Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1280 / 3980
(#) pucuka válasza Gab04 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

A vonóhorog visszajelzőbe túl finom ez a dióda, (logikai áramkörökbe való) oda inkább valamilyen BY ... t tegyél, vagy 1N4004, vagy ha nagyobb áram is van, akkor BY 550 -et
(#) Vacok hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok!
Egy biztonsági trafónál megoldható az, hogy a szekunder tekercsvéghez hozzáforrasztok egy ugyanolyan átmérőjű huzalt és tekerek még rá néhány menetet?
A probléma az, hogy kaptam egy 2*12V-os biztonsági trafót, ami gyakorlatilag 12 és 7V-os, mert valaki anno letekert a szekunderről majdnem egy egész sort. Én ezt szeretném pótolni a szekunder cseréje nélkül, csak toldani akarom az eredeti tekercset. Megoldható ez így?
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia!
Ha valamikor letekertek belőle, akkor a hiányt lehet pótolni. Azonos menetiránnyal tekerj hozzá, és így megnő a feszültséged.
(#) Gab04 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Ami van itthon az BY 255 (de ez túl nagy) aztán (MEV)1n4006 és 1n4002 de ezek szilicium diódák(ha jól tudom ezek a feketék) nem germánium( ha jól tudom ez az ilyen üveges pirosos) mint a BAY43. Vagy ez lényegtelen? (bocs a nagyon amatőr kérdések miatt ) De ha jobb lenne az 1n4007 olyan tuti van itt a boltba mert már használtam.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

És az nem probléma, hogy a tekercselésben a huzalon lesz egy forrasztás?
(#) kadarist válasza Gab04 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Az előbb felsorolt 1N400-val kezdődő típusok mindegyikét nyugodtan használhatod.
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Zsugorcsövezd le a forrasztást és akkor nem lesz gond.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

ok, köszi.
(#) Gab04 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

ÉS ezek is olyan gyorsan kapcsolnak? Mert látom többet bírnak.
(#) kadarist válasza Gab04 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 / 1

Egy utánfutó-visszajelzőnél ugyan mit kellene kapcsolni? Ha mondjuk egy kapcsolóüzemű tápegységhez kellene diódát választani, az más helyzet lenne.
(#) Gab04 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

OK kifogom próbálni köszönön szépen!
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok,
Kezdő kérdés a megfelelő topicban...
6VA-es paneltrafó 1x9V-os szekunder tekercsel, ez papíron 666mA-es terhelhetőség.
Az én alkalmazásomban 1 pic-et, 2db DC-DC konvertert és 3 relét kéne folyamatosan táplálnia ami összesen 450-470 mA-es áramfelvételt jelent. Mindezt egy szellőzőnyilásokkal (és elektroncsövekkel ) ellátott erősítő belsejében.
Szerezzek be 10VA-es trafót vagy pénzkidobás lenne, mert ennek is "el kellene vinnie" az áramkört?
Köszönöm.
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

A túlméretezés általában nem árt, nem úgy mint az alulméretezés. Józan paraszti ésszel végiggondolva is arra jutottam, hogy nem baj ha nagyobb az a trafó... Ha esetleg később bővül a repertoár egy relével vagy egyéb kis fogyasztóval, akkor is nyugodtan használhatod.
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

...na most hol a fenében fogok 10VA/1x9V panel trafót szerezni
Azért köszönöm, a lelkem mélyén éreztem a választ bár bővülni tuti hogy nem fog (lehet hogy elkészülni sem ).
(#) blackdog válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Bővebben: Link

Ezzel mi a gond?
(#) MrBrown válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Ja, mindíg elfelejtem hogy a fórumnak is van bevásárlóközontja
Nem olcsó de legalább van.
köszönöm.
(#) Kovidivi válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

gg630504: Köszi, kipróbáltam, kék LED elég jól reagál a napra, majd még próbálkozok, csak már lemerült az elem a multimban, és rosszul mér...
secmaxx: Keresek egy ilyen tranzisztort, és kirpóbálom. Egy dolog még érdekelne. Ha pl. 20 tranzisztor kupakját venném le (gondolom csak fém tokozású jó), akkor mekkora lenne a szórásuk ezeknek. Jó lenne, ha kis szóráson belül maradnának. Bővebben: Link <- itt van még róla pár infó.
(#) hunpusi hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Üdv Mindenkinek!

Egy elég kezdő kérdést szeretnék feltenni, hangosítás, erősítők, hangfalak témakörből. Tudom lerágott csont, most olvasok információkat ez ügyben. Decibel, watt, ezeket már értem, de egy egyszerű kérdést nem tudok magamban megválaszolni: Ha van egy 94 db/1w/1m érzékenységű hangafalam és egy 100w os erősítőm, akkor a hangnyomás olyan 115db (ez 128w-on)

Igen ám, de ha ezen eszközöket duplázom (még1 ugyanilyen erősítő, még 1 ugyanilyen hangfal) akkor mekkora hangnyomásom lesz?

Elnézést a tényleg kezdő kérdését, és a lustaságért, hogy átnézzem ezt a brutálisan sok kommentet, ahol benne lehet a kérdésemre a válasz. De kerestem eredménytelenül :S

hunpusi
(#) gg630504 válasza hunpusi hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Kétszeres teljesítménnyel 6 dB ( 20*log10(2/1) dB )-lel nagyobb hangnyomásszinted lesz.
A hangintenzitás {hangosság, hangerősség} pedig 3 dB ( 10*log10(2/1) dB )-lel több.
Használd helyesen a mértékegységeket: dB, W.
(#) JosephAlfaman hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget/eligazítást kérni!
Van nekem egy 12V-os autó fűtőventillátorom.
Szeretném szabályozni a fordulatszámát.
Kiváncsiságból kipróbáltam lm317T-vel ha jól tudom 1A-t tud. És szinte fel sem pörgött, direktbe kötve az akksin pedig meg sem bírom tartani Szóval szerintem felvesz vagy 15A-t.Az lenne a kérdésem, hogy miből és hogyan építsek neki egy szabályzót, a lehető legjobb reakcióidővel? Előre is köszi, sziasztok!
(#) Medve válasza JosephAlfaman hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Hello, egyik lehetőség, ha "felbikázod" a 317-es terhelhetőségét néhány teljesítménytranzisztorral. De ilyen áramoknál lehet, hogy a PWM szabályzás a célravezetőbb.
(#) JosephAlfaman válasza Medve hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Hmm.. És ezt a gyakorlatban hogyan tehetném meg? És a reakcióidő így nem romlana?köszi
(#) janikukac hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok!

Valaki tud olyan cuccot, ami PIC nélküli, és számítógép vezérli? Ez mellet még érdekes, "nagy " cucc, és nem LPT-portos.. ?!
(#) hunpusi válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Köszönöm, megértettem.

Még 1 alap kérdésem lenne, amiben nem vagyok biztos: Meg lehet azt tenni, hogy van egy 400W-os sub hangfal, és azt 2 vagy több erősítővel meg lehet hajtani? Elektronikában nemigen vagyok jártas, úgy értem, hogy rákötöm normálisan a hangfalat az erősítőre, és a másik erősítő kábelét ugyanúgy, színre-szín, rákötöm. A kimenő jel azonos lenne, lényeg, hogy meg lehessen hajtani 2 kisebb erősítővel, ne kelljen 1 naggyal.

Köszönöm szépen a válaszod és a türelmed hozzám!
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Szia!
COM port esetleg?Ha csak USB van,akkor nehéz lesz PIC nélkül.
(#) janikukac válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Az is jó.
Arra nem készült PIC égető? Na, várom az ötleteket!
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Dehogynem!
Szerintem nézz át valamelyik PIC égetős topicba! Máté.
(#) janikukac válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Okés, köszike Máté!
(#) Letiodj hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok lenne egy kerdesem!
Van egy Tesla cm130 as magno erosito aramkorje de nem tudom megavitani ha valakinek van kapcsolasi rajza az kuldje el!

Elore is kosz!
(#) B.I hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok. Találtam itthon egy kis kapcsolóüzemű tápot és ki volt égvel a kapcsoló tranzisztor. Nem volt itthon hasonló és gondoltam, hogy helyettesitem egy FET-el. A Gate és a Sourc közé tettem egy 12V-os zener diódát. Egy kis leválasztó trafóról próbáltam ami csak 110V-os és hibátlanul működött. Amikor megpróbáltam hálózatról táplálni arra lettem figyelmes, hogy be- és kikapcsoláskor "vinnyog". Ha már megy akkor pedig nagyon halkan olyan hangot ad ki mintha fújna a szél. A fszültségeket mértem és minden rendben volt és a FET-sem melegedett.
Így lehet valami baja a tápnak/ használható így?
Következő: »»   1280 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem