Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Még annyi: a LED arra a színre érzékeny, amit egyébként kibocsát. Többire vaksi.
Valamelyik RT-ben jelent meg cikk szemüveg UV-tesztelőről. A fényforrás és érzékelő ugyanolyan típusú LED ( egymással szemben ).
Teszek fel egy képet, hogy hogy akartam. A bal oldai ábra, úgy van megcsinálva, ahogy a linken is szerepel. És a jobb oldali, amivel helyettesíteni akartam, tehát a kérdés tárgya.
De ha jól értem, akkor ezzel az a baj, hogy egy bemenetet mindig valamilyen szintre kell kötni (vagy H vagy L). Ha pedig ebben az esetben nyitott kapcsoló van a bemeneten, akkor ott nincs neki egyik szint sem egyértelműen bebiztosítva. Na de akkor mivan, ha a jobb oldali ábrán a gomb és az OR bemenete közé teszek be egy pull-down ellenállást a földre. Így sem lenne jó?
Sziasztok! Egy kérdésem lenne amiben a segítségeteket szeretném kérni. Van két db kéken világító ledem amit öngyújtóbol szereltem ki az erősítőmbe szeretném beleszerelni háttérvilágításnak. Hány volt lenne neki a legmegfelelőbb és hogy a lenne a legjobb a bekötése? Köszönöm előre is!
Ez majd segít kalkulátor
Idézet: „Na de akkor mivan, ha a jobb oldali ábrán a gomb és az OR bemenete közé teszek be egy pull-down ellenállást a földre. Így sem lenne jó?” Nem elegáns de működő megoldás, ha az ellenállás és a vagy bemenete együtt nem terheli túl az órajel kimenetet. Méretezni kell. A vagy másik bemenetét kell kötni valahová ( tápfeszültség ). A fizikai kapcsoló prellez, ennek kiküszöbölése külön áramkör feladata, aminek lesz egy kimenete. Tehát olyan lesz, mint a bal oldali ábrád, nem kapcsolható sorba, mint a jobboldali. Hacsaknem egy analóg kapcsolót nem vezérelsz vele. Érdekességképp jó, csak feleslegesen bonyolult.
Helló! Jó kis kalkulátor de a leden átfolyó áramot honnan tudom meg?
Sziasztok szerintetek ezt kisebb frekin egy 10 µF es kondival tudom használni villogónak? Köszi. Bővebben: Link ja ez egy 555 ic és mi az a 6.6 v os oszcilloszkóp jel?
Sziasztok.
Scart RGB-ből lehet VGA jelet csinálni egy egyszerű kábellal? Az elképzelés: digi scart->vga-hdmi konverter->tv hdmi csatlakozója. A konverter könig.
Inkább 10-15-el. Azt biztosan túléli. A 30 már necces lehet
Szia!
És ez a konvertálásos dolog miért lenne jobb a sima RGB-hez képest?
Szia!
A kondenzátor sarkain lévő feszültség alakulását mutatja az oszcillogram.
Köszi. Akkor használhatom villogónak? Mert egymástól majdnem függetlenül lehet állítani a kitöltési időt és a frekit.
Igen, használhatod.
Keress régi germánium tranyókat , oc1074 vagy orosz MP40 és társait, vagy a bfy33 is megfelel erre a célra. ezeknek a tetejét óvatosan eltávolitod és kész a fototranzisztor
Hello!
Ti vezetékeket hogy szoktatok forrasztani? Nekem nem szokták megfogni, még előónozni sem sikerül, nemhogy saruhoz forrasztani őket. Van valami csodaszer ami segit ebbe?
Szia!
Használj folyasztószert és gyantás forrasztóónt a forrasztáshoz, amiknek a segítségével könnyedén tudsz ónozni. Nézd meg ezt a videót: Bővebben: Link
Ebben a kapcsolásban a 337es oszci mitôl rezeg be? Hisz a bázisa tápon van, a rezgôkör tekercsének ohmikus ellenállásán egyenáram folyik. A ce kondin átjutó bekapcs. tranziens megemeli az emittert, tranzisztor lezár? hobbielektronika.hu/forum/files/b6/b62de84a77e27a4fc3a6c710bfec35b2.jpg
Elég régi tag vagy a fórumon, tudnod kellene, hogy hogyan lehet linket, képet csatolni a hozzászólásodhoz, hogy ne kelljen kopizgatni. Azt is tudnod kellne hogy a felvetett kérdésednek legalább két saját topikja van, KERESŐ
Az oszcillátor fokozat bázisa nincs tápon. Egyenáramú szempontból ott van a 47 kohm ellenállás, ami a tranzisztor munkapontját a bázisárammal állítja be, a 470 ohmos emitterellenállással együtt, ami a tranzisztor egyenáramú munkaellenállása is. A kapcsolás váltóáramú szempontból földelt bázisú kapcsolás, ahol a visszacsatolást a kollektor emitter közötti kapacitás, és a rezgőkör hangoló kapacitásának viszonya határozza meg, ami ráadásul a moduláció ütemében változik.
ösz.
Sajnos nem tudom használni a link gombot mert az operaminin nem működik, a gépem pedig kb 5 perc alatt hozza be a böngészőt, ha sikerül neki.
És mégegy észrevétel. Nem tudom mibe akarod használni ezt az adót, de a modulációja elég szegényes, és igénytelen. Nincs benne löketkorlát, ami nélkül igen könnyen kiszaladsz a vevő sávszélességéből, nincs benne preemfázis sem, ami igen lényeges, mert a fázismodulált vevőkben van preemfázis, és nincs a bemenőjel sávkorlátozva sem, ami a löket szempontjából veszélyes. A kimenő teljesitmény nem minden
Nem akarom megépíteni, csak elemezgettem.
És a kimenetén sincs mellékhullámú, harmonikus szűrő.
Úgyhogy van hibája bőven.
Sziasztok a varikap dióda feszültség - kapacitás karakterisztikáját kellene lemérnem. Összeállítottam egy kapcsolást, 3 darab BB139 diódát kötöttem párhuzamosan, hogy nagyobb legyen az eredő kapacitás. Ezek egyenként 30pF diódák, zárófeszültségük max.30V. Ha nem kötöm rá a tápegységet akkor a kapacitásmérő 150pF körüli értéket mutat, de amint rákötöm a tápegységet over range felirat jelenik meg. Nem értem miért hiszen ha növelem rajtuk a feszültséget a kapacitásnak csökkenni kellene.
Valószínűleg az egyenfeszültséget nem választottad le. A leválasztáshoz kb. 1 nF os kerámia kondit használj, rövid lábakkal.
Na meg így beleméred a tápegységed kapacitását is. Egy 1-2 Mohm-os ellenálláson keresztül vezesd a feszültséget a diódákra.
Sziasztok!
Ezzel a kapcsolással küzdök: Bővebben: Link Persze, hogy nem működik. :no: Amikor rákapcsolom a tápot (9VDC) akkor ez a feszültség szépen ott van az IC 2. lábán. Viszont, ha lenyomom a hozzá tartozó gombot akkor akkor csak 10 mV körül mérek a tranzisztor bázisán ami ugye kevés ahhoz, hogy kinyisson. ( Mivel nincs itthon BS170 FET-em ezért BC546 került be és 220k helyett 47k) Próbáltam, hogy kiiktatom a tranyót, de igazából semmi változás. Ha az IC kimenetéről kiveszem a 4k7 ellenállást akkor megy ki a kapcsoló után 80-100 mV között. Mit szúrok el?
Szia!
Vedd ki a 10 k ohm -ot is. Arra mit lép?
Szia!
Közben úgy látom, hogy a próbapanellel van a gond. Egymás mellét tettem a 10 db gombot és kis vezetékdarabokkal összekötöttem a közös pontokat. Na ez nem tetszik neki. Most egyesével összehuzaloztam egy pontba a gombokat így jónak tűnik. közben rájöttem, hogy ez a kapcsolás nem is azt csinálja mint amit szeretnék. Én azt szeretném, hogy jó kód esetén ne csak 2-3mp-ig legyen húzva a relé hanem addig amíg nem rezetelek kézzel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |