és szövetkárosodást is okozhat!!
(#) sniperx hozzászólása Jún 21, 2007 /

Nálunk kúttal van megoldva a tetőtér klimatizálása.
Alapvető dolog, hogy a klimatizálást a szigetelésnél kell kezdeni! Éppen ezért nálunk a külső és a belső hőtükör között 20cm üveggyapot van. (nem mindegy, milyen intenzitásal pótlódik a szobából elvont hő)
A klimatizálás egyszerű, olcsón üzemeltethető, szinte meghibásodás veszély sincs, viszont először ráfordítás szükséges!
A teljes tetőtér gipszkartonból van felépítve, aminek a hátoldala be van csövezve 12-es falfűtéscsővel. (Qualitherm) Ezúton üdvözlöm az előzőekben hozzászólót, akiszerint nincs is ilyen. (mármint falfűtés)

Amúgy a Qualitherm oldalán olvashattok is a falfűtésről, mennyezeti/fal hűtésről, stb. Fontos, hogy hűteni nagyobb felület kell, mint fűteni! (közegek hőkülönbsége miatt) A padlót nem illik hűteni, mert viheted orvoshoz a családot rövid távon!
Szóval a helyiségek plafonja van hűtve a kútból felhozott vízzel. A kútban egy rézcsőből tekert spirál oldja meg a hőcserét. A rendszer teljesen zárt, így egy keringető elviszi, ami fogyasztásban nagyon baráti.
Ezzel a módszerrel gyakorlatilag csak a keringető által felvett 50-60w az üzemelési költség.
Hangja nincs a rendszernek! A meleget, ami átjut a durva szigetelésen, rögtön letolja a kútba, a lakótérbe be sem jön. Természetesen az egyéb irányból bejutott meleget is viszi kifelé, mert az ugye igyekszik a plafon alá...
(#) sniperx hozzászólása Jún 21, 2007 /

A központi fűtéses radiátorok hűtéséről kútvízzel:
ahogy már említették páran, halott ötlet. :no: Hogy miért?
A betáplált víz kb 12-14C, hosszabb üzemelés után 17-18C (nálunk), a szoba legyen 26-27C. A két hő különbsége annyira kicsi, hogy minimális lesz a felvett hő, sőt még "izzadnak" is a radiátorok. (és bármilyen hihetetlen, lesz penész!!!) Olyan, mintha télen 35C-os vízzel szeretnél fűteni, plafon alatti radiátorokkal. (nem verne a víz a lakásban, az tuti)
A fancoil rendszer nem rossz elgondolás, de ott van rendesen kondenzvíz is, amit gyűjt, meg ugye a folyamatos ventihang. Méretileg egy fancoil közepes radiátor méretű, tehát elhelyezni sem lehet akárhol. (árakról nem is beszéltünk!)(Amúgy ez lett volna a másik verzió nálunk is, ha a felületi hűtést nem lehetett volna beépíteni)
(#) makelele válasza fester hozzászólására (») Jún 21, 2007 /

Szia.Úgy nézem felesleges aggódnom mert mindent jól kitaláltál már Valóban működőképesnek látom az ötletedet habár a koszolódás fertőtlenítés terén én még a gyári cuccokkban sem bízom.Ha belegondolunk azért hosszú évek alatt nem semmi cucc mehet át a rendszeren.László zs ötlete biztosan jó de nem vagyunk vegyészmérnökök és így egy kicsit veszélyes.Az árakról nem is beszélve.Ózongenerátor gondolom komoly összeg.Sniperx megoldásához mit szóltok?Nekem tetszik az ötlet volt már egy kósza kisérletem ilyen ügyben de az nem igazán volt nyerő.Leírhatnád sniperx,hogy milyen szivattyút milyen csöveket alkalmazol/az említetten kívűl persze/csőszigetelés egyebek.Én csak a sima orosz búvárszivattyút kötöttem rá egy opel hűtőre :eek2: .Na az hülyeség.Bíztató viszont,hogy volt kondenzvíz!Tényleg sniperx nálad ilyen gond nincsen a falfűtéscsővel?A csőspirált,hogyan kellene méretezni?Melegvizet már csináltam a villanybojlerhez most a hidegen a sor!!
(#) fester válasza makelele hozzászólására (») Jún 21, 2007 /

szia
Jol irtad ezek töllem tényleg csak ötletek hogy mit lehetne.
Másik hogy a hordos megoldást inkáb fölbe ásva tartom job ötletnenk.de mivel a csatorna vas megfizethetö én ezt már csak mint ötlet irtam be az elözö hozzászolsnál.
Egyébként valamilyen szinten szétszedhetöre épitettem volna hogy idény végén pl a kutbol a hordot kiveszem és jol átmososm,stb.

Más: örömmel irom hogy a vizes hütöm 22C fokot nyom és perpill 100 liter viznél járok,másfél orája megy a rendszer és 24-25 fok van a szobában.
DE HA NINCS VIZ UTÁNPOTLÁS 30 PERC ÉS UJRA KÖZEL 30 FOK LESZ!!
a Falon van egy digit ora és a höméröje inkább a falat méri,na azon 28 C van,Ergo a fal meleg és csak a benti levegö hüvösebb!
Sniprex megoldása nagyon tuti!! Ez a jövö hütés és fütés területén is!
A legmodernebb klimáknál a plafon van becsövezve és és ugy hüti a levegöt,nincs venti zaj meg pollen szürö csere és szörök takaritása!
Csak én csoro gyerek vagyok falun lakom, a ház sem az enyém,igy marad a vizes hütö blokk..
De nagyon tuti!
Van egy ismerösöm jo 50-es éveit tapossa,és nem rég ujságolta hogy ö is ilyen rendszert használ csak neki a padláson van a 200 literes hordo leszigetelve,és 5 orán keresztül kitart a benne lévö viz menyiség.
Tulajdonképpen csa anyi energiát fogyaszt mig a szivatyu megtölti a hordot,+ ventilátor teljesitménye.
azthiszem a magnetizálja a vizet és ugy folyik ki a szöllö lugas-hoz!
-Szép a szöleje az urnak!
Sziasztok jo barkácsolást mindenkinek.és valahogy birjátok ki ezt a k.meleget!
Sok vizet igyon aki nem tud hüteni!

Szia.Most találtam csak meg a képeidet.Nekem tetszik.Nagyon ügyes és jó ötlet és ami még fontosabb szinte fillérekből kihozható.A vizet a hordóba automatikusan pótolja valami szivattyú?Asszem én is nekilátok mostmár kicsit komolyabban ennek az űrtechnikának Nagyon meleg van. Megyek és megnézem mi van itthon mert én sem vagyok sajnos milliomos és általában itthoni cuccokkal kell boldogulnom.Ha folyamatos átfolyós lenne nem lenne jobb a hatásfok?Persze ez több villannyal is járna ugye.
(#) fester válasza makelele hozzászólására (») Jún 21, 2007 /

szia
hát nálam folyamatosan folyik a hordobol a höcserélöbe.furott kutbol nyomatom a hordoba a vizet a kerti locsolo salaggal,sajnos ami nekem van buvárszivatyu az a gyürüskutbol nembirja felnyomni a hordoba a vizet,nincs akora emelö magassága.
a kifolyo viz menyiségét pedig egy csappal szabályzomaz elsö 100 liternyi viz szabályzás nélöl folyik ki mint egy 1ora alatt,és ahogy hülik a szoba levegöje ugy acsapon zárok el és 50 liter viz kitart egy egész orán keresztül mert már csak szinten tartja a benti hömérsékletet,
a mühelyemben egy citroen hütö van pát táp ventiivel ésw az asztalon egy müanyag doboz a viztartálynak,és a lefolyoba megy a meleg viz.
jo elötte ülve netezni 18 fokos levegöt fuj .
HAJRÁ nem olyan nagy ügy ,méh telep auto bonto,lyukas hütüt is be lehet ragasztani pl kétkomponensövel.nincs benne nagy nyomás és forro viz sem.szoval célnak megfelel.

Aha értem.Megpróbálok szerezni egy hűtőt aztán a többit meglátom.Remélem lesz valami eredménye a dolognak.Szia.
(#) huhuu válasza sniperx hozzászólására (») Jún 21, 2007 /

Próbáltam a Qualitherm weboldalán árakat keresni, de nem találtam. Mennyibe kerül körübelül egy szoba mennyezetére való cső rendszer?
(#) makelele válasza huhuu hozzászólására (») Jún 21, 2007 /

Szia nézz körül itt.Bővebben: Link
Gondolom nem csak a qualitherm típusú/gondolom ez egy márka/felel meg a célra.A googléba írd be falfűtés és találsz ezt azt.

Szia.Na megvolt az első próba és nem csalatkoztam valóban működik a dolog.Vettem a bontóban egy zsiguli hűtőt.A rohadtak pénzt kértek érte Volt itthon 24 mm-es hőszigetelő lapom amit a műanyag nyílászáróba használunk üveg helyett ha fehér panel kell bele.Stadurpanel a neve.Ebből csináltam egy olyan dobozt ami megszólalásig hasonlít a split klíma kültéri egységére főleg miután beépítettem az elejébe azt a forgó kínai állóventillátort Az autóhűtőt a doboz hátuljába építettem mögötte teljes keresztmetszetben kivágtam a panelt.Így a venti kénytelen átszívni rajta a levegőt. :yes: A művelet az udvaron történt du 3-körül kb 35 fokos melegben. A kútból érkező víz 13 fokos volt amint a hűtőn áthaladva 3 méteres slagon kifolyva mértem 15-16 fokos volt.Tehát max 3 fokott melegedett miközben a venti tolta a hideget .Már amennyire ettől a vacak ventitől tellik.A víz mérése után azt találtam ki,hogy ha megcsinálom a kútkondit sorban rákötök mégegy hűtőegységet.Szerintem ilyen melegben még az is hatásos lesz.És mégegy jó hír azoknak akik esetleg kedvet kaptak az építgetéshez:Az egész rendszer összfogyasztása maximális kihasználtsággal "csak"127 watt!!Szerintem amennyit hűt nem sok.A hőmérőt a venti elé raktam 22 fokot mutatotta rekkenő hőségben ahol ugye kb 35 fokos levegőt volt kénytelen lehűteni.Azt viszont megkérdezném te milyen technikát alkalmazol pl levegőpótlásra a dobozban.Hol vágtad ki?És a másik elég kényes dolog a kondenzvíz kérdése.Hogyan illetve hová vezeted?Remélem sikerült kedvet csinálni egykis barkácsoláshoz másnak is.Ha valaki tud okosakat mondani légyszi tegye meg.Ötletek stb.Jó izzadást mindenkinek.Én mondjuk a balaton mellett lakom siófoktól 5 km-re de az engem már nem érdekel.Itthon legyen hüvös az a lényeg.
(#) huhuu válasza makelele hozzászólására (») Jún 21, 2007 /

Köszi!
Következő: »»   5 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem