Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1194 / 2208
(#) CIROKL válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 21, 2011
Ha gondolod előkeresem de nálam egy speciál helyre lett tervezve , végülis ettől eltekintve lehet más dobozolásban is használni a paneleket .
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 21, 2011
Így csövestől már tetszetősebb , ha meg majd végleges lesz minden akkor remélhetőleg egy szép darab kerekedik ki belőle , eddig tudod nekem csak vasak amiből nem szűkölködöm sosem .
(#) vikipapa válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 21, 2011
Szia. Átalakítottam egy kicsit a tervet. Még egy olyan kérdésem lenne hogy melyik ellenállásnak mekkora teljesítményűnek kell lennie?
Cirokl: Köszönöm, már nem kell, a saját tervemet majd még véglegesítem a tanácsok alapján.
(#) mark.budai válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 21, 2011
Miért akarod mindenképp ilyen pici helyre összerakni ezt a panelt? Megtervezem Neked, ha kell, de picit nagyobbra, mert ez így igencsak kicsi..
(#) frekivalto hozzászólása Ápr 21, 2011
Sziasztok.

Mindenkit üdvözlök itt a topikban.

Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni Tőletek, akik már kívűlről fújják a csőves témát.

Nemrég szert tettem egy PPP-ben megépített csőves erősítőre. Mivel nem volt hozzá semmi dokumentáció, kapcsolási rajz, meg úgy gondoltam, hogy egy kicsit "átalakítom", ezért szétszedtem, és lekövetve benne a huzalozást, lerajzoltam.
Teljesen szétszedtem, hogy egy-két alkatrészt kicseréljek benne mínőségi alkatrészre.
Közben utána olvastam ennek a témának, egy két fórumot átolvastam, beleolvastam, így már egy-két dologgal tisztában vagyok.
De nem mindennel (inkább többel nem )

A kapcsolási rajzzal lenne pár kérdésem, észrevételem.
Légyszíves nézzetek rá, és kérném a véleményeteket, illetve a javaslatokat arra, hogy hátha valamit "elrajzoltam" vagy rosszul lehetett anno megépítve.
Nagyon meg voltam (vagyok) vele elégedve, nem szeretnék mást építeni. Ha valakinek van javaslata arra, hogy lehetne "jobbá" tenni, akkor megköszönném....

Egyenlőre a rajzot felteszem ide, a kérdéseimet pedig később írnám meg Nektek, amennyiben szívesen láttok itt.

"ui: anno még a tranzisztoros erősítőkben voltam otthon, így nem teljesen vagyok h...lye ehhez a témához )
(#) vikipapa válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 21, 2011
Sajnos elég kevés hely van, ezért terveztem ilyen kicsire. Még egy kicsit megpróbálok rajta nyújtani. Inkább megcsinálom magamnak a nyákot, avval is legalább gyakorlok.
(#) totya694 válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 21, 2011
Ha már megvan minden RC elem akkor kicsinyíts.
Mert tudsz legalább méreteket venni róluk és nem utólag kell eszelni ha nem akar valami elférni.
(#) saraha válasza frekivalto hozzászólására (») Ápr 21, 2011
Szia.
Ezt milyen progival rajzoltad?Nagyon tetszik.
(#) frekivalto válasza saraha hozzászólására (») Ápr 21, 2011
ProfiCad nevű program, a neten találtam. Van free is. Tudsz benne egyedi, saját alkatrészt is kreálni. Nagyon hamar meg lehet tanulni vele rajzolni.
Üdv.
(#) Doncso válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 22, 2011
Minden felülről fogsz szerelni, mert akkor félő, hogy egyik alkatrészed kitartja a doboz síkjától a foglalatot , azaz nem tudod kitolni rendesen a foglalatodat, vagy úgy lesz, hogy vezetősáv és csőfoglalat felül, alkatrészek alul? Mert ha így csinálod, akkor viszont forditva van benn a cső. A másik dolog, hogy én a kimenő csatiját a cső foglalaton keresztül, középen, kihúznám a panel tetejére, oda akol a többi csatlakozás van, a panel szélére felül.
Ez lemaradt.
(#) vikipapa válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2011
Szia. Úgy akarom csinálni, hogy csak a cső legyen a fólia oldalon, a többi alkatrész a beültetési oldalon. Lehet hogy én nézek el valamit, de szerintem jól van rajta a csőfoglalat. Köszönöm a nyáktervet!
Oppá, igazad van, elnéztem, kicsit még tréningeztem a rajzodon, mert nem előnyös a teljesítmény ellenállás mellé tenni az elkót. Így csinibb szerintem.

A hibás mellékletet, kiszedtem . Köb ..
Köszönöm a segítséget Látszik hogy még nem vagyok túlságosan tapasztalt nyák-készítés téren. Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget.
Hoppá, észrevettem egy hibát, én követtem el, a hangszóró ki és a GND össze kötődött véletlen, itt a javitott kiadás.
A nyák tervezéshez nem kell más mint gyakorlat, a legelső nyákom rosszabb volt szerintem bárkiénél. Viszont működött. Gyakorolj sokat, és akkor menni fog. Egyébként ez sem olyan rossz.
Köszönöm a segítséget! Én is alakítgattam rajta egy keveset, mert kb krumpli méretű ellenállásokat kaptam. Nagy szerencsémre tudtam venni EZ80-t úgyhogy csöves egyenirányítás lesz benne. Jövőhéten meglesznek a kimenők és neki is állok összerakni. Amikor tudok akkor próbálok tervezni nyákot, remélhetőleg nemsokára meglesz belőle a "rutin"
Kivncsian várjuk a végeredményt. Egyébként olyan klassz tervet hoztunk össze a végére, hogy kedvem támadt összedobni egy kis SE-t.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2011
Én is építek egy SE-t, kimenőnek hajtok hozzá vasat. (SM65, vagy jó szilíciumos EI66, esetleg 74) A doboza most készül.. Most festettem a PY anódsapkáját meg a foglalatok tartókereteit. (A talira viszem!) Bár én nem panelra szerelem, inkább vagy forrlécre, vagy levegőre, még nem tudom...
Ez lesz az első csöves erősítőm, úgyhogy lehet hogy még fogok kérdezősködni A PL504-esnek álltam neki először csak égen-földön nem találok hozzá magnovál foglalatot. Így most lehetőség lett két PCL86 kimenőre, novál foglalatból van néhány itthon úgyhogy nekiálltam.
Mark.budai: Szia! Még régebben rajzoltál nekem egy EM80 meghajtást a PL504 PSE-hez. Azt most tudnám használni ennél a kapcsolásnál az EM84-hez?
(#) mark.budai válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 22, 2011
Majdnem.. Az EM84-et kicsit másképp kell bekötni, mint a 80-ast. Nem csak a lábkiosztása, de az anódellenállása is más. Van egy másik rajzom, felrakom inkább azt. A B+ lehet 250-300V, ha nem elég a fényerő, az R3-ast csökkentsd.
(#) vikipapa válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 22, 2011
Köszönöm! 245V körül lesz az anód fesz, úgyhogy majd lehet csökkentek az R3-on egy keveset.
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 22, 2011
Hopp, most látom, a 220k nagyon sok (R3). Tegyél inkább 47k-t, úgy jó lesz.
Szia. Megterveztem a nyákot hozzá. Le tudnád ellenőrizni hogy elszúrtam-e? Köszönöm!
(#) mark.budai válasza vikipapa hozzászólására (») Ápr 22, 2011
Az ellenállásoknak és a kondiknak külön forrpontot tegyél, így két láb megy egybe, ez nem jó. Amúgy jó a panel.
Jujj észre se vettem! Köszönöm!
Engedelmeddel.

EM84.lay

Köszönet!
(#) deadlyroberta hozzászólása Ápr 22, 2011
http://www.bolimbo.dk/guitarer/forstaerkere/AC30/AC30engelsk.htm ezt átlehet álltani ecl 86 ra? és esetleg bővíteni még hogy teljesítménye nőjön ?
(#) pucuka válasza deadlyroberta hozzászólására (») Ápr 23, 2011
Természetesen át lehet állítani. De a teljesítmény kb. 2/3 -ára fog csökkenni. Az EL84 -nek a teljes anód diszipációja 12 W, az ECL86 -é 9 W, amit PP -ben kb. 60 % hatásfokkal lehet hasznosítani. Probléma az is, hogy az egész erősítő szimmetrikus felépítésű, ami kényes a triódák szimmetriájára, ami kettős trióda csövek esetén többé-kevésbé teljesül. A végcsöveknek is nagyjából hasonlatosaknak kellene lenniük, ezért az már csoda számba menne, hogy az összeválogatott pentódák triódái is párban lennének. A szimmetriától való minden eltérés csökkenti a kivezérelhetőséget, ezzel a max kimenőteljesítményt.
A járható út, hogy vagy az ECL variációhoz ragaszkodsz, és meg kell elégedned az ebből kivehető teljesítménnyel, vagy a teljesítményre van szükséged, akkor azonban más csöveket kell választanod.
(#) vikipapa hozzászólása Ápr 23, 2011
Helló mindenkinek. Terveztem egy PL504PSE nyák-ot, csak hát ismételten meg szeretnék kérni valakit hogy nézze át hogy nem-e szúrtam el valamit benne. A foglalatok a fólia oldalra lettek tervezve, az EM80 meghajtót pedig külön panelre tervezem. Előre is köszönöm.
Következő: »»   1194 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem