Fórum témák
» Több friss téma |
600-as fordulaton, 85W az nagyon is jó. Nekem még egyik generátorral sem sikerült (sajnos)
Ma átvizsgáltam az autómat az enyémben nem is ilyen van, elektro motor hajtja a hidraulika szivattyút, de ez is bika kis motor lehet.
Ez nagyon remek! Remélem jól számolok és Te jól mérsz.
Ezekből az adódik, hogy a generátor belső ellenállása 600-s ford-n 0,7 ohm. Mivel a legnagyobb teljesítmény akkor vehető ki, ha a terhelés ellenállása megegyezik a belső ellenállással, így a számított kivehető legnagyobb telj. 600-s ford-n 103 W !!! Ha még nem kötötted vissza csillagba, mérhetnél még egyet 600-s fordulaton: 12V/200W ízzóterheléssel. (8,5 V-t kellene kapni a terehelésen, ha jól számoltam) Ugyanezeket (4 mérés) megmérni csillagban, diódahíddal. Az ideális méréssorozat 250, 600, 1000 -s fordulatokon a 200W (0,7ohm), 140W (1ohm), 85W (1,7ohm), 45W (3,2ohm) ízzó terhelésekkel mindkét esetben (sorbakötött tekercsek, csillag és diódahíd) lenne. Ekkor "mindent" tudnánk róla. Tervezhető lenne a legjobb fordulat tartomány, a legtöbb kivehető teljesítményt biztosító bekötési mód és terhelési ellenállás! ... Ez így lassan már egy mérési utasítás, de nagyon reménykeltő gyöngyszemnek tűnik. A ford./telj. adatok igen jók mikro (3 m2-nyi felületű) 3-4 lapátos Rotor, Darrieus-H szélkerékhez 2-4 szeres, vagy 4 m2-nyi Lenz2, Savonius -hoz 5-6 szoros, akár ékszíj áttétellel.
Nyugodtan lehet áttételezni 1000-1500-as fordulatra.
Az nem sok.és kis veszteséggel megoldható még. (kis szélkerékkel is) Enyémen kb 1:5.5-ös áttétel van. Fölötte már nagyon megnő az áttételveszteség. És annyi teljesítményt várjunk,amit a SZÉLKERÉK tud! Felesleges egy 2 méteres keréktől fél kilowattot remélni,mert azt évente néhány órán keresztül produkálja csak. 50-100W bőven elfogadható tőle!
Örülök, hogy saját tapasztalatoddal is erősíted a "sejtéseimet".
Mindenképp jó lenne a méréssorozattal megtudni, hogy mire képes a generátor, és ez alapján ki-ki a saját elvárása, lehetősége szerint használhatná. Ha vannak saját mérési értékeid a sajátodról (ford. - terhelő ellenállás értéke - terhelésen mért fesz.), segíthetne az összkép kialakításában. Úgy tűnik, hogy ugyanilyet használsz.
Enyém 36V-os szénkefés motor.
13A a teljesítménye. De generátor üzemben többet tud. Természetesen viharban Nem vagyok méregetős szakember,elnézést. De hősugárzó cekasszal fékezem viharban,és a cekasz két vége között mértem már 36V-ot is! Üresen 40 Volt felett is lejön róla. 13A-t mértem már rajta rövidzárban Ha leírod mit mérjek,lehet hogy meg tudom mérni. Mármint a "cekaszra" értem ezt.
Üdv! Minden dc motorból lehet generátor? Elvileg autó önindítóból is?( Ha a teljesítménye 1tizedét leadná már az is sok lenne)
Lehet, minden villamos gép reverzibilis, már ha nem tartalmaz elektronikát. Csak a gond az, hogy egy gép tervezésekor "eldől a sorsa", kicsit másabb szempontok szerint tervezik a motort, és a generátort, de papírforma szerint mindegy. A motornak kisebb a forgórész átmérője, a generátoré nagyobb, pl. A motor jobb ha nagyobb fordulatszám, generátornál jobb ha kisebb (pólusszám)
Maradva az elvi gondolkodásnál. Egy klasszikus soros gerjesztésű motor tengelyét forgatva, áramot fog termelni? Ez nekem gyanús.? Csak kellene valami gerjesztés.?
Igen. Fog termelni áramot, generátorként is üzemel. A villamos vontatásban fékezésre használják, az így keletkező energiát "elfűtik", jobb esetben visszatáplálják.
A Radpet gépének karakterisztika felvételében sajnos nem segít, ez más típus.
Pusztán kíváncsiságból (persze okulásunkra) mérhetnél néhány (3-5 db) összefüggő adatot: ford. - terhelő ellenállás értéke (vagy a terhelésen átfolyó áram) - feszültség a terhelésen. Ezekből már meghatározható a belső ellenállás, a legtöbb kivehető teljesítményt (a generátorból!) lehetővé tevő terhelő ellenállás.A mérésekből felvett ford./telj. görbe csúcspontjához lehetne illeszteni az áttétellel az egyedi igény szerinti leghasznosabb szélsebességet.
Akkor elvileg, ha egy fúrógéppel meghajtok egy másikat, akkor az termel!?
Ha van hol follyon az áram, tehát le van zárva a kivezetése, akkor felgerjedhet remanenciából is, ha nem akkor segíteni kell neki, utána már él a pozitív visszacsatolás és felfut...
Gondold végig, fogratod a rotort n fordulatszámmal, a rotorban a Br miatt keletkezik egy kis feszültség, ami áramot fog hajtani a soros gerjesztőtekercsen és a terhelésen át, de ez az áram a soros tekercsen keresztül növelni fogja az indukciót Br értékről, nagyobb B nagyobb fesz, nagyobb áram, nagyobb rágerjesztés... Ha Br kicsi akkor külsőleg kell megfelelő irányú árammal megindítani. De az autó önindító az egy nagyon alulméretezett gép, Az új önindítók kisebbek mint a régi ablaktörlőmotorok . Szakaszos üzemre készülnek, 3-4s ideig viseljék el az indítási áramot és kész (utána van ideje lehűlni), ezért bőven alul vannak méretezve, láttam már kicsit hoszabb idejű indítást (kistrakit indítottuk (TZ4K), fél percen belül füstölt, pedig méretesebb darab volt).
Valójában én is azt hiányolom, hogy aki csinál valamit, az miért nem számol be róla" ilyen lett" A bizonyos pmg generátorokról is csak szóbeszéd járja senki nem írja le részletesen milyen mágnes, milyen méretű, hány db mekkora tekercsek stb,. Aztán a végén a gyakorlati tapasztalat... mer ugye az lenne a legfontosabb!
Én beszámolok az enyémről. Bár ezt már többször megtettem de csak kritika volt az eredmény, senki nem épített hasonlót sem. Vagy csak titkolja. Az adatok: Mágnes D40x5 Neodimium 950.-Ft/db. Két oldalon van 36-36db. Összesen 72db. Tekercsek40mm a belső átmérő. Akkora mint a mágnes külső átmérője. Huzal átm.1,3mm. 120menet. 4db van sorba kötve,majd csillagba, utána három fázisú graetz. 50f/p-nél 13,75V-ot ad a 25,4 ohm-os 230V-os bojler betéten. 100f/p-nél ennek a dupléja 27V és így tovább. A rotort én faragtam NACA4412. A lényeges fotókat csatolom.
Tudom hogy semmi közöm hozzá, de szeinted megérte, vissza fogja-e hozni az árát?
Félreértés ne essék, a kivitelezés első osztályú! De engem (meg valószinűleg sokunkat) speciel úgy földhözvágna az ára, hogy talán fel sem kelnék onnan. A cél a spórolás lenne (nekem). Esetleg érzel valamit a boyler fogyasztásán? A boylerre kötéssel az egyetlen baj hogy az ember este jár zuhanyozni, éjjel felfűt a hálózatról, köztük csak pár óra telik el, nappal meg a már meleg vizet fűteni nem sok értelme van, a szél pedig túl bizonytalan ahhoz, hogy lejjebb lehessen venni a hőmérsékletet (mert akkor meg lehet hogy nem lesz elég melegvíz).
Egyszer biztosan megtérül. Udvari látványosságnak készült és ez lett belőle. A bojler előtt van egy 50l-es tartály, ebben melegíti elő a vizet. Télen 13 fokos a csapi víz amit a bojler éjjel felfűt. Nyáron ez a víz 21 fokos. Nem mindegy honnan indulunk.
Valóban a mágnesek nem voltak molcsóak, de hát valamit valamiért. Én csak arra szeretnék rávilágítani hogy itt a fórumon sajnos többen olyan dolgot erőltetnek ami nem megy. Természetesen igen sokat lehet tanulni belőle. És ez nagyon jó. Már sokan leírták és tökéletesen igazuk van, hogy inkább ez mint a kocsmázás. Akku töltéshez nem kell ennyi mágnes és nem kell több száz watt sem. Persze attól függ mekkora az akkupakk. Én rendszeresen olvasom ezt és a másik fórumot is. Azt látom, hogy amiket itt a kollégák kibányásznak, különféle motorok stb. azzal nincsenek megelégedve. Rendszeresen visszatérnek a különféle motorok plusz mágnes variációhoz. De az ár miatt mindig kicsi mágneseket választanak ill. bontottakkal kisérleteznek amelyeknek nem jó mágnesezettségi iránya stb. Így sajnos nehéz előrelépni. Valamennyi pénzt sajnos bele kell fektetni.
Akárhogy számolok a képen csak kétszer 16 mágnes van.
Előszöris köszönöm a sok segitséget Mindenkinek.Megmértem 200w terhelésen a ketyerét. Igy már nincs meg a 600 as fordulat sem,és igy mértem 8.3v ot. viszont ha lesz rá időm megmérem diodahiddal minden variációban.
A PMG generátorokat elsösorban célgenerátorokként készitek,pontosabban Nagyjábol elöre meghatározott teljesitményre,rendszerre.Azért nagyjábol,mert pontosan behatárolni nem nagyon lehet,eddig teljesen két egyforma teljesitményü generátort nem sikerült készitenem,noha ugyanazokat az anyagokat,méreteket,stb. használva mindig volt 5-15 százalék eltérés.A legkönnyebben a várható teljesitményt a felhasznált neodimek köbcentijének a szorzatával lehet megkapni.Általában 1 köbcenti neodim,ugy 7-9 wattot tud ,,,,termelni,,,.Ezért nagyon fontos hogy a szükséges RENDSZERTELJESITMÉNY fügvényében épitsünk generátort.másképp nagyon nagy,és felesleges költségbe verhetjük magunkat.Mindig figyelembe kell venni a rendszer FELVEVÖ képességét.Ajánlom hogy az első megkőzelitésnél inkább a kissebb értékkel számolj,ha valamennyivel nagyobb lessz a végteljesitmény,azt tekintsd ajándéknak.
Igazad van zolika60. Eltévesztettem 16db van egyik egyik oldalon és kettő van egymásra rakva. Így 32 plusz a másik oldalon is 32db. Összesen 64db. Bocs.
Egyetértek veled. Én a 2400W-os bojler betétet céloztam meg. Nagyjából be is jött. 10m/sec-re terveztem a rotort 7-es TSR-el. Az elmúlt napokban szint eegyfolytában 4-500 f/p -en ment, ami 110-140V volt és ez 450-700W-ot jelentett a betéten. A baj az hogy ekkora szél ritkán van. A jellemző a 50-250W teljesítmény.
Apám.. Csak a generátorra költöttél vagy 100ezer forintot!? Én nem vagyok így elengedve anyagilag(sajnos) A baj az ,hogy olcsón csak sz.rt lehet csinálni, így az embernek kompromisszumokat kell kötni a saját elképzeléseivel.
A szándék mindíg ez, ha még okosodunk is, hasznunkra is válik - dupla "haszon".
... A "200W-s" mérés igazolta a számítási metodikám (izgultam, mert a belső ellenállás nem csak az ohmos ellenállást jelenti, de kétséget kizáróan ez egy nagyon jól méretezett gép) - 8,5V számítött / 8,3V mért. Már biztosan van egy 500-s ford.n 100W-t leadó (ha a terhelő ellenállás 0,7-1,0ohm (200-140W-os ízzó ellenállása) generátorod! Meglátjuk mit mutat csillagban. Nem lehet előre kitalálni, mert tekercs elrendezés, rotor mágnes pólusszám függvénye, hogy jobb, vagy rosszabb eredményt ad. Kíváncsian várom(juk) a mérést (+/-50-100 ford/perc eltérések nem zavaróak ebben a pontosságban).
Miért? Nagyon szép, én még egy sárkánygyíkot is ráfestettem volna. (Egy szélmérőt se tudok megvenni, még mindíg csak majdnem kész az elektronikus.)
... Az önindító motor szerintem se használható generátornak. Ott nagyon rövid idejű nagy nyomaték biztosítása a szempont - kevés menet, nagy vez. keresztmetszet, hogy több száz Amper hozzon létre nyomatékot.. A soros motorok jók, de vedd figyelembe, hogy a gerjesztés energia igényes (a kivett 3-10%-a), amit a szinkron generátorokhoz képest (pl. gk. töltő) nem tudsz kívülről szabályozni. Azt csak a telítődés maximálja. Úgy emlékszem, hogy a te szélkerednél számodra gond a 20-30W-nyi gerjesztési veszteség. Így csak PMG jöhet szóba, vagy lemondassz erről a "hatalmas" veszteségről. Valószínűleg a soros motorból generátorra is igaz, hogy leállításkor lefékeződés előtt kell a terhelést levélasztani - így nagyobb remanens mágnesesség marad a rotorban az újra gerjesztődéshez.
Minek kinlódtok a gerjesztéssel?
A teljesítmény 50%-átelviszi átlagban! Megéri? Egyszerűbb az állandó mágneses generátor. Az nem zabálja el a nyereséget.
Olcsón szar? Nemhiszem!
Csak körül kell nézni,nem az internet elől vásárolni drága pénzért...(aki megteheti,az csinálja ) Kulcsszó: MÉH telep! Olyan dolgokat dobálnak ki,hogy sokszor sírok! Már nincs hova tenni a sok kincset,ott kell hagynom. Az én generátorom 500 ft-ba került,és a max teljesítménye fél kilowatt körül van... Igaz a szellőcskét nem tudja hasznosítani...5-10W-os teljesítményért nem indul el De ez az áttételezés miatt van. Elég lenne 1:4 is.De sajnos ez gyári áttételes,olajban fut. Nincs szivem szétszedni.
A "régi" időkben én is rendszeres látogatója voltam a méh telepeknek, de ma már minden maszek. ha beviszek valamit, filléreket adnak érte, ha meg venni akarok valamit pofára mondanak árat a tisztelt vállalkozók. Ha látják, hogy valami hasznosat talál az ember jó nagy árat mondanak rá, pedig azt sem tudják mi az( pláne ha megcsillan benne a réz). 20éve még nem így volt, befelé x ft/kg, kifelé meg y ft/kg. Vittünk egy utánfutó hulladékot és annyit guberáltunk, hogy nem is fizettek inkább mi fizettünk pár forintot ,még örültek is.... Te milyen generátort használsz, ha nem titok?
Tulajdonképpen igazad van. Szerencsésnek mondhatod magad, hogy ilyen MÉH telepről egyáltalán tudsz. Én csak Rézművesék szajré telepeit látom mindenütt, ahová bemenni is életveszélyes, ha nem viszel minimum egy lopott csatorna fedelet, nem-hogy venni valamit.
Az 50% gerjesztés azért "kicsit" költői túlzás. Én is amellett pártoskodnék, hogy aki 50-100W-ra vadászik, ott könyörtelenül PMG. Úgy 500W felett inkább gerjesztő tekercses, aminek tudni kell 80-95%-s hatásfokot (ha ennél rosszabb, akkor az nagy melléfogás volt, vissza a nyersanyag kupacba). Hogy azokat a görcsösen markolt 10-20W-okat mire akarják sokan használni, végképp nem értem - nézegetni, hogy világít egy zseblámpa ízzó amikor fúj egy kis szellő?
A hazai szelek ritkán adnak 500W teljesítményt "háztáji" szélkeréken.
Ha csak nem legalább 4 M átmérőjű a kerék.Az meg már nem a biztonságos kategória...Minél nagyobb,annál kiszámíthatatlanabb. Én nem mernék akkorát építeni,mert most hétvégén biztos szétszakadt volna! 3 napig tombolt a vihar,és most is erős szél van még. |
Bejelentkezés
Hirdetés |