Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos tényleg nem jó a fojtótekercs. A vasmagra azért van szükség, mert ekkora induktivitást csak nagy méretben lehet elkészíteni légmagos kivitelben. De az áramkörödbe megfelelő lehet egy zsebrádió ferritrúdján a középhullámú tekercs, vagy ha kisebb méretben szeretnéd, akkor a KH oszcillátor tekercs. (a piros színű)
Olyan rádiós tekercsem (fém dobozos fogratós) most nincs, de van egy pc tápból kiszedett, aminek egy piros pötty van a tetején. Henger alakú, kicsi, többmenetes. Ez nem fojtótekercs?
Mondjuk ebből is csak 1db van
Nem tudom, hogy jó-e. Tápegységekben ritkán szoktak rezonáns köröket használni. Egy fojtó tekercs is lehet rezonáns fojtó, de attól még nem biztos, hogy a vételtechnikában is megállja a helyét. A fojtó szerepe, hogy csillapítson, a rezgőköré pont ellenkezőleg, a rezonancia frekvencián NE csillapítson. (nagy legyen a Q jósága) Ezért nagyon nem mindegy a vas (ferrit) anyaga, kivitele. A sok menet nagy önkapacitást, nagy szórt kapacitást és induktivitást jelent, ami a veszteséget növeli, és csökkenti a kör jóságát (Q)
Egyre inkább úgy látom, hogy a tekercskészítés nekem még nem fog menni. Te nem tudnád elkészíteni a tekercseket? (Gondolom van induktivitás mérőd)
2 db kellene, 1000uH, és ahogy mondtad fazékvasmagos (Megoldhatnánk postán+banki átutalással)
Közben észrevettem, hogy P1 (vevőben) és R1 (adóban) jelölése más. De nem potenciométer mind a kettő?
Megint sikerült kiválasztanod fojtókat. Inkább ezek között kutakodj.
Se drótom, se vasam. De köldök egy számítógépes RLC mérő progit.
Az adóban egy trimmer poti van, amit csak egyszer kell beállítani. A vevőben rendes potméter van, ezzel állítod az érzékenységet, amit állandóan tekergetned kell.
De ezek összeszerelőkészletek, amivel ugyanott vagyok, h nekem kell megcsinálni mérés nélkül.
A progi mit tud, a jack csatiba (pl. hangszórón) rákötöm a tekercset és megméri? Ki fogom próbálni, köszönöm, ez nagyon hasznos! A conrados cuccok közül ami nem készletes, azoknak mért van "olyan sok" lába? És az induktivitásukat sem találom. Ferritrudam van, ha én csinálok tekercset, az fontos, hogy a második réteget hogyan tekerem fel? A nagyobb átmérőjű rézdrót nagyobb vagy kisebb induktivitást eredményez? Láttam hozzá képletet valamelyik topicban, de így első ránézésre elég magas...
Megtaláltam hozzá a honlapot:
http://www.rcl-meter.strobbe.eu/ Másik fórumon meg írták hogy milyen jó. Holnap megépítem, csak az én gépemen nincs mikrofoncsati, a suliban fogom tudni használni.
Nem mikrofon csati, hanem vonalbemenet kell hozzá. Készítsd el azt a kis csatlakozókból, árnyékolt kábelből álló segédeszközt. A műszer az ún. "három voltmérős impedancia mérés" elvén működik, kell hozzá a sztereó vonalbemenet. A zip fájlban mindent megtalálsz, amire szükséged van.
Igen, ezek csak a csévetestek, ferrit hangolómagokkal, olyan tekercset tekersz rá, amilyenre szükséged van. A vezeték átmérője közömbös, 0.1 -es is megfelel, de legjobb lenne litze huzal. A rézdrót vastagsága nem befolyásolja az induktivitás nagyságát, csak a menetszám, a ferrit, és a tekercs geometriája. Azért van sok lába, mert hogy készülhet rá "transzformátor" is induktivitás leágazással, csatolt tekercsekkel, többnyire 6 lába van, de ebből annyit használsz, amennyit akarsz. Először rátekersz 10 vagy 20 menetet, megméred az induktivitást, és arányszámmal kiszámolod a kívánt menetszámot.
És melyiket kellene megvennem?
Ezek mit jelentenek: FM1.0, FM1.1, AM1.0? Ez jó lesz? Bővebben: Link Drótot adnak hozzá? (Csak mert arról egy szót sem írnak.) Ez nagyfrekis, nekem ilyen kell, nem?
Gyanítom, hogy a frekvenciatartománnyal van kapcsolatban. A KH sávra jó a választásod, AM1.0
"a 10-30 kHz-cel modulált hosszúhullámú rezgések ki is sugárzódnak" (3. bekezdés)
Ez azt jelenti, hogy az adó 10-30 kHz-es frekin fog sugározni? Erről mit kell tudni, mért jobb a sima FM-nél, azon kívül, hogy nem zavar (és nem zavarják) más rádiókat? A hatótávolság úgy saccperkábé mekkora lehet? (Ez nincs benne a leírásban.)
Minden jel, amit kisugárzol, zavart okozhat annak, aki szabályosan, törvényesen használja azt a frekvenciát. Olyan frekvencián fog sugározni, amelyre az 555 időzítését állítod. A kimenetére kötött rezgőkör, (aminek a tekercstestét kiválasztottuk) választja ki (többé- kevésbé) azt a frekvenciát, amit majd a vevőddel észlelni fogsz. A gond az, hogy ez a vevőáramkör az egyszerűsége miatt igen nagyon érzéketlen, és ezért számodra a távolság nem lesz valami nagy, ahogy a cikkben is van. A HH, és KH sávban ráadásul a kisugárzott jelek sokkal kisebb csillapítást szenvednek, ezért is használják nagy távolságú összeköttetésekhez, a műsorszórásban nagy területek ellátására, ennek megfelelően nagyon "értékes" frekvenciák. Ebben sávban, a sűrű használat miatt elég könnyű zavart okozni. (ne tévesszen meg, ha egy zsebrádióval üresnek véled a frekvenciát, attól az még használatban lehet)
Szerencsére az 555 elég kis teljesítményt állít elő, néhányszor 10 mW -ot, ami a kisméretű antenna miatt elég nagy csillapítással sugárzódik ki. Ennek a párosnak a hatótávolságát párszáz méterre saccolom. Javíthatsz a helyzeten érzékenyebb vevő alkalmazásával, mondjuk egy kommersz AM vevő zsebrádió megfelelő áthangolásával, és AGC kijelzésével. És ezzel a szerkezettel modulálatlan vivőt sugárzol ki, tehát sem AM -ről, sem FM -ről nem beszélhetünk. Amúgy az egész projekt teljességgel szabálytalan több okból. Túl az engedélyen, sem a műszaki paraméterei, (mellékhullámú sugárzás), sem forgalmi követelmények (tilos minden olyan sugárzás ami nem hordoz információt, és nem sugároz azonosító jelet) nem felel meg. És én ebben az 555 -ös áramkörben nem látok semmilyen modulációt, csak azt az egy szem frekvenciát, amelyen az időzítő astabilként rezeg. (jó nagy felharmonikus tartalommal)
Köszönöm szépen a leírást, ezeket jó tudni.
Azért megpróbálom megépíteni és kipróbálom, de nem fogom túl gyakran használni, nehogy zavarjak valakit/valamit. A párszáz méter elég sok, ahhoz képest, amiket eddig építettem.
Párszáz méteren belül nincs nagy különbség a terjedési csillapításban, talán még a magasabb frekvenciák (27, 433 MHz) alkalmasabbak is, a kisebb sugárzási csillapítás miatt, Csakhogy a magasabb frekvenciákra nehezebb adó és vevőáramköröket készíteni, viszont kaphatók készen.
Ma sikerült megvennem a legtöbb alkatrészt a Conradban, a maradékot meg majd a Hestoreból összeszedem. Olyan potméteres forgókapcsolóból csak 470K-s volt, de sorbakötöttem vele még pár ellenállást, így kb. megvan az 1M.
Megvettem azt a 4 alkatrészt az RLC métő "hardveréhez". Az 1µF kondik elektrolitok vagy kerámiák? Nekem a boltban tantált adtak. Az jó lesz?
Szia!
Inkább polarizálatlan (fólia) kondenzátort kellene oda tenni.
Hali! Ez például jó? Bővebben: Link
Most nézem, hogy hestoreban 1MOhm-os kapcsolós poti is van: Bővebben: Link Kár hogy előbb nem vettem észre, a conrados elég drága volt. 420 pF forgókondit honnan tudnék szerezni?
420 pF: pince, padlás: Sokol, illetve más forgókondenzátoros MW ( LW ) vevő.
A kondik, se nem elektrolit, se nem tantál, se nem kerámia. Kerámia ilyen értékben nem is létezik, a legnagyobb érték 470 nF, de az is igen gyenge dielektrikummal, és csak szűrésre használható. Ahogy kadarist mondja fólia kondenzátor való.
Én ezt építettem meg pár éve, ma is működik, és nem zavar semmit.
3,7V Nokia akkuról 2napig működik. Hatótávolság szkenneres vevővel mérve 650-900m. áthangolt zsebrádióval 200-350m.
smd panel, 2db.Bf964 fet, és 2db.Bfr 91, tranzisztor a lelke.
Hangolható 10Kohm potival, az oszci rész 3V-os zener diódás stabilizátorról jár.
RF áramkörben lehetőleg kerülni kell a zener használatát, főleg oszcillátorban. A zenerek szélessávú zajgenerátorok, inkább 3 kivezetéses stab IC-t kell használni.
Azon fellül még varaktorként (varikap) is tud működni, úgyhogy meg lehet lepődni.
Ami igaz az igaz jobb lenne a stab. Ic.mert akkor nem hangolódna kb.1,2MHz et,mikor az akku kezd lemerülni 3,6V-ra
Kettő db. van párhuzamosan kötve, így tovább bírja. Csak az a gond hogy nincs olyan stabilizátor amely ilyen kicsi tápfesz.ről, tartaná a 3V-ot, tized volt pontossággal. Ezért úgy oldottam meg, oldalt kis kapcsolóval át lehet kapcsolni, a tápcsati +ágát egy 78L05 re, akkor mikor 7,4V, vagy 9V-os akkuról megy. Ilyenkor 4,8V+ kap, a panel, az oszcillátor fet továbbra is 3V, zenerről. A zajt illetően, min.zaja van, a közeli R4 átjátszó zajosabban jön, amatőr sávban, 6elemes yagival. A mikrofon érzékenységét átvitelét jellemzi, a lakásban minden zajt +hall, a falióra ketyegéstől a halk beszédig, kint a kertben pedig a madárcsicsergést, vagy szomszéd beszélgetését 25-30m-ről érthetően kristálytisztán veszi. Majd minden mozgás lejön a vevőben, megfigyelő adónak készült. Pedig csak egy olcsó kondi miki. A hangolást 2db. BB 505 vari végzi, szintén a stabil 3V-ról 10K potival.
Hűha! Jó kis cucc, nekem tetszik!
Az antenna vége mért van meghajlítva? Ha a talpán áll, vízszintes irányba mutasson? Az hogy az adó fém dobozban (árnyékoltban) legyen, mennyire fontos?
Igen, azt olvastam, hogy fólia kéne. Amit belinkeltem hestoreból fóliát az nem jó? (#964983)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |