Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú trafóból hegesztő

Témaindító: Geri86, idő: Jún 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 18
(#) velkey válasza bartalaj hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Neked a primer vagy a szekunder tekercs égett le?
(#) laszlo29 válasza velkey hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia! Biztosan elég a feszültséged, ha két trafót használsz, csak mivel a trafókat feszültségnövelésre használod igen melegedni fognak a primerjeid, erre kell a ventilátor! Nekem már csak egy trafóm van, ami mikrós, de mint leírtam hogy kettessel, hűtéssel bőven jó! Ezek a vasak hűtéssel is kilowatt környékén vannak, tehát, hogy felérjen egy gyárival legalább három kellene belőlük! A ventilátorod jó lesz, csak olyan közel tedd a primerekhez amennyire csak lehet (az fog jobban melegedni) Üdv: Laci!
(#) laszlo29 válasza velkey hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Én tapasztalatból mondom, hogy a primerje, mert az nem bírja a gyűrődést, a szekunder hűtéssel bírja a rövidzárlati áramot is. De a primer az minden trafónál alumínium zománchuzal, ami rosszabb áram és hővezető! Üdv: Laci!
(#) szendi001 hozzászólása Márc 27, 2011 /

Közben utána olvastam és ez tűnik elég meredeknek:Bővebben: Link

Szerintem ez már nem melegszik annyira.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 27, 2011 /

Ez volt az eredeti ponthegesztő kísérletem. Teflonnal volt betekerve a vastag réz. Nem jó, mert túl puha a teflon. Azóta kifúrtam egy másik magot, és flexibilis kábellel tekertem bele 2 menetet.

hegesztő.JPG

(#) laszlo29 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia! Tök jó, tudnál róla írni, hogy hogyan oldottad meg a mechanikai kivitelt, esetleg több képet, házi kivitelűt még nem láttam! Üdv:Laci!
(#) szendi001 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Ez így maradt abba. Lefényképezem viszont a béta verziót estére. Fa mechanikája van, olló szerűen működik.
(#) peter1995 hozzászólása Márc 31, 2011 /

HEllo.Megtekertem a trafót 2,5 négyzetmilis dróttal.Körül 40 menet fért fel.Reményeim szerint 35V meglesz.De mindjárt bekötöm és megmérem.

Mi kell még ahhoz hogy normálisan működjön?Olvastam hogy kondit kell tenni aprimer oldalra.Hogyis van ez?
(#) velkey válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Párhuzamosan kell kapcsolni a trafóval a hálózatra egy 25uFarados hálózati kondit. Én is tegnap lettem kész a trafókkal, 2-szer kellett mind a kettőt megtekerni (menetzárlat ) de mostmár szépen megy egyenként 3 ampert vesznek fel üresjáraton, és egyik se melegszik de csak pénteken próbálom ki, hogy hogy hegeszt.
(#) peter1995 válasza velkey hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

25uF.ÉS mennyi 3-400V?300V alatt ne nagyon legyen.Az baj ha nem 25µF hanem nagyobb?Körül kell nézzekk hogy milyen van.
JAja és ugyan nem elkó..

3A nem sok nyugalmi áramnak??
(#) peter1995 válasza velkey hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Huhú.44V-om van.
(#) velkey válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

3 A nem sok nyugalmi áramnak. Neked mennyi a nyugalmi áramfelvételed? Nem baj ha nem pont 25 de a környékén kell lennie. És hálózati fázisjavító kondi kell neki 250volt körüli. 44 volt az pont jó hegesztésre. Amúgy több trafót használsz vagy egyet? Eggyel nem lehet vastag pálcával hegeszteni mert leég a primer tekercs.
(#) peter1995 válasza velkey hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Egy trafót használok de csak 1,6os pálcát és abból is 1-2-t / alkalmenként.
Nem mértem még nyugalmi áramot de a neon lenn egy kicsit villan mikor bedugomMElegedni nem melegszik.Már megcsináltam a munkakábeleket is.

Fázisjavító kondi esetleg lehet az is ami mosógépben volt.2 vezetékes saruban végződik..Az afeszt biztos bírja a kapacitásra nem emlékszem de megkeresem.
Gondolom a motorindító kondi az nem jó,.
Van egy 0,10µF +2,2Mohm 2x27000pF
és egy 270nF +2x27nF+1Mohm.
(#) velkey válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Az mintha ott se lenne, nagyon kicsi. A mosógépén nézd meg hány mikrofarados. Na én ma beüzemeltem a trafókat, 35 volt a szekunder feszültségem, tökéletesen elégedett vagyok vele, mert egy fél 2,5-ös elektróda után is csak épp hogy langyosak voltak a primerek. Majd este rakok föl képeket milyen is lett (még nincs bedobozolva).
(#) peter1995 válasza velkey hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Jaj.Most mivan.Délután próbálgattam hogy mennyire melegszik üresbe stb.Aztán mondom kipróbálom.Elő vettem egy darab vasat letesteltem.A fogóba befogtam egy elektródát aztán amint bedugtam le is kapcsolta az áramot.Az érdekes az hogy nem a bizti ment le az fenn volt de nem volt áram.Aztán lenyomtam abiztit vissza és lett áram.
(#) laszlo29 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Szia! A motorindító kondi tökéletes (16 mikró)! Nekem háromszor 4 mikró van, fénycső kondi.
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 5, 2011 /

Üdv.NA ma bedugtam az egy trafót.Szépen halkan búg.Elektróda híán az elektróda fogóhoz kezdtem el közelíteni a testkábelt.(a munkakébelek 15-20mm2 körül vannak,nem mértem ez kb méret)Ahogy el kezdtem közelíteni már fogott ívet.Csináltam egy két rövidzárat is.A primer és a szekunder is éppen langyos lett.A 10A-es bizti meg se nyekkent a rövidzárnál se.
Viszont néha van hogy amikor bedugom leveri a biztit.De ha bedugásnál nem veri le akkor már minden feltétel adott.
Holnap hozok elektródát(1,6os) és kipróbálom azzal is.Én bizakodok.Ja és még semmi kondi meg semmi sincs a szerkezeten.CSak a trafó.Rövidzárnál beleolvasztott az elektróda fogóbaÚgyhogy szerintem a 44V-hoz elegendő A is csatlakozik.
(#) szendi001 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Köss vele sorba induláskor egy vagy két 100-as égőt, majd az égőt kapcsold rövidre. Nem fogja leverni. Persze lehet később csinálni hozzá lágyindítót egy relével.
(#) peter1995 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Egy ilyen lágyindító kapcsolába mi kell?Relém az pont van itthon.

Van párféle megoldás. Az egyik, hogy egy időzítő segítségével meghúzol egy relét, amelynek kontaktusa rövidre zár egy 30 Ohm körüli 10 wattos ellenállást kb 2 másodperc után. Ez a funkció kiváltható egy kapcsolóval, a lényeg hogy úgy indítsd a trafót hogy valami ohmos terhelés legyen vele sorban. Jó lehet valami rezsó, izzó, persze a legjobb egy ellenállás egy időrelével.

Várjcsak.VAn nekem egy mikrónak a "tápegysége"Ellenállás szűrés meg kondi van rajta.VAlami 20W-os ellenállások.

Ez kell neked szerintem!Bővebben: Link

Hohó.24V-os relé?Azt honnan szerzek?CSak mert azt nem akarok venni330n/250V-os kondim van diódahidam van 470µF kondiim vannak.Akkor 3 ellenállás kell.
A 4x10ohm nál a40ohm minden képp meg kell legyen?VAn egy 20W-os 0,68ohmos ellenállásom.

Ha nem relé akkor kapcsoló... Alap állapotban lehet, hogy ez a panel csík túlságosan melegedni fog hegesztő üzemben.

Esetleg így?Egy váltó kapcsoló.Egy pár másodpercig az ellenálláson menne afesz aztán átkapcsolnám a hálózatra.

heg..JPG

Határozott nem. Az ellenállást fixen sorba kötöd a trafóval és a kapcsolóval egy záró érintkezővel úgymond rövidre zárod az ellenállást pár másodperc után.
(#) peter1995 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Bocsi akkor rosszul fogtam fel.Akkor így.

heg..JPG

(#) peter1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Áhh.HAgyon ezt a lágyindító dolgot.Próbáltam 100as izzóval de amint áthidalom az izzót 3ból 1-szer lecsapja.Viszont ha egyszer már búg atrafó akkor már nincs gond mert még rövidzárnál sem old le(szekunder rövidzárnál)
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Áhh.KEll a halálnak ide kondi meg lágyindítás.MA hoztam papáméktól egy 1,6os elektródát(ott van lenn a nagy trafóm).A ki/be kapcsolónak egy 10A-es kismegszakítót alkalmaztam.A bekapcsolásnál egy kicsit villan a lámpa de nem old le semmi.Aztán fogtal egy 1,5mm vastag U vasat próbára.Mivel kezdtelen pálca volt így egyszer kétszer leragadt.De aztán megindult és nagyon szépen hegeszett.Át is olvasztotta az 1,5ös vasat.Egy pálcát nyomtam el egyhuzamban.A primer elég meleg lett de ez csak próba volt a dobozában aktívan ventillátorral lesz hűtve.A szekunder langyos volt.

Szóval aki egy kisméretű könnyű hegesztőt akar hobbi javításokra annak minden képp ajánlom.Ha kész lesz a dobozával együt teszek fel képeket.
(#) erdgab hozzászólása Ápr 6, 2011 / 1

Sziasztok!
Átolvastam a fórumot,érdekesnek találtam és támadt egy ötletem.Én nem hegesztőt,hanem egy óriás pillanatforrasztót készítettem mikrótrafóból.Lehet használni kézben tartva vagy egy pedálos kapcsolóval is kapcsolható,triakos szabályzóval lehet változtatni a kimenő teljesítményt.Van ventilátora ami 24-36V feszről megy egy külön szekunderről és a kimenő teljesítmény fügvényében változik a fordulata.Tartalmaz egy pici 12V segédtápot,erről működik 1 relé, a nyomógomb vagy a pedálos kapcsoló kapcsolja a behúzó tekercset,a munkaérintkezők pedig a nagy trafót és vezérlését kapcsolják.Ezzel a készülékkel könnyedén beforrasztok akár egy 25mm2 vezetéket is a saruba,végül is ezért kellett nekem.Mutatom a kapcsolási rajzot is layout-ban,ilyet sem láttam még senkitől.Elnézést,hogy kicsit eltértem a témától,de az ötletet Ti adtátok,köszönöm.Véleményeket szívesen olvasok,akár pozitív akár negatív.
Következő: »»   6 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem