Fórum témák
» Több friss téma |
Szia
A munkahelyemen beszkennelen a kapcsolási rajzokat, mert egy kicsit modositottam rajta, és estefele elküldöm. A PROTEL 99 formátumú panelterveket megfogod tudni nyitni? Vagy azt is inkább dokumentum formába küldjem?
Szia
Meg tudom nyitni, nem lesz vele probléma! Ha elakadnék az építés során kérhetek tőled segítséget?
Szia
Remélem az e-mail címemet megkaptad? Már feltettem a protel 99 se-t, nem nagyon szeretem inkább az eagle amit megszoktam. Ha nincs meg az e-mailem jelezz! Az előző hozzászólásomból kitörölték, nem tudom miért? Várom a válaszát a moderátor úrnak, miért?
Megkaphatnám én is? Bár én már megcsináltam a "sima" változatot, de kíváncsi vagyok.
Nekem nincs protel-em.
Szia
Készítettem msn címet, felvettelek a partnerek közé.
Üdv!
Van egy ilyen szépségem... Kép Csak egy a gond vele, hogy nincs hozzá elektronikám, mivel használt s tök ingyen volt... Szerintetek jó lenne hozzá ez? Kép S ha igen, akkor miért van a bemenet egy 10K-s ellenállásal a + tápra kötve? Tudtommal a JLT-02 is hőelemes, mint az én WSP80-am... A hőelemhez meg tudtommal nem kell semmi előfeszítés mit pl a PT100-as hőérzékelőhöz... Lényeg a lényeg... Ha azt mondjátok, hogy jó hozzá, akkor megépítem egy kicsit feltupirozva...
Gugliztam egy kicsit.... lehet mégsem hőelem az, hanem PTC... illetve CTP-nek van írva, de 23Ohm 25°C-on... ami igaz is... Már csak az a kérdés, hogy mi a különbség... annyit kiderítettem, hogy ennek is növekszik az ellenálása ha emelkedik a hőmérséklet...
Sziasztok.
Nekem is meghalt pontosan eddig 3 db forrasztom Olyan olcsok ezer párszáz forintosak voltak. Elegem van belölük,úgy döntöttem ezt amiröl itt szó van megépitem. De mijen táp kell és hol vehetek ijet? Kb menyibe kerülne? És az alkatrész listát nézegetve.hq ban kerestem és ez a kettő ugyan arra utal? LM324 = LM324N-ST ? 7808 = UA7808-ST ?
Szia !
Szerintem nem jó hozzá ez a vezérlő, mert ez Solomon pákához van, ami másként működik. Wellerben a "hőelem" 20 Ohm - 40 Ohm -ig működik. A Solomon páka hőfokszabályzója ha jól tudom nem ellenállás, hanem feszültség változást idez elő. Üdv!
Hi
Ha a Solomon pákára gondolsz akkor az 1800Ft körül van. És nekem nagyon jól birja, érdekes módon én még mindig az első hegyet használom vele és nem fogyott el... MasTerFoXX oldala Inenn leszedheted a doksit. Ami IC-t írtál az pont az ami kell. Az utolsó két betü a gyártót jelöli. Jó fajták. Tápnak egy Kb. 60Wattos trafó kell 24V AC vel. Ilyet könyen tudsz találni még használtan is. Aszem a Hq-ban va 80VA-as nem tul drágán 4eFt körül.
Köszönöm válaszod.
Igen arra gondoltam. A trafot esetleg valamiböl ki tudom szerinted bontani? Pl tv,rádio régi magnó ból? Esetleg ez nem jó? TRAFO 230V / AC 24.0V 10VA hq ban kb 1500 ft
A höelem feszültséget állít elő hőmérséklet kölönbségből. Mértéke kb néhány mv/C fok tipus függöen, A gyakorlatban legtöbbször hömérsékletek mérésére használják. kb 1500 C fok-ig illetve a gázkészülékek égésbiztosítójában lehet találkozi vele.
A hőellenállás az anygok fajlagos ellenállásának hőmérséklet függését használja. Tulajdonképpen PTC de nem félvezető/kerámia hanem fém az anyaga, gyakori a platina szálból készített, amit labor és preciz vezérlésekben használnak. Előnye hogy nem, kell a hideg oldal hömérsékletének kompenzálásával bajlódni mint a höelemnél. (A weller ezt használja)
Hi
nem jó hozzá mert kicsi. A páka 48Wattos. 50VA-nál kisseb trafót ne tegyél hozzá. Magnó- videó meg max 30wattos. Rá van írva a hátuljára és általában több leágazása van amikkel nem tudsz mit csinálni...
OK! Tegyük fel, hogy nem jó hozzá.... Akkor megépítem a gyári kapcsolást... nem lényeges...
De azon a Solomon pákás kapcsoláson, miért kap a hőelem egy 10K ellenálláson keresztül tápfeszt, ha az hőelem.... Mert hőelemet ilyen megoldással még sehol sem láttam... Ellenben PTC-t meg csak ilyen kapcsolással lehet látni... Ezért is tettem fel a kérdést anno, mert nem lehet eldönteni, hogy milyen érzékelőhöz van. De ha valaki lemérné, hogy a Solomon páka hőérzékelője termel e feszültséget melegítés hatására, akkor le lehetne tudni ezt az egész kérdést!
Köszi a választ!
A hőelemekről nagyjából sikerült összeszedni minden fontosat... annyit hozzá tennék, hogy inkább 40-70uV/C. És kösz a megerősítést, hogy a Weller a PTC-t használja... Idézet: „ha valaki lemérné, hogy a Solomon páka hőérzékelője termel e feszültséget melegítés hatására, akkor le lehetne tudni ezt az egész kérdést!” Hát persze hogy termel feszt. 12-22mV körül kell lennie. Úgy emlékszem régebben Masterfoxx is lemérte gáz felett.
Ok! És hogy mindenkinek minden tiszta legyen most és a jövőben is.
Most már csak az a bizonyos 10K-s ellenállás kérdése maradt meg.... Mert azon keresztül megkapja a tápfeszt a hőelem. Ugyebár a hőelemnek nem kell semmilyen előfeszítés mert saját maga termel feszt... Tehát akkor az az ellenállás felesleges... Vagy csak én nem értem miért kell oda!?
Ha kihúzod a páka csatlakozóját vagy rossz a hőelem érinkezője, vagy szakadt, akkor a fűtés lekapcsol a bemeneten megjelenő feszültség hatására.
Üdv: Pistván
Itt van egy táblázat, a hőelem és °C közötti kapcsolat. Fahrenheit páka szerint, de ez elég jól használható a solomonhoz is
Feszültség Hőmérséklet 12mV 200 'C 14 240 16 270 18 310 20 340 22 374 24 410 25 450
Köszönöm a választ mindenkinek! De véletlenül sikerült rátalálnom egy eredeti kapcsolásra....
Föl is rakom ide, hogy más is örülhessen, ha ilyen gondja támad!
Szia !
Hasonló alapján csináltam én is, kis változtatásokkal. amitől kicsit egyszerűbb, de nem rosszabb. Üdv!
Hűűű!!! Te vagy az emberem!
Megosztanád a tudást? Mivel úgy néz ki, hogy a kicsivel fentebb általam közölt kapcsolásban lévő SL443A típusú IC-t nem nagyon lehet beszerezni.... Legalább is egyenlőre úgy néz ki... Pedig már jó lenne összerakni egy szabályzót neki.... Mert a jelenlegivel nem igazán lehet apróbb dolgokat forrasztani....
jó lesz, de drága!
köszi
Nem is olyan drága, én néztem más boltba, 5000 ft alatt nem volt.
Idézet: „És,hogy a régi állomáshoz nem jó az uj fajta páka..” Ha ez tényleg igaz akkor én bajban vagyok mert most lettem kész a vzoole-féle állomás paneljével és újfajta JLT-03 as pákám van Idézet: na akkor most hol van az igazság? (amugy meg nekem sárga a markolata és rajta van/volt a RoHS matrica.)„Egyébként az sl 10N abban különbözik az sl 10-től, hogy már teljsíti az RoHS direktívát, minimális benne az ólom és a markolata nem sárga, hanem kék!” Már csak a MOC3061 re várok mert az nem volt a boltban és rendeltem, illetve valahonnan szereznem kellene egy trafót hozzá.
Én már 3 újfajta pákát is vettem (sárga gumi, RoSH felírat), de nincs semmi különbség a régi és az új között.
(leszámítva hogy ólommentes) Tehát jó lesz! Amit viszont nem tudok, hogy a kék gumis miféle?! (az talán termisztoros?) ui: nem azért vettem még 3-at mert olyan gagyi, hanem mert szerelő ismerőseimnek is nagyon megtetszett. ui2: bármilyen MOC30xx és TLP30xx jó hozzá. ui3: nem tudom említettem-e már de a stab IC-nek és triaknak nem fontos külön hűtőborda... A panelra csavarozva, tuloldalt az anyát hozzáónozva a "hűtőfelülethez" elének bizonyult a hűtés. Ezt hosszabb távon is teszteltem. Persz nem árt ha van még egy kis plusz, én is tettem rá.
"ui2: bármilyen MOC30xx és TLP30xx jó hozzá." kérdeztem de semmi optotricat nem volt
|
Bejelentkezés
Hirdetés |