Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1278 / 3993
(#) gg630504 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Még annyi: a LED arra a színre érzékeny, amit egyébként kibocsát. Többire vaksi.
Valamelyik RT-ben jelent meg cikk szemüveg UV-tesztelőről. A fényforrás és érzékelő ugyanolyan típusú LED ( egymással szemben ).
(#) zzzzz válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Teszek fel egy képet, hogy hogy akartam. A bal oldai ábra, úgy van megcsinálva, ahogy a linken is szerepel. És a jobb oldali, amivel helyettesíteni akartam, tehát a kérdés tárgya.
De ha jól értem, akkor ezzel az a baj, hogy egy bemenetet mindig valamilyen szintre kell kötni (vagy H vagy L). Ha pedig ebben az esetben nyitott kapcsoló van a bemeneten, akkor ott nincs neki egyik szint sem egyértelműen bebiztosítva.
Na de akkor mivan, ha a jobb oldali ábrán a gomb és az OR bemenete közé teszek be egy pull-down ellenállást a földre. Így sem lenne jó?

and or.jpg

(#) benocs24 hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok! Egy kérdésem lenne amiben a segítségeteket szeretném kérni. Van két db kéken világító ledem amit öngyújtóbol szereltem ki az erősítőmbe szeretném beleszerelni háttérvilágításnak. Hány volt lenne neki a legmegfelelőbb és hogy a lenne a legjobb a bekötése? Köszönöm előre is!
(#) storm válasza benocs24 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Ez majd segít kalkulátor
(#) gg630504 válasza zzzzz hozzászólására (») Ápr 10, 2011 / 1

Idézet:
„Na de akkor mivan, ha a jobb oldali ábrán a gomb és az OR bemenete közé teszek be egy pull-down ellenállást a földre. Így sem lenne jó?”

Nem elegáns de működő megoldás, ha az ellenállás és a vagy bemenete együtt nem terheli túl az órajel kimenetet. Méretezni kell. A vagy másik bemenetét kell kötni valahová ( tápfeszültség ).
A fizikai kapcsoló prellez, ennek kiküszöbölése külön áramkör feladata, aminek lesz egy kimenete. Tehát olyan lesz, mint a bal oldali ábrád, nem kapcsolható sorba, mint a jobboldali.
Hacsaknem egy analóg kapcsolót nem vezérelsz vele. Érdekességképp jó, csak feleslegesen bonyolult.
(#) benocs24 válasza storm hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Helló! Jó kis kalkulátor de a leden átfolyó áramot honnan tudom meg?
(#) storm válasza benocs24 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szerintem számolj 20-30mA-el
(#) David.zsombor hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok szerintetek ezt kisebb frekin egy 10 µF es kondival tudom használni villogónak? Köszi. Bővebben: Link ja ez egy 555 ic és mi az a 6.6 v os oszcilloszkóp jel?
(#) gyuri86 hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok.
Scart RGB-ből lehet VGA jelet csinálni egy egyszerű kábellal? Az elképzelés:
digi scart->vga-hdmi konverter->tv hdmi csatlakozója.
A konverter könig.
(#) qvasz2 válasza storm hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Inkább 10-15-el. Azt biztosan túléli. A 30 már necces lehet
(#) kadarist válasza gyuri86 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia!
És ez a konvertálásos dolog miért lenne jobb a sima RGB-hez képest?
(#) kadarist válasza David.zsombor hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia!
A kondenzátor sarkain lévő feszültség alakulását mutatja az oszcillogram.
(#) David.zsombor válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Köszi. Akkor használhatom villogónak? Mert egymástól majdnem függetlenül lehet állítani a kitöltési időt és a frekit.
(#) kadarist válasza David.zsombor hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Igen, használhatod.
(#) secmaxx válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Keress régi germánium tranyókat , oc1074 vagy orosz MP40 és társait, vagy a bfy33 is megfelel erre a célra. ezeknek a tetejét óvatosan eltávolitod és kész a fototranzisztor
(#) Hurkafej1 hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Hello!
Ti vezetékeket hogy szoktatok forrasztani? Nekem nem szokták megfogni, még előónozni sem sikerül, nemhogy saruhoz forrasztani őket. Van valami csodaszer ami segit ebbe?
(#) kadarist válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia!
Használj folyasztószert és gyantás forrasztóónt a forrasztáshoz, amiknek a segítségével könnyedén tudsz ónozni. Nézd meg ezt a videót: Bővebben: Link
(#) moltam hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Ebben a kapcsolásban a 337es oszci mitôl rezeg be? Hisz a bázisa tápon van, a rezgôkör tekercsének ohmikus ellenállásán egyenáram folyik. A ce kondin átjutó bekapcs. tranziens megemeli az emittert, tranzisztor lezár? hobbielektronika.hu/forum/files/b6/b62de84a77e27a4fc3a6c710bfec35b2.jpg
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Mondjuk 82p n nemhinném hogy átjut
(#) pucuka válasza moltam hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Elég régi tag vagy a fórumon, tudnod kellene, hogy hogyan lehet linket, képet csatolni a hozzászólásodhoz, hogy ne kelljen kopizgatni. Azt is tudnod kellne hogy a felvetett kérdésednek legalább két saját topikja van, KERESŐ
Az oszcillátor fokozat bázisa nincs tápon. Egyenáramú szempontból ott van a 47 kohm ellenállás, ami a tranzisztor munkapontját a bázisárammal állítja be, a 470 ohmos emitterellenállással együtt, ami a tranzisztor egyenáramú munkaellenállása is. A kapcsolás váltóáramú szempontból földelt bázisú kapcsolás, ahol a visszacsatolást a kollektor emitter közötti kapacitás, és a rezgőkör hangoló kapacitásának viszonya határozza meg, ami ráadásul a moduláció ütemében változik.
(#) moltam válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

ösz.
Sajnos nem tudom használni a link gombot mert az operaminin nem működik, a gépem pedig kb 5 perc alatt hozza be a böngészőt, ha sikerül neki.

És mégegy észrevétel. Nem tudom mibe akarod használni ezt az adót, de a modulációja elég szegényes, és igénytelen. Nincs benne löketkorlát, ami nélkül igen könnyen kiszaladsz a vevő sávszélességéből, nincs benne preemfázis sem, ami igen lényeges, mert a fázismodulált vevőkben van preemfázis, és nincs a bemenőjel sávkorlátozva sem, ami a löket szempontjából veszélyes. A kimenő teljesitmény nem minden
(#) moltam válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Nem akarom megépíteni, csak elemezgettem.

És a kimenetén sincs mellékhullámú, harmonikus szűrő.
Úgyhogy van hibája bőven.
(#) gabi20 hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok a varikap dióda feszültség - kapacitás karakterisztikáját kellene lemérnem. Összeállítottam egy kapcsolást, 3 darab BB139 diódát kötöttem párhuzamosan, hogy nagyobb legyen az eredő kapacitás. Ezek egyenként 30pF diódák, zárófeszültségük max.30V. Ha nem kötöm rá a tápegységet akkor a kapacitásmérő 150pF körüli értéket mutat, de amint rákötöm a tápegységet over range felirat jelenik meg. Nem értem miért hiszen ha növelem rajtuk a feszültséget a kapacitásnak csökkenni kellene.
(#) pucuka válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Valószínűleg az egyenfeszültséget nem választottad le. A leválasztáshoz kb. 1 nF os kerámia kondit használj, rövid lábakkal.
(#) kadarist válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Na meg így beleméred a tápegységed kapacitását is. Egy 1-2 Mohm-os ellenálláson keresztül vezesd a feszültséget a diódákra.
(#) blackdog hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok!

Ezzel a kapcsolással küzdök: Bővebben: Link
Persze, hogy nem működik. :no:
Amikor rákapcsolom a tápot (9VDC) akkor ez a feszültség szépen ott van az IC 2. lábán.
Viszont, ha lenyomom a hozzá tartozó gombot akkor akkor csak 10 mV körül mérek a tranzisztor bázisán ami ugye kevés ahhoz, hogy kinyisson.
( Mivel nincs itthon BS170 FET-em ezért BC546 került be és 220k helyett 47k)
Próbáltam, hogy kiiktatom a tranyót, de igazából semmi változás. Ha az IC kimenetéről kiveszem a 4k7 ellenállást akkor megy ki a kapcsoló után 80-100 mV között.

Mit szúrok el?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia!
Vedd ki a 10 k ohm -ot is. Arra mit lép?
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia!

Közben úgy látom, hogy a próbapanellel van a gond.
Egymás mellét tettem a 10 db gombot és kis vezetékdarabokkal összekötöttem a közös pontokat. Na ez nem tetszik neki. Most egyesével összehuzaloztam egy pontba a gombokat így jónak tűnik.
közben rájöttem, hogy ez a kapcsolás nem is azt csinálja mint amit szeretnék.
Én azt szeretném, hogy jó kód esetén ne csak 2-3mp-ig legyen húzva a relé hanem addig amíg nem rezetelek kézzel.
Következő: »»   1278 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem