Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   365 / 729
(#) CsizmaKo hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Nos,senkinek semmi ötlete?Úgy látom ez egy különösen komplikált probléma lehet
(#) strobi hozzászólása Márc 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Egyik ismerősömnek van egy nagyon régi Videoton hangsugárzója, kb 60literes zárt doboz, és 3*2db hsz van benne, a mély 20cm-es. Sajnos nem tudom a típust, de ez 30 éve egy elég elterjedt darab volt, és sztem egyesek tudni fogják miről van szó. A hangszórók többsége már elszállt ,és erre keresnék megoldást, hangváltót se feltétlen szeretnénk áttervezni. abban reménykedek, hogy valaki tud efféle utángyártott hsz-ról(én inkább elfelejteném ezt a hangsugárzót, de most tőlem várják a lehető legjobb megoldást)
(#) szamóca válasza strobi hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Ez a probléma csak az eredeti hangszórók felújításával orvosolható. Tehát keresned kell egy jó tekercselőt.
(#) ptesza válasza strobi hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Vagy csak a habszél ment tönkre?
(#) strobi válasza szamóca hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Igen, én is tudom ,hogy ez a legésszerűbb megoldás, de túl sok a hangszóró, hogy újratekercseltessük, és nem a habszél ment tönkre sajnos. Abban reménykedtem ,hogy valakinek van olyasmi ötlete ,amihez nem kell újratekerni.
(#) mate13 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Videoton HA 31-422, HB13-539 jelű hangszórókat.A magas MNC.Beépítettem őket a dobozba csak egy a baj,hogy hangerőbe a mélyládák nagyon le vannak maradva tőlük.szerinted mi lehet rá a megoldás?
üdv
(#) szamóca válasza strobi hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
A gond a csereszabatosság más hangszórókkal.
Ugyanis pont olyan paraméterekkel nem fogsz találni másikat, pláne nem több szekcióból. Ha mást teszel bele helyettesítésképp, akkor hozzá kell nyúlnod, a doboz térfogaton keresztül, a váltóig mindenhez. Ráadásul árban is több, mintha megtekercseltetnéd. (kivéve a csájnagagyesz verzsön-öket)
Kérdezd meg telefonon az utód Fehérváriakat, hogy vállalnak-e generálozást még.
(#) strobi válasza szamóca hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Szerintem olyan hsz-t még csak-csak találhatnék ami kezel ekkora dobozt, csupán a keresztezési frekvencia az ami nem biztos ,hogy jó helyen van. Ha nem lenne zárt a doboz, már fel se tettem volna a kérdést, akkor sokkal komplikáltabb lenne tényleg.. az a baj, hogy egy dobozban van 6 hsz, abból legalább 4 el van szállva, szóval kb 8 hsz-t ,márcsak tekercselni se olcsó, szóval megfontolandó, hogy megéri-e, de köszönöm szépen a segítséget, meglátjuk mi lesz a sorsa a hangsugárzónak.
(#) ptesza válasza mate13 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Újra kellene gondolni a váltót . A magas hangszórók jóval érzékenyebbek. Egyáltalán van benne valamiféle hangváltó?
(#) Elektroman válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Valami nagyon nem jó, mert mindenképp ilyen 37-40 cm körüli reflex cső jön ki, ha elég nag felületet adok meg neki. Most pl 8*22cm és 37,4cm hosszúra jön ki. Mi kell ahhoz hogy ne "süvítsen mint egy vadászgép"? Ja a doboz 120 liter most, és 30hz-re gondoltam hangolni.

Üdv Marcello G
(#) Turbina33 válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
El kell "találni" a felületet.A csőben lévő levegő sebessége az,ami süvít.Ha túl kicsi a cső felülete,akkor nagy lesz a levegő sebessége és hallani lehet,nagyon zavaró.Ha túl nagy a felület,akkor pedig akkora hosszú cső kellene,ami nem fér bele a dobozba.
Neked az ideális cső a megadott dobozzal és hangolással 100-as csőnél ~15 centi hossz.Ha nem csövet akarsz,akkor 10 centi szélesen,8 centi magasan 16 centi hossz kell.

Miért kell neked az a nagy "dög"? Mire akarod használni?
(#) Elektroman válasza Turbina33 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Mélynyomónak 10*8as méretben nekem 12.7cm-es hossz jött ki. Egy 15"os hangszóróhoz mekkora felületet érdemes választani? Vagy a hossz határozza meg?(pl a doboz 2/3-áig érjen be)

Üdv Marcello G
(#) Turbina33 válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Nem a hangszórótól függ,illetve nem csak attól.A bassreflex doboz lényegében egy rezonáns üreg,vagy ahogy ténylegesen hívják:üregrezonátor.A hangolási freki függ az üreg térfogatától és a cső hosszától-felületétől.A hangszóró erősségétől is sokminden függ.Egy "erős" hangszóróhoz sok esetben nagyobb felületet kell választani,mert zajos lesz.
Példa: SPA4050 130 lityis dobozban,hangolás 40Hz-re,a cső 100-as,~5 centi hosszal.
Eminence Kappa :ugyanez a 130 lityis doboz,ugyanugy 40Hz a hangolás,ugyanaz a cső méretek,de meg kell növelni a felületet,mert túl nagy lenne a csőben a sebesség.A csőhossz 16 centi,csak kettő kell belőle.

Az a baj a Bassbox-al,hogy nem mutatja a levegő sebességét.Ugyanaz,mint az Eminence Designer.

Shalafi kéne,ő ezt jobban vágja... :yes:
(#) Elektroman válasza Turbina33 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Bassbox mutatja a levegő sebességet. Ezeket amiket elmondtál az üregrezonátorról azt tudtam, csak azt nem tudom hogy mi az a sebesség ami még nem zavaró. JBL GTO1514-hez kéne. Ez már szerintem az erősebb hangszórók közé tartozik, de nem tudom mekkora felület lenne elég neki.
(#) Elektroman válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Megnéztrem bassboxban. Az előbb ajánlott 8*10 centis 12.7hosszú csővel ~34m/s a Vent Air Velocity. Ha 16* 10centisre veszem, a hossz 33centire jön ki és a Vent Air Velocity 16m/s. Úgy gondolom egy 50*50es dobozban a 33centis hossz(~2/3dobozméret) még kezelhető, csak azt nem tudom hogy ez a sebesség is sok-e még.
(#) Elektroman válasza (») Ápr 1, 2011 /
 
De én nem PVC csőből hanem fából fogom csinálni.
(#) mate13 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
üdv.
trioton 200w 3 utas hangváltó van benne. a két mélyládába somogyi sub váltó és 40 cm átmérőjű rft hangszóró van.mindez 1db castone végfokkal hajtva.
(#) Turbina33 válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Itt egy kis segítség!
(#) Turbina33 válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Bocsánat,figyelmetlen voltam!
(#) ptesza válasza mate13 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Milyen is ez a szubláda? Lehet ,hogy ez a somogyi szubhangváltó nem igazán jó ehhez a felhasználáshoz. Az is lehet , hogy kell még egy végfok.
(#) Elektroman válasza Turbina33 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Oké, meggyőztetek PVC csővel lesz. Ha lefelé van az is fordítva az jó? és akkor kb egy 50*50cmes alapterületű 120literes doboz, megemelve 8-9 centire. Két 110es cső és a hangszóró lefelé néz. Így már használhatóbb?
(#) Turbina33 válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Jó! Szerintem elég egy 110-es cső,30Hz-es hangolásnál nekem 18 centit dob. Sajna,ahány program,annyi eredmény,ezért a próbálgatás,vagy a mérés fog sikerre vezetni.

Hát hajrá!
(#) Elektroman válasza Turbina33 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Egy csőnél még pici a felület. Így bassbox 30m/s-os "szélsebességet" mutat. 2db 40centis hosszal már csak 14.3m/s ami azért barátságosabb. A cső 40 centi a doboz 53.4cm magas(belül). Egész kultúráltnak tűnnek a görbék, csak egy picit zavar hogy nem megy lejjebb.De remélem jó lesz ez így is.
(#) Elektroman válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Megrendeltem a hangszórót Ideje összeszámolni/rjzolni a faanyagnak valót. XVIII kerben tud valaki valami jó beszerzési lehetőséget? Bútorlapból tervezem csinálni, így olyan lesz a színe mint a szekrénysornak, csak abból nem tudom milyen vastagságú ami jó.(Ergó mi a legvastagabb )
(#) strobi hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Most egy teljesen más kérdéssel állnék elétek, már nemrégiben szóvá tettem ,hogy miféle 3utas rendszerben töröm a fejem. Keresgéltem mélysugárzónak való hsz-t, de igazándiból nem tudom eldönteni melyiket kellene választanom..
Az első tényleg eléggé szépen lesugároz mélyben ,a másodiknak van bizonyos esése, viszont az érzékenysége sokkal jobb. Olyan dobozt szeretnék összehozni, ahol nem utolsó szempont a hatásfok, és szerintem ezért érdemes lenne reflexes ládát csinálnom,(másrészt eddig zártat csináltam, és szeretnék továbblépni),de nem tudom ,hogy a reflexcsővel miként kell számolni ,és milyen hsz karakterisztikából lehet megfelelő átvitelt kihozni, ebben várom a szakmai segítséget, vagy esetleg olyan dokumentációt is szívesen várok, amiben erről is szó esik, mert pl klinger könyve ami nekem meg van, abban ilyesmiről nincs szó.
Az első hsz
A második hsz
Teszem hozzá, minden vágyam ,hogy ez a hangsugárzó minél szebben képes legyen lesugározni minél mélyebbtől kezdve(valamiért mégis az érzéketlenebb hsz-hoz húz a szívem). És persze nyugodtan példálózhattok más hasonlóan jó tulajdonságú hsz-kkal, (másrészt nem akartam ennél több példát belinkelni ami között nem tudok dönteni)
(#) Turbina33 válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Én ugy tudom,hogy 40-es,munkalapnak árulják.Ha kell,akkor tudok adni egy 160 lityis ládát próbának.Butorlapból van,össze van ragasztva.40 centis mély volt benne.

Mielőtt törölnétek,ez nem üzlet,hanem ajándék! :yes:
(#) Elektroman válasza Turbina33 hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Megéri munkalapból csinálni? Úgy tudom elég drágák. És azt is lehet mindenféle bútorszínben kapni? Pontosan még azt sem tudom nekem milyen színű kell.
Nem kérem, köszönöm, majd a véglegeset csinálom meg neki.
(#) viktor0312 hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Sziasztok.. Van 2db Videoton r 4900-ból származó hangszóróm mély +magas. Ebből szeretnék egy hangfalat építeni a csöves erősítőmhöz.Esetleg valaki tudna ebben segíteni nekem?Köszi
(#) Turbina33 válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Ha igényes akarsz lenni,akkor rétegelt lemez lesz a te barátod.Attól jobb alapanyag már csak a beton.

Én sima 18-as butorlapból csináltam a kappához ládát,ki van merevítve tisztességesen,nem is remeg.Mindenféle mintával és színben árulnak,barkácsboltokban méretre is vágják.
(#) sanya26 hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok.
Már pár hete olvasgatok sok helyen, sok mindent. Kitaláltam, hogy az idei projektem saját készítésű hangalak lennének. Kollégám is sok tanáccsal lát el. Ő a JBL hangszórókat ajánlja. DE most láttam, hogy ezeknek igen borsos árai vannak. Tud valaki ajánlani helyet ahol ezeket "olcsón" meg lehetne venni, vagy más jó minőségű hangszórókat?
Jelenleg 2 db-ot építenék, amit idővel 5.1-re bővítenék.
Zene hallgatásra és mozira kéne. Szóval a frontoknak mindkét célnak meg kéne felelniük, amennyire csak lehet. A minőség számomra fontosabb, mint a hatalmas teljesítmény.
2, vagy 3 utas hangfalban gondolkodok. Milyet lenne ildomos építeni? Bassreflex, TL, vagy ...???
Előre is köszönöm a segítségetek.


Üdv Sanya
Következő: »»   365 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem