Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   942 / 1320
(#) atgyuric hozzászólása Márc 31, 2011 /

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni, összeraktam egy 16F876A-s pickel egy egyszerű kapcsolást, próbapanelen forrasztottam össze. 470µF kondi - 7805(2 lábán 100nf kerámia kondival)-Pic 19-20 lába között még egy 100nf kondi beforrasztva. 4Mhzes alacsony kristállyal van bekötve, 22pf kondikkal. Az a gondom, h szerintem nem mindig indul el az oszcilláció és ilyenkor meg se nyikkan. Rátettem egy ledet is amit villogtatok 250ms-onként. Azt tapasztaltam, h vagy nem indul el vagy kb 2-3mp kell neki míg normálisan elkezdi villogtatni a ledet. Olyan mintha bazi lassan indulna el valamiért. Beraktam a 7805 után is egy 100µF kondit, de igazából ez úgy tudom felesleges és nem is változott semmi. Ezt az indulások 60-70%-ában eljátssza. De van amikor normálisan indul. Ilyenkor hibátlanul is megy míg ki nem kapcsolom. Innen gondolom h az oszcillátorral lehet valami. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) icserny válasza atgyuric hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

MCLR láb fel van húzva? PGM láb le van húzva? (ma ez a mániám )

Kapcsolási rajz, CONFIG bitek beállítása hogy néz ki?
(#) atgyuric válasza icserny hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Jaja, MCLR láb fel van húzva 10k ellenállással, konfig az 2F89, de most hogy mondod az LVP az nincs GNDra kötve csak lóg a levegőben, akkor lehet hogy ez szivat? Most hogy írtad rémlik hogy egyszer meg megszívtam ugyanezt 16f628as procival is.
(#) kisnagylaci válasza watt hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Szeva!

Kéne egy I2C egység külső megszakítással való használata! Töltöttem fel egy kódot, amiben kész van az MSSP és a szenzor inicializálása és a megszakítás feltétele, de nem tudom befejezni, hogy hogy kéne a külső (DATA_READY) megszakítást belevarázsolni!
(#) KroWka008 hozzászólása Márc 31, 2011 /

Köszi a gyors választ ! A kérdésedet a földel kapcsolatban értem.. csak azt nem , hogy én ezt hol vagy hogyan tudnám beállítani ? Egy eredetivel próbálkoztam developer board-dal. Ha jól emlékszem ez a Starter Kit es csomag volt.. Ezt a dolgot a programon belül tudnám beállítani vagy a dev. boardon kéne kötögetni..? Egyébként konkrétan az volt a probléma, hogy nagy nehezen a ProgramingTo Go.. opcióval sikerült elvileg beégetni valamit a program kiírása alapján / ekkor az előírt dolgok bevoltak kapcsolva: adat-kód védelem, VPP first / , de mikor visszaolvastattam vele nem volt bent semmi.. :S rengeteget próbálkoztam de feladtam a kudarcok miatt.. :S

Esetleg valaki tud valahol egy tényleg részletes leírást vagy letudná valaki írni h mi mindent kell beállítani az égetéshez a programban vagy az MCLAB-ban?

Egyébként miért mondtad h rossz út a JDM..? :S
(#) atgyuric válasza icserny hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Leborulok előtted mester, PGM lábat lehúztam földre és minden jó lett rögtön.
Ezt totál elfelejtettem, h ezeknél még ezt is meg kell csinálni.
(#) icserny válasza KroWka008 hozzászólására (») Márc 31, 2011 / 1

Idézet:
„A kérdésedet a földel kapcsolatban értem.. csak azt nem, hogy én ezt hol vagy hogyan tudnám beállítani?”
A programozandó PIC16F628A PGM lábát (talán RB!? az adatlap megmondja) kell legalább egy ellenállással földre kötni a programozás idejére. Bővebben: Link
Idézet:
„Egyébként miért mondtad h rossz út a JDM..?”
Bővebben lásd itt: Linkek

Először is nagyon megszeretném köszönni a felvilágosítást a JDM ekkel kapcsolatban, bár eléggé elszomorított a dolog mivel pont kezdtem ráhangolódni arra a kacatra.. :/ Akkor viszont visszakell térjek a Pickit2 höz.. és ahogy olvastam azt írták amit linkeltél, hogy az RB4 es lábát kellene összekötni ( azt mondod ellenálláson keresztül.. de kb mekkorán..? ) a föld lábával.. De akkor elég gondolom h ha próba panelen kötöm rá a pic et a pickit2 re + az ellenállás a két lába közé..? Ezen kívül az égető programjában kell valamit beállítsak..? vagy mindent hagyjak alapon, csak import hex és write egyből..? mert eddig amikor próbáltam az írás közben mindig egy hiba üzenetet dobott ki amiben az állt h Programming failed at the adress 0x000000. :S
(#) icserny válasza KroWka008 hozzászólására (») Márc 31, 2011 / 1

A PIC égetési problémák című topikban is érdemes keresgélni, hátha másnál is előfordult már ilyen.

A PICkit2 programozó kézikönyvét pedig el kell olvasni. Minden szükséges információ benne van. A próbapanel is jó megoldás, rövid vezetékekkel én is használtam már. A VDD-VSS lábak közé 100 nF, az MCLR lábra 10 kohmos felhúzás, a PGM láb földre (azaz VSS-re) kötéséhez 0 - 100 kOhm között bármi jó kell, hogy legyen.

Ha nem megy a programozás, és jól kötötted be, akkor előbb a törléssel próbálkozz!

Azt a kézikönyvet megpróbálom megkeresni valahol magyarul.. :/ köszönöm a segítséget.. Ez a felhúzás és a lehúzás pontosan mit jelent..?
(#) LAC001 válasza potyo hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Köszi a választ! Még nem mértem le mennyit fogyaszt a ketyere. A kapcsolásban van egy PIC, egy grafikus lcd, 3db led, 2 hőmérő ic és azt vettem észre minél nagyobb feszültséggel táplálom az LD-t annál melegebb lesz. Az RC szűrőt miért tennéd bele és hogyan tudom meghatározni mekkora ellenállással?

Üdv
LAC
(#) potyo válasza LAC001 hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Kérdés, LCD-nek van-e háttérvilágítása vagy nincs? Ha nincs, akkor ez a cucc mondjuk 50mA-t fogyaszt, ahhoz hűtőborda sem kell, nemhogy két helyre elosztani a hőt. Ha viszont van háttérvilágítás, akkor már érdekesebbé válhat a dolog, mert azt lehet, hogy jobb lenne 5V-ról hajtani, mert 3,3V-ról lehet, hogy fel sem halványlik. A világítás viszont fogyaszthat 3-400mA-t is, akkor már kell a 7805-re hűtőborda. Az RC-t meg úgy kell tervezni, hogy a maximális üzemi áramnál és minimális bemenő feszültségnél is jusson elég feszültség még a szabályzó elé, amiről még stabil kimenetet tud biztosítani. Tehát pl. az említett 50mA-el számolunk és essen le indítózás közben 9V-ra a feszültség (mostani motorvezérlők 10V alatt már tiltanak, szóval a 9V elég pesszimista), az LD-nek kell kb. 1V, akkor azt kapjuk, hogy (9-4,3)/0,05=94 ohm. Ettől kisebb szabványos érték a 82 ohm, az mehet. Teljesítményre 82*0,05*0,05=0,2W-os kellene. De lehet kisebb ellenállás, pl. 56 ohm. A kondenzátornál nincs túl sok méretezés, legyen pl. 1000uF. Az egésznek a lényege, hogy pl. a gyújtás miatt megjelenő tüskéket elnyelje valami, erre a célra elég széles alkatrészérték-tartományban megfelel az RC szűrés.
(#) LAC001 hozzászólása Márc 31, 2011 /

Köszi! Így már minden világos. Nincs háttérvilágítása külön az lcd-nek, arra hivatott szolgálni a 3db lednek.
(#) watt válasza kisnagylaci hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Az I2C kommunikációja szigurú protokoll alapján működik. A Master-Slave felállás miatt csak a Master kezdeményezhet kommunikációt, a Slave csak akkor szólhat, ha kérdezték(megcímezték). Ha az I2C eszközöd(GYRO?) a Master és a PIC a Slave!, akkor a a PIC I2C moduljában akkor billen be az SSPxIF flag, amikor a Master egy ACK-t nyom a vonalra. Ezt le tudod kezelni a megszakításban(veszed a bájtokat, törlöd a jelzőt).

Ha a PIC a Master, akkor tudomásom szerint a Slave nem tud az I2C vonalon megszakítást generálni. Ha ilyet megengednénk, az egy másik eszközön éppen folyó kommunikáció tönkretételét jelentené.
Egyet tudok elképzelni, hogy ha a Slave egy külön vezetéken jelezné az igényét. Ezt pl. az INT0 (általában RB0-on van) külső megszakításkéréssel le lehet kezelni. Nekem pl. egy RTC kér így megszakításokat 1sec-enként.

A programodhoz nem nagyon tudok szólni, mert a megszakításban a Timer0-t kezeled le, miközben be sem állítottad sehol a hozzá tartozó dolgokat. Egyébként hasonló módon kell kezelni a megszakításokat, de érdemes még a feltételbe betenni az engedélyező bitet is.
(#) Magashegyi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Sziasztok!

Köszönöm a segítséget, végül csak sikerült ennek a (Device File Editor) proginak a segítségével összehozni. Nem akarok mohó lenni de MPLAB IDE-hez nincs ilyen esetleg? csak a kényelem miatt. PICKit3-at meg csak azért nem akarom megvenni, hogy egy újabb picket programozni tudjak.
(#) Hp41C válasza Magashegyi hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Szia!

Tudtommal (még) nincs.. Próbáltam a ExportToMpLab -ot állítani a 16C84, 16F84 létrehozásakor, de nem volt hatása.

Feltöltenéd a módosított eszközleírást?
(#) trudnai hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Az Intel felvasarolja a Microchip-et! Ma bejelentettek a veteli szandekot, es valami olyasmire hivatkoztak, hogy az Intel meg akarja erositeni poziciojat a microcontrollerek piacan. A Microchip reszvenyei pedig a bejelentest koveto napon duplajara emelkedtek!
(#) sucuka válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Milyen érdekes... A Microchip meg a Silicon Storage Technologies-t (SST) vásárolta meg néhány hónapja... Mi lesz itt gyerekek?
(#) Magashegyi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Persze de csak a DSPIC33FJ64GS608 az ami új benne.
(#) vicsys válasza sucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Hogy mi lesz? Emelkedni fognak az árak...
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Ápr 1, 2011 1 /

Szép napot!
Olvasgattam sok szerzőt, alkotót, minden tiszteletem az övék, pláne akik tudásának tágulásával, nem lettek kekec szilíciumalapú, logikai pofozgatók. A megszakításokkal bajlódom. Nyálaztam sok leírást, példát, de valami mindig hibázik. Nem linkelek be már kódokat, de ha valaki tudna egy eldugott NAGYON részletes leírást, akár megszakításra, infrára köszönném. Nem lustaságból és nem "tipikus lusta disznóságból" hanem mert elakadtam!
Vicsy! vagy valaki, egy másik projektemben a (16f84a) hőmérője (18b20) kb legalább 5 fokot téved. Sajnos a programot nem én írtam, de az asm,je megvan, hogyan lehetne korrigálni a hibát?
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Esetleg megjelennek a foat pic - kooprocesszorok előbb különálló tokban, aztán egybeépítve, de az 1.0 -val nem fognak tudni osztani rendesen... Azután a több magos pic kontrollerek...
Mottó:
Egy mag, két mag... Ez a kontroller olyan, mint a görögdinnye...

Az árak.... Nemrég láttuk az Atmel esetét... Mi lenne, ha a Microchip -nek sikerült volna megvenie?
(#) KroWka008 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm a segítségét sikerült felprogramoznom az összes pic et elvileg jól mindet.. Egyenlőre csak az RC5 send eset tudtam kipróbálni de valami gubanc lehet mert folyamatosan világít az IR led.. :S
(#) Hp41C válasza KroWka008 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 / 1

Szia!

Örülök a sikerednek! Ha huzamosabb ideig magas szint volt a tranzisztor bázisellenállásán, akkor a tranzisztor már tönkre is mehetett. Az IR diódára rövid ideig 1A nagyságú áramot kapcsolunk, hogy nagy távolságból lehessen parancsokat küldeni, ha ez az áram folyamatosan folyik át a tranzisztoron, akkor előbb - utóbb felforr.
Cseréld ki az IR led ellenállását 1k körülire - ezt az áramot mindenki bítja folyamatosan is. Mérd meg a PIC kimenetét, amivel a tranzisztort hajtja meg. Alacsony szinten kell lennie, ha megnyomod valamelyik gombot, rövid idejű impulzusokat lehet mérni, de mindig visszatér alacsony szintre. Mérd meg a tranzisztort. Ha jó / vagy kicserélted, az 1k -val próbáld meg a parancsadást. Az IR led -en 1.1 ..1.4V esik. Csak akkor tedd vissza a kis értékű ellenállást, ha minden jól működik.
(#) bbalazs_ válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Valoszinuleg a felprogramozaskor, beallitaskor nem a megfelelo bitszam jon le, illetve nem jo felbontasra van allitva 9bit vs 12 bit vagy hasonlo, a 18b20 adatlapjabol kiderul. Ha minden stimmel, akkor a progiban a bitsorozat ertelmezesevel lehet gond, az eltolasokkal (rcl vagy rcr)
De hogy a 16f84-el mar nem erdemes foglalkozni,arrol sokszor es hosszasan polemizaltunk...
(#) KroWka008 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

köszönöm a segítséget.. megfogom próbálni..
(#) trudnai válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Na jo, mielott nagyon elharapozna a dolog es kitalalnank vajon milyen Intel/PIC lesz a kozeljovoben, illetve mielott valaki megszabadul vagy eppen felvasarolja a Microchip maradek reszvenyeit:

Mindenkit szeretettel udvozlok Aprilis 1-e alkalmabol!
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Ez nagyon ott volt, gratulálok!
(#) sucuka válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Valóban, milyen igaz, ma tényleg egy ilyen nap volt, de nekem valahogy nem volt hozzá hangulatom.
Mondjuk én valósat állítottam, csak Tamás viccelődik itt
(#) kiralyz válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Szoval ha jol ertem a reszvenyek holnap emelkednek a duplajara ha ma jelentettek be ( vagy emelkedtek ??? )
Következő: »»   942 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem