Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
[OFF]Zatik Faáruház, fatelep 1185 Budapest, Üllői út 829.
Itt vannak jó fák (szerintem cseresznye és kőris a legjobb ide).
Köszi, megnézem!
Agyalok a katódellenálláson, ennek a minősége mennyire befolyásolja a kapott hangot? Illetve mekkora katód/rácsáramot illik mérni egy EL84-nél?
Sziasztok.
Ti, hogy oldanátok meg az anódkésleltetést, ha több szekunder feszültség van (6db) a trafón, 1 primer (230) tekercseléssel? Persze a relés kapcsoláson kívűl.... esetleg más megoldás ? Köszi, üdv.
Én csövet fogok használni, de az nyilván neked nem jöhet szóba...esetleg áteresztő tranzisztor?
Erre is gondoltam, de nem nagyon szeretném alkalmazni. Akkor inkább relé érintkezővel kapcsolom rá a szekunder tekercseket az egyenirányítókra.......
Hát a minősége nem tudom mennyit számít, szerintem ami befolyásolhatja valamilyen mértékben a hangot, az az ellenállás induktivitása, de ha nem vájt fülű az ember, akkor nem hiszem, hogy hall akármi különbséget.
http://www.elektroncso.hu/cikkek/alkatreszek.php (Ebben a cikkben bővebben taglalják) Az áramok pedig: katód 45-50 mA rács 4-6 mA
Köszönöm szépen.
Ezek alapján kiszámoltam, hogy az általam építendő kapcsolásban (RH84 néven fut) a katódellenállás 270ohm ( vele párhuzamosan 47uF). Már csak azt nem értem, miért ír elő 5 wattosat, ennyivel túlméretezi?
Nem véletlenül ír akkorát, de a pontos teljesítményértéket ki lehet számolni, az ellenálláson eső feszültség és azon folyó áram szorzata. P=U*I
Ezt én tudom, pont ezért nem értem, az még 1 watt sincs.
Hát akkor talán amíg felfűt a cső nagyobb teljesítményt kell eldisszipálnia? :nemtudom: Még kezdő vagyok a témában, szóval nem tudom pontosan mi indokolja.
Ismét nekifutok a PL82 PP-nek. Azt tudom, hogy kivehető a 10-12W csak a meghajtással nem jutottam semmire. Mindenképp PCF80-as csövet szeretnék használni. Csatolok egy ilyen meghajtást, igaz itt PL500-at hajt de ez mindegy. Érdekes lesz majd hogy nálam a meghajtás nagyobb feszről fog majd járni mint a vég. 300V-ról, a vég meg 220V-ról. A bemeneti sallangokat elhagyom és sima 1M rácslehúzó lesz. Alkalmas lehet ez hifi átvitelre?
Van az több is(vagy cca.1,5W), bizony érdemes 5W-osat tenni oda, hogy ne melegítse a szomszédos kondit.
Retró ECL86 SE 2 mérése volt ma soron. 1khz-en tud 3W-ot 8 Ohmon. Alacsony frekin nem mertem megmérni ezekkel a kicsi kimenőkkel Bár meghallgatva Jónak tűnik.
Hát nem tudom, neked hogy jött ki, nekem nagyságrendileg a fele. Mindenesetre beteszek akkor 5w-os huzalellenállást, a nyák meg úgy van kialakítva, hogy a kondi mellett nincs hőforrás, ezt mindig így csinálom.
Szia.
Nézz rá az én PL82 csővekkel készült erősítőmre. Abból meríthetsz * letet, ha szükséged van rá, nem tudom ?! Igaz ez 3P-s, PPP, így nagyobb kimenő teljesítménye lehet. Az is igaz, én készen vettem így, csak most átépítem a (fa)dobozát, persze ez is fa alapú lesz, csak kap egy kis dizájnos elemet, meg színt, pácolva. Meg vagyok a hangjával elégedve, mert nálam úgy szól, ahogy ezt elvárom. Persze rendszerről beszélek, nem egy-egy készülékről. Üdv.
A Hartke LH-1000 -es erősítőben a képen látható módon oldották meg az előfok cső fűtését, +/-15V -ról.
Mi a véleményetek róla? Spórolásból csinálták volna így? (nem olcsó cucc) Vagy van valami előnye ennek a megoldásnak?
Üdv csövesek.Már jó ideje olvasom a fórumot és ihletet kaptam,hogy épitsek valami csöves dolgot.Kezdetnek épitettem egy fülest PL504-es csővel ami hangilag nagyon tetszik.Nem állitom,hogy ettől nincs jobb de ez tűnt leg eggyszerűbbnek és leg biztonságosabnak kezdetnek mivel csak 24 volt a tápfesz.Felteszek egy pár képet róla.Természetesen vannak terveim se-t is épiteni pl el 84 vagy gu 50-nel is és lehet lessz pár kérdésem hozzátok az épités során.Remélem segitetek.
Hoppá, mindjárt az első munka is lehet összeszedett és igényes ezek szerint :yes:
Gratulálok és üdv a klubban Esetleg el hozhatnád az AAÉT-ra is.
Köszi.Igyekszem,türelmem van a tudásom majd lassan fejlődik remélem.Sajnos idő nem sok van amit rá tudok forditani,de a csüves hang az
Igazad van, rosszul számoltam-valójában 0,675W, ha nincs közel a kondi, akkor kb.2W-os is elég lehet(jobb is, mint a huzalell.)
Szia! Naaaagyon szép lett! Gratulálok! Esetleg elkérhetném a kapcsolási rajzot?
Köszi. Én mindenképp PCF80-al akarom megoldani. Remélem a régi Rádiótechnikás kapcsolás beválik.
Sziasztok.
Na, most már kellőképpen jól belezavarodtam ebbe a csöves témába úgyhogy inkább kérdezek...ECC 83-at szeretném helyettesíteni egyenlőre csak próbaképpen azzal amilyen van itthon...6SN7 van meg 6N9SZ..ezek kompatibilisek?Bocs,de kegyetlenül nem vágom ezeket a vákumos üvegeket...
Szia.Köszi ami a rajzot illeti semmi gond felteszem szivesen. Annyi a külömbség,hogy a csövet én váltóról fűtöm és innét egyenirányitottam a meghajtásnak a feszt igy szinte semmi brumm nincs benne.Tettem egy fojtótekercset az egyenirányitás után.
6N9SZ az jó lesz de kicsit kisebb az erősítése. És persze más a foglalata.
Azt tudom,hogy más a foglalata.Ide jó lesz 21. oldal?
Egyszerű és nagyszerű... Ez egy hibrid erősítő, ezért az egyéb kisjelű fokozatok ellátására szolgáló stabilizált +/- 15V-ot ügyesen fel lehet használni a csőfűtésre... Általában a középnullás tápegységek "szeretik" a tápágak egyforma terhelését, ezért jobb így megoldani a feszültségejtést 12,6 V-ra... Végülis meg is spóroltak egy külön 12,6V-os stabilizált tápegységet
|
Bejelentkezés
Hirdetés |