Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akusztikus jel elnyomó
Lapozás: OK   2 / 2
(#) proli007 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 6, 2008 /

Hello!

Bocsi, de nem lehet, hogy ez egy nyitott fejhallgató, és ne a felvétel zaját, hanem a kívülről a fülünkbe érkező zajt "szűrik"?
(Egyébként eddigi legjobb Hi-Fi élményét, egy teljesen nyitott ELS fejhallgatóból hallottam. Műfejjel felvett és digitális korrekcióval volt ellátva. A szagról lekerült BMW-ket is ezzel a módszerrel füleli otthon a szakértő.)

üdv! proli007
(#) walter hozzászólása Márc 23, 2011 /

Üdv. mindenkinek!
Ismeri-e valaki a fenti gondolatot?
Hangot kioltani hanggal. Az elgondolás az,hogy a zajt egy széles sávú mikrofonnal,melynek a hallható tartományban lineáris a frekvencia menete rájuttatják fázisfordító erősítőre és szintén lineáris tartományú hangfalból kijut az ellenkező fázisú azonos amiltudójú hang. A két hang interferál kioltja egymást.
A repülőgépeken fejhallgatón keresztül úgy tudom használják is. Illetve a Toyota gyártott ilyen autót,olyan alacsony volt a zajszint,hogy "baleset veszélyesség " miatt nem hozták forgalomba, (állítólag)
A dolog megvalósítása már nagyon nem egyszerű a gyakorlatban.
A kérdésem,aki nem NASA szintű megoldást ismer, tegye közkincsé.
(#) kaqkk válasza walter hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Én ezt az elvet használó motoros sisaktelefon kapcsolást láttam valamikor a rádíótechnika ujságban . két mikrofon volt a sisakban , egy gégemikrofon és egy "külső" a két mikrofon jele rákerült egy fázisfordító erősítőre (ha jól emlékszem 741es műveleti erősítő volt) és a két mikrofonjelben jelenlévő motor és szélzaj kioltotta egymást . A fejhalgatóban színte csak a beszéd hallatszott .
(#) walter válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Az elv ugyan az, a repülőgépeknél is. Ezt a cikket nem ismerem, de a baj akkor kezdődik,ha ezt a dolgot nagyobb térben kell megalkotni,nem fejhallgatóval.
(#) Inhouse válasza walter hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Gondolod, hogy emiatt nem hozták volna forgalomba? Ha tényleg az lett volna a baj, hogy túl halk, akkor rontanak rajta és kész... A mai autók alapból csendesek, hát még az elektromosak...
Nem egyszerű ez a dolog, a visszaverődések, fázistolások miatt csak szűk térben megy, és DSP kell hozzá...

Üdv
Inhouse
(#) proli007 válasza walter hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Hello!
Ez a megoldás számomra olyan mint a budi illatosító. Attól kezdve mér nem csak a végtermék illatfelhőjét, hanem a szörnyűséges szintetikus izé szagát is el kell viselnem..
Szerintem az alapgond, hogy a tér minden pontján az akusztikus jellemzők mások. És meglehetősen bonyolultak az összetevők. Még egy műveleti erősítőn létrehozott visszacsatolás is gáz, ha fázisát nézzük a frekvencia függvényében, nem még egy akusztikus térben.
Csak egy egyszerű próba. Adj a hangfalra 1kHz-es szinuszos frekvenciát, és mászkálj a szobában. Hallani fogod, a probléma lényegét.
A mikrofonoknál van egy elég egyszerű mutatvány is. akusztikusan a membrán mind két oldala ki van "vezetve". Így az átlagos külső zaj, a membrán mind két felét "nyomkodja", Te pedig csak egyik oldaláról beszélsz. Ilyen füleseket használtunk, gépcsarnokban. Meglepően jó eredményt produkált, mindenféle varázslással szemben.
üdv! proli007
(#) walter válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szia Inhouse ,proli007 !
Igen egyetértünk a hang visszaverődik és más-más
fázisban érkezik újra a mikrofonhoz.A bonyolultsága is "világos" Erre talán a leggyorsabb számítógépek sem alkalmasak,hogy kiszámolják,korrigálják a fázistolást és a szintet és a kimeneti jel a hangfalakból ott legyen mielőtt a zajokat meghallanánk. Az-az érzésem már az elején is megvolt,"költői" a kérdésem.
Egy olyan helységben,ahol a hangot elnyeli egy szigetelő anyag (stúdió) talán kivitelezhető,de oda meg minek?
(#) Inhouse válasza walter hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Autónál inkább az utastérre csinálnak ilyesmit, de úgy állítják be, hogy csak a motor és a futómű zaját oltsa ki, a kintről érkező egyéb fontos zajokat ne. Persze nem a kisautókba raknak ilyet.
Ha jól emlékszem a Kék villám mintájára harci helikopternél is van ilyesmi, talán az Apache-ban...ne lehessen olyan messziről meghallani őket...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem