Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NiMh akku-töltő
Most esett le. . . .
Az a kis fekete valami teljesen véletlenül nem egy feszültségszabályzó IC? Akkor már csak azt kell kiderítenem hogy az említett és elvileg feszültségszabályzó ic hány vre szabályoz mert akkor lehet hogy fölösleges nekem itt 13 voltokat előállítani lehet hoyg a 12 v labortáp bőven jo lessz neki.
A képek alapján úgy látom ki vannak vezetve a cellákat összekötő pontok (azok a kis pogácsák), ezért ha az akkukat csak simán kicseréled, a cellánkénti figyelés lehetősége meg lesz oldva. (Persze rajzold le először, hogy lássuk mi hova megy pontosan.)
Noss csatolom a képet.
Így néz ki a foliahuzalozása a felső két pogácsán a rádió táplálkozik az alsó 4en pedig a töltö csatlakozik, helyesebben csak hármon,
Akumulatort arammal toltik azt szabalyozzak a feszultseg az nagyobb kell hogy legyen mint az aku feszultsege de nem fontos a pontos stabilizalas...az aramot kell szabalyozni .
Az a fekete dolog csak sorba van kapcsolva...lehet hogy valami termisztor /aramhatarolo .A dioda talan az "automata" toltest kapcsolja .Ha leesik a feszultseg az akuba a dioda kinyilik es kezdodik a toltes...a fekete micsoda a tul nagy aramoknal hatarol ugy hogy ellenallasa megno a melegedes miatt.Ilyesmire tippelek. Persze lehet komplexebb kapcsolas a tolto IC-be ami figyeli a diodat .. Ehez hasonlot szedtek szejjel egy telefonbol es kicsereltem az akukat mivel nem keptam keszen akucsomagot.Ugy emlekszem csak harom kontaktusa volt nem negy..
A typical structure of Li-Ion battery pack (block diagramm)
Bővebben: Link. Ilyesmi van az akkupakkokban ...persze attol fugg milyen veszelyes az aku tipus es milyen draga ...hogy mindent beleepitsenek ami szukseges.Eloszor is a robbanas /tuzveszely ellen aztan az aku elettartama erdekebe..
Sziasztok!
Szeretnék, egy egyszerű de nagyszerű töltőt építeni. Ehhez keresek valami kapcsolást, de nem jártam sikerrel. Jó lenne kisütő funkció is, illetve költség hatékony legyen. (Ja, s jó lenne ha automata lenne, ha feltöltött kapcsoljon ki..) Nagyon szépen köszönöm!!!
Sziasztok,
van egy halom NiMH AA, AAA elemem, meg két procis töltőm + egy jóöreg analóg, kisáramú. Nomost. Az aksik nagy részét a két procis töltő egyike sem bírja tölteni, pedig nem halottak (régieknél észrevettem, hogy nem hajlandó, de van, ami nem régi, nem nyúzott, és mégis). Ezért is vettem tavaly egy új töltőt, de az sem sokkal jobb. Kivételt képeznek a legfrissebb, nagy kapacitású, 3 Ah-s aksijaim, azokat lehet töltögetni. Most is ott szolizik az analógban 4db uniross 2100 mAh aksi, mert a gyorstöltő ledobta.. Most pedig egy pár emotikon, ami kifejezi lelki állapotomat az ügy kapcsán: Hogy szmájli váljék belőlük, kérlek segítsetek. Legalább annyival, hogy ismert jelenség. Dánke.
Próbáld meg azt, hogy a procis töltés előtt 0.9-1V köré töltöd/meríted őket. Ha felette van, akkor csak meríted, ha alatta, akkor egy "buta" töltővel kb 10 percig töltöd azután pedig visszameríted és így rakod bele a rendes töltőbe. Ez nekem már többször segített. Az akkun nem mindig, de a gyors töltőm így legalább már nem reklamált.
Merítéshez: fórum cikk
Üdv!
Az valóban segíthet amit az előttem szóló fórumtársunk írt. De, csak abban az esetben, ha a procis töltő nem tud kisütni. Ellenkező esetben viszont a probléma a cella részegségből adódik(bár a NiMH akkuknál ez nem olyan nagy mértékű), amit a töltő nem tud kezelni.
Üdv!
Készítenék én is egy töltőt Ni-Mh aksikhoz, a Maximtól akartam rendelni ingyenes mintát, de a legvégén nem engedte, mert publikus email címről (gmail, yahoo...) nem dolgoznak fel megrendelést. Kizárólag a *valaki*@*cégnév*.com emailek érvényesek. Nektek hogyan sikerült?
Igen, az enyémben nincs kisütés, ezért kellett külön építenem egyet.
Bekesizo: Nincs mit, sok sikert!
Sziasztok.
Van nekem egy ilyen Bővebben: Link (pocsék) töltőm, ami 4 cellát tud tölteni. A leírt adatok a lapján 2 cellára vonatkoznak igaz? Tehát 4 db 2550-es AA akksit már csak 110mA-el tölt egyenként, ami azt is jelenti hogy 24 óráig kellene rajta hagynom?
Üdv!
Igen, de mégsem. 4db akksi esetén 2-2 akksit, külön-külön 220mA-el fog tölteni, mert egy csoportban a 2 akksi sorba van kötve.
Kösz a választ.
És töltés végén kb mekkora fesznek kellene az akksikban lennie? (mivel ugye ezt sacc/kb kell levenni a töltőről)
Hát ezt ilyen lassú töltésnél még nem mértem, de a gyors töltésnél olyan 1.65V körül szokott lenni a max.
Ok. Kösz.
Ez mondjuk még 1.27V fölé nem ment.
Jól feltöltött NiMH az 1,47 körül teljesen feltöltve, a kollega által említett 1,65V-ot én Ni-Cd akkuknál tapasztaltam, de persze lehet hogy nem csak azoknál lehet ilyen...
Új kérdésem lenne.
Szóval van nekem a fentebb említett töltőm, ami így néz ki (fapados konstrukció) Bővebben: Link Bővebben: Link. Van benne egy 1 kohm-os korlátozó ellenállás amivel 250mA áram folyik üres állapotban. Szerintetek lesz baja ha átállítom olyan 300 mA-re a töltőáramot? A trafó tud vagy 450-et.
Közben próbálgattam különböző ellenállásokkal.
Egy 470ohm/1W-os ellenállással 280mA a töltőáram.
Miből gondolod, hogy a trafó tényleg tudja ezt folyamatosan?
Nekem is van egy hasonlóan gagyi (a sok többi között) de az még üresjáratban is megegszik, nemhogy (túl-) terhelve...
Eddig úgy tűnik bírja. Már benne van 4 akku kb 6 órája, és nem melegszik jobban mint előtte.
Erről mondanál véleményt? Bővebben: Link
Nagyon jó árban van.
Van egy nagyon hasonlóm, az Uniross névre hallgat, és kb. 2,5x ennyibe került. Leggyakrabban azt használom. Megfelel. A csúcs viszont egy Conrad-os töltő (az sajnos nem az egyém, hanem a cégé). Darabonként tölt processzorral és kb. 8 ezer az ára. Ha majd a cégeset valamiért nem tudom használni olyat fogok venni.
Idézet: „A csúcs viszont egy Conrad-os töltő [...] Darabonként tölt processzorral és kb. 8 ezer az ára.” Csak nem az IPC-1L? Az tényleg nagyon ügyes szerkezet, és ha az akkuk várható élettartamát tekintjük, akkor szerintem relatíve hamar meg is térül.
De.
Nekem is ilyenem van jópár éve. Ég és föld egy hagyományos, mondjuk időzítős töltőhöz képest. Az az egy baja van, hogy a mély-kisütött cellákkal nem hajlandó foglalkozni. Ez is kivédhető, mert ilyen esetben "megbikázom" az érintett akkukat egy gagyi gyorstöltővel. Néhány perc elég szokott lenni...
Idézet: „Az az egy baja van, hogy a mély-kisütött cellákkal nem hajlandó foglalkozni.” Stimmel, bár ez - mint írtad is - elég könnyen kivédhető. Ennyi kényelmetlenség (már ha ez egyáltalán annak nevezhető a nálam előforduló két-háromhavonkénti gyakoriságával) szerintem simán belefér; a funkciók tárháza bőven kárpótolja az embert.
Javaslom, hogy a mélykisütött akkukat ne bikázd meg, hanem add meg nekik ami jár: a kíméletes töltést 14-16-20 órán át. Ez még a normálisan használt akkuknál is ajánlatos 6-10 gyorstöltés után. Legalábbis én így csinálom...
Szerintem ő arra gondolt, hogy azért tölti kicsit (pár percig) egy nem processzorvezérelt töltővel a mélykisült cellákat, hogy az 'okos' töltő már mérjen valami értelmes kapocsfeszültséget, ami alapján elkezdi a töltést. A kíméletes töltést pedig az 'okos' töltő már megadja az akkuknak, ahogy kell.
Én mélykisült akksi esetén egy kb 300mA-es áramgenerátorral szoktam megküldeni a cellát pár másodperc erejéig, aztán olyan gyorsan átrakom a procivezérelt töltőbe, hogy a kapocsfeszültségnek még éppen ne legyen ideje újból visszaesni. Szerintem ez így a lehető legkíméletesebb. Főleg, hogy gyorstölteni gyakorlatilag sosem szoktam.
Pontosan erről beszéltem. Az említett töltő nem egy erőgép, 100 és 200 mA-rel tud tölteni. Elég kíméletes, nem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |