Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1201 / 2208
(#) marone válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 8, 2011
Kösz !
Amúgy ha a kimenő vasa nincs a maximálisra gerjesztve, hanem mondjuk jelentősen alá, akkor nem igazán okoz torzítást az egyenáramból adódó felmágneseződés, nem ?
Szóval, akkor annyira nem érzékeny erre a kimenő.
Jó a következtetésem ?
(#) laci016 hozzászólása Máj 8, 2011
Üdv!
Ismét AE785A erősítőről van szó.Erdedetileg 1 potméter van a szimmetria állításra(1.5kohm),namost én át szeretném alakítani úgy,hogy külön-külön lehessen a végcsövek nyugalmi áramát állítani,annyit elég tennem,hogy a két potmétert lepárhuzamosítom és a rács előtti két ellenállást kettéválasztom?
(#) laci016 hozzászólása Máj 8, 2011
így valahogy
(#) DaviS hozzászólása Máj 8, 2011
Sziasztok!
Következő erősítőm kimenőtranszformátorának találtam két leégett hálózati trafót M102B vasmagon, 0,5mm-es lemezekkel. Szerintetek ezek a vasak alkalmasak erre a célra, és mekkora értéket helyettesítsek be 'mű'0-ra?
(#) vikipapa hozzászólása Máj 8, 2011
Helló mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebben a kapcsolásban az EF86 helyett lehet-e használni EF80-at vagy EF83-at? Előre is köszönöm!
(#) Hajkeverő hozzászólása Máj 8, 2011
Ha külön hangszínszabályzó előfokot alkalmazok, akkor szerintetek egy áttekert kimenős eag vonali (100v/50w) erősítő alkalmas basszusgitár erősítésére? Mivel ez basszusgitár, kb. hova kell belőni az alsó határfrekit? Nem hangolok le a pince mélyére, a standart E hangolásban az alsó húr ha jól tudom 40-41Hz körül van!
Egyébként nem kötelező, hogy leadja az 50w-ot már a fele is sok, de mivel csak egyet tudok szerezni hifi célra nem tudom felhasználni...
(#) p_istvan válasza marone hozzászólására (») Máj 8, 2011
Igen, sőt elvileg lineárisabb a vas karakterisztikája egy ésszerű előmágnesezés hatására, ami egy jól méretezett SE trafónál alapból adott is.
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Máj 8, 2011
Akkor rendezgesd egy kicsit a kábeleket, illetve a trafókat úgy, hogy a legkisebb szórásuk legyen egymás felé. És csak egyetlen közös testpontod legyen… Illetve legyen korrekt C-L-C szűrésed anód felől.
(#) pucuka válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 8, 2011
Az EF 86 -ot elég nehéz helyettesíteni. Speciális, kis zajú, hangfrekvenciás alacsony brumm, és mikrofóniás cső. Az EF 80 szélessávú pentóda, jobb híjján használható. Az EF 83 változómeredekségű cső, nagyjelű fokozatokban nem használható.
(#) klemo86 válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 8, 2011
6Ж32П? De a vélemények megoszlanak a hangjáról… (Nekem konkrétan tetszik, de a Philips EF86 Mesh-hez nem sok köze van )
(#) vikipapa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2011
Köszönöm. Itthoni "készletben" van néhány EF80 és EF83 ezért kérdeztem hogy lehet-e velük helyettesíteni. Majd még bemegyek Fehérvárra érdeklődni hogy van-e a boltba EF86. (Ezt a 40W-os erősítőt basszusgitárhoz akarnám majd használni, de majd csak nyár felé tudom összerakni.) Lenne egy más témájú kérdésem: egy 40W körüli neon fojtót használhatok-e egy PCL86 SE erősítő CLC szűrésénél? Körülbelül 31Ohm az ellenállása.[/OFF]
(#) vikipapa válasza klemo86 hozzászólására (») Máj 8, 2011
Máris előbbre vagyok, hogy tudok egy helyettesítőt Majd rákérdezek erre is a boltban. Köszönöm!
(#) Hajkeverő válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 8, 2011
Én 25w-ost használtam próbának, 2 óra üzem után se melegedett, hangban pedig meghálálja! (kevesebb brumm)
(#) vikipapa válasza Hajkeverő hozzászólására (») Máj 8, 2011
Akkor a 40W-os is jó lesz Így legalább rakhatok be a tekercs után puffert. Köszönöm!
(#) pucuka válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 8, 2011
A tekercs utáni kondi, már nem puffer, legalábbis nem nagyon az. Az már csak az LC kör szűrőkondija. A puffer kondi az a kondi, amit a dióda az egyenirányítás során töltöget.
(#) vikipapa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2011
Ezt nem tudtam. Köszönöm a javítást. Ugyan azt a célt szolgálja mint a puffer, nem?
(#) pucuka válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 8, 2011
Nem egészen. A puffert a dióda töltögeti, és az átfolyó áramot a kör összesített ellenállása korlátozza, Rtr+Rd. Hogy ehhez milyen mértékben járul hozzá a szűrő induktivitás utáni kondenzátor, az az L tag, és az egyenirányító kör belső ellenállásainak viszonya határozza meg. Ha az induktivitás elég nagy, (márpedig a jó szűrés érdekében elég nagy), a dióda nem is "látja" a szűrőkondit. Mivel a csöves egyenirányítóknál a max csúcsáram miatt a pufferkondi mérete korlátozott, így a brumm csökkentését szűrőtaggal kell megoldani. Így van ez a félvezetős egyenirányítóknál is, csak ott annyival jobb a helyzet, hogy a névleges, és a max csúcsáram viszony nagyobb, mint csöveknél.
(#) vikipapa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2011
Köszönöm a leírást. Esküszöm, itt többet tanulok mint az iskolában!
(#) buburobi válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 8, 2011
Szerintem az EF80-at simán bele lehet tenni. Max 1-2 alkatrészt kell cserélni.

PL500_1.jpg
    
(#) oibacsi hozzászólása Máj 9, 2011
Kedves Fórumtársak!
Nagy gond ha az állíthatóság kedvéért katódelllánállásnak többfélét használok? Konkrétan arra gondolok, hogy van egy 60W-os remixem és a finomállításhoz egy cserélhető helyet alakítok ki a nyákon 2w-os fémréteg számára? Így nyilván pontosabban be tudom lőni az áramokat.
(#) laci016 hozzászólása Máj 9, 2011
Módosítottam egy kicsit mert az előző nem volt értelemszerű Így jó lehet?
(#) joepapa hozzászólása Máj 10, 2011
Újabb sikerek 6sz19p se ügyben, de csak félsikerek:

Sonido szélessávún nagyon leszerepelt a 6sz19 se-m...semmi magasa nem volt.

Nekiláttam 6p3s se hez hasonlítani. Tényleg itthon sincs magasa...mérés mérés mérés...rémület, ennek tényleg nulla magasa...egész pontosan 5kHz felett esik...20kHz már át sem megy rajt, ez mellékes de 10kHz en fele teljesítmény sem , 15kHz en épphogy kijött hang...

Addig addig már majdnem lemondtam róla, és trafókat akartam cserélni, míg végigmértem a felfutási időt (1kHz négyszög kettős időalap), és már az előfok ECC83CC SRPP is lassú (20mikrosec a 8 ból 7 osztásig és 40 mikrosec a tetőig).
Rá kellett jöjjek ECC83 SRPP nem az igazi ha nincs visszacsatolás mert magas semmi...

Elkezdtem csöveket SRPP fokozatba állítva méricskélni, az ECC85 ami hasonlót erősít sokkal jobb...de az igazi a 88-as család, a PCC88 6N23P E88CC gondolom ECC88 is de az nincs itthon. Teljes linearitás...

Igaz a fűtés a táp és sokminden más nem jó neki...átszabtam hát 2 nap alatt.

Direkt a 6P3S SE szólt előtte úgy kötöttem , be...HOPPÁ nincs a magastalan tompa mély hang. HIHETETLEN JÓ!

Egy nagy baja van, hogy a PCC88 nem erősít fele akkorát sem mint az ECC83 így egy sima cd kimenetről épp nem lehet kihajtani koppra, max a leghangosabb részeken, egy csöves cd kihajtja, vagy a behringer src 2496.

Most akkor lehet mégis 6E5P vel kellene meghajtanom...

Újabb egyhetes átépítés, mert akkor már lehet csupaszra kibontom lefestem belül és új foglalatokat is kap...de akkor már előtte gólyafészekként meg akarom mérni...

JAVÍTANOM KELL TEHÁT MAGAM ECC83 SRPP BE NEM AJÁNLOM ÉN SEM, MAX HA VISSA VAN CSATOLVA AZ ERŐSÍTŐ LÁNC, DE TALÁN MÉG AKKOR SEM, MERT NAGYON MEG KELL NYÍRBÁLNI AZ ERŐSÍTÉST A MAGASAKÉRT, AKKOR MÁR EGY E88CC FOKOZAT JOBB.
(#) joepapa hozzászólása Máj 10, 2011
Nem egy csövet mértem, annyit még hozzáteszek, hanem minden csőfajtából 6-8-10 db ot összesen egy cipősdoboznyi picinovált egy fél nap alatt.

A 88 as család ha új ha használt mindig jó.
A 85 ös ha már kávés egyre lassabb, azaz szemre látszik mennyire fogyott el a magasa. Gondolom ilyenkor dobták ki a tv-k ből, ekkor még boldogan megy meghajtó fokozatban visszacsatolva.
A 83 és a 6N2P is iszonyat gyenguszok voltak, mind egyformán.

SRPP 3k3 ak 340V os táp 170V természetesen a kimeneten 500nF 500V al csatolva 160k lehúzva földre és a végcső ki volt szedve, azaz csak az SRPP-t mértem...
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Máj 10, 2011
...Már csak az E88CC nek megfelelő munkapontot kellene beállítani, egy kicsit nagyobb árammal, de még épp disszipáció alatt maradva...srpp 1k 1k talán, de a nagy amplitúdó kell a 6sz19p-nek...talán kaszkád? Úgy emlékszem kaszkádban anno próbáltam.

Egyre biztosabb 6E5P lesz itt mégiscsak.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Máj 10, 2011
Idézet:
„SRPP 3k3 ak 340V os táp 170V természetesen a kimeneten 500nF 500V al csatolva 160k lehúzva földre és a végcső ki volt szedve, azaz csak az SRPP-t mértem...

Talán ha "illendő" 1 K-s (uram bocsá' 910 ohm) katódellenállásokat használnál (alsót még hidegítve is) akkor több magasad is lehetne 160 K rácslevezetőre. A "bazi nagy" áthatású trióda meghajtása kapcsán eleve meggondolandó, hogy ECC83 akármilyen kapcsolásban egyáltalán.....nameg demármostakkor...
(#) gkari válasza joepapa hozzászólására (») Máj 10, 2011
Miféle csőmérőt használsz?
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Máj 10, 2011
Ezekszerint nem alakítom 6E5P re az elejét, már egyszer megtettem.
Triódaként nem elég egy cső, tetrodaként nem lehet hallgatni.

E88CC marad, esetleg Sturbi által javasolt kaszkád...de most a behringer 3/4 potiállásnál túllövi, azaz nekem jó.
A hangja jó...bár egyszer már ecc83 srpp re is írtam ezt...majd elviszem sonidozni, és kiderül.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Máj 10, 2011
Köszi. Hidegítve volt itt minden, mert max erősítés kellett.

1k val nem de 1k5 el próbáltam, sajna semmi változás, vagy hangyaszösznyi.

A 3k3 is okkal került oda...
A820 Ohmok voltak benn, mint a nagykönyvben és 1k is, de emlékszem végignéztem a kimenőjelet alig kivezérléstől szépen emelve, szkóppal mindig mentem utánna, max kivezérlésig, és ha 1k-k voltak benn nekem egyszer talán fél kivezérlés körül belapult a jel, mintha elfogyott volna aztán emelve a bemenőjelet egyszercsak kirúgta magát, majd még ment ment ment és úgy koppant be, azaz furcsa volt emeltem az ellenállásokat, és 2,2 nél már majdnem max kivezérlés előtt jött csak elő ez aztán 3k3 al sosem, amikor koppant-görbült akkor a végén is voltam.

(mi lehetett ez...táp? nemhiszem 47mikro)

ECC83 nem tudom mire való, de nekem nem kedvencem...MU100 nak van ára!
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Máj 10, 2011
"Elfogadható" kimeneti impedanciával (820 ohm-1K katódellenállásokkal) kevés a rácselőfesz, túlvezérelted az srpp-t (alsó cső rácsáramos lett), nagy katódellenállásokkal meg nagy a kimeneti impedancia (beterheli a rácslevezető és a trióda bemeneti ellenállása (magashang vesztés). Így is úgy is kevés az erősítése egy szem SRPP-nek. 6sz19p rácsán "szinte ott a kimenőtrafó" is, ECC83-al biztos nem lehet meghajtani. Egy izmosabb kaszkóddal (E182CC, 6N6P) valószínűleg össze lehetne hozni újabb fokozat nélkül (nem kell lebecsülni), vagy keményebben fogva 6E5P-vel. Más megoldáshoz újabb fokozat kell szerintem.
(#) joco63 hozzászólása Máj 11, 2011
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy a belinkelt kapcsolásban miért van a két cső anódja 100kohm-os ellenálással összekötve?

G807SE.jpg
    
Következő: »»   1201 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem