Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   107 / 384
(#) jaru válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Igen, és az is ott van, hogy az övé 400Ford/percet pörög, a mienk csak tizet fordul egy percben, ill. ő 24voltra készítette nekünk csak a fele kellene.
Sajnos én annyira nem értek hozzá, hogy nem tudom mit hogy hova kössek át, hogy nekünk jó legyen.
Köszi, megkeresem a generátoros topikot!
(#) lori78 hozzászólása Márc 19, 2011 /

Sziasztok!
Találtam otthon egy működőképesnek látszó trafót.Feltehetőleg egy lemezjátszóban volt benne és a primer oldalon elég sok vezeték jön ki valószínű azért, mert lehetett váltani a feszkót. Azt hogyan tudom megnézni, hogy a 220V hálózati kábelt melyik vezetékre kötöm?
Köszi!
(#) ujfalusi válasza lori78 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ohm mérővel megnézed a párokat, és a legnagyobb ellenállást mutató a 220V.
(#) lori78 válasza ujfalusi hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

rendben, köszönöm!
(#) joey válasza joey hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Valaki tudna segíteni, hogy használjam ezt a trafót?
Már volt egy megoldás, hogy sorba kötöm a 2 primer tekercset, vagyis a 3-4 pontot összekötöm és a 2-5 re teszem a fázis nullát, de így nem működött. Nem mértem semmit a szekunder tekercseken.
(#) gaben62 válasza joey hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Akkor mérd ki a trafó primerjét, nem e szakadt valamelyik része a 2x110V-os tekercsek közül.
(#) joey válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

kimértem, nincs szakadás.
(#) rascal válasza joey hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Lehet hogy az egyik tekercset fordítva kell bekötni. Próbáld meg úgy, hogy a 4-est az 5-ösre (vagy 6-osra) kötöd és a 2-es és 3-as kapná a fázist és nullát. Ha van kisebb váltakozó feszültséged mint a 230V pl 24V, akkor szerintem azzal kísérletezz. Úgy megtehetnéd, hogy csak az egyik primer tekercsre adsz feszültséget, a másikat pedig csak hozzáméred.
(#) ujfalusi válasza rascal hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Nem mindegy hogy kötöd sorba. Egyik tekercs végét a másik kezdetéhez. Így lesz kezdet vég.
(#) RicoRokkaRolla hozzászólása Márc 28, 2011 /

Urak!

Van egy Orange rockerverb 100as erősítőm 115V-os hálózati táppal. Ismerősökön keresztül eljutottam egy fehérvári emberhez, aki ajánlotta az átkötést (ha van rá mód), vagy az újratekercselést. Küldtem neki fotókat és azt írta, hogy nem 100%-ék, de valamiből (talán a fotókból, talán más infókból) következtetve úgy gondolja, hogy elég csak átkötni, az meg olyan olcsón vállalná, hogy drágább lenne levinnem az erősítőt hozzá Pestről, ezért szerinte érdeklődjem fórumokon. Valaki megnézné hogy át lehet-e kötni 230V-ra és ha igen átkötné, ha nem megtekeri a trafómat, vagy ajánl valami tényleg profi embert ehhez (tényleg tapasztalt szakit, aki szerelt már csöves erősítőt és esetleg végzett már ilyen átkötést, mert nincs pénzem másik erősítőre és lehet neki se)? Köszönöm
(#) pucuka válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Ezekhez az amerikás cuccokhoz egy 230/110 V -os, megfelelő teljesítményű trafót (autotrafót) szoktak használni. Néha lehet találkozni gyárilag készült, üzletben megvásárolható példányokkal. Ha ilyet szerzel, vagy készítesz(tetsz), akkor semmilyen belenyúlás , átalakítás nem szükséges. Az 50 - 60 Hz különbségéből adódó problémákat meg el szokták viselni. (fordítva problémásabb)
(#) (Felhasználó 1947) válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Átköthető Európai hálózatra, mint a mellékelt rajzon is látható.
Az Amcsik adnak a dolgaikra, a szinsorrend is standard a hálózati trafókon.
Ha kidobozolod a gépet, szerintem Te is meg tudod oldani.
230V esetén a kék-barna vezetéken kapja a hálózati feszt, a piros-fekete pedig összekötendő.

ORANGE.jpg

(#) totya694 válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia!
Valamikor sógorom is amcsiból hozott HiFi cuccokat és 230/115V-os tápot vett.van egy 1kW-os és van egy 6-700W körüli.
Méga kisebbik is bőven elég volt a 4x200W-os házimozi erősítőnek.Vétek volna egy belenyúlni.Ha már lesz tápod akkor későbbiekben akár más 115V-os cuccokban is gondolkodhatsz...
(#) totya694 válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Ha meg valóban olyan egyszerű átkötni akkor hajrá...
(#) (Felhasználó 1947) válasza totya694 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Mint az előző mellékelt rajzon látható, elég egyszerű átkötni...
Általában 2x115V-os trafók vannak az Amcsi cuccokban.
Belpiacnál a két tekercs párhuzamosan van kötve(115-120V), EU piacnál sorba.(230V)
Vagy uni trafó, átkapcsolóval...
(#) RicoRokkaRolla válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Köszönöm! Szóval az erősítő szüleimnél, mert itt elég sűrűn felnyomják a lakásokat, de megvannak a képek, amiket átküldtem a srácnak is, a trafó egyik oldalán látom a kéket, pirosat és a barnát egy másik lyukban, talán a fekete takarásban van (a másik oldalon a transzformált feszültség megy ki a trafóból, mert ott is látok rengeteg vezetéket?). A hálózati táp aljzaton meg látok kéket feketével (ezek szerint átköthető?) és egy barnát, de van egy feszültség finomhangoló kapcsoló 110/120 (a tápfeszalj mellett), illetve 220/240, esetleg a piros ott keresendő? Ezekről a helyekről kell leválasztani a vezetékeket és átkötni? Ha ezt meg tudom tenni, akkor hogyan mehetek biztosra? Tudok mérni valamit multiméterrel, mielőtt bekapcsolom, vagy esetleg utána? A biztosítékokat pedig T6.3A-ról cseréljem T3.15A-ra? Egyébként hol kapok ilyen biztosítékot bp-en? Már annyit kerestem és nem találok, csak olyat, hogy megrendelésre hoznak. Egyéb tenni való, cserélni való (mert látok itt még erősítőn belül is egy-két biztosítékot)?
50/60hz nem probléma, az rá is van írva, meg a kezelési útmutatóban is.
Köszi és kösz mindenkinek!
(#) pucuka válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Biztosítékot elég sok helyen találhatsz, elektronikai és autós boltokban, hacsak nem valami különleges méretű a biztosíték. (lomex, HQ vídeo) Az utóbbit ajánlanám, ott előfordulnak több méretben is. Hálózati biztosítéknak 3.15 A lomha típusút használj. Itt is nézz körül.
(#) (Felhasználó 1947) válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Ha van feszültség átkapcsoló, akkor csak át kell kapcsolni 240V állásba.
Ha megméred a trafó primer tekercsét a hálózati csatin, a mostani 115v-os állásban, átkapcsolás/átkötés után közel kétszeres ellenállást kell hogy mérj.
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 28, 2011 1 /

Biztos hogy csak kétszeres? Ha minden igaz, eddig párhuzamosan volt kötve a két 110V-os tekercs, most meg sorba lenne, így 4x akkora ellenállást kell mérni. Az is lehet, hogy ki van csak vezetve a primer 110V-nál, de még így sem biztos, hogy tovább a 220V-ig ugyan olyan vastag huzallal van tekerve. (Nem akarom a halat úszni tanítani, csak én szerintem van így.)
(#) (Felhasználó 1947) válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Igen, valóban négyszeres lesz az ellenállása a tekercsnek.
(#) RicoRokkaRolla válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Én is itt futottam bele a csapdába, mert ez a kapcsoló, csak finomít, amerikai modelleken 100 és 120V között lehet kapcsolni, az európai modelleken 220 és 240V között. Tehát nem és, hanem VAGY.
Ez jó, mert mind a három boltba szoktam járni, hogy miért nem jutott eszembe ezekben is biztosítékot nézni ne kérdezzétek. Igen a lomha kell, azért a nagy T betű az elején, köszi.

A képeket megnézted? Mindegy, majd valahogy megtalálom, hogy melyik az a négy vezeték, ami kell, és akkor ha jól veszem ki az aljzaton van egyszer az egyik lábon kék/feketével a másikon van a barna és valahogy a piros (itt lehet be van rakva ez a kapcsoló közéjük) a harmadik a föld, és értelem szerűen a két nem föld láb között mérjek ellenállást? Majd ha átkötöm ez kb. megnégyszereződik így a kétszer nagyobb feszültség nem tesz kárt. Remélem megtalálom azt a fránya piros vezetéket. Ezek a vezetékek valami zokniban, vagy valami csatlakozóban végződhetnek, mert olyan mintha csak rá lennének húzva az aljzat lábaira, legalább is képen?

Ha minden megvan és bekapcsolom a cájgot, mire figyeljek, mi lehet intő jel, hogy valami nem oké, mondjuk nagyon melegszenek a csövek vagy mit figyeljek? Itt nem csak a trafóra gondolok, de utazott is eleget a cucc, bár nem látok semmit elmozdulva, letörve stb, elég biztos az építmény a csövek meg ki voltak szedve.
Köszi!
(#) sturbi válasza Resident hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Kösd be a nagyfesz tekercset primernek, és mérd meg mekkora fesz lesz a régi 230-as tekercsen (ez lesz a szekunder ezekután, 24 V körül szokott lenni), aztán csinálj műterhelést neki, és megtudod mennyire terhelhető így (abból, hogy mennyit esik a 24 V, 2A-re lehet hogy elég és sosem fog leégni, labortápba jó lehet).
(#) Ideiglenes válasza sturbi hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Az illető biztosan örülni fog, hogy válaszoltál az öt évvel ezelőtti kérdésére.
Amúgy a javaslatod nem rossz, de nem is az igazi. Nem jön ki belőle 2A. Néhány mA-es terhelés után a feszültség drasztikusan esik. Szinte áramgenerátoros lesz a szerkezet. Valóban nem fog leégni. Annak idején én is rámartam egy ilyen trafóra, hogy milyen jó lesz valamire. De igazából arra jó, amire kitalálták. Nagyfeszt előállítani. Barkácsoláshoz viszont ÉLETVESZÉLYES!

Ez egy jó kis cucc, és gondolom nem 5 Ft volt, ezért kár lenne elpöffenteni a hálózati trafóját.
Ha nem vagy biztos benne hogy menni fog a modifikáció, akkor inkább bízd szakemberre, neki ez félórás meló.
Ha mégis nekiállsz a következőkre figyelj:
-pontosan azonositsd be a hálózati trafó primer tekercseit.
-ha ez megvan, "fázishelyesen" kell sorbakötni a tekercseket.(1.sz. primer végpontját a 2.sz. primer kezdőpontjára.)
-Mindenképp vedd ki a csöveket,mielőtt nekiállsz átkötni a trafót.Ha rendben megtörtént az átkötés, akkor kapcsold be az erősitőt, de egy kis értékű biztit tegyél a foglalatba, mondjuk 400mA-est.A csövek még mindig az asztalon!
Ha a bizti nem pöffent el,és a végcső foglalaton a helyes
fűtőfeszt méred, akkor jól dolgoztál.(Nem tudom mi a vége 6L6, EL34?)
Ezután tedd vissza a csöveket, és az eredeti, 230V-ra méretezett biztit,és próba.
Sajnos a fotók nem segitenek sokat, ezért így nehéz a fórumon keresztül használható,"tuti" ötletet adni.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

A módszered jó, én csak annyival egészítenélek ki, hogy érdemes a hálózati csatlakozáshoz sorba egy 230 V / 40 - 60 W -os égőt kötni. Ha félfénynél jobban világít akkor szembekapcsoltad a primer tekercseket. És mérni csövek nélkül a trafó feszültségeket. Én nem ismerem, a szerkezetet, de a csatolt rajzok alapján úgy tűnik félvezetős az anódfesz egyenirányítás, amit nem lehet egyszerűen lekötni, hacsak nincs külön biztosítva az anódtekercs.
(#) MedicxXx hozzászólása Márc 29, 2011 /

Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy egy 24V feszültséggel működő villanymotort megpörgetek ugyanolyan sebességgel mint ha áramot kapna akkor mennyi feszültséget fog generálni?
Köszönöm
(#) gaben62 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Nem autotrafó az ami az Usa erősítőkben van, hanem szabvány hálózati trafó, osztott tekercseléssel.
A szekunder tekercs külön van, teljesen leválasztva, a primertől.
Általában 110-120V-osak, ritkán teszik rá a 2x120V-os primer részt, csak nagyobb márkák drágább cuccnál.
(#) gaben62 válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Ezek a képek nem sokat mondanak, a kivezetések is alig látszanak.
De ha elhozod nekem, én kitudom mérni ezt az EI lemezes kb.250W-os háló trafót, van e rajta 2x120V.os primer.
A tekerést is megtudom oldani neked, úgy értem kiszámolom/méretezem a primert 240V-ra, és áttekerem neked, új huzallal.
A szekunder természetesen marad ugyanazt fogja leadni 50Hz-en idehaza, mint a tengerentúli 60Hz, hálózaton.
(#) gaben62 válasza joey hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Egyáltalán folyik áram a primerben, +mérted multival?
Vagy csak totózol?
(#) pucuka válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Ki beszélt arról, hogy az erősítőben autótrafó van? Legalább rendesen olvasnál. Azt írtam, hogy az ilyen berendezések üzemeltetését, hogy ne kelljen belenyúlni, egy 230 (220)/110 V -os trafóról szokták megoldani, ami lehet autótrafó is. És nemcsak erősítő, hanem csomó háztartási gép, HIFI, Vídeo stb. amikbe többnyire bele sem lehet nyúlni.
Én még nem láttam olyat, hogy egy készülékspecifikus hálózati trafó szabványos lenne, de ha tudsz ilyet, légyszíves a köz tudomására hozni. Milyen szabvány szerint készíted a trafókat?
Különben is, az utánam hozzászólók, akik konkrétan ismerik a típust valószínűsítették, és a képek is ezt látszanak alátámasztani, hogy ebben az erősítőben olyan trafó van, amelyiken 2×110 V -os primer tekercselés van. Ha ez így van, akkor a gazdája is meg tudja csinálni.
Következő: »»   107 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem