Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Megmérnéd nekem mekkora bemeneti feszültség kell az első és mekkora az utolsó LED kigyújtásához (természetesen egy adott beállítás mellett)?
Talán azért működik olyan jól, mert a német elektorban jelent meg 15 éve
Szia! UAA170 16LED-et hajt meg futópontosan, max 7 db-ot sorolhatsz egymás mellé, több mint 100 LED-es csíkot kapsz.
Elméletben ez így rendben.
Kérdés hogy mi a másik IC, és tényleg jó-e így a lábkiosztás.
Hat velettlen egybeesés ! Amúgy egyszerű nem pénzigényes és szép
Üdv !
Ha evel azt szeretned kideríteni hogy mekkora feszt igényel a kapcsolás akkor arra én azt mondom hogy függ hány ledet raksz rá te !En 15 őt tettem és valójában amennyi led szerepel a kapcsoláson annak 12 V kell hogy a ledcsik teljesen kiteljen de az enyémnek 14 V kell !Ha több ledet teszel mind amennyi szerepel a kapcsoláson akkor kell változtatni az ellenállásokat teljesítmény és mértékegység szempontjából mert melegedik nagyon és elrontsa előbb vagy utóbb a ledeket Üdv:Levente
Sikerült az ic-vel 12V-ot alkotni, üresjáratban 12V viszont amikor rákötöm a fogyasztót(kiv.jelző) leesik a fesz 3.5V-ra és így a ledek nagyon halványan világítanak. Ez miért lehet?
Ajaj... túlgondolod.
Csak azt kértem, mérd meg mekkora bemeneti jel kell az első, és mekkora az utolsó LED kigyújtásához. Ha nem gond, ezt mérd meg nekem, és persze közben ne piszkáld a potit. Utána elmondom miért jó ezt tudni.
EZ egy jó kérdés....
Ahonnan veszed a tápot az biztos terhelhető annyival mint a mire a kapcsolásnak szüksége van? Más nem jut eszembe..... Nézd meg, hogy mekkora fesz van a stab IC előtt, mielőtt és miután rákötöd a kivez.jelzőt!
Az erősítő egyenirányitott egyik pozitívjára és a közös földre kötöttem,így 19V ból kaptam 12V-ot,ami terhelése leesett 3.5-re. A trafóm középleágazásos,ami a mellékelt képen látszik.
Hát ebből így nem lehet megmondani... Kéne egy pár dolgot tudni.
Mérd meg, hogy mekkora fesz van a stab IC előtt, mielőtt és miután rákötöd a kivez.jelzőt! Valami rajzot csinálj a kapcsolásról hogy mit hogy kötöttél a trafóra és a stab IC-knél.
Küldenél egy vasalós nyáktervet?
Előre is kösz!
Ezt tudod vasalni, nem kell tükrözni sem nyomtatás előtt. Ha "dot" módban akarod használni, akkor a 9-es lábakat nem kell bekötni. Ha van kedved, rajzold át a nyákomat kapcsolhatóra. Csak a 9-es láb és a V+ közé kell egy kapcsoló és máris váltogathatod a "bar" és "dot" módokat. Egy DPST vagy DPDT kapcsolóval mindkét oldalt kapcsolhatnád egyszerre.
Megoldódtak a problémák. Egy kicsit gyanus volt nekem az ic és egy kicsit vizsgálgattam. Kiderült hogy nem igazán stabilizás rendesen,úgyhogy szereztem egy másikat és azzal már minden rendben van. 27V-ot kap az ic és 12V 25mA-el van leterhelve és nagyon jól bírja,persze megfelelő hűtőbordával. Azt szerettem volna még kérdezni hogy ugyan ebbe az ic-s dologba bele férne-e még egy venti,ami 12V és 0,12A fogyasztású?
A 7812 1A-ig terhelhető, ha 7812CV-t használsz, akkor a max az 1.5A. Igaz ekkora teljesítménynél fűtene 27 V ról, de a ventilátort még simán elbírja!
Köszönöm az infót. 1 órás járatás után mág mindíg nem volt tüzes a 7812-es ic.
Hellosztok lenne olyan kérdésem hozzátok hogy sztereo led kivezérlés jelzőt szeretnék épiteni a pc ventilátoraimhoz! Milyen ict használjak ami olcsobb mgoldás! Talán AN 6884 vagy a TA7667 meg lehet valósitani?
Válaszotokat elöre is köszönöm!
Nekem nem világos, a ventilátor melyik paraméterének változásait fogja indikálni a sztereó kivezérlésmérő?
Az oldalon található LM 317 t-és ventilátor vezérlőhőz szeretnék épiteni kivezérlés jelzőt! Azért kell a sztereó mert kettő van ebből a kapcsolásból! Ezt szeretném megoldani pl ha a ventilátornak adok 8V akkor x led világitson ha feltekerem teljesen akkor az összes Led!
Köszi a választ elöre is! Üdv Atti
Inkább indikálni szeretnéd AN6884-el, hogy a ventilátor hány V-ot kap? Ez egyszerűen megoldható. Az AN6884-nek meg kell nézni, hogy hány V kell az összes LED világításához, ez mondjuk 1V (egyébként is van egy poti a gyári kapcsolásban is). Aztán kell egy feszültségosztó, amit a venti tápfeszültségére akasztasz. Ha 12V-ot kap a venti, akkor a feszültségosztón 1V-ot mérhetsz, 6V->0.5V, és így tovább. Viszont gondban leszel, mert a ventik 0V és pár V között egyáltalán nem pörögnek... Ezt ki lehet küszöbölni LM317-tel, hogy csak pl. 5-től 12V-ig szabályozzon, de az AN6884 a GND-hez képest érzékel. Esetleg még el kellene tolni a venti feszültségét -5V-tal, és azt leosztani. Az már arányos jól működne.
És nincs olyan ami sztereós?
Néztem én is ezt a kapcsolást de ez csak egy oldali! Vagy max megépitem kettő ilyen ICvel ha más nincs csak ugye bár ugy költségesebb!
Igy igaz! Csak nem tudom hogyan áljak neki nem kell nekem bonyolult kapcsolás csak jeleze hogy kb menyin pörög a venti! És ezt sztereóba szeretném mert kettő venti szabályzóm van!
Nézd meg AN6884 adatlapját, vagy amilyen IC-vel meg szeretnéd építeni, hogy mekkora feszültség kell a bemenetére, hogy minden LED világítson ez legyen "P". Ezután számolsz egy feszültség osztót, a ventik max. tápfeszültségét osztod le "P" nagyságúra. Van ugye a problémás tartomány, 12V-os venti esetén olyan 0V- tól 3V-4V-ig, amikor nem pörög a venti. Összerakod az LM31914-et, meg a ventiszabályzót, aztán beállítod, hogy pont elinduljanak a ventik. Megnézed, hogy melyik LED kezd el világítani, és az előtte lévő LED-eket nem használod. Ha más megoldás érdekel, akkor műv. erősítővel készítesz egy összegző kapcsolást, egyik bemenet a venti tápfeszültsége 100kohm-on, és egy -3-4V-os táp (amikor elkezdenek pörögni a ventik), majd ezt osztod le "P" nagyságúra. Ekkor nem kell trükközni, és AN6884-re is kötheted. Nézz utána azoknak a részeknek, amit nem értesz. Keress rá a hozzászólásaimra, nemrég raktam fel linket műveleti erősítőkről, nagyon hasznos.
Ha sztereó kell, akkor kétszer építed meg.
Köszönöm szépen a hozzá szólást, igaz még kezdő vagyok de az info hasznos! Másnem többet olvasgatok!
Feszültség osztón mit lehet érteni mint pl a poti is egy fezültség osztó nem? Üdv Atti
A poti is feszültséget oszt. Ha belegondolsz,egy ellenállás különböző pontjairól tudsz lecsapolást venni, mintha két ellenállásod lenne, max állásban egy ellenállás lesz, min. állásban pedig rövidzár.. Google- Voltage divider, vagy calculator, és próbálkozhatsz nyugodtan!
Köszönöm szépen a válaszodat ha ne talántán vhol elakadok akor kérhetek segitséget?
Üdv Attis! Szép estét!
Akartam mondani, hogy ha van konkrét kérdés, és tudok segíteni, segítek.
Sziasztok!
Ledes kivezérlésmérőt kellene építenem, egy erősítőbe... gyárilag is volt benne, ezért akarok most is építeni egyet, hogy legalább villogjanak már a ledek az elején ha már ott vannak... a gyári sajnos úgy sz** ahogy van... lényegében egy orosz erősítő volt ez, de nagyon ramaty egy hangja volt ezért új végfokot kapott... Conductor -t építettem bele azt a 80W -s változatot... na most ehhez kellene nekem egy 8 ledes kivezérlés jelző amit a végfok kimenetére kötök, és a kivezérlés nagyságát jelezné vissza... (nem az a vonalszintre kötött ritmikusan ugráló kellene)... tehát az lenne a kérdésem, hogy tudna e valaki ajánlani nekem ehhez egy kapcsolást.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |