Fórum témák
» Több friss téma |
Szia
Amiket irsz az kicsit zavaros . Tehát van egy szervomotor aminek általában 3000körül van a fordulata Te ezt feleznéd ( az 1500 f/min re ) 1500 x 5mm az 7500mm/min .Ezzel a sebességgel szeretnél marni vasat egy 750W-os kis joszággal ( ennyit tud egy léptetö is de annyival talán jobb hogy azon kis fordulaton jobb a nyomaték mint a szervon ) . Mekkora a gép ? Milyen megmunkálás lenne ( fogás mélység - szélesség , anyag keménység ) ? Milyen pontossággal kell a gépnek dolgoznia ? Mennyit kell a gépnek dolgoznia ( széria munka ) ? Milyen linjeid vannak ? 150W az sokmindenre elég .Motor tipusa ? milyen vezérlö van hozzá ? Kb 4000mm-ig lehet tudok segiteni sikba marásban ( olcsobb mint a köszörü ) .
Ami a soroson jön adat, azt lépteti a motoron. Ő adja a step jeleket és az irányt. Persze sok minden beleférne, de egyenlőre ennyit tud. Tudná léptetni mind a 3 tengelyt, de csak egyhez van vezérlő. Itt jött be a képbe a kínai vezérlő és a mach3. Persze ilyen spec alkalmazásokra még jó lehet.
Nem értek a PICK-hez bár sokat dolgoztam vele .
Mikrosteppet egyszerüen lehet vele csinálni ?
Szia,
Léptető motor 50 as fordulat felett erősen veszít a nyomatékából. A méretet a lin vezetők adják, vannak 900 és 600 mm es vezetékeim párokban két-két csapágy kocsival. 35mm es vezeték 4 oldalt támasztva golyókkal. Az orsók is 900mm esek azokat majd hosszra alakítom. Szeretnék egy 500 x 350 x 150 mm es aktív munkateret. Egyedi alkatrészeket akarok marni vele robotokhoz és modellekhez. Főleg műanyag, karbon lemezalkatrészek és fém hajtóműházak merültek fel eddig. Motort enkódert és vezérlőt egyben terveztem megvenni, mint a CNCdrive oldalon is is láttam, hasonló paraméterekkel, de nagy valószínűséggel külföldről. Síkba marás helyileg hol lenne?
Mikor láttál utoljára léptetömotor nyomaték görbét ?
6 - 700 fordulatig még a gyengébb minöségüek is tartják a 80%-ot . Ekkora sebességhez nagyon komoly vázra lessz szükséged . Mennyire ismered a ( cnchungary.com - ot ) ?
Lemaradt az 500-ból egy nulla. A komoly vázat belekalkuláltam, nem lesz egy könnyen mozgatható konstrukció. A 120mm es U gerenda szerintem megadja a kellő stabilitást merevítésekkel. Pont a sok helyen hegesztett szerkezet miatt kell a normalizálás.
Találkoztam már azzal a fórummal is. Sokakkal ellentétben én csak "1" gépet szeretnék építeni, ezért próbálom kerülni a tákolást és a jó alkatrészeket, megoldásokat beépíteni.
Gondoltam .
Hát pedig sajnálhatod mert pont most van a szervo toppon . 200W-tol kicsit nagyobb ( E-240-es motor encoderrel és hozzá kifelylesztett és kiprobált ( sokszor és sokáig ) szervo vezérlövel 20 körül . Azokat a Cnc drivés vezérlöket nem ismerem de G-340-ben tudok segiteni ( 80V 20A ) 15 - 16 000/csatorna .
Tudsz esetleg egy rámutató linket bedobni? Egy motorom már van vezérlővel de a másik kettő még nyílt téma.
Sajnos nem .( belsö ) ezért kérdeztem hogy mennyire vagy azon a forumon .
A netten találsz az E-240-es motorrol infot ( Electro Craft ) és a vezérlö diekt ehez a motorhoz van .
Akkor marad az első elgondolás, el kell kezdeni a hegesztett vázat majd mikor kész jönnek a motorok.
Amit említettél marási lehetőség az 4000 szer mekkora munkatér?
Minek? Azt tud a vezérlő, ráadásul programból állítható a lényeg, hogy egész lépés után kapcsold be és ki. Az hogy a kínain dip-ekkel van megoldva, egy dolog, az én vezérlőmön azt is a pic tudja vezérelni.
Ilyen rugós gravírtűt (felületkövető) amivel tudok nyákot marni hol lehet venni?
Azt hiszem a Klavio árul , de jobban jársz ha csinálsz Te magad .
Álltalában csak a fejet ( ami csuszik a nyákon ) szokták árulni és nem az egész szerkezetet . Ennyire beakarszálni a nyák gravirozásra ? Protonak nagyon jo , de a több darabos már megfontolando .
Van néha egy egy pici nyák, de lehet hogy fotózok ha drága a hegy.
Nem hiszem a jelenlegi szerszámaimmal képes lennék egy hatos szárba rendesen befogható 3-as gravírtűt csinálni rugós feszítéssel a kalvio meg nem árul ilyet. Egyedül a vaterásat láttam, de azt meg nem nagyon tudnám befogni a maróba, az egész gépet meg nem állok neki most szétszedni.
Mard síkba az asztalt, és ragaszd le a nyákot. Így már az is sík lesz.
Persze hogy nem kell bontani a gépet .
Ha csak néha kell akkor a ragasztás jo lehet ( kétoldalassal ) .A felület követö az olyan rögzitéseket kompenzálja amilyen Neked is sikerült ( pupos volt a nyák ) . Igazábol szabálytalan ives felületre lett kitalálva ( pl: fegyver tus ) és akár 20 - 30mm-t is letudnak vele követni . Ügyes kis szerkezet az csak eleve belekell tervezni a motor felfogatásába és csak egy rögzitö csavart kell lazitani vagy huzni és már megy is a felület követés .
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget.. ![]() Van két ilyen motorom: Kép Vezérlő elektronika kellene hozzá. Bipoláris motor négy fix kivezetéssel. Találtam egy ilyen kapcsolást amit fillérekből meg lehet csinálni: Kép Szerintetek ez jó hozzá? Ha nem, segítsetek, hogy milyen kapcsolás lenne jó ![]() Mindenképpen STEP és DIR bemenet kell az biztos mert mach3-at használnék. (A harmadik motor unipoláris és nagyobb mint ezek, azt már beüzemeltem és működik.) Előre is köszönöm! István
Hát ez elég egyszerű kapcsolás. Hány ampert tudnak ezek az ic-k? Az biztos hogy fullstepp, meg kell oldanod a port leválasztást, ha nagyobb motorokat akarsz, akkor valami meghajtó fokozatot, és abban sem vagyok biztos, hogy ez tényleg bipoláris meghajtó e. Lehet hogy filléres, de az elektronikában is azt találtam, hogy olcsó húsnak híg a leve. Vannak erre motorvezérlő ic-k kitalálva nem véletlen. Allegro vagy tb6560, az utóbbi 2000forint körül van, köré kell szórni pár passzív elemet meg egy 5V-os regulátort a táp előállításhoz, de abban van enable, reset, mikrostepp, pwm-es motortartás.
Moderálva. Ezt az apróban ha lehet. szamóca.
Képzeljétek, édesapám talált a fiókban egy kb 400mm-es líneáris egységet
![]()
Micsoda fiók. Tök jó hoy egyeseknek fél gép hever a fiókba.
Na, azért nem minden van abban a fiókban
![]() de sok mindent találni itthon...ami hasznos lehet...
Látom teljesen meghalt a topik
![]() Tegnap beszereztem a profilokat, Sir-Nyeteg ismerőse nem kispályás fazon, vettem is vagy 10 méternyit ![]() amint megérkeznek a motorok és a nyomtatóronscok nekiállok a mechanika megtervezésének. (eddig csak elnagyolt vázlatok vannak.)
Motorost kérdezd meg a hobbycnc fórumon,ő lehet,hogy tud adni neked,addig is itt egy link az ő weboldalán található ismertetőről:Felület követő
Elméletileg a jövőhéten jönnek meg a léptecseim,a táp,meg a vezérlő az új gépemhez,csak még azt nem döntöttem el,hogy építsek,vagy vegyek-e gépet.Most találtam egy nagyon jó HBM gépet ,a tudásához képest nem is sokért.a hbm bf25, az,az útmérő(DRO)nélküli Mivel acél marás lenne a célom,ezért lehet,hogy meg sem érné gépet építenem,sokkal jobban járnék,hogyha vennék egy ilyet,ugyanis akkor lenne legalább egy jó,masszív alapgépem.Egyedül csak a munkaterülete(mozgásterülete)az ami nem tetszik,ennyi pénzért azért lehetne nagyobb.500x175mm-t tud elmozdulni,de cnc-sítés esetében ebből majd még lejön a végálláskapcsolók mérete is,bár meg lehet oldani,hogy ne így legyen,de az meg macerás.
Mire jó ez? Lézeres bolha szőrtelenítésre?
Ha jól értem ez egy lin. szervó lenne amiben nem mérőléc ( mint a tintasugaras nyomtatókban a "mérőfólia") van hanem a lézert használja a távolság meghatározásához.
Valamire biztos jó. Lézershow egy kockacukorban, vagy süteménybe keverve a vajdarabok elolvasztására. Mire való egy ekkora lineáris szervó? Amit a kisujjam szőre végével megtolva meg tudok mozgatni, arra minek szervó?
Szerintem csak egy rendszer teszt volt. De jó lehet például lézereseknek. Azért léteznek ezek elég nagyba is, 0.7 kg os omron 25 N tol, de ennél jóval kisebb súlyban is van erősebb. A jövő lintechnikája. Például egy ilyen előnye a mérőléc relatív olcsósága. Ha 100mm es kell vagy ha 1000 mm es ugyan annyi árban. A mérőléc hátránya forgácsolás miatt keletkező forgács, egy 1000 mm es léc igen drága és egy forgács miatt cserélheted, na itt ettől nem kell félni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |