Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1275 / 3993
(#) kendre256 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Ha recés a tengely (vagy le van lapolva), akkor rányomod. Ha sima, és kör alakú, akkor csavarral. A forgatógomb rögzítőcsavarja vagy oldalt van, vagy a gomb végén, egy védőkupak alatt.
Ezen az oldalon látszik pár gomb, némelyik védőkupak nélküli, azon ...tőség.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Hello!
Van egy pici kamerám, egy mini MD80, de már rossz akksival vettem, ezért arra gondoltam, hogy épitenék neki egy feszültség szabályzót, ami 3 sorba kötött ceruzaellemből csinálna nekem 3.7V-ot. Az akkura még rá van irva, hogy 230mAh.
Mit ajánlotok?
Gondolom pont ekkora fesz szabályzó IC-t nem kapok, ezért esetleg ebből a kapcsolásból kiindulhatnék?
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/feszultseg_szabalyzo.htm...%3E%3E
EZ jó lenne, vagy az egyenáram miatt nem kompatibilis? Persze kisebb méretbe és értékekbe gondoltam, poti helyett fix ellenálással, vagy trimerre.
Üdv!
(#) janikukac válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Nekem olyan csavar nincs alatta. :S
(#) laszbence96 hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Sziasztok!

Van egy jó 8 wattos hangszóróm amihez kéne nekem egy mono erősítő. Még elég kezdő vagyok. Kéne egy egyszerű kapcsolási rajz.
Légyszíves segítsetek!

Előre is köszi: Bence
(#) janikukac válasza laszbence96 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

TDA 2003 !
(#) laszbence96 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

hogy?
(#) laszbence96 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

köszi
(#) laszbence96 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Nálam ott nincsen semmmi fényképező ikon.
(#) bodnar00 válasza laszbence96 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Itt van.

ikon.JPG

(#) janikukac hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Sziasztok ! Szerintetek , mi tortenhetett? Megcsinaltam az erositot, szolt is az egyik fele, de a masik nem. Hat neki este, megcjavitottam a hibakat. Bedugtam semmi. Multival kimertem fesyultseg nem volt. Okes , neki estem, atneztem, a biztositeknal el volt pattanva a forrasztas. Okes, kijavitottam. Van rajta egy 15 V-os fesz szabalyzo. Hat ne bakker 19 V a feszultseg. Ez meg haggyan, de bedutam, es el kezdett zugni hangosan az egesz. Mitol lehet?
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Ha 15 helyett 19V van valószínűleg a feszültségstabilizátor ment tönkre. Lehet, hogy zárlatot csináltál valahol. A hangos zúgás milyen jellegű? Egy bizonyos frekvencián zúg?
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Zarlat nincs, vegig multiztam... ((

Már lehet, hogy nincs, de nem is volt? A feszstab nem szereti.

Nem hiszem, hogy volt, a biztositek sem ment tonkre.

Mekkora a biztosíték?

1A-os. A Graetz hid meg 0.8-as. Tudom nem idealis, de apam rosszat vett.

Akkor ne csodálkozz. Előbb ment tönkre, mint a biztosíték aminek pedig ez lett volna a dolga.

Aucs. :S Nincs itthon fesz. szabom. (

Graetz is másik kell valószínűleg sajnos. De a biztonság kedvéért mérd ki.

Okes, meglesz. Koszike !

Arra mindenképp ügyelj, hogy nagyobb áramot bírjon mint a biztosíték.

Okes, meglesz... Szomi vagyok, mert az ido rettentoen szorit, meg igy a hangero szabalyzot / szin szabalyzot sem tudom kiprobalni..
(#) Hurkafej1 hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Átfogalmazom picit a kérdésem: van 5.5V egyen feszültségem, 3.7V kellene, amit működtetek az kb 200mAh fogyaszt.
Ha az egyik ággal sorba kötök egy zéner diódát ami 3.6 voltos akkor a feszültségem lecsökkenti igaz?
(#) mex válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Igaznak igaz, de 5.5-3.6=1.9
Egyébként jobban járnál egy áteresztőtranzisztoros feszültségstabilizátorral.

Szomorkodni nem kell. Így tudsz tanulni. Nem olyan egyszerű dolog az elektronika, hogy csak nekiesünk és megy. Át kell gondolni, hogy mit miért csinálunk. Harminc éve foglalkozom vele hobbi szinten, és sok mindenbe nem mernék belevágni. Te még fiatal vagy. Tanulj, hogy minden könnyen menjen. Ezért nyavajogtam a PIC ellen. :yes:
(#) Hurkafej1 válasza mex hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Értem, akkor ha a zénerdiódás megoldást választom 1.9voltos didóda kell, hogy annyit kapjak amennyire szükségem van.
A tranzisztoros megoldásál mit kellene vennem?

Zenerdiódát nem találsz 1.9 voltos értékűt. Egyébként is kár ilymódon feszültséget csökkenteni. véleményem szerint.
Az 5.5V tápforrásod tulajdonképp miből áll, és mekkora a terhelhetősége?
A kamera akkuja milyen kapacitású, és milyen típus volt? Li-ion?
A 200mA terhelés a maximum?

Az 5.5V 3 ceruzaellem lesz sorba kötve, még nem tudom, hogy sima tartós lesz, vagy az újratölthetőek közül rakok bele.
Nemtudom milyen volt az akku, csak azt, hogy 3.7V és 230mAh. Valamit egy leirásba van még olyan is, hogy: Consumption Current: 120mA / 3.7V ( Max. )

Egy ceruzaelem névleges feszültsége 1.5V Ebből hogyan lesz három darab sorbakötésével 5.5V
Ettől függetlenül rajzolok egyet.

jaj, bocsi, eltévesztettem, 4.5V
Következő: »»   1275 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem