Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Savas akkumulátor

Témaindító: Gyupi, idő: Márc 13, 2006
Lapozás: OK   9 / 66
(#) Krisz03 válasza attila26 hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Megtaláltam. Legutóbb ezt az oldalt nézegettem akksik ügyében.
(#) Thomy hozzászólása Jún 17, 2007 /

No.
Adott 4 db AA-s 2600mAh-s, Ni-Mh aksi.
Nagyon megterhelő nekik, ha 1800 mA kell nekem belőlük?
(#) Krisz03 válasza Thomy hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Ha nem vesztették még el a kapacitásukat, akkor simán le tudnak adni ekkora áramot. De 1 óránál tovább nem fog működni, lemerülnek.
(#) Krisz03 válasza PCB hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Én kérek elnézést! Minden bizonnyal félreértettem/olvastam valamit.
Akkor maradnak a helyükön, de az egyszerűség kedvéért egyforma értékeket fogok keresni.
(#) attila26 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Hát nem mintha nagyon értenék hozzá,de szerintem azért mindegy mekora az elem kapacitása.kb 10- 12 óra allat jó ha feltölti az elemet a töltő.
És akkor azt se mondhatom,hogy hu de gyors meg azt se,hogy tul lassú.

Amugy meg azt vettem észre,hogy naponta ha nem használom az elemet akkor is 0,04 v ot esik a feszültség.Vagyis nem egész 2 hét mulva nulán lesz..

Valahol azt irták feltöltött álapotban tároljuk mert nem jó ha lemerül.
Akkor most 2 hetente töltsem fel és hagyam magátol lemerüljön,szerintem akkor már inkáb hagyom lemerülten és ha kell feltöltöm.

Kiványcsi vagyok ti hogy látjátok ezt?
És a tapasztalotok ezügyben?
(#) attila26 hozzászólása Jún 18, 2007 /

A követkaző amit pont most ellenörzök.
Van még két darab GP tipusú AAA 750 ma es tölthető elemem.
Tegnap rámérve 0v fesz mértem mindkettőn.
Ez,hogy lehet nem tudom.

Most ahogy a töltöm irta elvileg 22 óra alatt töltené fel.
20 órát töltöttem.
Közben folyamatosan figyeltem a töltöm és az elemeket.
Töltö egyformán meleg volt végig.
Az elem meg egész végig szoba hömérsékleten.még mikor kivettem akkor is.Számhoz érintve szinte hideg volt.

Mind két elem 1,41 v lett.

Kkiváncsi leszek mennyire merül le ha nem használom 1 héten belül.Naponta töbször is rámérek majd.
(#) Norberto válasza attila26 hozzászólására (») Jún 18, 2007 /

0V volt a bennük lévő feszültség???

Azok akkor igencsak évek óta nem voltak használva...
(#) attila26 válasza Norberto hozzászólására (») Jún 18, 2007 /

Én sem értem,hogy lehet.
Amugy kb fél éve nem használtam.

Amúgy ebböl talán anyi derülhet ki hogy az nem baj ha lemerülve tárolod.
De ha tultöltöd az annál inkább.Bár ez saját vélemény.

Pedig szerény véleményem szerint nem tesz jót egy átlagos 1,2V-os akksinak se, ha totál 0V-ig lemerül...szerintem az már nem egészséges dolog...

Amúgy tárolni fagyasztóban kell feltöltve az akksikat! Így tudja legtovább megőrizni a benne tárolt töltéseket...
(#) attila26 válasza Norberto hozzászólására (») Jún 18, 2007 /

És amugy ha nem használom az mért jó ha a készülékben van?
Nem ugyan olyan mintha a dobozában volna?
És ha mondjuk nem veszik meg az elemet 1 évig senki, akkor is ugyan igy lemerülhet.
És ezelen senki sem tesz semmit.

A másik én nem áramkörel meritettem enyire le az idő tette.

Bár a telefon aksit is mielött bedobozolják teljesen feltöltik,de az Lithium-ion akku.
Ennek árt ha teljesen lemerül.A telefon akkum sokkal jobban birja mióta nem várom meg,hogy teljesen lemerüljön.

Ez meg NI-MH ennek meg elvileg ki kell teljesen merülni.
Akkor meg mért lenne baj ha igy tárolom nem?

kiváncsi vagyok te,hogy látod ezt.

Az a nagy igazság, hogy én még szinte csak hallomásból se kaptam semerről olyan információt, hogy egy Ni-MH akku kapcsain abszolut 0V legyen mérhető...ettől függetlenül lehetséges dolog...

Szerintem az már sosem lesz teljes értékű akkumulátor...

Netes források szerint egy átlagos 1,2V-os cella 30 nap alatt elveszti a benne tárolt töltések kb 20%-át...
(#) marha hozzászólása Jún 18, 2007 /

Én NI-CD 1.2V-os és 2500mA-os akura szertnék egy töltöt készíteni amihez rajz kellene de ha lehet automatikusan kapcsoljon ki.
(#) Krisz03 válasza marha hozzászólására (») Jún 18, 2007 /

Hali!

Ajánlanám a MAX713-as típusú IC-t. Ezzel az IC-vel készült kapcsolás kifejezetten NiCd akksikhoz való, le tudja állítani a töltést a túltöltés előtti feszültségesést figyelve. De nem tudom, hogy megfelel-e a maximum 4 órás töltési idő? Ugyanis ez egy gyorstöltő. Tehát olyan 7-900mA-rel kellene töltened, hogy ennyi idő alatt kész legyen.

De most jut eszembe, hogy amit fentebb ajánlott kapcsolást PCB, az megfelelne arra is, hogy ha eléri az akksi a kritikus feszültségszintet, akkor leállítaná a töltést. Töltőnek meg nyugodtan használhatnál egy LM317-es áramgenerátort.
(#) attila26 hozzászólása Jún 20, 2007 /

Az akukk lemeritése érdekelne,mivel lenne a legegyszerübb?

Van régi számitógép tápom abbol tudnék töltőt csinálni lm 317 el?
Esetleg ugyan ugy mint a kocsi akurol?
(#) Krisz03 válasza attila26 hozzászólására (») Jún 20, 2007 /

Töltőnek mindegy miről adsz tápot. PC tápnál ne feledkezz meg az 5V-os ágat terhelni mondjuk egy égővel, vagy 10 Ohm/5W-tal.

Merítésre én a következőt fogom összeállítani: mindösszesen egy 1.5 Ohm/5W-os ellenállással fogom meríteni, de PCB által mutatott kapcsolással (fentebb megtalálható) fogom figyelni, hogy nehogy túlságosan lemerüljön. Tehát kb 0.8V-nál már jelezni fog.
Lehetne egy diódát is sorbakötni az ellenállással, ezzel megakadályozva a mélykisülést, de így rendkívül lelassul (300mA környékére) a kisütés.
(#) Krisz03 hozzászólása Jún 24, 2007 /

Hali!

Készülget a töltőm kisütő része, ill PCB által ajánlott kapcsolás is, de időközben eszembejutott valami, amit meg szeretnék kérdezni. Igazándiból nem is töltéssel, hanem inkább használattal kapcsolatban kérdeznék.

Szóval hogyan érdemes használni 4db NiMh akksit? Ezekből 2db van a fényképezőben, 2 pedig pihen, majd csere, aztán töltő. Úgy értem, hogy párosítsak 2-2 aksit, és azokat mindig együtt használjam, vagy variáljam?

Onnan jött ez a kérdés, hogy 2-2.5 éve vettem 2100mAh-s Varta akksikat, amiket összejelöltem, hogy innentől kezdve ezeket együtt használom, együtt töltöm. Idővel mind a két "csomagból" 1-1 akksi egyre rosszabb állapotba került, vesztett a kapacitásából, így nem is lehetett annyira terhelni, és már alig tudtam pár képet csinálni, mert kikapcsolt a fényképező. Aztán most már ha a két csökkent kapacitásút használom együtt vagy a két jobb állapotút, már elég jól bírják.

Meg lehetett volna ezt azzal akadályozni, ha nem "jelölök össze" 2-2 akksit, hanem ahogy a kezem ügyébe kerülnek úgy használom? Vagy csak véletlen került a csomagba két rosszabb állapotú akksi, amiket aztán pont két jobb állapotúval használtam, aminek az lett az eredménye, hogy mind a két "pack" idővel gyengélkedett?

Tudom, ezekkel az akksikal már nem tudok mit kezdeni, de egy ideig bírni fogják még így az új párosítással (jó a jóval, rossz a rosszal). Viszont érdekelne, hogy miként használjam majd az új akksikat, ha netán venni kellene?

Üdv
Krisz
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

Már majdnem kész a műveleti erősítős rész, de valami gond van a potikkal (20 fordulatos heli trimmer, szürke, téglalap alakú tokban, egyik végén az állító csavarral).
A két szélső lábon megvan a tápfesz (5V), de a közepe és a test között nem mérek semmit sem, akárhova állítom. Viszont a tápfesz és a középső láb között is megvan az 5V, vagyis mintha a középső és a test felőli szélső láb között rövidzár lenne.
Most ez hogy is van? Beszerelés előtt nem mértem meg, mert úgy gondoltam, hogy a szokásos lábkiosztása van, azaz a széleken vannak a szélső lábak, középen a középső. Eagle-ben is így volt, így is rajzoltam, és marattam. Esetleg más kiosztása lenne? Bonyolúlt lesz kiforrasztani, mert egymás tetejére van rögzítve a két panel, de megpróbálom kiszedni és megmérem...
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

Ó, ezek az idétlen sz*r potik. Ki van mind tekerve az egyik végállásba, ahol ráadásul be van ragadva kicsit, így alig akar megindulni onnan. De azért sikerülget most már a beállítás.

Az akkuk használatáról még mindig várok észrevételeket.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Kész van, összeraktam a kisütő/töltő egységemet, de nem az igazi. Minden helyesen működik, a műveleti erősítős "akku ellenőr" is jelzi, amit kell, de ha nagyobb árammal töltök (főleg most így 4 akksit), akkor leesik a tápfesz, és pontatlanul működik ez az ellenőrző kütyü; sőt, össze-vissza jelez halványan, erősen, és a ventillátor is lassabban kezd forogni (ezen is stab IC van).
Szóval minden jó benne, csak kevés a 14VA-es 2*6V-os (párhuzamosan) trafó. Van másik, azzal nincs is gond, de ez azt jelenti, hogy mindent elölről kell kezdeni, új doboz (mert ebbe már nem fér)... Áhh, elegem van! Ez már a bukott projektek topicban is elférne...

Érdekes, eddig is (a műveleti erősítős kapcsolás előtt) töltöttem ekkora (cellánként 360mA) árammal, de akkor nem vettem észre, hogy lelassult volna töltés közben a ventillátor. Á, nem hinném, hogy olyan sokat venne az fel...
(#) attila26 hozzászólása Jún 28, 2007 /

Megbeszéltük,hogy is töltsek 1 db 2650 ma es elemet autóban.
De,hogy töltsek egyszere kettőt?

Mivel a fényképezőben egyszere kettő elem van.
Bár azért érdekelne 4 et,hogy lehetne tölteni vele.
De a 2 elem egyszere az már jó lenne.

Elég ha sorba kötöm?
Vagy párhuzamosan kössem?

És változtatnom kell az ellenálás nagyságát?
Továbra is lm317+ellenálásrol van szó.
(#) Krisz03 válasza attila26 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

Ez még mindig nem elem, hanem akkumulátor.

Tölthetnél egyszerre többet is, de sorban. Viszont ennek megvan az a hátránya, hogy esetlegesen az egyik akksi hamarabb feltöltődik mint a másik. Rosszabb esetben az egyik túltöltődik, a másik meg még nem 100%-os.
Bár, ha egyformára kisütöd őket (0.7-0.8V közé), és úgy rakod sorbakötve az eddigi áramgenerátoros töltőbe (amin semmit sem kell változtatni), akkor nem származhat nagy baj belőle.

De én pont ezért csináltam (már harmadjára kezdek neki, mert vagy a doboz volt kicsi, vagy a trafó volt kis teljesítményű, aztán most megint kicsi a doboz a nagyobb trafó miatt... ) olyan töltőt, ami külön kezel minden cellát, így nem fordulhat elő a fenti hátrány (egyszerűen minden cellához van külön kisütő ellenállás, és külön LM317-es áramgenerátor). És tényleg, érezhetően jobb lett ez a cellánkénti kisütési-töltési eljárás, mert a fényképező akksijai is kezdenek feléledni, meg a vezeték nélküli egér is jóval tovább működik.
(#) mtomihun válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Sziasztok!

Én is egy hasonló töltőt szeretnék, amilyet te építesz (kisüt, tölt, csepptölt)!
Megköszönném, ha elküldenéd nekem a kapcsolási rajzát! Remélem nem túl bonyolult, én a PIC-hez abszolút nem értek! Ha esetleg van valami olyan kapcsolási rajzod ami nekem jó, örülnék neki!
Előre is köszi!
Mások ötleteinek, rajzainak is örülnék!
(#) Krisz03 válasza mtomihun hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Csak tudnám, mi ez az állandó csepptöltés mizéria az NiMH-NiCd akksik körül?! Ha fel van töltve egy ilyen akksi, akkor minden további töltés károsítja azt.

Amúgy hello!

Én sem értek a PIC-hez, így én vezérlem a töltőt. Ha a kapcsolót (minden cellánál van egy, mert külön jó kezelni az akksikat) az egyik állásba lököm, akkor egy 1.5 Ohm-os ellenállás kapcsolódik sorba az akksival, hogy kisüsse, ha pedig a másik állásba, akkor egy LM317-es áramgenerátor.

A mélykisülést, ill túltöltést egy egyszerű műveleti erősítős kapcsolással oldottam meg (fentebb csatolta PCB), mely LED-del jelzi, ha az adott cella közel lenne a károsodáshoz. 0.8V alatt és 1.55V felett jelez. Mindez megspékelve egy időzítős fali aljzattal, hogy ne felejtsem el lekapcsolni a töltést.

Az LM-ekre több ellenállás is kapcsolódik, így egy forgókapcsolóval válthatok a töltőáramok között (80-560mA 6 fokozatban), így mindegyik akksimhoz be tudom állítani a megfelelő áramot.

Szerintem nem nagy dolog elképzelni a kapcsolást, de azért lerajzolom, hogy áll egy cella töléséhez-kisütéséhez a kapcsolás. A visszajelző áramkört nem rajzoltam meg, mint mondtam fentebb csatolva van a rajza, és az akksira kell közvetlen rakni, plusz tápfeszt adni neki egy 7805-ről.
Az a sok kapcsoló egymás alatt, az a forgókapcsoló (ez tulajdonképpen 4 áramkörös és 6 állású, így egyszerre állítom mind a 4 cella töltőáramát) akar lenni. Mindig csak az egyik van zárva. Az akksi mellettivel meg vagy kisütök, vagy töltök.
(#) mtomihun válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Helló!

Sajna nem találom az általad említett kisütő áramkör rajzát!
Igazából van egy olyan töltőm, amivel egyesével lehet tölteni az akksikat, csak nem tudom, hogy mivel merítsem le töltés előtt az akkukat, hogy ne legyen mélykisütés a vége! És ha már egyszer létezik olyan kapcsolási rajz, ami kisüti az akkut és utána kezdi el tölteni, megpróbálnám megcsinálni!
Én sem vagyok a pakkban töltés híve és én is összejelöltem az akkukat és úgy töltöttem!
(#) Krisz03 válasza mtomihun hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

A kisütést a másfél Ohm-os ellenállással végzem. Mivel nem akartam nagyon elbonyolítani a szerkezetet, így magam kapcsolom át kisütésről töltésre. Azt, hogy mikor kell átkapcsolnom, mutatja a műveleti erősítős kapcsolás egy LED-del (ez nincs az előbbi rajzon, itt található).

Az összejelölésről: Én is ezt csináltam, mikor megvettem a Varta akksijaimat (volt hozzá töltő is). Az lett az eredménye, hogy mind a két "csomagból" 1-1 akksinak lecsökkent a kapacitása. Most a két rosszabb, és a két jobb van párosítva, és így nagyon jól működnek. Bár pontosan nem tudom megmondani, hogy ez a párosítás lett volna a hiba okozója. Lehet, hogy nagyobb szerepet játszott benne a gagyi gyári töltő (2-2 akksit tölt sorban), és a nem megfelelő kisütés.

Természetesen engem is érdekelne PIC nélküli automata töltő, mely először 0.7-0.8V-ig kisüt, ezt érzékelni a linkelt kapcsolás, átáll töltésre, majd ugyancsak a linkelt kapcsolás érzékelné a kb 1.55V-ot, leállna a töltés (nem indulna újra, ha kezdene beállni az akksi normál 1.3V körüli cellafeszültsége), és világítana egy LED, miszerint kész a töltés.
(#) PCB válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Szia !

Idézet:
„A kisütést a másfél Ohm-os ellenállással végzem”

Ennyi ? Mert én is megpróbálom egyesével most kisütni és feltölteni.

Üdv!
(#) Krisz03 válasza PCB hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Jaja, mind a 4 cellához van külön-külön ellenállás. Piszok egyszerű megoldás, de odafigyelést igényel. Ezért is jött jól a kapcsolás, amit adtál. Előtte műszerrel mértem, de 4-et egyszerre nem tudtam figyelni, így viszont amint elkezd világítani valamelyik LED, tudom, hogy kész a kisütés (vagy épp a töltés).

Szerk: Ha túl lassúnak ítéled a kisütést 1.5 Ohm-mal, akkor 1 Ohm-ot használj. Én ha kiveszem a fényképezőből a lemerült akksit, akkor 45-75 perc kell a 1.5 Ohm-mal (kb 600mA), hogy lemerüljön 0.8V-ra.
(#) attila26 hozzászólása Júl 6, 2007 /

Sziasztok van egy fényképező ami 1,1 v ra meriti csak le az aksikat.

A kérdés nagy baj ha igy rakom a töltőbe?

Menyire káros ez az akuknak?
(#) Krisz03 válasza attila26 hozzászólására (») Júl 6, 2007 /

Igen nagy gond, mert úgy jársz, mint én. Azaz vesztettek az akksik a kapacitásukból.
Egy 1.5 Ohm-os ellenállással merítsd le 0.75-0.8V-ra. Nagy odafigyelést igényel, mert innentől már nagyon gyorsan esik a fesz, így pillanatok alatt átmehet mélykisülésbe. De míg 1.1-ről eljut idáig, eltelhet 45-75 perc is.
(#) Krisz03 hozzászólása Júl 8, 2007 /

Élesszük fel a topicot!

Házi LED-es zseblámpámba tennék 9V-os elem méretű akksit, de nem tudom, hogy ezeket miként lehet tölteni ill kisütni. Gondolom nem 1db cella az egész, hanem 7 (8.4V) vagy 8 (9.6V) db. Akkor ezeket is úgy kellene, mint a ceruza akksiknál betartandó cellafeszekkel, csak szorozva a cellaszámmal? Tehát 5.6-6.4V-ig kisütni, 10.5-12V-ig tölteni?
Bár kicsit zavar ez, hogy nem lehet cellánként kezelni, így a fene tudja, hogy mekkora lesz az élettartama, meg a kapacitásuk sem valami nagy, de azért 100mA-t már csak le tud adni pár LED-nek...

Üdv
Krisz
Következő: »»   9 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem