Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   36 / 48
(#) pucuka válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Sajnos tényleg nem jó a fojtótekercs. A vasmagra azért van szükség, mert ekkora induktivitást csak nagy méretben lehet elkészíteni légmagos kivitelben. De az áramkörödbe megfelelő lehet egy zsebrádió ferritrúdján a középhullámú tekercs, vagy ha kisebb méretben szeretnéd, akkor a KH oszcillátor tekercs. (a piros színű)
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Olyan rádiós tekercsem (fém dobozos fogratós) most nincs, de van egy pc tápból kiszedett, aminek egy piros pötty van a tetején. Henger alakú, kicsi, többmenetes. Ez nem fojtótekercs?
Mondjuk ebből is csak 1db van

Nem tudom, hogy jó-e. Tápegységekben ritkán szoktak rezonáns köröket használni. Egy fojtó tekercs is lehet rezonáns fojtó, de attól még nem biztos, hogy a vételtechnikában is megállja a helyét. A fojtó szerepe, hogy csillapítson, a rezgőköré pont ellenkezőleg, a rezonancia frekvencián NE csillapítson. (nagy legyen a Q jósága) Ezért nagyon nem mindegy a vas (ferrit) anyaga, kivitele. A sok menet nagy önkapacitást, nagy szórt kapacitást és induktivitást jelent, ami a veszteséget növeli, és csökkenti a kör jóságát (Q)

Egyre inkább úgy látom, hogy a tekercskészítés nekem még nem fog menni. Te nem tudnád elkészíteni a tekercseket? (Gondolom van induktivitás mérőd)
2 db kellene, 1000uH, és ahogy mondtad fazékvasmagos
(Megoldhatnánk postán+banki átutalással)
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Szerk.: conradban találtam
Ez jó ebbe a kapcsolásba?
Bővebben: Link

Közben észrevettem, hogy P1 (vevőben) és R1 (adóban) jelölése más. De nem potenciométer mind a kettő?

Megint sikerült kiválasztanod fojtókat. Inkább ezek között kutakodj.
Se drótom, se vasam. De köldök egy számítógépes RLC mérő progit.

Az adóban egy trimmer poti van, amit csak egyszer kell beállítani. A vevőben rendes potméter van, ezzel állítod az érzékenységet, amit állandóan tekergetned kell.

De ezek összeszerelőkészletek, amivel ugyanott vagyok, h nekem kell megcsinálni mérés nélkül.

A progi mit tud, a jack csatiba (pl. hangszórón) rákötöm a tekercset és megméri?
Ki fogom próbálni, köszönöm, ez nagyon hasznos!

A conrados cuccok közül ami nem készletes, azoknak mért van "olyan sok" lába? És az induktivitásukat sem találom.

Ferritrudam van, ha én csinálok tekercset, az fontos, hogy a második réteget hogyan tekerem fel?
A nagyobb átmérőjű rézdrót nagyobb vagy kisebb induktivitást eredményez?
Láttam hozzá képletet valamelyik topicban, de így első ránézésre elég magas...

Megtaláltam hozzá a honlapot:
http://www.rcl-meter.strobbe.eu/
Másik fórumon meg írták hogy milyen jó. Holnap megépítem, csak az én gépemen nincs mikrofoncsati, a suliban fogom tudni használni.

Nem mikrofon csati, hanem vonalbemenet kell hozzá. Készítsd el azt a kis csatlakozókból, árnyékolt kábelből álló segédeszközt. A műszer az ún. "három voltmérős impedancia mérés" elvén működik, kell hozzá a sztereó vonalbemenet. A zip fájlban mindent megtalálsz, amire szükséged van.
Igen, ezek csak a csévetestek, ferrit hangolómagokkal, olyan tekercset tekersz rá, amilyenre szükséged van. A vezeték átmérője közömbös, 0.1 -es is megfelel, de legjobb lenne litze huzal. A rézdrót vastagsága nem befolyásolja az induktivitás nagyságát, csak a menetszám, a ferrit, és a tekercs geometriája. Azért van sok lába, mert hogy készülhet rá "transzformátor" is induktivitás leágazással, csatolt tekercsekkel, többnyire 6 lába van, de ebből annyit használsz, amennyit akarsz.
Először rátekersz 10 vagy 20 menetet, megméred az induktivitást, és arányszámmal kiszámolod a kívánt menetszámot.
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

És melyiket kellene megvennem?
Ezek mit jelentenek: FM1.0, FM1.1, AM1.0?
Ez jó lesz?
Bővebben: Link
Drótot adnak hozzá? (Csak mert arról egy szót sem írnak.)
Ez nagyfrekis, nekem ilyen kell, nem?
(#) pucuka válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Gyanítom, hogy a frekvenciatartománnyal van kapcsolatban. A KH sávra jó a választásod, AM1.0
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

"a 10-30 kHz-cel modulált hosszúhullámú rezgések ki is sugárzódnak" (3. bekezdés)
Ez azt jelenti, hogy az adó 10-30 kHz-es frekin fog sugározni?
Erről mit kell tudni, mért jobb a sima FM-nél, azon kívül, hogy nem zavar (és nem zavarják) más rádiókat?
A hatótávolság úgy saccperkábé mekkora lehet? (Ez nincs benne a leírásban.)
(#) pucuka válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Minden jel, amit kisugárzol, zavart okozhat annak, aki szabályosan, törvényesen használja azt a frekvenciát. Olyan frekvencián fog sugározni, amelyre az 555 időzítését állítod. A kimenetére kötött rezgőkör, (aminek a tekercstestét kiválasztottuk) választja ki (többé- kevésbé) azt a frekvenciát, amit majd a vevőddel észlelni fogsz. A gond az, hogy ez a vevőáramkör az egyszerűsége miatt igen nagyon érzéketlen, és ezért számodra a távolság nem lesz valami nagy, ahogy a cikkben is van. A HH, és KH sávban ráadásul a kisugárzott jelek sokkal kisebb csillapítást szenvednek, ezért is használják nagy távolságú összeköttetésekhez, a műsorszórásban nagy területek ellátására, ennek megfelelően nagyon "értékes" frekvenciák. Ebben sávban, a sűrű használat miatt elég könnyű zavart okozni. (ne tévesszen meg, ha egy zsebrádióval üresnek véled a frekvenciát, attól az még használatban lehet)
Szerencsére az 555 elég kis teljesítményt állít elő, néhányszor 10 mW -ot, ami a kisméretű antenna miatt elég nagy csillapítással sugárzódik ki. Ennek a párosnak a hatótávolságát párszáz méterre saccolom. Javíthatsz a helyzeten érzékenyebb vevő alkalmazásával, mondjuk egy kommersz AM vevő zsebrádió megfelelő áthangolásával, és AGC kijelzésével. És ezzel a szerkezettel modulálatlan vivőt sugárzol ki, tehát sem AM -ről, sem FM -ről nem beszélhetünk. Amúgy az egész projekt teljességgel szabálytalan több okból. Túl az engedélyen, sem a műszaki paraméterei, (mellékhullámú sugárzás), sem forgalmi követelmények (tilos minden olyan sugárzás ami nem hordoz információt, és nem sugároz azonosító jelet) nem felel meg.
És én ebben az 555 -ös áramkörben nem látok semmilyen modulációt, csak azt az egy szem frekvenciát, amelyen az időzítő astabilként rezeg. (jó nagy felharmonikus tartalommal)
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Köszönöm szépen a leírást, ezeket jó tudni.
Azért megpróbálom megépíteni és kipróbálom, de nem fogom túl gyakran használni, nehogy zavarjak valakit/valamit. A párszáz méter elég sok, ahhoz képest, amiket eddig építettem.
(#) pucuka válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Párszáz méteren belül nincs nagy különbség a terjedési csillapításban, talán még a magasabb frekvenciák (27, 433 MHz) alkalmasabbak is, a kisebb sugárzási csillapítás miatt, Csakhogy a magasabb frekvenciákra nehezebb adó és vevőáramköröket készíteni, viszont kaphatók készen.
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Ma sikerült megvennem a legtöbb alkatrészt a Conradban, a maradékot meg majd a Hestoreból összeszedem. Olyan potméteres forgókapcsolóból csak 470K-s volt, de sorbakötöttem vele még pár ellenállást, így kb. megvan az 1M.
(#) hackerfish hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Megvettem azt a 4 alkatrészt az RLC métő "hardveréhez". Az 1µF kondik elektrolitok vagy kerámiák? Nekem a boltban tantált adtak. Az jó lesz?

kapcs.jpg

(#) kadarist válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Szia!
Inkább polarizálatlan (fólia) kondenzátort kellene oda tenni.
(#) hackerfish válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Hali! Ez például jó? Bővebben: Link
Most nézem, hogy hestoreban 1MOhm-os kapcsolós poti is van: Bővebben: Link
Kár hogy előbb nem vettem észre, a conrados elég drága volt.
420 pF forgókondit honnan tudnék szerezni?
(#) gg630504 válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

420 pF: pince, padlás: Sokol, illetve más forgókondenzátoros MW ( LW ) vevő.
(#) pucuka válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

A kondik, se nem elektrolit, se nem tantál, se nem kerámia. Kerámia ilyen értékben nem is létezik, a legnagyobb érték 470 nF, de az is igen gyenge dielektrikummal, és csak szűrésre használható. Ahogy kadarist mondja fólia kondenzátor való.
(#) gaben62 válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Én ezt építettem meg pár éve, ma is működik, és nem zavar semmit.
3,7V Nokia akkuról 2napig működik.
Hatótávolság szkenneres vevővel mérve 650-900m. áthangolt zsebrádióval 200-350m.
(#) gaben62 válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

smd panel, 2db.Bf964 fet, és 2db.Bfr 91, tranzisztor a lelke.
Hangolható 10Kohm potival, az oszci rész 3V-os zener diódás stabilizátorról jár.
(#) Ferkógyerek válasza gaben62 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

RF áramkörben lehetőleg kerülni kell a zener használatát, főleg oszcillátorban. A zenerek szélessávú zajgenerátorok, inkább 3 kivezetéses stab IC-t kell használni.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Azon fellül még varaktorként (varikap) is tud működni, úgyhogy meg lehet lepődni.
(#) gaben62 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Ami igaz az igaz jobb lenne a stab. Ic.mert akkor nem hangolódna kb.1,2MHz et,mikor az akku kezd lemerülni 3,6V-ra
Kettő db. van párhuzamosan kötve, így tovább bírja.
Csak az a gond hogy nincs olyan stabilizátor amely ilyen kicsi tápfesz.ről, tartaná a 3V-ot, tized volt pontossággal.
Ezért úgy oldottam meg, oldalt kis kapcsolóval át lehet kapcsolni, a tápcsati +ágát egy 78L05 re, akkor mikor 7,4V, vagy 9V-os akkuról megy.
Ilyenkor 4,8V+ kap, a panel, az oszcillátor fet továbbra is 3V, zenerről.
A zajt illetően, min.zaja van, a közeli R4 átjátszó zajosabban jön, amatőr sávban, 6elemes yagival.
A mikrofon érzékenységét átvitelét jellemzi, a lakásban minden zajt +hall, a falióra ketyegéstől a halk beszédig, kint a kertben pedig a madárcsicsergést, vagy szomszéd beszélgetését 25-30m-ről érthetően kristálytisztán veszi.
Majd minden mozgás lejön a vevőben, megfigyelő adónak készült.
Pedig csak egy olcsó kondi miki.
A hangolást 2db. BB 505 vari végzi, szintén a stabil 3V-ról 10K potival.
(#) hackerfish válasza gaben62 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Hűha! Jó kis cucc, nekem tetszik!
Az antenna vége mért van meghajlítva? Ha a talpán áll, vízszintes irányba mutasson?
Az hogy az adó fém dobozban (árnyékoltban) legyen, mennyire fontos?
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Igen, azt olvastam, hogy fólia kéne. Amit belinkeltem hestoreból fóliát az nem jó? (#964983)
Következő: »»   36 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem