Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   66 / 247
(#) BEAG válasza asd123 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia!

Köszönöm a segítséged, most már minden rendben!
(#) picitomi válasza ha5kj hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia!
Igen köszönöm szépen, megérkezett a rajz. Az értelmes alatt a használhatóságra gondoltam, hogy mennyire lehet hiteles, pontos a készülék. Én is úgy gondolom, hogy mindenképp megcsináltatom majd, már csak azért is mert csöves a készülék, a csöves dolgok iránt pedig megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek.
Tanulni biztosan jó lesz, az rám is fér még most ismerkedem komolyabban az elektronikával, bár így is csak hobby szinten sajnos. Még egyszer köszönöm!
(#) ha5kj válasza picitomi hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

A csöveket én is szeretem. A félvezetők működnek, vagy nem, de semmit nem árulnak el a saját működésükről, legfeljebb annyit, hogy melegszenek.
A csöveken látszik, hogy működnek. Félhomályban sejtelmesen világítanak, néha nagy kivezérlésnél kékes fény is megjelenik a ballonon belül a maradék levegőmolekulák ionizálódása miatt. A terhelés félreillesztését, a túl nagy anódáramot a beizzó anód vagy rács jelzi. Megfigyelhető, hogy a meghajtás visszavételével kihűl az anódlemez. Ezzel visszajelzik a konstruktőrnek, hogy amit csinált, annak milyen következményei vannak. Mindezt legtöbbször túl is élik. Egy tranzisztor felrobbant tokja semmit nem árul el arról, hogy mitől történt a baj. Pedig ezt fontos tudni, hogy tehessünk ellene.
Szóval a vonzalom talán a működés könnyebb megérhetőségével magyarázható.
De azért csövekkel soha nem születtek volna mondjuk olyan mobiltelefonok, amik ma elterjedtek.
(#) picitomi válasza ha5kj hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Első találkozásom a csövekkel elég apró koromban történt, a nagyapám régi rádiójában. Hallgattam de nem is a műsor miatt, hanem hogy leshessem a csöveket a hátuljában. Nem tudom miért de annyira megnyugtató volt nézni őket, ahogy komótosan, halványan pislákoltak, és közben a rádió mély és lágy brummogása, nem egyszer aludtam el így Ez a mai napig így van. Egy Orion AR 205-ös van az ágyam mellett, és lefekvéskor szívesen hallgatom a Kossuthot. Mindenben keresem a csöves technikát amiben lehet, ami így kivitelezhető, szeretem körülvenni magam vele A gitárerősítőm is egy régi csöves Fender. Zenében a csöves hangzás számomra etalon. Azt hiszem elég rendesen meg lettem fertőzve!
(#) proli007 válasza ha5kj hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Hello!
"De azért csövekkel soha nem születtek volna mondjuk olyan mobiltelefonok, amik ma elterjedtek."
De nem zörögne a zsebed, és nem fázna télen a kezed..

Az első polifonikus szintetizátort a barátommal, az URAL2 számítógép leselejtezett moduljából készítettük. (Ez egy csöves bistabil multi volt talán ECC82 ruszki megfelelőjével, kis fém rack-be). Na, ott a szobát sem kellett fűteni, mikor a 63db. csöves oszcillátor egyszerre működött. De sajnos játszani sem lehetett rajta, mert mindig szétmásztak a hőtől a frekik. De a fennemlített hangulatnak messzemenően megfelelt.
üdv! proli007
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Egyébként van egy csöves rádiótelefonom 1955 ből alig nagyobb mint egy vaskosabb könyv. "Ceruza csövek" vannak benne. Jó, nem olyan mint a maiak
(#) MaTe193 hozzászólása Márc 27, 2011 /

Üdvözletem!
Vettem egy OML-3M típusú orosz gyönyörűséget.A problémám a következő:Ha a vízszintes pozíciót állító potmétert teljesen balra tekerem,a vonal csak a 2-3 raszterig hajlandó elmenni,a függőlegeset állítót pedig teljesen fel,akkor csak a 0-1 raszter között áll.Ebben az állapotban is lehet vele jelalakot nézni,de mérni szerintem nem.Mi lehet a probléma?Volt már úgy,hogy normálisan működött.
Köszönettel:Máté.
[OFF]Feletettem ezt a kérdést a topicjába is,de egy hónapja nem érkezett válasz,viszont mostmár szükségem lenne rá.
(#) MaTe193 válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Készítettem egy videót a hibáról,hátha jobban érthető.Bővebben: Link
Máté.
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia!
A belső trimmerpotméterekkel kellene beszabályozni a korrekt mértékű eltolásokat.
Rajz: kattints a Get Manualra
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Köszönöm!
Nem értem,akkor miért miködött egyszer-kétszer jól?
Máté.

Ennél a típusnál az Isostat-kapcsolók is gyakran bizonytalankodnak, ettől is lehet ilyen időszakos hiba.
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Első körben akkor megkínálom grafitos műszerolajjal.Írok az eredményről!

Grafitossal inkább ne. Persze a forrasztásokat, testeléseket is nézd át.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Azt Ne! kapcsolókhoz sohase használj grafitos kenőanyagot, de potenciométerek javításához kiváló.
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Jó,hogy szóltál!
WD-40 megfelel? Ma este nekiállok és méregetek!
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Igen, oxid oldó, tisztító. Kenés nem fontos.
(#) Doncso hozzászólása Márc 31, 2011 /

Sziasztok, hamarosan hozzám kerül egy oszcilloszkóp kontakthibával, a kérdésem az lenne, hogy több helyen olvastam több féle megoldást poti illetve jaxley kapcsolók kontakt problémáinak megszüntetésére, és ezekkel ellentétes állításokat is. Például volt aki a WD-t javasolta potméterre, de volt aki azt állította, hogy lemarja az ellenállás pályát, olvastam olyat is, hogy grafittal kell teleszórni, de elkóból kifacsart elektrolittal is lehet kezelgetni őket. Na most nagy dilemmába vagyok. Tudom a tuti a csere, de ez nem mindig lehetséges több okból sem. A kérdésem az lenne, hogy tudnátok javasolni valami tényleg használható szert vagy megoldást esetleg? A gép előző gazdája azt állítja, eddig még nem volt fujkálva semmivel, használható a műszer, csak kontaktos. Gondolom akkor olyan rossz nem lehet.
(#) pucuka válasza Doncso hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Kapcsolók kontaktusait olyan anyagokkal kell tisztítani, amik zsír (kosz), és oxid (ezüst, réz, vas) oldók, és valamilyen konzerváló anyagokat tartalmaznak, amik nem vezetők. Pl. nagyon kevés műszerolaj, de ez nem annyira fontos, mert ha sok van belőle, akkor összegyűjtik a környezetből a port, és ismét átvezetést, kontakthibát okoznak. Potmérerek "javításánál" speciális grafitos tisztító-kenő anyag kombinációja a jó, ritkán lehet jóminőségűhöz hozzájutni, és elég drága is. A csapágy kenésre használatos nem jó, mert túl sok zsiradékot tartalmaz, és ez is idővel kontakt-hibássá teszi újra a potit. Kontakt 60, 61, Tuner 600,
(#) Doncso válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Köszönöm a választ, titkon a kontakt 60-ra gondoltam, de nem bíztam benne ,de így oké. Az isostat kapcsolókba is fújhatok kontakt 60-at vagy oda is inkább műszerolaj?
(#) ha5kj válasza Doncso hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

A csúszóérintkezős kapcsolók a rugónyomás miatt képesek öntisztulásra, vagyis a kialakuló oxidréteg képes magátol lekopni akkor, ha a kapcsolót járatják. Szerintem az olaj, mivel éppen a surlódást csökkenti, inkább védi a kialakult oxidréteg felületét, és így megakadályozza a szennyeződés fellazulását.
Ha egy yaxley sokáig nincs átkapcsolva, akkor az érintkezési pont kivételével mindenhol kialakul rajta az ezüstszulfát réteg, mert a levegő kénnel szennyezett. Az érintkezési pont eközben jó marad, de csak az első átkapcsolásig. A kapcsoló kotyogása miatt a kanál soha nem tud pontosan visszatalálni az előző pozicióba, ahol jó lenne a kontaktus, hanem az oxidált felületre fekszik fel. Látszik, hogy mi a megoldás: az oxidréteg eltávolítása onnan, ahol a kontaktusok érintkeznek. Ezeket a pontokat legjobban maga a csúszó érintkező tudja megtalálni, tehát azt kell hozzá felhasználni. Addig kell kapcsolgatni amig az oxid lekopik. Ezután kifújni, vagy olyan anyaggal lemosni a keletkező törmeléket, ami nem hagy nyomot, például olajfilmet, mert minden idegen anyag, ami a kontaktusok között van rontja az érintkezést.
Néha elfáradnak a kontaktusok, és kicsi a felületeket összeszorító nyomás, és nem működik az öntisztítás. Ekkor már érdemes a tárcsát cserélni, bár az álló érintkezők jusztírozása is segíthet.
A kontaktus kenőanyagok meg azért jók, mert a gyártók profitját növelik.
(#) Doncso válasza ha5kj hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Köszönöm a tájékoztatás, még okosabb lettem mindenképpen. Akkor arra gondoltam, hogy amit pucuka javasolt, a kontakt 60 , szóval ezzel kezelném a potikat, és mivel olvastam róla, hogy ez jó oxid oldó akkor befújnám a tárcsákat, jól megjáratnám, majd valami párolgó olajoldó szerrel (mondjuk lakkbenzin, alkohol) lemosnám, és megszárítanám. Az isostat kapcsolókat meg nem bántanám, inkább sokat kapcsolgatnám aztán mosás párolgó anyaggal.
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Szia!
Olajoldásra, tisztításra a legjobb az izopropil-alkohol (IPA).
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Értem, akkor potira kontakt60 isostatra, jaxley-ra sok mozgatás majd IPA.
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Erre annyit mondok, hogy az IPA-ban még nem csalódtam. Ha poros, olajos kosztól kell megszabadulni, akkor ez egy nyerő választás. Előnye még az is, hogy nagyon gyorsan szárad és nem támadja a műanyagokat.
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Hát, igazából, még nem tudom mi vár rám, jövőhéten érkezik a műszer, csak már előre betárazok, ne érjen váratlan meglepetés, illetve nem baj ha van itthon ebből a két szerből. Régebben WD-t használtam de az az igazság , hogy csak ideig óráig volt jó, sokáig nem, mostmár tudom miért.
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Hello!
Az összes oxid oldókat kétkedve kell kezelni. Amit befújsz, azt már tökéletesen eltávolítani nem lehet, és tovább mar. Voltak közömbösítők, de azok sem voltak megfelelők.
(Amikor ez az őrült spray korszak elkezdődött, befújták a vízlágyítóban a mágneskapcsolók segédérintkezőit, majd egy év múlva az összes visszahúzó rugó eltűnt 62 tolózár működtető köréből..)

Én is az izopropilt javasolnám. De valaha volt TUNER600-as spray az is megfelelő volt. De volt egy "csodaszer", egy (ha jól emlékszem) K6 nevű keréktárcsa tisztító spray. (Később kerestem de nem kaptam) Ez remek volt. Tisztított, majd nyomtalanul eltűnt, dőlt belőle az anyag egy csövön, olajokat is kimosta.
De ha az érintkező hozzáférhető, nagyon jó lehet egy mezei filces polírozás is Tehát dörzsölés, de nem csiszoló papírral, majd a törmelék kitisztítása alkohollal, sűrített levegővel.
(Az izopropil némely műanyagot megtámadja, és megváltoztatja a szilárdságát. De csak ha áztatva van benne..)
üdv! proli007
(#) pucuka válasza Doncso hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Kontakt 60 való kontaktusokra, erős esetben Kontakt 61, Potira a Tuner 600. Mindegyik alkoholos alapú. Volt ennek csehszlovák megfelelője is, rettentő büdös volt, és némely műanyagot meg is alakította, pl zsebrádiók hangerő potiját. De ezeket is csak óvatosan használni, nem kell tocsogni.
(#) Doncso hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Proli és Pucuka, köszönöm a válaszaitokat, és persze a többiekét is, sokat tudtam meg a témáról, okosabb lettem.
(#) zuzmow hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Adjon Isten Urak!

Tud valaki olyan szakit aki EMG TR-4655-2 (1568-2) szkóp javítását vállalja?
A fókusz nem jött be középre,csak bal oldalon volt vagy arrafele kiment, majd azt vettük észre kis idő után hogy a magasfesz részeknél sorba átüt a kondi a diódára...Megmértük,12kV ! a szikra feszültsége,holott legfeljebb 8,5kV-nak kellene ott kolbászolni.Aki tud valamit szóljon! Köszönöm!
(#) Doncso válasza zuzmow hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

De, Trubiánszki művész úr, mesterien javítja ezeket a szkópokat. Csak fizesd meg. Viszont nem gányolja össze. Volt EMG-s fejlesztő mérnök.
Következő: »»   66 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem