Fórum témák
» Több friss téma |
Az meg van. Nagyon szépen köszönöm
![]() Van még egy olyan hibája, hogy egy kicsit el van mosódva az OSD alatt. Egy tippet még kaphatok, hogy hol keressem a hibát? - úgy képzeld el, mint amikor gyenge a jel a TV be. Mint pl. ennek a laptopnak a LCD je: Bővebben: Link
Sziasztok!
Kaptam egy hibás Samsung 940N monitort! Az a hibája hogy amikor bedugom feszkoba elöl a bekapcso kapcsoloja kb 5mp-éntt fell villan! Amugy nemlehet bekapcsolni! Mi lehet a probléma?? Trafo?Inverter? Valakinek valami ötlete?? Várom az ötleteket! Elöre is köszi!
Szia!
Púposkondi-keresésen túl vagy?
Üdv! Az a helyzet,hogy egy rokon monitorát a barátnője elkezdte leportalanítani és szépen letörölgette a megjelenítőt is,nem csak a burkolatot.Erre az ugye elszíneződött.Ilyenkor mit lehet tenni?Van valami gyógymód?Előre is köszi.
Attól, hogy jónak látszik, még lehet rossz egy-kettő. Feszültségeket kellene mérni a kondik sarkain.
Fotó van arról az elszíneződésről? Azért hangzik furcsán, mert nehéz olyan erősen dörzsölni ronggyal, női kézzel, hogy attól szanaszét folyjon, foltosodjon. Ami tud ártani, az az oldószer, a hardcoating-nak az elején. Attól is inkább egyenetlen lesz, megszürkül.
Úgy is lehet, de gondolom a kérdezőnek nincs ilyen különleges és furcsa készüléke. A feszültségek nagysága is árulkodó tud lenni. Esetleg a multiméter frekvenciamérőjét is fel lehet használni szűretlenség detektálására.
Na már megoldódott,volt egy gomb a monitoron(azt hiszem auto vagy valami ilyesmi(nem láttam)) és megnyomás után rendbe jött.Nincs fotó,nem is láttam csak kérdezték nem tudom mi lehet a baja,de már rendbe jött.
Nnnnna... jelentem részleges megoldás készült... kicserélgettem szorgalmasan az összes elkót... semmi nem változott... nyálas ujjas tapizással az LCD panelen lévő elektronikán találtam olyan pontot, amivel elcsendesedett a kicsike és szinte teljesen elmúlt a csíkozódás... próbáltam oda érinteni azt hiszem 200pF-.os kondit... nem jött be... 2,2kOhm-ot, az már egészen jó eredményt hozott... beforrasztottam és most így használom... gyakorlatilag nem tökéletes, van két függőleges szürkés sáv, az egyik a bal szélen, a másik majdnem középen...lényegesen használhatóbb lett, egy idő után fel sem tűnik... köszönöm az eddigieket... de ha van elképzelése valakinek, hogy ez mi lehet...
![]()
Különleges és furcsa?
![]() Az a baj továbbra is, hogy az elektronikának már régen zavaró zajt egy olcsó, vagy akár drága műszerrel képtelenség detektálni. Rendszerint az eredőben mérhető feszültség sem kerül kívül a tűrésen a szabályzástól függően, az meg semmit nem mond, hogy 12V helyett 11,8 vagy 12,2V van jelen, de egy LCD monitor 12V-os ágán lehet 13-14V is működési állapottó függően, ez is teljesen normális sok modellnél. Frekimérőnek meg mekkora feszültség kell a méréshez? Lehet, hogy a zajfeszültség csúcsértéke meg sem haladja azt. Én sem akasztok rá minden monitort a szkópra, mert egyszerűen szükségtelen, ha a sorozathibától szenvedő kondik közül van benne, akkor élből csere, a méregetéssel több idő elmegy, ismert hibás alkatrészt meg elvből nem hagyok benne abban, amit javítok.
Az LCD meghajtó panelén van tápegység, ami előállít 4 féle feszültséget. Ezeket helyben nagy kapacitású kerámiakondik pufferelik (ne a méretből indulj ki, azok a kis, többnyire 1206 körüli kockák 4,7-10µF-osak). Szedd le és mérd meg őket, rengeteg baj van velük.
Juhhhhúú... Köszönöm... ha ennél problémásabb lesz a kicsike, akkor tutira nekiállok...
![]()
Sziasztok!
Elég furcsa probléma jött elő: AOC 17" lcd monitor Egy napja minden renben volt, most meg bekapcsolom a gépet, aztán a monitort, pár másodpercig (2-3) teljesen rendben van a képernyő aztán eltűnik a kép, miközben bootol akkor is, és windowsban is. Ha kikapcsolom aztán be, megint működik pár másodpercre aztán teljesen eltűnik a kép. Nem írja ki hogy nincs jel, csak elfeketedik, a bekapcsológomb mellett a led is zölden világít tovább. Próbáltam a vga és a tápkábelcserét is de nem hozott eredményt. Van ötletetek mit lehet vele kezdeni? Üdv: Barna
Ez egy nagyon egyedi problema. Sajnos, csak ez a forum es a TFT monitorok hibai cimu forum van tele vele.
Ha ott visszaolvasol, javasolunk megoldast is. Cso vagy inverter (ritkabban tap) hiba.
Köszi az infót a világitási probléma kilőve kipróbáltam egy másik monitorban és tökéletesen müködik
kér trafó van benne ha a nagyfesz trafókra gondolsz a többi feszültség rendben 12 ;5 ; 3,3 volt amint lesz időm átforrasztom a panelt sajnos ólommentessel van foorrasztva és lehet vele probléma igaz elsőre nem létszik semmi
Ezeket én nem fogom tudni szerelni, akkor a legjobb ha elviszem bevizsgáltatni.
Köszi a segítséget!
T.kolégák. Az IGBT-k adatlapján milyen föliratú rovat tartalmazza a legnagyobb frekit ahol még megfelelően működi?Köszi.
![]() ![]()
Esetleg pl. itt próbálj meg keresni s a "Switching Frequency (kHz)" alapján kiválasztani a számodra megfelelő IGBT-t.
Az IGBT adatlapján a Typical Load vs. Frequency táblázatot is nézd meg pl. 3. oldal 1. ábra
Mit tanácsolsz, hol méricskéljek rajta? Esetleg kutassa, fel a monitor szerviz doksiját?
Ha ez kérdés, akkor nem javaslok benne semmiféle mérést. Azért ha hozzányúlsz egy ilyen berendezéshez, illik tisztában lenni egyenirányítókkal, a cserélt kondik szerepével, helyével, és egyáltalán, a NYÁK alapvető felderítésével, huzalok nyomon követésével. Ehhez szervizdoksi biztosan nem kell, csak akarat és nagyon csekély logika. Úton-útfélen előkerül, hogy az LCD tápjában van 12 (15), és 5V, néhol 3,3V is. Ezeket nyilván a puffereken éred el. A 12V elmegy az inverter felé, ez a tápja a meghajtásnak, oda el kell jusson tehát, ezt le lehet panelen is követni. 5V olykor elmegy a meghajtást vezérlő PWM-re, valamint kap engedélyezést és fényerőt a scaler felől, előbbi logikai szint, utóbbi analóg szint, maximum 3V körül mindkettő. Ezeket nem kell pontosan tudni, mérhetőek, bekapcsolás után megjelennek, elég kevés láb van ahhoz a csatlakozón, hogy ne okozzon gondot kitalálni.
Azzal tisztába vagyok, hogy milyen szerepet töltenek be azok a kondik. Valamint egy szervizes ismerős is mondta, hogy ezeknek a monitoroknak elsődlegesen ezzel szokott problémája lenni. Ezért is innen indultam vele. Sajnos nem volt több időm foglalkozni vele ezért sem tudtam még méréseket végezni.
Gondoltam addigra mire odajutok összeszedek néhány információt ami megkönnyítheti a hiba forrásának megkeresését. De köszönöm szépen, hogy felvázoltad számomra a főbb irányokat!
Jó estét, Sziasztok!
Tudtok abban segíteni, hogy hogyan derítsem ki milyen inverter jár egy monitortápba?? Rajzot még nem találtam. Ja, és hogy hol lehet ilyet beszerezni.
Szia!
Áruld el a monitorod típusát! Mi a gond vele? Nincs háttérvilágítás?
Sziasztok! Próbálok életre kelteni egy Xerox P700 típusú moncsit. A jelenség az volt, hogy pár mp után elment a kép! Kondicsere megvolt, összes elektrolit kondit ki dobtam belőle újakra. Most KB fél órát megy majd elmegy a kép. kis pihi és megint fél óra! Mi lehet még a bibi? Amég megy teljesen jól üzemel, jók a színek, fényerő minden! Előre is köszi a választ! Ja az még fontos lehet, hogy a 12, és az 5V is megmarad olyankor mikor megáll. A nagy puffer kondin 296Vot mértem, csere előtt a régivel 300Vot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |