Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Mivel a vasalás nekem már a legelső lépéseknél kudarcba fulladt, siralmas nyákot csináltam... nem sikerült kikísérleteznem a megfelelő hőfok/nyomóerő kombinációt.
Ezért aztán gyorsan át is tértem laminálásra. Persze aztán lehet, hogy csak türelmetlen voltam.
Szia ODU!
A réz-szulfáttal kapcsolatban: Nézegettem a gyártókat, de lehetetlen beszerezni tisztán, mert ANTSZ engedélyköteles. Arra lennék kíváncsi, hogy NYÁK lap készítéséhez vajon ilyen közönséges anyagot is fel lehet-e használni? Pl. Bővebben: Link Mivel ezt elsősorban növényekhez adják, így gondolom sokkal hígabb. Lehet hogy nem lesz jó a réz felvitelhez? Esetleg milyen egyéb kereskedelemben kapható változat jöhet szóba? Kösz!
Úgy néz ki szerdán kapok spec rézfürdőt, direkt furatgalvánhoz 5l-ert, ha kipróbáltam írok majd. Nem rézszulfát oldat.
Üdv!
Örömmel mondom, hogy elkészítettem az első fototechnikával készített NYÁK-omat. A levilágítást a napon csináltam 5 percig, és egy üvegdarab mögé tettem a NYÁK-ot. De van pár jó tanácsom: 1. Sohase tároljátok úgy a nyers NYÁK lemezeket, mint én. Én letettem a polcra, oszt jóvan. Persze sokszor meg is fogtam, úgyhogy volt rajta kosz bőven. Be kell csomagolni nylonnal 2. A tisztítást Domestos súrolóporral csináltam, és egy körömkefével. Nagyon szépen lehozta a szutykot róla. 3. Beleestem abba a hibába, hogy türelmetlen voltam, és törölközővel letöröltem a panelt. Csodálkoztam, hogy száradás után miért van tele szöszökkel az egész. Hagyni kell megszáradni, akármilyen türelmetlenek is vagyunk. Képeket sajnos nem tudok mutatni. Szerintem egészen jól sikerült. Üdv: Balázs
Én is a polcon tárolom a NYÁK-ot mégsincs semmi gond a tisztítással a szárításhoz meg még a WC papír is jó. Amúgy a domestos nem drága és főleg brutális szer a nyák tisztításához? Egyszerű szódabikarbóna is lehozza ami nem kell oda
Pedig egy ilyen beharangozó után nem ártott volna róla kép.
Nem tudom hogy ez jó-e. Nem hiszem hogy 100%-os réz szulfát kristály lenne. Nézz szét youtube-on hogy hogy kell csinálni. Én H2O2-be raktam először rezet, majd felöntöttem kénsavval. De lehet úgy is hogy híg kénsavas oldatba raksz 2db réz elektródát és 6V-ot kötsz rá a 2 elektródára. Nekem mind2 módszer be vállt. Eddig főleg inkább arra használtam hogy Nikkelezés előtt be rezeztem a felületet. Nem tudom hogy a furat galván kialakítására alkalmas-e. Esetleg valamilyen vas poros oldatot tudok elképzelni amivel bekenjük a lyukakat, majd beletesszük ebbe az oldatba.
Sziasztok
Teljesen jó a gazdabolti rézgálic is, én is azzal csináltam az itt bemutatott nyákot. Félig már megvan a leírás, csak a nyákot kell megterveznem amin be akarom mutatni az egészet.
Szia
Sima redukciós rezezés, a saját fejlesztéshez a kémiatudásom nem elég.
Először is köszönöm a válaszod.
A bimetál miért nem jó? Láttam a te szabályzódat, de ha már barkácsolnom kell akkor első körben inkább a Watt féle kapcsolást csinálom meg. Ha meg sok időm lesz akkor esetleg jöhet a PIC. Szerinted a brushless motort is felejtsem el? Programválasztó motorom talán lesz egy, mert fekszik idehaza egy rossz energomat. Nekiállok szétbányászni a hétem. Fogaskereket is tudok kreálni hozzá.
Csak a bolti rézgálictól olyan sprőd lett. Holnap elméletileg kapok 5 liter rendes lyukgalván fürdőt, ha beválik lehet bármennyit rendelni, és normális áron van.
Innen lehet beszerezni, a 30%-os hidrogénperoxidot is 100-200ft /liter áron. Ezekkel a vegyszerekkel foglalkoznak. Sajnos vidéken vannak, hetente egyszer szállítanak Pestre, de rendelni lehet tőlük, legfeljebb szétmérjük mint a fóliát, csak ezt postán nem küldeném el, mert nem tudom örülne e a posta 3-5liter erősen maró hatású folyadéknak.
Szia!
Hidrogénperoxidot tudtam szerezni gyógyszertárból 30%, de a kénsav szintén engedélyköteles és marhára mérgező. Mondjuk én azt a Reanal labornál nézegettem. Náluk elég tömény kiszerelésben adják. Nekem nem lyukgalvánozásra kellene, hanem egy fémmentes felületre felvinni, pl kerámiára!! Majd a negatív rajzolatot lemaratni. Ilyen esetben nem tudom van-e értelme az elektródáknak. @oxigen! Várom a beszámolót! @gulasoft! Honnan szerzed be az anyagokat? Én 1,5 L H2O2-t kb 1100Ft-ért vettem gyógyszertárban, de az is receptköteles. A 100-200Ft/L sokkal jobban hangzik. Esetleg háztartási boltban?
Napközben pesten tudsz mászkálni? Holnap szállítanak, de egy két litert nem visznek házhoz.
Bestfinish.
Szia! Kénsavnak vegyél Akkumulátor savat, 33%-os, és nem engedélyköteles.
Sziasztok!
Az lehetséges, hogy nyák levilágításra normál kompakt fénycsövet használjak? Tegnap olvastam valamilyen oldalon, de nem tudom, hogy hülyeség-e. Mondjuk egy 23W (100w) fénycsővel lehet eredményt elérni?
Szerintem nem igaz(persze egyéni vélemény nem teszteltem). A fénycső úgy működik hogy szinte 100%ban UV fényt bocsájt ki a benne lévő higany miatt. Viszont a belsejében van egy speciális fehér por ami UV fényre érzékenyedik (ettől a fénycső fehér színe) és szerintem ez kiszűr annyi UV fényt amivel nem éri meg NYÁK-ot világítani. Így működnek a higany lámpák is. Abban is van egy UV fényt kibocsájtó világítótest, majd a burájában ott a por ami kiszűri az UV-t. Ezt viszont előszeretettel használják hogy hogy széttörik a buráját és csak a világítótestet használják, Ez hatásos mert nagyrészt UV fényt bocsájt ki. De próbáld ki és mindenre választ kapsz.
Lehet. Pár óra pár nap.... Előbb utóbb csak rásüt a nap is.
Olyan irtó nagy beszerzés 3 tisztességes uv led meg egy meghajtó panel?
Én leginkább a Nap-ot használom ki. Interneten meg kell nézni az aktuális UV sugárzást, majd annak függvényében kitenni a NYÁK-ot a filmmel együtt. Nekem kényelmesebb is, valamint nem igényel energiát. Nem utolsó sorban még levilágító se kell! Nyáron mindenkinek ezt tudom ajánlani
Télen is működik. Csak az időjárás változására változik az idő. Ha jó sötét a maszk, akkor egy biztonságos 15-30 perccel mindig működhet.
Este pl. nagyon nem szokott sütni a nap. A led meg mindig süt, mindig ugyan úgy, de nyáron jó a nap is.
Tegnap használtam a cnc-t két kicsi nyák kimarására. Sprint Layoutból kértem egy körbemarást és egy fúró fájlt.
Meglepően gyors volt, és főleg nem kellett semmit csinálni a nyák levágása és a felerősítés után, csak ma a marót fúróra cserélni, és betölteni a fúróállományt. Maga a marás cirka 10 perc volt, vagy még annyi sem, persze hozzátartozik, hogy 3*4centis nyák volt. Pontosan ez: Bővebben: Link Az egyiket már be is ültettem. Persze fotózással jobbat csináltam volna, de az tovább is tartott volna. A fúrásnál nem sikerült pontosan visszaállnom a 0-ra (illetve sikerült, csak felfogni nem sikerült tizedre pontosan ugyan oda a nyákot, ezért picit elcsúsztak a furatok, de legközelebb ha egy menetben csinálom nem lesz ilyen gond. A körbemarást is a cnc-vel csináltam úgy vitte az a nagyon sok élű maró mint kés a vajat, csak a sarkán hagytam ki egy pici 3mm-es részt utána ott letörtem. Marót gyorsabban kellett volna pörgetni, de hát végül is ez az első cnc-vel készült nyákom, és a cnc is saját gyártmány, úgyhogy most némiképpen büszke vagyok magamra, és erősen veregetem a vállam.
Ahhoz képest, hogy ez az első darab, nem is rossz!
Amikor "építettem" ezt a szörnyűséget ,kipróbáltam a teszk..
s lamináló bimetálját , kétfajta fénymásoó bimetált ,és egyiknél sem volt tökéletes a hőfok. A te motorodat csak azért nem tenném rá a cuccra ,mert kölön tápegységet kíván (és talán még vezérlést is ?) A programkapcsoló motorját meg rábuherálod és már indulhat is a nyákgyártás
Fotózva, egyréteg pausz, lézerrel. Az első az előhívott, a második a kimart panel. 3 perc világítás 6x8W-os UV csöves levilágítóval.
Milyen pausz volt?
sima A4. Írószer boltos. Ha jól emléxem 90g-os.
ja, és gyári lakkozott panel
Üdv!
Most akarok elkezdeni NYÁK készítéssel foglalkozni, és az érdekelne, hogy házilag hogyan lehet olyan szép zöld NYÁK-okat készíteni, mint amilyenek pl. a HEstore-os KIT-ekben is vannak?
Olvasd végig ezt a témát és mindent meg tudsz a dologról
|
Bejelentkezés
Hirdetés |