Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Végre, van aki megérti.
Egy rajz jól jönne. Meg egy tipp, honnan szerezzek ilyen kapcsolót.
Tessék,itt van egy kép.
Bocsi,hogy Paint-el rajzoltam meg,de most sietek ,de szerintem kivehető,amire gondolok. Kapcsolót milyet szeretnél beszerelni? Olyat,ami van a lámpáknál,vagy egy egyszerű kis kapcsolót?
Segítettetek egy AT - s PC táp átalakításánál. Most megírnám az eredményt, mert csak tegnap tudtam jobban odafigyelni a dolgokra. Az akkus csavarozót működteti, de az akkutöltésével vagyok a leginkább lenyűgözve.
Hajrá! Írd meg!
Üdv Inhouse
Üdv.
Én egy egyszerűbb megoldásra gondoltam: A modulhoz elviszem a +12V-ot, meg a feketét. A kapcsolóig, meg elmegy a zöld. A kapcsolót úgy kötöm, hogy a feketéhez zárja a zöldet és lőn világosság. Ha meg lekapcsolom, a táp is kikapcsol. Csak az a kérdés, hogy a telefon kábel elbírja-e a felvett teljesítményt? Pl.: 0.3 A-t az akvárium esetén. :R
Ja, én azt értettem,hogy arról a tápról több külön dolgot szeretnél működtetni,hogy pl.:
-Külön az akváriumot -És külön mondjuk egy polcvilágítást. De,ha csak az akváriumot szeretnéd vele megvilágítani,akkor ez jó megoldás.Nagyjából amit én mondtam az is ez,csak arra több dolgot tudnál külön kötni. A kábel szerintem fogja bírni a terhelést,majd nézd meg,hogy kb 20 perc után nem melegszik-e.
Jól értetted, több fele menne a kábel, és mindenhol ez az elv lenne.
Jó ez a megoldás,majd akkor mindegyik LED modulnál meg kell így építened.(De gondolom ezt tudtad )
Persze, ezzel tisztában vagyok, csak az nem volt világos, hogy hogyan is kell kötnöm a tyúkbeleit.
Mert ugye, lehetne a +12V-ra is tenni a zöldet, ugyan így, csak félő, hogy hazavágná a tápot.
Itt egy kép és egy kapcsoló,ilyesmit kell majd venned,mert ez külön kapcsolná a két szálat.
Én csak egy led modult rajzoltam rá,de ugyanígy kell,akármennyit akarsz még plusszba rátenni.
Értem, ez ilyen 4 polusú kapcsoló, ha nem tévedek?
Jó így is,de akkor a kapcsoló két "alsó" csatlakozóját össze kell kötni és tökéletesen fog működni.
Újszülöttnek minden vicc új. Olyan érdekes volt, hogy amikor a tápról lekapcsoltam a 220 voltot, tovább forgott a ventilátor. Ti hogy jártok el ebben az esetben? Figyelmen kívül hagyjátok, vagy megoldást kerestek erre a helyzetre?
Azért forog tovább,mert még van:
-A ventillátornak lendülete -És a kondikban áram.
Nem volt teljes a magyarázatom. Az akkutöltőket úgy szoktam kikapcsolni, hogy először a 220 voltot kapcsolom ki, azután szedem le a krokodilokat az akku sarkairól. Az akku visszatáplált a ventilátornak, amíg az egyik krokodilt le nem vettem. . Az is lehet, hogy rossz helyre kötöttem be a ventilátor táplálását. Egy AT-s tápról van szó.
Nem kötötted rossz helyre. A 12V-os ágra tetted, ahol eddig is volt és így persze az akkutól is kap áramot. Rakj egy NPN tranzisztort a ventilátor negatív ágába, ami egy ellenálláson keresztül a TL494 tápjáról kapcsolsz. Vagy kell egy külön egyenirányítás, szűrés a ventilátornak. De nem hinném, hogy ennyit megérne, ha nem akarod rajta hagyni kikapcsolt táppal...
Üdv Inhouse
Ja akkor bocs,hogy beleszóltam,nem értettem a dolgot.
Nekem is ez volt,amikor csináltam egy ATX tápból aksitöltőt,de sajnos kiégettem.
Éreztem, hogy valami trükk van erre vonatkozóan is. Ezért hoztam szóba. A tranzisztoros dolog tetszik, sőt. Majd, ha időm és kedvem lesz, meg is építem. A külön egyenirányításra én is gondoltam, de éreztem, hogy van más is, valami trükkösebb.
Köszönöm, hogy kisegítettél a megoldással.
Nem fogok megharagudni, ha máskor is beleszólsz. Sőt! Sajnálom, hogy a tied megment, de mit is mondott a Mi nagy zenebohócunk Eötvös Gábor? Van mááásik !!!
Már egyet ha megépítettél, a második már játék.
Szeretnék egyet újra megépíteni,van is itthon 1-2 régi táp.
A régi táppal, azaz AT-el könnyebb dolgod lesz.Főleg, ha hasonlít az enyémhez. Nincs készenléti egysége. Pár elkót kicserélsz nagyobb feszültségűre, meg egy ellenállást más értékűre, és kész az akkutöltő. Ahogy olvastam a fórumot, az ATX-es tápokkal több a macera.
Köszi.
És valami dióda, vagy más valami nem kell a zöldre, hogy nehogy kiüsse a tápot, ha valami gubanc lenne?
Nincsmit
Én sohasem raktam a zöld-fekete csatlakozásra semmit. Ha biztosra szeretnél menni, a +12V-ra tehetsz egy kis biztosítékot,de ha zárlat van,úgyis kikapcsol a táp,mielőtt leégne. (Majd egy képet mutatsz a megvilágított akváriumról? Biztos szép )
Akvárium ~ ok
Szóval nem kell semmi a zöldre? Bár, ha belegondolok, a modulok is diódák... Elvileg nem kéne nekik visszaadni a 12V-ot a 0-án.
Szép! Nekem is volt régebben akváriumom.
A zöldre ne köss semmit,nekem sem csinált "semmi rosszat" a táp. Én a PC tápot műhelyben használtam rádióhoz és egyéb dolgokhoz,sosem volt semmi baja.
Szívesen.
Én is ezért szeretem ezt az oldalt,mert mindig segítenek. Már el is vezetted a vezetékeket mindenhova és be vannak kötve?
Egyenlőre 2 ér, a táp meg folyton megy.
Majd hétvégén, addig kerítek telefonzsinórt, kell vagy 20-30 méter. Úgyhogy irány a zsibi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |