Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   248 / 609
(#) peter1995 hozzászólása Márc 25, 2011 /

Miért írja azt mindenki hogy a hidalt kapcsoásnál az IC-ket elválasztva(szigetelve)kell abordára szerelni(közös bordára)?Hiszem egyan az a - fesz van rajta.

Én is elkészültem a hidalt változattal valami iszonyatosan szól.Nagyon jó.Elsőre indult.Mindenkinek csak ajánlom.
(#) lacek29 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Nekem is elsőre indult az 1-ik Voltam olyan szerencsés,hogy kifogtam 1 rossz IC-t a 4 közül. A szigetelés nemrossz dolog hidd el.Gondolok itt gerjedésre,esetleg valami hozzáér a bordához.
(#) peter1995 válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Nekem szerencsére mind a két IC jó volt.Bár legelőszörr a mute/standby megszivatott de már jó.Én nem raktam szigetelést és nem gerjed semmi.Csak pasztát kentem alá.A trafó kb 15-20 centire van tőle.Az előbb 3/4-ed ig kihajtottam de a hangfal már nem bírta(2db 3 utas hangszóró van benne és 4ohm-os és nem melegszik.)Bár melegedni nem is szabad mert egy jóköra borda van amin közvetlenül egy venti plussz még két venti fújja az egész dobozba afrisset.

Hülye kérdés?:az erősítőknél van olyan mint a motoroknál hogy be kell melegedjen üzemmelegre és akkor alegjobb?Szóval nincs oylan hogy annyira hűtöm hogy ezzel rontok ahatásfokon.Most fél ra alatt kb 30 fok-ra melegedett fel.
(#) lacek29 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Tranzisztoros erősítőnél ez előfordulhat,ha nemjól van beállítva a nyugalmi áram. Ennél a TDA hídnál nemhiszem hogy ez előfordul.
(#) peter1995 válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Hát már két napja használom és semmi gerjedés.HA eddig nem volt már nem is lesz.És nem lehgszik semmi.A hűtőborda alegmelegebb pontban is talán 30 fok ha van.A többi része meg fémhideg.A trafó is hideg.A legmelegebb pont az egészben talán a Grimm ami a220at jelzi meg akapcsi táp trafója ami a12V-ot adja a ventiknek.
(#) david91 hozzászólása Márc 26, 2011 /

Szerintem valami el van szúrva a 7293 gyári adatlapjában, méghozzá a párhuzamos kapcsolás (Modular Application Circuit) nyáktervénél. A slave IC 2, 3, 10 lába be sincs kötve sehová, holott a kapcsolási rajzban viszont igen. A 2, 3 láb még könnyen ráköthető a helyére (4-re), de a 10-es mute már nem annyira.
Megnéznétek ti is légyszíves, hátha én tévedek?
Azért ide írtam, mert itt van "élet" nem úgy mint a 7293 topicban.

üdv. Dávid
(#) lacek29 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Akkor semmi gond.
(#) zoka hozzászólása Márc 26, 2011 /

Sziasztok!

Felmerült egy kérdésem az erősítő tápellátását illetően.

Tegyük fel, hogy egy erősítő fogyasztása: 233W
Kimenő feszültség 4 Ohm-on: 24,6V.

Számoljunk:

24,6^2 /4 = 151W (ennyi a kimenő teljesítmény)
233W - 151W = 82W (disszipáció)

Kimenő áram: 151W / 24,6V = 6,14A

Ha minden igaz, ezzel az árammal kell számolni a disszipációnál is, mivel:
233W/6,14V=37,95V. 37,95V-24,6V=13,35V. 13,35V*6,14A= valóban 82W.

Vagyis a panel 6,14 A-t vesz fel összesen és 233W/6,14V=37,95V, tehát ennyi feszültség igénye van összesen ?

Vagyis tápáganként 18,97V ?
Szóval itt valami nem stimmel

Valaki segítene a számolásban?
(#) zoka válasza david91 hozzászólására (») Márc 26, 2011 / 1

A kapcsolási rajzon (Figure 11.) jól be van kötve. Ha a Figure 12 -13 nyáktervet nézem, azon meg úgysem lehet kiigazodni Nekem is úgy tűnik, mintha nem lenne bekötve, elég rossz az a kép.
Azért is jobb a 7293 párhuzamos kapcsoláshoz, mert a slave IC-nek nagyon egyszerű a bekötése. 7294-el ugyanezt ennyi alkatrészből nem lehet megoldani.
(#) lapose válasza zoka hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia!

Elég zavaros, de nem értem miért akarod a feszültséget kettővel osztani a végén?
(#) David 3g hozzászólása Márc 26, 2011 /

Sziasztok. Na ma végre összeraktam az első TDA7294-met { Ami működik } imádom! szép?!
(#) zoka válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia! Nem tudom
Inkább itt van egy kép, amin pirossal jelöltem a biztos pontokat, de nagyon érdekelne a többi kiszámítása, mert most csak találgatok. A +/- táp zavar be

hogyisvan.JPG

Ez ily jó. A kimeneti áramot kell osztani kettővel, mert félperiódusonként másik tápágból veszi fel az áramot.
Persze ez ettől még nagyon leegyszerűsített számítás.
(#) zoka válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

És akkor a disszipációt úgy kell elképzelni, mintha "sorosan lenne kapcsolva" a hasznos teljesítménnyel. Ez így durván hangzik, de arra gondolok, hogy ugye ugyanúgy 6,14A tartozik hozzá.

Egy sztereó változat esetén: 2x233W és tápáganként kell 6,14A, így összesen 12,28A vagyis nem elég 1db 10A-es híd összesen.

Ha 2*41-42V terheletlenül a táp, akkor a 37,9V jó is, mer annyit vissza eshetett a feszültség...

Köszi

A disszipáció összege a pillanatnyi feszültség( UT-Uki ) szorzata a pillanatnyi árammal, és átlagolva a teljes működési időre. Mivel csak egy félperiódus megy az egyik tápágról, a diódahíd egyik ága félperiódusonként pihen.
Ha 38V a tápod, akkor 4 ohm-on a csúcsáram 38V/4 ohm=9.5A(feltételezzük, hogy 100%-ig ki tudom vezérelni a végfokot). Két oldal esetén ez 19A. Most feltételezzük, hogy nem csinálsz olyan trükköt, hogy az egyik oldalt ellentétes fázisban járatot, hogy egyidőben az egyik oldal a pozitív, a másik oldal a negatív tápágat használja. De ez nem jelenti, hogy 20A-es dióda híd kellene a tápba. A végfok kimeneti áramát nem feltétlenül(sőt) a diódahídnak kell szolgáltatnia, hanem a puffernek. A diódahídnak a puffereket kell töltenie.
Ha a tápfeszültséged 76V(2*38) akkor ahhoz kb. 54V váltó tartozik. 233W/54V=4.3A lesz az átlagáram. Persze a diódákon nem ennyi lesz a csúcsáram, mert ezt a teljesítményt a csúcsegyenirányítás miatt rövid idő alatt kell belepumpálni a pufferekbe. De ez nem gond egy 4A-es dióda rövid ideig a névleges áram akár 10-szeresét is elviseli.
Persze érdemes felülméretezni a diódahidat, egyetlen alkatrész sem szeret határértéken dolgozni. Át kell nézni a felhasználandó diódahíd katalógusát, főleg a grafikonokat.
Mellékelek két 4a-es katalógust, érdemes átnézni őket(pl. a BY225-ös katalógus 6-os ábráját).
(#) david91 válasza zoka hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Sziasztok!

Először is zoka a te képletedet nem nagyon értem Watt/Volt=Volt? Watt/Volt=Amper (P=U*I=>P/U=I)

Másodszor pedig ha mondjuk lead 6,14A-t egy IC akkor az nem azt jelenti, hogy annyit is vesz föl, mivel a tápfeszültség sokkal nagyobb mint a kimenő feszültség, ezért a fent említett egyszerű teljesítmény képletből adódóan a bemeneti oldalon kisebb áramot vesz föl az IC. Persze lehet, hogy én tévedek

Az én számításaim alapján amiket privát levélben küldtem még a zokának:
Bemeneti áram (maximális teljesítmény leadásnál)=Fogyasztott telj./Tápfeszültség=233W/80V=2,9125A (üresjárásban 84 de terhelve esik pár voltot)
Kimeneti áram (maximális teljesítmény leadásnál)=Kimeneti telj./Kimeneti feszültség=151W/24,59V=6,14A

Sztereó erősítő esetén a két végfok által felvett áram 2*2,9125A=5,825A, ergó egy 10A-es diódahíd elég a két végfokhoz.
A disszipációs számításokhoz nem értek.

üdv.
(#) lapose válasza david91 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Idézet:
„Másodszor pedig ha mondjuk lead 6,14A-t egy IC akkor az nem azt jelenti, hogy annyit is vesz föl, mivel a tápfeszültség sokkal nagyobb mint a kimenő feszültség, ezért a fent említett egyszerű teljesítmény képletből adódóan a bemeneti oldalon kisebb áramot vesz föl az IC.”

A feltételezésed jó: Tévedsz.
Mivel a TDA7294 analóg szabályzó, ha a kimenetén 6A folyik, a bemenetén is annyinak kell folynia.
(#) david91 válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Értem!

Tehát akkor az áramkör által felvett teljesítmény 80V*6A=480W, és ezt el kell osztani 2-vel így kijön a 240W ami egyezik is zoka mérésével. Azonban nem teljesen világos, hogy miért kell osztani a teljesítményt 2-vel, vagy épp az áramot (ugyan az jön ki) ahogy te is írtad...[quote]mert félperiódusonként másik tápágból veszi fel az áramot

Ezt úgy érted, hogy a diódahíd szempontjából egyszerre csak az egyik oldala van terhelve, viszont a trafónak le kell tudnia adni a 6A-t folyamatosan? Mert akkor adott esetben egy 500VA toroid +-42V üresjárási feszültséggel nagyjából (500/80=) 6,25A. Ahogy írtad ezt nem is mind a trafónak kell leadnia, hanem a puffereknek, de akkor meg a pufferek vesznek föl sűrűn nagy áramokat a töltéshez. Tehát akkor kb ugyan ott vagyunk, hogy a trafó határon dolgozik..
Köszi a segítséget!
(#) lapose válasza david91 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Mivel az erősítő szimmetrikus táppal működik, amikor a kimenet pozitívabb mint a föld, a kimenet felé a pozitív tápból folyik áram, a negatív tápágban nem folyik, vagy csak minimális. Negatív periódus esetén pedig fordítva. Ezért a tápágak mintegy 50%-os kitöltéssel dolgoznak, de mi a kimeneti áramban már mindkét félperiódust figyelembe vettük, ezért osztani kell kettővel.
A trafónál más a helyzet, mert a kétutas egyenirányítás miatt mind a két félperiódus alatt vezetnek a tekercsek, és a pufferek is mind a két félperiódus alatt kapnak töltést.
(#) zoka válasza lapose hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Köszi a segítséget. Engem csak így a számolgatások érdekelnek. Természetesen én "olyan trükköt is csinálok" .
De probléma nem lehet, mert 2x25A diódahidat használok, külön-külön a + és - ágban is van egy. Itt aztán jöhet a csúcsáram.
(#) zoka válasza david91 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

W/V=V azt egyszerűen csak elírtam, bocsi
Ostobaságot nem akartam írni, jobb itt megbeszélni. Én a számításaimnál túlléptem a 10A-t, de ilyen irányban tévedhet az ember, mert ha "több híd van" nem érheti meglepetés. Én a helyedben azért továbbra is legalább 2db 10A-est használnék, de ez lehet, hogy csak az én mániám
Üdv!
(#) kistotti01 válasza zoka hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Így van! Jobb felülméretezni a dolgokat mint meglepődni. Én szintén 25A-es egyenírányítót használok, de néha 35-öset, ami éppen van itthon. Bár elegendő lenne jóval kisebb is, ez kétségtelen. Elegendő lenne akár egy 6A-es híd is ha hűtve lenne becsülettel. De éppen elegendő a 7294-eket hűteni, ne "fűtse" a diódahíd is a bordákat. Egy 25A-es egyenírányító pedig vígan hűtés nélkül simán megy akár még napokon is át teljesen kivezérelt TDA-val...
(#) HDD hozzászólása Márc 27, 2011 /

Sziasztok
A hídkapcsolásnál kel szigetelés a hűtő zászlók alá?
Elkel szeparálni a két IC hűtését?
(#) lacek29 válasza HDD hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia. Elméletileg nemkell,de jobb ha teszel alá szigetelést,mert a negatív tápfesz van a zászlón.
(#) HDD válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia
Igen most néztem az IC leírásában, hogy a zászló (-) táp ott van
Akkor vennem kel szilpedet?

Valaki tudja, hol lehet venni szilpedet?
(#) lacek29 válasza HDD hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Igen,venned kell. Szigetelés nélkül is meglehet csinálni,csak akkor a bordát kell elszigetelni a doboztól.De ez elég rizikós,véletlenül is csinálhatsz 1 zárlatot,aztán elfüstöl az IC.
(#) kistotti01 válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Az attól is függ, hogy milyen dobozba lesz belehelyezve. Ha fém dobozba van beleszerelve, akkor szigetelni kell. Nekem fa dobozba megy tökéletesen szigetelés nélkül. :yes:
(#) djseed hozzászólása Márc 27, 2011 /

Heló.
Van egy Microlab pro3-mas erösitöm, és a végfok szétcsattant benne. De nem is ez a legnagyobb gond, hanem az hogy pont az a rész amin a száma van, az égett szét, és csak egy 6-os látszik. Arra gondoltam hogy ez a végfok nem lehet más mint egy TDA7296, mert a TV-mben is ijen stereo végfok van. Én bele is raktam az új végfokot, de még nem merem bekapcsolni az erösitöt, mert kételkedem hogy ez való bele. Semmijen rajzot, sémát nem nagyon találtam a neten ehez az erösitöhöz. Segitsen valaki!!! Hogy tudjam meg milyen a hejes végfok ami kellene bele, vagy jól következtettem és a TDA7296 kell.
(#) bobz válasza djseed hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

SZia!
Hatha ez segit. Nezd a grafikonokat.
http://www.ixbt.com/multimedia/microlab-pro3.shtml
(#) bobz hozzászólása Márc 27, 2011 /

Tessek itt az egesz erositod
orosz oldalon talatam. 100% hogy ez az nyugi.
Következő: »»   248 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem