Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   568 / 1385
(#) gulasoft válasza DanyyX hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Nem volt pontos.
(#) slogan válasza DanyyX hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Hali !

Nem tudom mi a pontos vagy nem pontos ,de én egy 80x90 mm ,két oldalas nyákból csináltattam mindkét oldali forrmaszkkal ,TQFP -s (64 láb) és maximálisan meg vagyok elégedve.
Az ár? Hát nem tudom ki olcsó ,ki nem ,5 db ot kértem ,6 ot kaptam és cakkumpúder 7500Ft -ot fizettem filmekkel ,mindennel együtt !

Van ennél olcsóbb ?

Üdv
(#) zombee válasza slogan hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Persze, van olcsóbb, ha Te megcsinálod. Ha ügyes vagy akkor egy mezei TQFP még nem fog ki rajtad. Én is csak akkor hibázok ha a NaOH oldatot rosszul keverem ki ÉS túl/alulexponálom...
Igaz, egy kétoldalasnak én nem állnék neki, nem lenne elég türelmem hozzá. Alapból mindent egyoldalasra tervezek, legfeljebb beleteszek 2-3 átkötést, abba nem halok bele.
Amihez kétoldalas kell abban már lehet egy kis haszon is, megéri gyártatni, főleg, hogy kb. 17/cm^2-ből kijött!
(#) DanyyX válasza zombee hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Idézet:
„Persze, van olcsóbb, ha Te megcsinálod.”


Azt azért megnézném, hogy a kétoldalas furatgalvános, két lötstopos, két poziciószitás nyákot hogy csinálod meg otthon, főleg olcsóbban mint egy gyártó. és akkor a QFN meg BGA dolgokat (reflow) ne is említsük... Persze tudom van sok módszer meg végtelen ügyesség de kérdés hogy hol van az a határ amivel megéri még küzdeni otthon.

Ha lenne időm rá, a furatgalvánnal azért szívesen kísérleteznék. Valaki foglalkozott már vele, született már működő megoldás otthon?
(#) slogan válasza zombee hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Konkrétan így néz ki....
(#) zombee hozzászólása Márc 29, 2011 /
 
Apropó, én is kérdeznék. Jó ideje fúrja az oldalam egy módszer amit csak fél(de inkább negyed) füllel hallottam, a többi részét fejben összeraktam.

Nem kertelek, kimondom: negatívra nyomtatott fólia, pozitívlakk, előhívás után óngalvanizálás, majd maratás.

Ugye az ón ilyenkor a vezetősávokra galvanizálódik rá. Az elektródás galvanizálás sem probléma mivel az egész panelen még rajt a fólia. A fotólakkal takart rézre pedig nem galvanizálódik rá az ón. Az oldat(ón-szulfát) savas, így a fotólakkot békén hagyja.

Galvanizálás után acetonos mosás, majd maratás. Egyedül itt csúszhat el a módszer, ha a marató az ónréteget is lemarja. Kérdésem: az ismert 3 maratószer(hidrogénperoxid, nátriumperszulfát, vas-III-klorid) közül melyik nem marja le a galvanizált ónréteget?
(#) slogan válasza slogan hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
És itt van házilag is ....
Ami be va ültetve ,azt lidi csinálta fotózva ,a másik 3 at én vasalóval....
(#) zombee válasza slogan hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Ez gyönyörű munka, tetszik. Nálunk a cégnél amit rendeltünk BP-ről, sok VIA zárlatos volt azon az oldalon ami ki volt öntve a földponttal. Csak mikroszkóppal lehetett látni hogy hol kell bemetszeni, annyira gány volt.

Lötstop, BGA, MLF meg társai, de még a furatgalván sem olyan dolog ami otthon játszik, a határ szerintem egy FT232RL körül van(TSSOP) de ahhoz már kell egy jó nyomtató és nem kevés ügyesség, szerencse...
(#) Ricsi89 válasza zombee hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Gulasoftnak van videója a galvánónozásról. Nézd csak meg! Elég jól látszanak a dolgok.
(#) zombee válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Oks, értem. Én viszont arra vagyok kíváncsi hogy a módszerem működik-e, azaz melyik maratószer nem bántja az ónréteget?
(#) kaqkk válasza zombee hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Hát a 3 között nincs olyan ami nem bántaná az ónt !
tovább kell keresgélned !
(#) gulasoft válasza zombee hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Sajnos a galván nem ad olyan finomságot, mint a teljes galván után a fóliázás.
Ha jól emlékszem, a kénsav amóniumperszulfát nem bántotta az ónt, de mivel a rajzolat nem volt olyan finoman felvihető, maradtam a teli ónozásnál.
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Nekem a nátruimperszulfát csak megfeketítette az ónt, nem nagyon bántotta.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Nálam felvette nagyrészét ! Sőt amikor lamináltam a tonert is leszedte a bubis maratóban az ónnal eggyütt !
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Lehet hogy az intenzíven mozgó folyadék miatt volt ?
áztatva nem is próbáltam ,csak bubis maratóban .
(#) zombee válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Ha megfeketíti és nem marja le, azt passziválásnak hívják. Pl. a tömény kénsav a vasat passziválja, míg a híg teljesen feloldja.
Ha a nátriumperszulfát passziválja az ón felületét az már jó dolog, akkor talán működhet a negatívan nyomtatott fólia, pozitívlakk, galvánozás, lakkeltávolítás, maratás.

Persze csak akkor ha a galván valóban követi a rajzolatot.
Ha gulasoft szerint nem, akkor nem erősködöm amíg ki nem próbálom. Ez eltart egy darabig: kifogyott életem első fotólakkos flakonja. Sajnos több mint a fele úgy ment le a vécén hogy nem lett belőle használható termék:
túlexponálás, alulexponálás, porszennyezés, elégtelen mosás, szemcsés száradás, túl vékony/vastag/egyenetlen lakkréteg, lakk megkötése utáni hézagkitöltés újabb ráfújással, sütős szárításkor lakk odaégetése, elégtelen szárítási idő, túl tömény/híg előhívó, előhívás közbeni töményítéskor még fel nem oldott NaOH szemcse panelre kerülése, több panel egyszerre maratásakor megkarcolták egymás lakkrétegét, túlmaratás, alulmaratás, tervezési hibák(túl vékony vezeték, túl kicsi PAD), anyám aki fél napra nyitva hagyta a száradó paneleket tartalmazó szekrényt, stb...
(#) oxygen válasza DanyyX hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Sziasztok

Rajta vagyok a furatgalvánon, kettőből kettő nyák már sikerült, bár az első nem lett a legjobb. Ha lesz végre időm leírok mindent pontosan és fényképekkel dokumentálom hogyan kell. Addig is itt egy kétoldalas furatgalvanizált teljesen házi nyák. (tudom, egyenesen fúrni és forrasztani meg kéne tanulnom) Ha valakinek kérdése lenne kérem legyen türelemmel, minden részletet megosztok veletek remélhetőleg 1-2 héten belül.

Hpim1023.jpg
    
(#) karaszbandi válasza oxygen hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Nem rossz!
Várjuk a részleteket!
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Közben próbálok hivatalos lukgalvánhoz való rézfürdőt szerezni, ha sikerült akkor kipróbálhatjuk a grafitos módszert.
(#) sucuka válasza oxygen hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Gratulálok, ez engem nagyon érdekel!
Esetleg egy komoly cikket megérdemelne, hozzá tartozó topikkal.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Ezek most lukak, vagy telifémesek? Egyébként ha lukak akkor nagyon pöpec. Úgy csináltad ahogy annó leírtad? Mert akkor kikeresem. Most hogy jön a jó idő ismét lehet büdizni a kertben, cnc-m is összeáll lassan.
Az x tengelyem akad, az lesz cserélve a héten, az most függőlegesen látszik. Az is látszik, hogy a 4 sarok tökéletes, csak közben ahogy meg-megakad az X és utána továbbugrik, ott van gond a pozícióval. Az Y az vadi új gyári tengely, az tökéletesen pontos (azok a képen a vízszintes pozíciók). Ilyen kerül az x-re is.

furas.jpg
    
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Miért nem kértél Óngalvánt? Tudtam volna adni és még jobban nézne ki.
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
először fúrtál és utána világítottad le, vagy fordítva?
(#) DanyyX válasza oxygen hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Ez igencsak rendben van, érdeklődve várom a leírást!
Így fotó alapján az ónozás hiányát kivéve gyári minőség.
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Először fúrtam. A furatgalvánnál ez elengedhetetlen. Jövő hét elejére ígértek 5 liter lukgalvánra alkalmas rezező fürdőt. Az kicsit szebb felületet ad mint a rézgálicos, és abból tudok adni még Oxigénnek is kísérletezni. Nem kell kevergetni, minden benne van ami kell, csak a furat falat kell valahogy vezetővé tenni.
(#) gulasoft hozzászólása Márc 30, 2011 /
 
Ja és aki vasal, az gondolkodjon el azon hogy fogja megvédeni a galvanizált lukat a tonerpor. Esetleg egy próbát megérne, fúrni kéne egy 0.5,0.8,1,1.2-es lukakat, és ezekre vasalni teliforszemet.
Az enyém is azért nem lesz kimarva, mert ezzel a fóliával dolgoztam utoljára ezen a lukak le lesznek marva ami most nem esik egybe a fúrt lukkal. Csak teszteltem a CNC-t. Ha Oxygen közzéteszi a leírást, addigra jó lenne tudni, hogy ki-ki hogyan tudja megvédeni a lukjait, amit még azelőtt fúr, hogy bármilyen mintázat lenne a panelon. Lukgalvánnál a fólián nem szabad luknak lenni, a lukat a cnc fúrja a panelbe adott helyre, és galvanizálás után védeni kell a lukat a maróanyag ellen. Többek között ezért építettem cnc-t.
Ha nincs cnc akkor azt lehet csinálni, hogy le kell világítani a panelt, elő kell hívni, kézzel kifúrni, lemosni a fóliát, galvanizálni, újrafóliázni, (teliforrszemes maszkkal) levílágítani, és maratni. P20-al nem tudom hogy megy, lehet az befolyik a lukakba és megvédi a galvanizált lukat.
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
a furatokat Grafit33-al nem próbáltad átitatni? Én próbáltam fültisztítóval beleitatni és utána átszívatni porszippanccsal. Úgy tünik, hogy ohmmérővel vezet a két fólia közt.
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Minden luk?Gondoltam rá, de drága a spray. Most úgyis sörkollektort építünk, ma fogom festeni, vettem kályha port, abban állítólag grafit van, jobban szívja a hőt, abból félreteszek egy keveset, bekeverem tintába, és majd azzal megpróbálom előtte, az kicsit olcsóbb. Ha megszáradt a grafit 33 akkor utána le lehet mosni? Hogy bírja a savas fürdőt?
(#) z3r0 hozzászólása Márc 30, 2011 /
 
Mivel nem tudtam nekem megfelelő laminátort találni ezért letettem róla, és inkább egy nyomtatóból kiszerelt fuserrel kísérleteznék. Sikerült hozzájutnom egy döglött samsung CLP500 nyomtatóhoz. Ebből szedtem ki a fixáló egységet.
Lebontottam róla a papírterelő vackokat, így ígéretesnek tűnik. A hengerek akár 2-3mm vastag lapot is gond nélkül bevesznek. Egy bimetál kapcsolja, 180°C ami rá van írva. Van rajta még egy NTC ami az egyik hengerre van szorítva. Gondolom az elektronikának kellett, hogy tudja mikor üzem meleg a ketyere.

Elképzelésem szerint a bimetál által tartott hőfok megfelelő is lenne, nem is feltétlenül bántanám
A meghajtásával van inkább gondom. A nyomtatóból kiszerelt brushless motorral meg tudnám valahogyan hajtani? Sajnos nincs most idehaza másik motorom. Honnan lehet esetleg ide passzoló motort szerezni?

Csatoltam pár képet is.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) raw válasza oxygen hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Szép munka, alig várom már a leírást. Én még csak ott tartok, hogy kikevertem egy (kevésbé) vezető és (mégkevésbé) tapadó szén-akril pasztát a lyuk aktiváláshoz. Nem lett az igazi.
Következő: »»   568 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem