Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   250 / 609
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 29, 2011 /

és a Stand By funkciót meg lehet mérni ? mert már csak arra tudok gyanakodni
(#) reloop válasza Kedvi92 hozzászólására (») Márc 29, 2011 / 1

Helló! A stand-by feszültség osztójából kösd ki a 4,7k ellenállást, akkor pont olyan lesz mint a Pedrós hídkapcsolásban alkalmazott megoldás, másoknak is volt már ilyen gondja, amin ez segített.
A 4,7k ellenállást a bemenet test pontja mellett találod.
(#) Kedvi92 válasza reloop hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Köszönöm szépen ! neki is állok: )
(#) Kedvi92 válasza reloop hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

kivettem. de ez továbbra is csendben van : S
(#) reloop válasza Kedvi92 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Csatlakozom Bassmester tanácsához, fotózd le a panelt alulról-felülről lehetőleg jó minőségben, azon ki lehetne szúrni a hibát, vagy utalni, hogy mit ellenőrizz le rajta.
Azon gondolom már túl vagy, hogy bemegy-e az IC lábakig a táp, a kimeneten 0V van-e és csatlakozik-e rendesen a hangszóró
(#) lobbooo válasza feccus hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

A megfelelően méretezett transzformátornál teljesen mindegy, hogy egy vagy két blokkot hajt, csak értelemszerüen nagyobb kell a kettőhöz. Én most egy öt transzformátoros erősítőt használok, öt 7294 híd van benne, de csak azért van ött külön trafóm mert olcsón jutottam hozzá. Amúgy meg ne lepődj meg, ha betorzít, elfogy a kraft, leesik a feszültség és "torzítással" hálálja meg az erősítő az alulméretezett tápot, mint írtam 250W kell egy bloknak minimum, azaz legalább egy ötszáz vattos toroid kell neked és összesen negyvenezer mikro szűrés. Max +/- 29V 4ohm-nál! Ha ezeket betartod a megfelelő vonal jel mellett kitudod hajtani 150W sinusig torzításmentesen, ez otthonra bődületes teljesítmény. A száz vattos trafóval még 50W-ot se ad le ha beleszámítunk minden veszteséget.
(#) feccus válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Köszönöm az infókat,én is hasonlóképpen gondoltam csak sajnos nehéz kifogni jó toroidot elfogadható áron.
A jelenleg használlt trafókat találtam itthon,sajnos nagyobbat nem,ill.találtam nagyobbat de az csak méretben volt nagyobb teljesítményben pedig kisebb volt.
(#) lobbooo válasza feccus hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Figyelgesd a vaterát is, meg van itt az oldalon is valaki aki foglalkozik a készítésével, azt hiszem fleta az, de kérdezzz rá a többiektől, mert nem vagyok biztos benn, Ő jó áron megoldja neked!
(#) feccus válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Köszönöm. Azt szeretném még kérdezni,hogy elészítettem a mellékelt kapcsolásokat,csak nem tudom hogy milyen sorrendban kéne beépítenem majd őket?
(#) bobz válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Igen Fleta trafotekeressel foglalkozik. Szamolj utana, lehet megeri magad is megtekerned. En peldaul magamnak tekertem a toroidomat. Nem nagy ugy. 2 este volt az egesz. Nekem megvolt hozza minden alapanyagom.
(#) feccus válasza bobz hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Fel vettem fleta-val a kapcsolatot,a bolti árhoz képest elég jó árban csinálja.
(#) bobz válasza feccus hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Es mar nagyon reg foglalkozik a dologgal. Szzoval vagy nala rendeld be, vagy magad keszitsd el. Komolyan nem nagy dolog magad elkesziteni. Nekem is o segitett a dologban.
(#) GxxANC hozzászólása Márc 30, 2011 /

Sziasztok!

TDA7294 végfokic-vel szeretnék építeni ismerősnek 2 csatornás végfokot. Az egész egy régebbi erősítőbe lenne beleépítve, aminek a tápfeszültsége egyenirányítás után üresjáratban +-33,5V. A trafó 330W teljesítményű. Egyelőre 8 ohmos hangfalak lennének rajta, de a későbbiekben előfordulhat, hogy 4 ohm is lenne rákötve, és ahogy olvastam, ekkora tápfeszültségnél nem szereti a 4 ohmot. Gondolom maximális terhelésnél leesik 2-3V-ot a tápfeszültség csatornával, úgy sem tolerálná szerintetek? Igazából mindenképp ezzel a trafóval kellene megoldani, a srác nem akar sokat költeni, csak ha már ott van akkor valamit kihozni a dologból. Régebben építettem LM3886-al végfokot, annál például +-35V-os tápfeszültséggel is gyönyörűen ki lehetett hajtani 4 ohmon a 68W-ját, olyan 78W környékén lépett be a védelem, a TDA ezt nem tudná megcsinálni?
Köszönöm előre is!
(#) Bassmester válasza GxxANC hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

A 7294 is bőven tudja azt amit a 3886. A 330VA-es trafóhoz két szimpla csatorna passzol, bírná a 4 Ohm-ot még +/- 40V -ról is.
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 30, 2011 /

kivettem azt a 4.7k ellenállást, csend van továbbra is, viszont ezzel a stand by ki lett kapcsolva, kérdés már csak az, hogy a Mute funkciót hogyan lehet ki iktatni? kapcsoló van rajta, de akkor se megy: S
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 30, 2011 /

Elnézést kérek, gyorsan írtam.
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 31, 2011 /

Van valakinek elképzelése hogy mi lehet a baj ? esetleg az ic lenne rossz ?
(#) reloop válasza Kedvi92 hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Helló! Közöld, hogy testhez képest mekkora feszültség mérhető a 2,3,9,10,13,14,15 lábakon, szívesen segítek.
(#) Kedvi92 hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Helló, megmértem, 2 (0v) 3 (0v) 9 (16.9v) 10(0v) 13(34.5v) 14 (0v) 15 (-34.5v)
Bemeneti fesz: +- 74 v
És itt a kapcsolás: http://bolthely.hu/mikroshop/id/00536_KIT_erosito_mono_vegfok_1x_10...IC-vel
Remélem így már valami kideríthető.
(#) reloop válasza Kedvi92 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 / 1

Szia! Azért nem szól mert a 10-es lábon (mute) alacsony a feszültség. Legalább 3,6 V -nak kéne lenni, nézd meg a hozzá vezető ellenállást -szakadás-, és a kondenzátort -zárlat- szempontjából. Az IC a mérésed alapján jó.

Megnézem: ) volt egy tanács hogy a bemenet föld pontja és föld közötti 4.7k ellenállást vegyem ki, az is kapcsolódik a mute-hoz, de ezzel ki lett kapcsolva stand by funkció, mert be volt kapcsolva.
(#) david91 válasza Kedvi92 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Aki nem szeretné ezt a két funkciót használni, annak célszerű egy nagy mondjuk 470k ellenállással +tápra kötni mindkettőt, ezáltal a koppanásgátlás is meg van oldva, mivel akkor kapcsolnak ki amikor már stabilizálódott a táp.

üdv
(#) reloop válasza Kedvi92 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 / 1

Itt egy a lényeg, a 9 és 10 es lábakon 3,6V -nál nagyobb legyen a feszültség, ekkor szólal meg.
A 9 láb stand-by azaz készenlét. Ha be van kapcsolva (0-1,5V) az erősítő alig vesz fel teljesítményt. Nem működik, csak készenléti állapotban van.
A 10 láb mute azaz némítás. Ha be van kapcsolva (0-1,5V) az erősítő bár üzemkész, de a bemenő jel nem jut a kimenetre.

És mi lenne ha egy másik kicsi táppal adnám rá a körülbelül 4 v-ot?
(#) reloop válasza Kedvi92 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Nincs értelme kívülről táplálni. Azt nézd meg először, hogy a 10. lábra menő kondenzátor zárlatos-e! Az a legvalószínűbb. Összeérhet a beforrasztásnál is. Ellenőrizd, hogy a kondenzátor jól van-e beültetve, "-" a GND-hez, "+" a 10-es lábhoz.

A 10µF kondi rossz volt és kicseréltem, de semmi változás, a többi cucc rendben van.

Most mekkora a feszültség a 10-es lábon?

Sajnos nulla.

A 10-es láb és a test között hány ohm az ellenállás kikapcsolt állapotban?

Mérhetettlen, elindul -430 ig aztán le nullára és felszámol "1'-ig 2000k-ba van a multimeter.
Következő: »»   250 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem