Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   43 / 115
(#) guliver83 válasza richy92 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ingyen jutottam hozzá a kész paneloz és benn van 6 db ilyen IC
(#) frissadam hozzászólása Márc 9, 2011 /

Nem tudnátok egy bipoláris step dir rendszerű vezérlő kapcsolást küldeni egy motorhoz amit már próbált is valaki? Annyi kell hogy folyamatosan állandó fordulaton forgasson egy motort, dir-rel meg irányt váltson ennyi.
(#) HA5AWS válasza frissadam hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Szia!
Bővebben: EZT már próbáltam kitűnően működik.
Üdv: Gábor
(#) A.PETER hozzászólása Márc 10, 2011 /

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne hogy 3 mociss mini cnc-t szeretnék csinálni:Ez lenne a motor és Bővebben: Link

És erre kellene nekem valami vezérlő valami amit program is tud kezelni ltp porton.
(#) S.Roland válasza A.PETER hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Hello,
Ne is haragudj meg de ezek a motorok nem jók CNC-hez. Ezek annyira gyengék , hogy csak amiből kitermelted CD vagy DVD olvasó fejét tudják mozgatni ami könnyen megy. Ha poros a csúszó szerkezet már nem megy úgyhogy szerintem felejtős.
(#) bodgabo válasza S.Roland hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Dehogynem jó, írta hogy mini gépet szeretne, Sok dologra nem lehet majd használni, de működhet. Itt van például egy pici cnc eszterga, ezen sincsenek nagy motorok. (érdekes, hogy ennél a kés áll, és a főorsó mozog x-y irányba .
(#) A.PETER válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

csak egy prot. tipust akarok csinálni mielőtt bele kezdenék egy drágább verzióba. meg ebből kiderül meg bírom e csinálni vagy nem.
(#) pipi válasza A.PETER hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Szia!
most volt a másik topicban, úgylátom pont ilyen motor
Bővebben: Link
(#) A.PETER válasza pipi hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

na ehez hasonlót keresnék :
sajna az angol tudásom elég kevés és nem sokat értek belőle
de azért köszi a segítséget.

ha esetleg tudsz vagy látsz ilyen kis kütyühöz vezérlést megköszönném ha szólnál.
(#) pipi válasza A.PETER hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

elindítod a google-t, felül forditás, és beírod neki a linket, vagy az eredeti oldalról kijelöl-másol-googlefordítóba beilleszt
de a gyengébbek kedvéért itt van: Bővebben: Link
(#) kulzol60 hozzászólása Márc 20, 2011 / 1

Sziasztok

Egy érdekes dolgot ( tapasztalatot ) szeretnék leirni .

Rendszeresen épitek vezérlöket a TB6560AHQ nevü léptetö vezérlö IC-vel .Van is egy jol bevált kapcsolásom és hozzá nyáktervem .Valami oknál fogva most modositani akartam a nyákterven ( kissebb méret - jumper hellyett switch ) a foliák emiatt közelebb kerültek egymáshoz és az IC fektetve került a nyákra a folia oldal felöl az IC alatt vezetett foliával .
Mennyire számit a nyák topologiája az abbol is látszik hogy 3 IC-m bánja ezt a lépésemet .Bekapcsolás után szépen müködik az áramkör de pár perc mulva elkezd elöször csak egyet rántani a léptetön utánna egyre többet és már ki is ütötte a félhidat az IC-böl ( 2600ft/db ) hönek nyoma sincs még . Ez a jelenség egyértelmüen a gerjedékenységre utal nekem ugy hogy fel is hagytam az "uj" verzioval .

Ezt csak azoknak irom akik még em épitettek léptetö vezérlöt maguknak és valamilyen félkész IC-t használnak fel ahoz ( Allegro , Toshiba , LSI ) mind érzékeny a nyákvezetésre .
(#) zmol válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Kedves Zoltán!

Ezt az én szempontomból igencsak jókor írtad, mert pont készülök építeni egy habvágót, és a négy db TB6560AHQ-t be is szereztem. Nézegetem a neten a nyákterveket, de valamiért egyik sem "szimpatikus" (vagy sűrűnek és vékonynak találom a vezetősávokat, vagy a hűtőre szerelés tűnik macerásnak, van amelyiken látok négy vagy nyolc védődiódát, másokon nem), így már azon filóztam, hogy áttervezem valamelyiket, vagy tervezek egyet nulláról. Most ettől egy kicsit eltántorítottál. (Szerencsére.)

Ha nem titkos a bevált kapcsolásod (jogvédelem, vagy akármi miatt), megosztanád velem/velünk?

Köszönöm előre is:
Zoli
(#) kulzol60 válasza zmol hozzászólására (») Márc 21, 2011 / 1

Szia

Lehet jobban jártál volna ha veszel a kinaibol ?! Nem a legegyszerübb a nyák terv de tényleg bevált és egyoldalas és vasalhato és ez tengelyenkénti pihentetést is tugyja .

Összeszedem a tervet ( rajz az nincs mert valojában mind egyforma , kivéve a pihentetést ) .
Inkább a 8 diodást ajánlom ( biztonságosabb elvileg ) bár a 4 -est sosem probltam.
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 21, 2011 / 1

Igy néz ki össze állitva .

A doboz sima 6mm-es MDF lapbol ragasztva , elölap 3mm-es HDF ( butor hátlap ) cnc-vel marva és nyomtatott folia ráragasztva majd tábla cellux-al bevonva .

Alul a 3db vezérlö ( a hütöborda nem is melegszik 1.5A/fázisnál kicsit sem ) és a hátlapon lévö levállaszto kárty is kellenei fog .
(#) Mucu válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Helló.
Én is pont ez miatt nem vágtam bele anno hogy magam tervezzem meg a nyákot. Minden fórumon csak azt olvastam hogy igen sok IC-t lőttek el mire lett belőle valami ( jó esetben lett). Amelyik nyákterv meg működik az féltve őrzött titok. Amit egyrészről meg is értek. Viszont ha most megosztanád nagyon örülnénk neki többen is véleményem szerint. Üdv!
(#) kulzol60 válasza Mucu hozzászólására (») Márc 21, 2011 / 2

Szia

Azért féltve örzött dolgok ezek mert kicsit rizikos a dolog ,ugyan is lessz akinél müködik és lessz akinél nem annyira .

Olyan mint a cncgép épités az elsö a legdrágább ( nem is mondom nekem mennyibe van , egy CNC ára? ) .
Nincs benne logika hogy miért nem a net-röl veszi az ember de nem is kell hogy legyen , végül is horgászni is járnak sokan és nem a boltba veszik a halat pedig sokszor ott olcsobb lenne .

Amire szükségetek van az egy nyákterv ( Sprint Layout ) és fotok a szereléshez és a kinézetéhez .A fotok hiányoznak de csinálok párat és ugy sokkal egyszerübb lessz mindenkinek .

Ami biztos hogy szükség lessz egy tápra ami egyenben 24 és 30V között van és 200W körüli és külön kell egy 5V stabil rész is ( inkább a külön szekundert ajánlom mert a 7805 nem birja a 24 - 30 voltot .Kell még egy LPT illesztö kártya is ( annyi fajta van hogy ezt inkább rátok bizom ) .Annyit tudni kell hogy nem annyira a galvanikus levállasztás a lényeg hanem a szint illesztés . Vannak olyan gépek ahol az LPT kimenete 3.3V és ezt eggyik vezérlö sem tolerálja csak ha illesztve van 5V-ra .
(#) Sir-Nyeteg válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 21, 2011 / 1

Nagyon korrekt leírás az utolsó bekezdés! Ritkán olvasni ilyent!
(#) kulzol60 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szia Tudom
(#) Antauri válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szép munka! Hogy muzsikál a gép?
(#) kulzol60 válasza Antauri hozzászólására (») Márc 21, 2011 / 1

Szia

Jol mondod , muzsikál .

Azzal a maromotorral ami rajta van ( 24V 50 - 60W de 50Voltrol hajtva ) 6-os keményfém maroval 10mm-es alut szoktam marni ( 0.2mm mélyen szépen viszi ) de mivel MDF-böl van ezért elsösorban puhább anyagokra valo inkább .Szeret elölapokat késziteni meg a relifeket is csipi ( 1200mm/min akár 10mm mélyen is tud reliefelni , persze sokkal nagyobb fordulattal , olyankor felteszem a visitot ( 100W-os Dremel ) .
(#) frecsko válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szia.
Szép munka, bár én is már itt tartanék....de még csak egy darab bipoláris vezérlőm van meg tesztelésre. A váz még "álmodási" szinten van.
Neked milyen LPT szintillesztőd van?
(#) kulzol60 válasza frecsko hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Egy sima TTL IC-böl épitett HC sorozatu .
(#) zmol válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szia!

A kérdésedre gyakorlatilag válaszoltál is: ha megvenném egyben (akár a kínait is, olcsón), akkor hol az alkotás öröme? Meg ezzel az erővel habvágó se kéne, mert vehetek kész repülőmodellt is

A géped és a vezérlőd tökéletes. Amit a táplálásról és az LPT illesztésről írtál, szintén. Csak az a fránya nyákterv...
De hát ha titok, akkor titok...

Üdv.:
Zoli
(#) kulzol60 válasza zmol hozzászólására (») Márc 22, 2011 / 1

Szia

Miért lenne titok ? Csinálok pár fotot és teszem ide , megprobálom lépésröl lépésre irni az épitését a vezérlönek . Lényegesnek tartom a leirást is mert lehet kicsit kreativan gondolkodni az épitéskor .

Lényegesnek tartom azt is hogy a léptetömotor pont akkora árammal üzemeljen amire az tervezve van , ezeknél a vezérlöknél jumperrel kell állitani a motor áramát ( 100 - 75 - 50 - 20 % -ban ) és ez az érték nem mindenkinek lessz tökéletes ezért a kimeneti max árammot hozzálehet méretezni a léptetöhöz .

Gondolom ezek a kérdések majd az épités közben jönnek elö vagy például a léptetök nyomatékának a meghatározása is . Meg probálom még ma elinditani a leirást , csak kicsit elökészülök .
(#) Mucu válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Köszönjük előre is.
(#) richy92 hozzászólása Márc 22, 2011 /

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni,hogy mik a tapasztalataitok a kínai vezérlővel(tb xx icvel szerelt)?A beállítható áramok,hogy is működnek,mert ugye a vezérlő 1,5-3A ig megy és számításaim szerint a 3 A 20%-a 0,6A,de akkor hogy is van ez?
Előre is köszönöm.
(#) zmol válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia!

Bocsánat, és elnézést! Szégyellem magam, mert félreértettelek, és most türelmetlennek látszom.

Nem is gondoltam, hogy részletes leírást készítesz, de nagyon örülök neki, és semmiképpen sem sürgetlek, pláne, hogy jómagam még csak az építésre való elméleti készülődésnél tartok.
(Valahogy nekem az jutott be, hogy a fényképekkel kész is a válasz. Ez valószínűleg már az "öregkori szentimentalizmus", hogy egy régi, lazacsávó ismerősömet idézzem )

Köszönöm a magamfajta amatőrök nevében is, hogy energiát szentelsz a tapasztalataid megosztására.

Üdv.: Zoli
(#) kulzol60 válasza richy92 hozzászólására (») Márc 22, 2011 / 1

Szia

Nem tudom az az 1.5A micsoda ( de ha irják akkor irják , maguk sem tugyják hogy miért ).
Az IC max terhelhetösége 3.5A lenne ( katalogus szerint ) és ha a 0.15 ohm-os ellenállás van benne akkor elvileg tugyja is .Inkább a hütés az ami gyanus ( 3 csatornához keveslem ) .Lehet hogy nem 20 hanem 25% de nincs jelentösége .
Tehát az ellenállás szerint ( 0.15 ohm ) 3.5 A - 2.625 A - 1.75A és 0.875A .
De a leirás szerint 3A - 2.25A - 1.5A és 0.75A .
Elég nagy a diferencia ( közel 20% ) a motorok ugy jelzik ezt a pluszt hogy melegszenek ráadásul még pihentetés sincs rajtuk ( olyan 50 fokig nincs is probléma ) .

Amit épitünk vezérlöt annál nem igazán jelent gondot mert a léptetö csak akkor kapja a beállitott áramot ha léptet ezért jobban elviseli az a pluszt .Gravirozásnál a Z tengelyenlévö mototor szokott melegedni jobban .

Ezért érdemes inkább a léptetökhöz illeszteni a vezérlök kimeneti áramát ( majd irom a képletet hogy hogyan kell kiválasztani a megfelelö ellenállást ) és az IC is meghálálja ezt .
(#) kulzol60 válasza zmol hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia

Csak türelem . Szerintem holnap már teszem a képeket a nyáktevvel együtt . Elöbb én megépitem közben fotozok és ki probálom ( megint ) és utánna irok ide .
(#) zmol válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia!

Köszönöm.
Türelmem bőven van. Mint írtam, nekem még nagyon ráér a dolog, csak félreértettelek.

Muszáj leírnom, hogy örülök, hogy vannak még ilyen lelkiismeretes emberek!

Üdv.:
Zoli
Következő: »»   43 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem