Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   37 / 82
(#) H2opok válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Ja, azok megvannak, többfajta beállitáshoz is.
(#) Fizikus válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Ide is feltehetned a kodokat/hexeket, hatha valakinek kell...
(#) labu01wx hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Tud valaki valami módszert a kerekek megcsúszásának detektálására külső helymeghatározó nélkül?
Iránytűvel azt észre lehet venni, ha nem egyformán járnak a kerekek, de ha mindkettő egyformán megcsúszik azt nem.
Egy külső fix ponttól mért távolság figyelése jó megoldás lehet, ha VAN ilyen.
Kíváncsian várom az ötleteiteket.
(#) Fizikus válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Attol fugg milyen terepen akarod ezt vizsgalni.
Mert mupadlon pl az mukodhet ha egy optikai egeret raksz a mupadlora, vagy tole1-2 mm-re.
Az is szoba johet hogy egy utanfutot keszitesz, vagy raksz egy extra, nem hajtott kereket a robotra es annak az elfordulasat hasonlitod ossze a hajtott kerekek elfordulasaval.
(#) borvendeg válasza Fizikus hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Vagy a 4 kereket hasonlítod egymáshoz.(számolgatni kell a külső belső íven futással)
(#) labu01wx válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
A robot két lánctalppal menne homokon, apró kavicsokon.
A lánctalpak/kerekek sebességének figyelése azért nem jó, mert azok mindig a kellő gyorsasággal fognak menni, csak lehet, hogy megcsúsznak a talajon. Ugyanezért nem jó a plusz érzékelőkerák, mert az is meg tud csúszni.
Az optikai mozgásérzékelés jó lehet, de az egerek ilyen változatos talajon nem működnek, ezért egy webkamera+célszoftver páros a lehetséges mód.
(#) borvendeg válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Ez esetben válaszoltál a saját kérdésedre.
(#) labu01wx válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Az ötletet Fizikus adta. Én azt hittem, hogy létezik egyszerűbb, olcsóbb megoldás is.
(#) pako válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Szia!

Én azért tennék egy próbát gyorsulásmérővel is. (Megcsúszás = lassulás)
(#) bubuka86 hozzászólása Máj 5, 2011 /
 
Szakdolgozatnak egy ilyen mindent kikerülő robotot szeretnék csinálni, mint amivel már ti is foglalkoztok. Mivel a konstrukcióval nem akarok sokat tökölni, így leglogikusabb megoldásként úgy gondoltam, hogy egy távvezérlős autót alakítok át önműködővé. Láttam, hogy mindenki távolságmérés elvén határozza meg a robot elé kerülő akadályok meglétét. Én más elven indultam el, azaz a reflexiós közelítéskapcsoló elvét használnám fel, tehát a fotoadó és vevő eltérő optikai tengelyen lenne, de a két optikai tengely metszené egymást egy pontban, mondjuk 10 cm-re a faltól. Így amikor az autó 10 cm-re megközelíti a falat, akkor a vevő jelet közvetítene a uC felé, hogy meg kellene most már állni. 4 ilyen fotoadó-vevő páros lenne a kocsin elhelyezve (balra, jobbra, előre, hátra), így tutira nem menne neki semminek sem. Ez szerintem egy olcsó, de mégis praktikus megoldás lenne, s a feladat nehézségét már csak a kontroller működéséhez szükséges progi megírása jelentené. Ha vkinek van vmi okos észrevétele ezzel kapcsolatban, akkor szívesen meghallgatom! Hello!
(#) bodgabo válasza bubuka86 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Nem biztos hogy elegendő minden irányba 1-1 pontot (az adó és vevő optikai tengelyének metszéspontját) figyelni. Csak abban az esetben biztos az érzékelés, ha sík falra merőlegesen (vagy attól nem nagy mértékben eltérve) közelít. De mi van, ha egy oszlophoz közelít, ami mondjuk valamelyik kerékkel szemben van?
(#) bubuka86 hozzászólása Máj 5, 2011 /
 
Hát igen egy oszlop már tényleg betenne neki, de egy ilyen akadály a már megépített komolyabb "robotoknak" is gondot okozna. Azon már én is elgondolkodtam, hogy mi van, ha nem merőleges helyzetben közeledek a fal felé. De ezzel még nem tudtam mit kezdeni, nem tudom, hogy lehetne ezt megoldani és valamit kiokoskodni.
(#) Fizikus válasza bubuka86 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Rakj a robot minden oldalara korkorosen 4 utkozot (hasonloan mint a vidamparki doddzsem autoknal /hogy kell ezt a szot helyesen magyarul leirni??/), amihez koss mikrokapcsolot. Ezzel a robot kulso targgyal torteno fizikai kontaktus (utkozes) eseten megallithato. Ezen felul en egy pasztazo ultrahangos, vagy infravoros tavolsagerzekelot, esetleg egy kamera kepet kepelemzo programmal egyutt hasznalnek a "latashoz".
(#) sargarigo válasza bubuka86 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Ezt a pasztazos dolgot nyugodtan alkalmazhatod szerintem is! Ha folyamatosan tekergeted az adot oda-vissza, akkor mar ertekelheto visszajelzesed van arrol, hogy mi van elotted (vagy mogotted mindegy).
(#) martin6789 hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Sziasztok

A kérdésem lehet programkódot írni magyarul ,és ha lehet hogyan kell ?
Kérlek írjon aki tudja.
előre is köszönöm
(#) borvendeg válasza martin6789 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Kérdés, mit értesz magyar programkódon?
Ha arra gondolsz,hogy magyar nyelven az egészet, akkor nem.
Kell egy programozási nyelvet tudnod, és az a te döntésed, hogy a változóid a menüpontjaid a programban magyarok vagy angolok.
(#) kaqkk válasza martin6789 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Kukkants bele ebbe a témába
(#) Fizikus válasza martin6789 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Arduino fejlesztokornyezetre van nehay garfikus programnyelv. Nezzed meg. lehet hogy van valamelyikre magyaritas (Eduwear-re lehet hogy van).
Arduino grafikus programnyelvek
Arduino ModkitBabuino
Amici/EduwearMinibloq Arduino grafikus programozoi kornyezet
(#) H2opok hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Ha valakit érdekel, itt nyomonkövetheti:
http://r2-d2-project.blogspot.com/
(#) Fizikus válasza H2opok hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Micsoda véletlen egybeesés, én is egy R2-re hasonlító robotot kezdtem el építeni, csak sokkal kissebbet...
Ha elkészül, lesz róla cikk is.
(#) Mallar hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Srácok megosztom veletek az ötleteim meg a végén a postomnak felteszek nektek egy kérdést is.
Szóval ugye álltalában aki tank alapú robotot akar építeni az mindíg bajba kerül a lánctalppal. Főleg hogyha igazán low cost gépet akkar összehozni. A lánctalp lehet gumi vagy fém. Gumi talpat lehet venni neten olcsón fémet meg nagyon drágán. A gumi talpat véleményem szerint otthon ki lehet vitelezni használt biciklibelsőből, amit palma tex-el lehet is ragasztani, mert nem oldja. Ugye a lánctalp csíkra felteszel két sor véknyabb csíkot hogy le ne dobja a kerék meg ízlés szerint bordákat. Már próbáltam itthon a módszert nekem simán működött, de nem akartam a gumi lánctalppal szenvedni mert hogy azt meghajtsam a motorral azt bonyolultnak találtam. Ekkor jött az új ötletem, hogy hogyan lehet fém lánctalpat otthon OLCSÓN összehozni. Gondoltam ezt az ötletet mindenképp megosztom veletek.
Szóval egy fém lánctalp neten olyan 15-20 ezer körül mozog, dehát egy hobbi-modellező dologtól nem is kell mást várni. Az én ötletem az az, hogy a fém lánctalp lehetne biciklilánc. A kerekek amik forgatják, meg amik a helyén tartják azok pedig bicikli fogaskerekek leszedve a racsniról. A fogaskerekeket lehet guberálni nagyon könnyen, a láncot is jóesetben, ha nem túl rozsdás, de az nem olyan eget verő összeg. Ezzel ugye nem lehet kis robotokat összehozni mivel a legkisebb fogaskerék bicikliláncra olyan 40-es,50es átmérőjű, de ennyi elég egy masszívabb robothoz. Rá lehet oldalanként 2-3 sor lánctalpat is tenni közvetlen egymás mellé hegesztve a fogaskerekeket. Egy ilyet meghajtani viszont nem lehet már sima kis villanymotorral, valami komolyabb kell. Gondolok itt a robot warsban igen népszerű ablaktörlő motorra, vagy akkumlátoros fúró motorra. Igen ez a két motor a legköltségesebb az egész robotban, mivel két egyformát kell keríteni. Nekem bontóból neten olyan 3-4000 ért adnák ablaktörlőmotor darabját, az akkusfúrót meg újan lehet valami nagyon akciós praktikeres bénaságot venni és szétbontani(nem tudom mennyiért, akciótól függ) Ezekhez a motorokhoz már nem olyan nagy gond rögzíteni egy szintén bicikli fogaskerekes áttételt.(az akkus fúró motorján ott a gyorstokmány, így nagyon egyszerűen lehet rárögzíteni a fogaskereket)

Ezek voltak az ötleteim, remélem megihlettek valakit

Most végül egy apró kérdés

Több szumó roboton láttam, hogy nem a klasszikus sharp távolságérzékelőkkel oldják meg az ellenfél érzékelését, hanem egy sima infra leddel és infra vevővel. Ez a módszer hogy működik? A led érzékelő már több 10 centiről visszavert led fényt is érzékeli?
Ezzel ugyanúgy ahogy az ultrahangos szonárral, távolságot is számolhatunk, vagy csak azt állapíthatjuk meg, hogy van-e ott valami egy távolságon belül?
Megköszönnék egy kis felvilágosítást etéren

Na csákány.
(#) borvendeg válasza Mallar hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
láncötlet:http://www.rctankcombat.com/articles/track-systems/

A távméréssel az a gond, hogy modulálni is kell szerintem a kiadott infrajelet, hogy nem zavarja be a külső fény.
(#) Mallar válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
hát infra vevőt lehet elvileg beépített szürő áramkörrel kapni, akkor már csak 40Khz-es jelet kell lőni a leddel és akkor már a visszaverődött jelet lehet mérni nem? Vagy lehetséges a fénnyel történő mérés, mint az ultrahanggal?
(#) DaviS válasza Mallar hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Infra érzékelővel házilag elég nehéz analóg módon távolságot mérni. Oda optika kell és több érzékelő, hogy ki lehessen számítani a visszavert fény töréséből a távolságot, mint az a Sharp szenzoroknál is látszik. Én azt ajánlom építs után egy SRF04-es szonárt. Ha érdekel van hozzá nyáktervem is, szívesen feltöltöm. :awink:

ccd.JPG
    
(#) Mallar válasza DaviS hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Esetleg olyanra megcsinálni, hogy ne távolságot mérjen, csak jellezzen, ha valami előtte van? Mint említettem több szumó roboton láttam és egyiknél sem volt optika :S Csak egy led és a fekete 3 lábú infra vevő. A szonár érdekelne, átbújtam már egykét szonáros témát, de elég kusza rajzok voltak. Megköszönnék egy működő verziót Valahogy mindíg is vonzott az ultrahang. Már csak a "szonár" szó csengése miatt is
(#) Mallar hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Srácok ma elkészült a legelső robotom. Egy délután alatt dobtam össze, lehetett volna jóval igényesebb is, de mivel első, ezért türelmetlen voltam Még szenzor sincs rajta, már megy meg forog mindent csinál szépen. Ezután már csak apróság lesz belőne hozzá a már elkészített badlót bámuló fényérzékelőt és ötközésgátló mikrokapcsolókat. Majd holnap felcsavarozom őket.
Gondoltam megosztom meg mutatok képet, mert szerintem minden robotikát kedvelő szereti ezeket megnézegetni.

ui.: akinek ismerősek a motorok az nem véletlen. Köszi HEstore

DSCF4570.jpg
    
(#) DaviS válasza Mallar hozzászólására (») Máj 12, 2011 / 1
 
Ezek nagyon jó érzékelők. Amúgy a robotod nagyon jó lett csak fejlesztgesd!
(#) Mallar válasza DaviS hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Köszi a dokukat, meg a dícséretet. Már holnap remélem vonalon fog mászkálni
A következő projektem meg egy napelemes kis robot lesz. Az ötlet onnan jött, hogy a kutyánk szétszedett vagy fél éve egy kerti lámpát és kiszedtem egyből a napelemet a roncsból. Azóta érett az ötlet meg a tudás, hogy valamire felhasználjam. Most arra gondoltam, hogy egy 5*5ös robotot majd készítek belőle. A másik kritikus kérdés a motorok voltak természetesen. Még jó, hogy kallódik itthon két "minicar"-ból kitermelt kis igen apró villanymotor. olyan 2,5 voltosakra saccolom őket, van melléjük két mini akksi is. A felfogatásuk se gond a motoroknak, mivel pont akkorák mint egy biztosíték, és nyákra szerelhető biztosítéktartókban kényelmesen elférnek
Ha ezen a roboton még tanultam akkor azt is megépítem
(#) Fizikus válasza Mallar hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Gratulalok! Isten hozott a klubban! Csak igy tovabb!
Most kovetkezik a moka resze a dolognak (minel tobbfele szenzort es erzekelot rakotni a robotra es azokat mukodesre birni...).
Az alabbi oldal aljan van egy nagyon jo erzekelo vonalkoveto robotokhoz (voros LED + OP505B fototranzisztorokbol megepitve)
Failurebot 5
De nehany olcso fotoellenallassal epithetsz fenykoveto robotot is...
(#) Dániel X válasza Fizikus hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Üdv!

Ez fénykövető robot?
Következő: »»   37 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem