Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   38 / 48
(#) hackerfish hozzászólása Ápr 20, 2011 /

Kipróbáltam a mérőt. Először kalibráltam: szabadonhagytam a kivezetéseket, majd összekötöttem őket, ahogy írta. Egy 30Ohm-os ellenállást próbáltam vele mérni, de több KOhm-os ellenállást mért. Aztán egy 47pF kerámia kondival próbálkoztam, ennél mindíg mást mutatott. Egyszer volt 5pF, utána meg 42... Elrontottam valamit, vagy ez ilyen?
(#) hackerfish hozzászólása Ápr 20, 2011 /

Sikerült lemérnem a tekercs ellenállását. Egy kis kábelt kötöttem a lábakra meg a multira, hogy a kezem ne befolyásolja a mérést. Így viszonylag stabil eredményt mutatott. A rajzon jelöltem az egyes lábak közti ellenállásokat.
Még így is változott pl. 5,3-5,4. Ez mit jelent? Ilyenkor is fog valami rádiójelet?
(#) hackerfish hozzászólása Ápr 21, 2011 /

Képek az adóról
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Összeraktam a vevőt is, de valami nem stimmel.
Az első három led világít folyamatosan, akár be van kapcsolva az adó akár nem. Bármit állítok (kondi, potméter, antenna mozgatása) nem változik.
Annyit módosítottam az eredeti kapcsoláson, hogy az 1M kapcsolós poti helyett 470K-sat használtam (vevőben), meg a 10K-s helyett 5K-sat (adóban). A ledeket ellenőriztem, egyet nyírtam ki, vagy már gyárilag is hibás volt, azt kicseréltem, látszik is, hogy másfajta.
Az egyik elem új, 10.27 V, ezt a vevőre raktam. Itt a fogyasztás 49.5-49.4 mAh. A másik elem 7.5 V, a fogyasztás folyamatosan 1.16 mAh az adónál.
Mi lehet a hiba? Mit mérjek még meg?
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Javítok: Az adó fogyasztása 1.86-1.87 mAh a kondenzátor állásától függően.
Az újabb elemmel.
(#) pucuka válasza hackerfish hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Nem akarlak elkeseríteni, de a vevő rajzán két darab 9 V -os elem van, a képen pedig csak egy látszik. (+9 V, GND, -9 V) Ha ez így van, akkor a 741 el van billenve, és nem működik.
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Most hogy mondod...
Elolvastam mégegyszer, és tényleg: "A vevőberendezést két darab zsebrádiótelep látja el tápfeszültséggel."
Hogy ez eddig mért nem tűnt fel?!
Semmi gond, rendelek még egy elemet.
Az "el van billenve" mit jelent? A második elem megoldja a dolgot?
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Szia!
Megvettem az elemet és kicseréltem a hibás ledet is. A trimmerpotival sorbakötöttem még egy 470K ellenállást is. (Így az 1M helyett 940K van.)
Így sem jó. most az összes led világít.
A 741C kicsit melegszik. (Az elemek vadonat újak, ezért több mint 18V a feszültség.)
Elkötöttem valamit, vagy mi okozhat ilyet?
(#) kadarist válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

De nem arról volt szó, hogy kösd sorba a kért elemet, hanem arról, hogy egy szimmetrikus tápot alakíts ki belőlük.
(#) hackerfish válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Ezt nem tudtam. És hogy csináljam? Esetleg bele tudnád rajzolni az eredeti rajzba az elemek bekötésének helyét? Remélem ezzel most nem szúrtam el az IC-t. :eeknoes: Az "el van billenve" mit jelent?

vevo.gif

(#) kadarist válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Hát ott van bal oldalon alul az elembekötés rajza. a pluszokat a pluszokkal, a minuszokat a minuszokkal és a testet a testtel kösd össze. Ha fél tápfeszültséget kap, akkor kimegy a kimenetére az a feszültség, amit megkap a táplábán. Ez az elbillenés.
(#) gg630504 válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

A csipeszed a föld, ami nem keverendő a -9 volT-tal.
(#) hackerfish válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Akkor az úgy jó lesz, ha a csipesz helyére kötök egy kábelt, ami megy a kondihoz, és a kondit leszedem a 4-es lábról?
(#) hackerfish hozzászólása Máj 2, 2011 /

Lehet inkább újra kellene építenem a vevőt, mert mostmár nem látom át.
Kijavítottam, de így sem jó.
(#) hackerfish válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Megcsináltam a szimmetrikus tápot. Bekötöttem, de valami még mindig nem jó. 3 led világít, és az ic melegszik. Mi lehet a baj? Valami méréssel ki lehetne deríteni? Vagy az ic ment tönkre a 18V-tól?
(#) Novak válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Az IC-t nem valószínű, hogy tönkretette a 18 V, mert ha megnézed akkor üzemszerű állapotban 18 V kell, hogy legyen a 4-es és 7-es lábak között. Az úgy teljesen rendben van.
Az IC 3-as lába megfelelően a két elem közösített pontjára van kötve?
(#) hackerfish válasza Novak hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Először nem volt, de azóta kijavítottam.
A négyes lábat leszedtem Gnd-ről, rákötöttem a -9V-ot, 3-ast meg ráraktam Gnd-re.
(A képen a régi fotó van.)
(#) hackerfish hozzászólása Máj 6, 2011 /

Van még valakinek valami tippje, hogy mi lehet a probléma?
(#) martin19 hozzászólása Máj 13, 2011 /

Sziasztok! A Segítségetekre lenne szükségem!
Rádiós mikrofonom vevőjében -túlhúzásból adódóan- szét ment egy pici tekercs/huzal belseje. Sajnos nem tudom az adatait. Eddig az ha az adón (tehát a mikrofont) felkapcsoltad, akkor a vevőn világított egy zöld led. Mióta KO lett az a kis huzal, azóta nem világít és egyértelműen nem is szól. Egy 175MHZ működő vezeték nélküli mikrofonról beszélünk.
Nem tudom mihez kezdjek.... Miből lehetne esetleg kiindulni ? Helyettesíteni valamivel ? Próbálgatni ? Szerintetek meglehet oldani ?

Nagy felbontású képeket csatoltam! (Ha kell egész nyákos kép azonnal töltök fel!)

Segítségeteket előre is köszönöm! És Várom!
(#) gg630504 válasza martin19 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Mellette van egy 9 lábú egysoros fekete IC, amihez csatlakozik, annak a típusa és adatlapja alapján indulnék el.
(#) martin19 válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Szia! Megnéztem!
Az IC típusa: BA4424N (833 T72)
(#) martin19 hozzászólása Máj 14, 2011 /

Egy kis keresgélés után, megtaláltam az IC adatlapját! Az állományt csatoltam! (PDF)
(#) hackerfish válasza martin19 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Én megnézném, milyen színű volt a tekercs teteje, meg hogy mi van ráírva az oldalára.
(#) martin19 válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Egy szürke, gyenge anyagból készült csavar alakú valami volt. Olyan sok minden nincs ráírva : 1145
(#) gaben62 válasza martin19 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Ez a kis vasmagos tekercs a vevő ic. Kf.tekercse,az aránydetektornál van.
10,7MHz re kell belőni, a menetszáma 18-20T. vasmagtól függően, huzal 0,12mm.átm.jü szokott lenni.
Ezt a fémházas tekercset bármelyk kf,Ic-s japán v.taiwani, esetleg kínai kisrádióból, régi rádió magnóból, kinyerheted.
Bontott panelból szedheted ki, elszívóval forraszd, ne hogy leszakadjon a kivezetése.
(#) martin19 válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm! Azonnal utána járok!
(#) gaben62 válasza martin19 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Szóval nem az ic. a lényeg, v.hogy mi van a tekercsre ráírva.
Sárga vasmagosra emlékszem, régi taiwani rádióknál rádiómagnóknál ez volt a kf.
Ha nem találsz bontásból, akkor magad is megtekerheted, van hozzá türelmed+vékony huzalod, akár picit nagyobb méretű csévére is, csak elférjen a panelon.
(#) martin19 válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Értelek! Keresgéltem kint panelokat, ilyenekre gondoltatok ?
(#) gaben62 válasza martin19 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Ami az autórádió panelon van, olyan kell narancssárga színű maggal.
Úgy ismerheted fel, hogy van előtte egy 10,7MHz es kerámia szűrő 3lábú.
Na az lesz az, az am/fm kf. ic.részen.
Mondjuk ezeken nem látok olyat, vagy nem látszik oldalról nézve.
(#) martin19 válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Tiszta sor! Köszi szépen! Elképzelhető hogy írok még! Találtam már egy csomót, csak narancssárgát nem. De így hogy ismertetted hogy ismerem fel, könnyebb dolgom lesz!
Következő: »»   38 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem