Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   177 / 782
(#) saraha válasza kissadam hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Igaz,rosszat linkeltem,de már mindegy is azt hiszem.
(#) kissadam válasza saraha hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Semmi probléma csak gondoltam szólok, ne legyen félreértés belőle.
(#) Suncorgo hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Az a helyzet állt elő hogy az 1KWos tápomat vissza szeretném csatolni feszültségileg hogy 90V ot adjon. Ezeket a tápokat úgy tudom hogy meg kell terhelni legalább 5%-osan hogy a szabályzó rész ne kapcsolgasson ki/be hanem kis kitöltésen járjon. Most nálam ez az 5% az 500mA-t jelent. Akkor a terhelésemnek el kellene vinnie 90V*0.5A-t ami 45W. Most feleslegesen fűtsek el 45W-ot? Nincs erre valami trükk ami terheli a tápot de még sem melegszik? Pl egy kapcsoló üzemű áramgenerátor?
(#) peter1995 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Most van vagy 3 PC-s szétszedve.Szétfőzni szoktam őket.
MEg fogom csinálni minden képp.Főleg hogy többen is mondták hogy jó.
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Sziasztok! Megépítettem ezt a tápot, de 4A folyik a FET-en, sajnos csak 20V-on, mert ennyire lehúzza a leválasztótrafóm feszültségét. És nagyon melegszik a fet, csak pár másodpercekre kapcsoltam be, mert az asztalra tett leválasztó toroid leszorító lemeze igencsak csörömpölt . Már cseréltem benn tranyót 8most BC338 van benn), FET-et, próbáltam felcserélni a 3 menetes tekercs kivezetéseit, de semmi. A 0,22ohmos ellenállás indukciómentes.
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

A KC 507 helyett mit raktál bele?
(#) mark.budai válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Most BC338 van benn, de BC547B volt előtte.
(#) staci123 válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Szia,
a légrést a trafóbol nem felejtetted ki?Mekkora?
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Oszcillál egyáltalán ez a cucc? Indítsd el alacsony feszültséggel, vagy áramkorláttal és nézzél rajta valami jelet. Nekem nagyon nem tetszik ez a megoldás...

Mivel ez is a kapcsoló üzemű táphoz tartozik bátorkodtam ide feltenni a kérdést:

szóval ahogy számoltam az áramváltót:

Kiszámoltam a menetszám szorzót

n=S/Zsac -> S az érzékenség: 0.5V/A Zsac a soros impedancia: 0.05R
n=10

Ha a primer 1 menet akkor a szekunder ugye Ns=n*Np -> 10menet

Terhelő ellenállás: Rt = Zsac * n^2 -> 0.05 * (10*10)
Rt = 5R

Tömören így kell. Ebbe a számolási módszerbe hogyan tudom bevenni a 2 diódát. Pontosabban 2db egyutas egyenirányítást használok most. Gondolom akkor elég 1 diódát nézni mert a másik dióda a másik félperiódus fordítja negatívból pozitívba. A szekunderem 20 menet középcsapolással. Így jön ki a 2x10 menet.

Így csak kb 0,7V esik a diódán amit valahogy bele kellene kalkulálni a számolásba de hogy? Vagy csak a végeredményt nézzem? pl primer áram 2A akkor simán ellenállással 1V lenne. Mivel benne van a dióda is ezért simán vegyem ki az 1Vból a 0,7-et és akkor 2A hatására 0,3Vp lesz?
(#) hgyjoco hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Sziasztok,a következőben szeretném a segítségeteket kérni. Megörököltem egy ókori brutál tápot,amiben a kimenő teljesitményt trafóval szabályozták,de annak kiegészítő kapcsolása behalt. Mivel lehetne pótolni a vezérlést?
(#) Suncorgo válasza hgyjoco hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Kimenő teljesítmény alatt feszültség állítást vagy mint a hegesztőkben van (lemez sönt) áram állítást értesz?
(#) hgyjoco válasza Suncorgo hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

nem,ez egy hiradós táp amiben van egy 1000W-os trafó 48 volt kimenővel amit sorbakötöttek egy ugyanakkora trafóval aminek összesen két kivezetése van,,és egy minitrafóval melynek egyik oldala elég morcos tekercselésű a másik fele normál és ezt az oldalt vezérelték.Hihetetlen megoldás számomra de gyári a cucc és müködött

Egy fénykép vagy kapcsolás jól jönne. Mi van a gyári vezérlőjével? Teljesen tönkrement? Nincs hozzá kapcsolás? Lehet ha nem túl régi (nem csöves mert én inkább a modern korba születtem tranzisztor párti vagyok )

A minitrafót nem tudom mi lehet de a másik ugyanolyan trafó aminek 2 kivezetése van elvileg oda minél kisebb értékű ellenállást kötsz be annál több ezek szerint áramot fogsz kapni a főtrafód szekunderén. Valahol már láttam ilyen szabályzási megoldást. Ha rosszul mondtam akkor majd a nagyobb tudású emberkék kijavítanak.

kép sajna nincs már erősen lebontódott az elmult két napban,de a főelemekkel ujat készitek csak 600W-os kivitelben. A vezérlés alkatrészei annyira régiek hogy kinézet alapján az ellenállások kivételével meghatározhatatlanok.

Én egyszer sorba kötöttem egy 100Wos trafót és egy 100Wos égőt. Minél jobban terheltem a trafót akkor ugye értelemszerűen annál jobban csökkent a váltakozóáramú körben lévő ellenállása a primer tekercsnek, ezáltal annál több áram jutott az égőnek. Gondolom ez így működhet 2 transzformátorral is. Szerintem ez nem ebbe a topicba illik mert itt kapcsoló üzemű tápokat tárgyalunk, elmondásod szerint ez meg sima transzformátor(ok)...

Én is abbahagyom a sztorizgatást mert a moderátor kivág mint macskát.......

Mondjuk a problémám még mindig fenn áll : Bővebben: Link

Köszi a segitségedet , igy legalább van min elindulnom.
(#) pjg válasza hgyjoco hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Az egy transzduktoros szabályzó. Már javítottam ilyen akku töltőt. Ott a transzduktor primer tekercsét vezérlő tranzisztor volt meghalva. Persze Germánium volt, de egy már nem emlékszem milyen PNP tranyó cseréje meggyógyította.
(#) mark.budai válasza staci123 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

A légrés! Pedig tudtam, hogy kell, de kifelejtettem, nem is figyeltem...
Bassmester, nem oszcillál. De akkor szerintem a légrés lesz.. Csak nem tudom, mekkora kell.
(#) staci123 válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Mivelhogy nem ismerem közelebbről a trafódat,és úgyis "kíméletessen" indítod,0.3mmt tennék,ha űgy sem oszcilál, cseréld fel a 3menetes tekercs végeit... A rajz jó, építettem már hasonlót!
(#) dudzsi hozzászólása Ápr 5, 2011 /

Sziasztok!
Remélem nem gond hogy ide irom a kérdésemet, de a pc táp átalakitássos topikba nem tudtak válaszolni. Van egy pc tápom amit 0-20V között tudok állitani. A gond az lenne ha terhelem elkezd visitani. Egy 21W-s izzonál is elkezdi. Mitöl lehet ez? Lehet e valamit kezdeni vele.
Elöre is köszönöm a segitséget
(#) Kovidivi válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Lecsökken a kapcsolási frekvencia?
(#) dudzsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Hát jó kérdés. Sajnos nincs szkopom. Ennek a ciknek alapján készült. Csak ATX a táp.
(#) mark.budai válasza staci123 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Tettem bele légrést, 0,3mm. Nem működik, próbáltam már az egyik primert megfordítani, nehogy az legyen rosszul, itt is mind a két féleképpen a 3 menetes tekercset, visszafordítottam a primert, így se, próbáltam a légrést növelni, így se, nem tudom, mi a baja ennek a tápnak.. Ha kikötöm a trafó primerét, semmi baja nincs, de az oszcillátor se megy, ha bekötöm, akkor se tudom mérni semmit a FET G-jén. AC 1V-os állásban csak az egyenes vonal van a szkópon.
(#) CHZ válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

FET még jó benne, nem nyírtad ki? Indításnál mindig használj soros izzót a 230V bemenetnél, ha közel teljes fénnyel világít, akkor gáz van, nem szabad direktbe ráengedni a hálózatra.
(#) emmzolee válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Én is játszottam már azzal a táppal. Nekem is ez volt vele a gáz. Szerintem az a baj, hogy annyira vissza veszi a kitöltést, hogy a TL494-nek nem jut elég táp. A fojtó zenélt nekem is benne mindig.
Különben a cikkben leírt áramszabályzás az bonyolult. Beteszek egy jobb megoldást. Ahhoz nem kell betenni egy külön műveleti erősítőt, hanem azt használhatod ami az ic-ben van.
(#) mark.budai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Lehet kinyírtam, nem tudom, megnézem. Egy kis terhelhetőségű leválasztótrafóval tesztelem, leesik a feszültség, ha valami nem oké. Ha valami nem kóser, "csörömpöl" a toroidon a leszorító lemez, akkor nem nyaggatom tovább.
(#) CHZ válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Akkor is használnék izzót(40-60W), felvillan majd parázsló fénye jelezné, hogy nincs nagyobb gond és áramkorlátozása is megvédné a félvezetőket.
(#) mark.budai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Kicseréltem a FET-et, mert zárlatos lett. Ugyan az, megfordítottam megint az egyik primert, most is.
Megfordítottam a 3 menetes tekercs kivezetéseit, még mindig nem jó.
Következő: »»   177 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem