Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Értem,köszi.De azt a ,,felméretezel trafót" hogy érted?
Pontatlanul írtam. Ha adott teljesítményre kell meghatároznod a szükséges keresztmetszetet felfelé kell kerekíteni a táblázat szerint. A te eseted nem ez mert adott egy vasad. Ehhez létezik egy ideális gerjesztés, amit sokminden meghatároz ilyenek:
-Impulzus vagy állandó üzem -Hőmérséklet -Vas anyaga -Frekvencia jelalak stb. Ha jobban gerjesztessz egy trafót, akkor a jelalak torzulhat, melegszik a vas, nagyobb a szórt tere, de impulzusban átvisz néhány százalékkal több energiát, nagyobb veszteségek mellett. Az általánosan elterjedt gyakorlat szerint 1 Teslával gerjesztenek egy hálózati trafót. 1,4 el hiperszilt 0,6-0,8 al csöves kimenő trafót. A fentiek értelmében, ha a tarfódat a 15cm es táblázat alapján tekered meg, "hajszállal" alá gerjeszted a 16 cm2 es adatokhoz képest. Ergó kisebb lesz a szórt mágneses tered, szebb lesz a színusz a szekunder végein, nem melegszik, és van tartalékod gerjsztés szempontjából a pl a hálózati feszültség növekedésének esetére. Jellemzően elhanyagolható a hiba, ami a számolással keletkezik. ![]()
Ok,így már értem.Ez nem volt teljesen világos a számomra,nem tudtam eldönteni hogy melyik keresztmetszet adatot kell figyelembe vennem a számításkor. Köszönöm
Szia!
Ebből a magból, ha ügyesen tekered kb. 800VA-t tudsz kivenni. Elég alacsony gerjesztéssel(1.2T) kb. 800 menet kell primernek 1.2mm huzalból. Szekundernek pedig kb. 2*142 menet 2mm-es huzalmól. Viszont tekerni úgy érdemes, hogy a transzformátor mindkét oszlopára kell tekercselni, a primer tekercs felét(400 menet), majd sorba kötni. A szekundereket nem kell osztani, a fél primerekre rá kell tekerni egy-egy szekundert(142 menet).
Szia! Összenéztem a vasat a táblázattal, és az SU90a és az SU90b között van félúton, ami kb 500 Watt körül van. Valóban alacsony gerjesztés az általad megadott adatokkal, mivel táblázat szetint,1,7 Tesláig gerjesztik ami kb 575 menetre jött ki.
Ha alá van gerjesztve jöhet ki belőle több teljesítmény? A szekundert feltételezem a mágneses út miatt kell rátekerni a primerre, tehát osztott csévénél (primer szekunder) külön csévén fele ekkora teljesítmény sem jön ki belőle hasonlóan a hegesztő trafókhoz. A kérdés tisztázása nekem is fontos lenne, van ennél nagyobb magom, amik kW körülnek lőttem be, de lehet hogy 1,5 is kijön belőle a fentiek értelmében.
Nos, ezért nem értem hogyan jöhet ki 800 Watt egy névlegesen kisebb teljesítményű vasból, ha még alá is van gerjesztve.
![]() Valaminek változnia kell akkor, ha nem rá van tekerve, mert azonos menetszámokkal, de a tekercs elhelyezésénk kapcsolgatásával a hegesztő áramot változtaták egy házi kivitelezésű hegesztő transzformátornál. Gyakorlatilag a menetszám konstans, az üresjárati feszültség is konstans, mégis változtatható az ív árama anélkül hogy pl vasat tologatna a trafó közepében.
Szia!
Ez a táblázatos összehasonlítás ismeretlen magokra elég bizonytalan. Egy transzformátorból kivehető teljesítményt a tekercselés és a mag geometriai méretei határozzák meg. A geometriai méretek alatt nem csak a vasmag keresztmetszetet kell érteni, ide tartozik az pl. ablak keresztmetszet is. Ha a vasból a legtöbb teljesítményt szeretném kivenni, a lehető legvastagabb huzallal kell tekerni ami még befér az ablak-keresztmetszetbe. Gyakorlatilag én úgy számolok, hogy az ablak keresztmetszet 50%-át veszem hasznos területnek(rézkeresztmetszet), a többi kell a szigetelés, csévetest, stb. részére(a huzalok közt is van kitöltetlen rész a kör keresztmetszet miatt). Emiatt a primer és a szekunder helyfoglalását az ablak keresztmerszet 25-25%-ra számolom(általános transzformátorra). Nyilván, ha van két teljesen egyforma magom, amik csak abban különböznek egymástól, hogy az egyiknek nagyobb az ablak keresztmetszete, a nagyobb ablak keresztmetszetűből tudok nagyobb teljesítményt kivenni, mert arra vastagabb huzalból tudom elkészíteni a tekercselést. A vastagabb huzal miatt csökken a rézveszteségem, ezért a transzformátoron a veszteségi teljesítmény nagyobb áramoknál lesz akkora, mint az ugyanilyen, csak vékonyabb huzallal tekercselt transzformátornál. A nagyobb áram pedig nagyobb átvihető teljesítményt jelent(mivel a feszültség ugyan akkora). A gerjesztésnek is csak ugyanígy van köze az átvihető teljesítményhez: Azonos geometriai méret esetén a jobb minőségű vas jobban gerjeszthető, ezért kevesebb menetszám kell rá, a kevesebb menetszám miatt vastagabb huzallal lehet tekercselni, csökken a rézveszteség, nő az átvihető teljesítmény. A hiperszil magoknál lényeges pont a két félvasmag illesztési felülete: Nagyon pontosan kell illeszkedjen, amit a jobb gyártók precíz köszörüléssel alakítanak ki. Viszont szerintem a képen lévő vasmag nem ilyen, hanem egy orosz mag. Az oroszok nem köszörülték olyan pontosra a magokat, hanem a lemez anyagából csináltak fémport, és ezt az illesztési felületre kenve húzták össze a magokat, némi ragasztással kiegészítve. Szétszedés után nem biztos, hogy a vasmagok illesztését ilyen pontosra lehet elkészíteni, ezért számoltam kisebb gerjesztéssel. A tekercselés még így is elfér rajta, mert ezt a magot az oroszok sok esetben alumínium tekercseléssel használták, így az ablak keresztmetszet is nagyobb a szokásosnál. Még régebben felraktam a HE-re az Eilor katalógusát: Bővebben: Link Érdemes átböngészni, ha jól emlékszem a második részében benne vannak a gyártó számításai a különböző magokra. Sajnos németül van, nem találtam meg az angol verziót, de szerintem így is érthető.
Tiszteletem Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni. Kaptam egy trafót, kb. 15 éve hegesztőként használták, de nem kimondottan hegesztőtrafó. Most sürgősen szerettem volna használatba venni, szépen felveszi az ívet, de 1-1.5 pálca után elkezd füstölni a tekercs, büdösödik a szigetelés. Ez a trafó teljesen be van öntve valamivel. Ha kikapcsolom várok 2-3 percet, utána megint bír 1 pálcát. Mi lehet a baj? Vagy esetleg nem-e tudja valaki megmondani, hogyan lehet ezt újratekerni? Mennyiből jönne ki, ha újra tekerném? Képet csatolok róla. Segítségeteket előre is köszönöm!
Köszönöm a választ!
Sajnos az Elior katalógusa nem működik megfelelően. Üres a RAR, de lehet hogy rossz a gépem...
Ez véletlenül sem hegesztő trafó. Kicsi a mag és az üresjárati, meg az ív feszültség is.
A legolcsóbb venni egy TIP jellegű trafót valamely barács áruházban. A réz többe kerül mint egy ilyen trafó, és vasat is nehéz szerezni.Sajnálom a rossz híreket. NE használd ha nem akarod kinyírni magad ![]() Szibériában -50 fokban két pálcát is bírna! ![]()
Nem a tekercselés rossz alapvetően, bár egy EV vizsgálat ráférne a története alapján. Egyszerüen nem arra van méretezve hogy ívhegesztőként üzemeljen, nincs benne mágneses sönt, hűlni sem tud a kiöntés miatt stb
összekötöttem ahogy mondtad, de nem mértem semmi feszt a szekundereken. Nem lehet esetleg, hogy az 5 helyett a 6-os lábra kell tenni?
Köszönöm szépen. Esetleg mire lehet használni, vagy elcserélni, eladni? Aksitöltőm van, hegesztőm nincs. Azt szeretnék sürgősen nagyon, olcsón.
Üdvözlet mindenkinek!
Egy kis segítség kellene. Van egy zárlatos trafóm(lent kép) a környékemen senki nem vállalta az újratekerést hát nekiálltam.Szétszedtem,mindent dokumentáltam.Az a kérdésem hogy a tekerésnél minden sor után kell feltétlen szigetelő papír mert a gyári tekercselésen csak egymásra volt tekerve és még a sorok is össze vissza voltak. Én megcsinálnám szép szabályosra csak attól félek hogy ha szigetelést teszek a sorok közé akkor nem fér el az új tekercs a vas közé. Mi a véleményetek? ![]()
Valóban nem kell sorszigetelő, mert akkor nem fér rá a primer.
Viszont feltétlen használj új huzalt dupla zománcszigetelésűt, használt az felejtős! Ez érvényes 230V, és 400V ra is. Szorosan szükséges tekerni, és egymás mellé nagyjából, nem keresztbe púposra, ez is fontos.
Akkor miért nem tekersz gyorsan egyet?
Arrafelé nincsen tekercselő, aki adna ezresért huzalt?
Ha már füstölt nyilván menetzárlatos is lehet. Vigyázz vele.
Pedig működik, kipróbáltam. Le kell tölteni mind a 4 részt, és akár a Total Commanderel is ki tudod bontani. Egybe sajnos ide nem tudom felrakni a nagy mérete miatt, de itt egy direkt link: Bővebben: Link
A direkt link simán lejött. Köszi. Lehet ezeket kapni is valahol?
köszönöm de mit jelent a labortáp és mit a vakera
Labortápegységnek állítható tápot szoktak hívni, ahol a kimeneti feszültség esetlega kimeneti áram széles tartományban állítható. Ezzel lehet tölteni akksit, tesztelni próba áramköröket, jellemzően általános áramforrásként határozható meg.
A vakera a Vatera.hu internetes webáruház reklám mentes fórumban gyakran alkalmazott neve, amely bár magyartalan, nem számít a fórumok reklámozással kapcsolatos szabályainak megsértésének. Lehet, hogy nem ennyire kényes a Moderátor, de általában nem akarok figyelmeztetést "szerezni". Ezúton kivételt teszek. Lehet, hogy így kellett volan írnom: "Add el egy internetes webáruházon keresztül" ![]() ![]()
tudna nekem mondani informaciokat egy V2 150 18 as halozati traforol
Üdv mindenki!
Szeretnék készíteni egy kb 240uH értékű tekercset. PWM áramgenerátorhoz kellene. Vannak itthon PC tápos porvas magok -talán ferrit is akad, de inkább gyűrű alakú porvasat használnék, jó kicsit-. Mivel nem tudom a vasak AL értékét, így kísérleti úton szeretném előállítani a kívánt induktivitást, ezzel különösebb gondom nincs is: Soros rezgőkört akarok csinálni úgy, hogy kb 18kHz -en legyen a rezonancia frekvencia. Számításaim szerint ehhez 325nF (gyakorlatban 330nF) kondenzátort kell használnom. Jól gondolom..? Ami viszont nagy fejtörést okoz: megmérni a mag telítődéséhez tartozó gerjesztőáramot. Ezt hogyan lehetne..? Gondoltam, hogy feltekerek 2 tekercset, az egyiken konstans áramot folyatok át, a másikra pedig kis frekvenciás szinusz jelet teszek, és a vele sorbakötött ellenálláson mérem a feszültséget. Addig növelem a gerjesztőtekercs áramát, míg el nem kezd torzulni az ellenálláson a szinuszjel, és kb ott lesz telítésben a tekercs. Ez így életképes ötlet? Esetleg tudtok valami egyszerű, sufnitunning megoldást?
Minek kéne 2tekercs, hacsak nem trafót akarsz csinálni?
A 18KHz még nem nagyfrekvencia. Az adott induktivitású menetszámú tekercs, tudja hol rezegjen, pl. soros rezgőkörnél rezonanciafrekvencián ill. annak közelében folyik a max.áram, és ilyenkor mérhető kivezetésein a min. fesz.g érték. Ettől felfelé vagy lefelé való frekvenciaváltozás hatására, az áram/fesz.g viszonyok megváltoznak. Én pl.18,5KHz re használok EE, porvasmagos kis trafókat, a primert 35T.re tekerem 0,45mm. huzalból, majd egy 555 Ic. +But18A tranzisztoros ák.rel tesztelem ill.hangolom be őket. Természetesen a primer áramfelvételt mérek, min értékre törekedve , a max. szekunder leadott fesz.g hez képest. Tehát a szekunder kör kimenetén is mérem az Uki-t, multival. A vasmagnál a légrés 1-1,4mm. re szokott adódni.
Üdv!
Azért kell 2 tekercs, mert az egyik tekerccsel gerjesztem DC áramgenerátorral a magot, a másik tekercs pedig AC feszt kapna, és mérném, hogy a gerjesztőáram hatására mikor kezd el torzulni az AC terhelt tekercs áramalakja, ill. mikor megy le az impedanciája.
Egy nagy (96cm és 150cm közötti
![]() :no: Ilyesmi az elképzelés: http://mulder82.atw.hu/szelgenerator/szel.php Tudtok segíteni? ![]() A tengelyünk fordulata mindössze 10ford/perc! -de aránylag nyomatékos. Az áttételezést kerülném. Kérdésem, hogy: milyen vastag réz huzalból, hány "csévét készítsünk", hány menetet tekerjünk, ha a cséve amire tekernénk 40mm x 20mm x 8mm, és a 40 x 20 x 10-es N42-es mágneseink 7mm vastag vas lapokon lesznek, és kb. 12volt feszültséget szeretnénk így kinyerni. Segítségeteket előre is köszönjül! |
Bejelentkezés
Hirdetés |