Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella

Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 25
(#) mpisti válasza sportsboypaper hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Ahhoz 50W-os Peltier kellene,nem 120-140W-os. Nem vagyok biztos abban,ha a Peltier áramát korlátozod, akkor azt fogja nyújtani,mint amit elvársz tőle. Tehát a megoldás, sokkal kisebb Peltier beszerzése. De ne várj tőle akkora teljesítményt, mint amit a nagytesó nyújt akkor ,ha megkapja a neki járó áramot és feszültséget.
(#) sportsboypaper válasza mpisti hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

köszönöm

tehat jobb lenne nagyobb tapot szerezni?

mondjuk egy ATX tap? az tudna 14et is akar.
(#) laszlokunstar válasza sportsboypaper hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Mindenképp nagyobb táp. A PC tápoknak 50-70% leterheltség közözött van a legnagyobb hatásfokuk. Célszerű ha a tápod 12V-on leadja a 20A-t.
itt is nézz szét.
Ha folyamatosan terheled, nézd meg a 12V-os ágban levő dupla diódák paramétereit, terhelhetőségét.
(#) sportsboypaper válasza laszlokunstar hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

SZia

Beszereztem a nagyobb tápot es jó döntés volt. A borhűtő készen van nagyon jol nez ki, habar eleg szuk a hely, meg kell rendezgetni a dolgokat, ahogy a képen is látszik.

Éjjel teszteltem.
A két venti sebessége állítható egy feszszabályzóval, igy halkan zümmöghet. Hamar rajottem, hogy a meleg oldal jobb hutesevel (magasabb fordszam) jobban hul a hideg oldalam is. Ha maxon jaratom a fentiket a meleg oldali borda langyos ami nagyon jo sztem, mert maga a Peltier 136W-os es ilyenkor fagy a hideg oldala is.
A peltier nekem a dobozon kivul van egy rezlemeznek szoritva, ez a rezlemez zarja le a dobozt, es a hideg oldali borda is ehhez van illesztve.

A hideg oldalon vannak kerdeseim:

Ha a belso oldalon jaratom a ventit, akkor a belso borda melegebb annal, mintha nem jaratnam. Gondolom rafujja a doboz melegebb levegojet (sajnos nem lehet ugy felszerelni a ventit, hogy elfujja a hideget, igy hat elol megy be a meleg levegő és oldalt jon ki a hidegebb elvileg. Ez viszont meg kellene szunjon, miutan a doboz belsejeben kvazi egyre hidegebb lesz a levegő. Nekem 4 ora utan se volt erezheto a kulonbseg kezzel, ami nem jo.
A borda gyári uj, es volt rajta valami szurke maz, ami nem kenodott el, mint a hőpaszta. Remelem attol meg az a funkcioja.
A peltier es a meleg oldali borda kozott van paszta gyárilag szinten uh ott elvileg jo a hoatadas. A peltier hideg oldala es a rezlemez kozt viszont nincs semmi. Erdemes oda is kenni valamit, lehet hogy ott veszitek hideget?

Rosszabb esetben eleve hutott borokat teszek be, ugy kisebb a levegomennyiseg, es a borok is hutik a elore a levegot, igy max annyi lesz, hogy hidegen tartja oket.

Ami meg megoldando, hogy a teto tokeletesen szigeteljen, hogy ne menjen be semmi kivulrol. Talan akkor jobb lesz a hatasfoka.
(#) laszlokunstar válasza sportsboypaper hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Jobb lett mint a cad-es rajzon, mutatós, gratulálok!
-a peltier 67 fok különbséget tud a 2 oldala között, jogos, ha a meleget hűtöd, bent a borok is elkezdenek fázni.
-A belső oldali bordát kicsinek tartom, s szerintem fennáll a veszély a jegesedésre emiatt, s a ventillátor is leállhat. Gondold meg, milyen módon tudod a peltier túlmelegedését megelőzni? A meleg oldalon hőmérsékletfüggő ellenállással, vagy félvezetővel érdemes lenne túlmelegedés esetén a peltier tápját leválasztani, vagy erősen leszabályozni.
A belső oldalra én egy "faltól-falig" hűtőbordát tennék, s a ventillátor(ok)ra pedig rácsot, a boros üveg elmozdulása esetén se álljon le a cirkuláció.
-a vízszintes elrendezés miatt belül mindenképp kell a ventillátor.
-2 db 8 cm-es ventillátornak ugyanakkora fordulatszám mellett kb. 5x akkora a légárama mint egy 5 cm-esnek.
-A peltier s a hideg oldal közé is tegyél hővezető pasztát. Bármely "lekvár" nagyságrendekkel jobban vezet mint a 2 lemez között levő vékony levegőréteg.
-Javaslom olvass utána a "harmatpontnak" (relatív-abszolút páratartalom)
-A hőszigetelésben teljesen igazad van meg kell oldani, pl. akár polifoammal, akár a 2 fiók közé, de a szinte légmentes zárásra is oda kell figyelni.
-A fiók hátoldalán van lyuk amin a meleg levegő el tud távozni?
-A 136 W elegendő, ha folyamatosan meg egy évig akkor kb. 1200 kw energiát eszik meg, ez többszöröse a mai nagyméretű energiatakarékos hűtők fogyasztásánál. Ez a 136W teljesítmény azt határozza meg, hogy mennyi idő alatt tudod a borodat lehűteni.
(#) sportsboypaper válasza laszlokunstar hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Köszi szépen

Sajnos nemhogy jegesedéstől nem tartok a hideg oldalon, egyenesen nem erzem, hogy hűtene. A meleg oldal "csupaszon" azonnal tűzforró, a bordával azonban csak kézmeleg, sztem 30-40 fok koruli lehet. a hideg oldal ezzel szemben borda nelkul siman lefagy, bordaval azonban meg hidegnek se erzem, csak ha nem megy a venti.
A pasztát meg ki fogom probalni, remelem azon mulik, mert eleg gyengécske most az egesz, sajnos a belefektetett energia igy nem erte meg. SZerencsére nem egesz evben szeretnem jaratni, hanem csak alkalmankent, igy nem zavar, hogy sokat fogyaszt.
A tömör tölgyfa sztem megfelelően szigetel 14-17 fok eseten, hisz a kulso homerseklet is csak 21-26 fok igy nem lesz kulon szigetelés. Csak a tetőt szeretném valahogy (parafával) szigetelni, hogy ne szökjön el a hideg levegő.
A fioknak nincs hátoldala, igy az egesz komodba távozhat a meleg.
(#) takarító hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok. Szereztem egy ilyen peltier-elemet.
Ez alapból 12 voltról működik, de én ketté akarom vágni, mivel úgy látom, hogy ez két elem sorba kötve. A középen látható rés (kicsit belement a hővezető paszta) alatt csak egy átkötés van a felénk néző oldalon. Úgy gondoltam, hogy ott kettévágom a egészet, a bal oldalira az átkötés helyett kötök egy pozitív ágat, a jobb oldalira pedig szintén az átkötés helyett egy GND-t, így lesz két elem, amiket 5 volttal hajtanék meg. Szerintetek ez így jó lenne?
(#) dudzsi válasza takarító hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Ha ketté vágod akkor nem 2db 5V-s peltiered lessz. Hanem 2db papirnehezék. Annyi is neki ha szétszeded. Mert hogy nem biztos hogy sikerül. De ha nagyon kisérletezni akarsz akkor hajrá.
(#) takarító válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

De középen csak egy átkötés van, két különálló elem van a kütyüben. :yes:
Vagyis simán sorba vannak kötve. Ezért mivel 12volt megy rájuk alapból, akkor gondolom egyenként 5volttal meg lehet hajtani őket.
(#) dudzsi válasza takarító hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Hát az a kérdés hogy azt a fehér lapot. Ami olyasmi mint a porcelán vagy kerámia hogy vágod el? Ráadásul ugy hogy ne jöjjön le véletlenülse róla azok amik rá vannak ragasztava. Vagy ne essenek szét azok. Lehet hogy meg ér egy probát, de én biztos nem csinálnám. Ha van helyette másik akkor lehet. De biztos más is meggossza a véleményét erröl.
(#) Atis57 válasza takarító hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Szia!
igaz kétkülönálló; kb60-60db dióda. Ha lézervágóval vágod semmi baja nem lessz -NO DE vasfűrésszel/gyorsvágóval ??
szétszedés nélkül is menne 5V dc-ről kb 1/8 ad teljesitménnyel........
(#) takarító válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Tudom hajtani 12 voltról is de nem ez a problémám, hanem hogy éppen akkor férne el ott, ahova szánom, ha kettévágnám. Meg két darab kéne belőle, szóval nem a tápellátás miatt akarom kettészedni. Dremel géppel gondoltam, fél mm "vastag" koronggal.
(#) Pixi hozzászólása Máj 9, 2011 /

Hali!

Az lenne a kérdésem hogy van két elektromos hűtőtáska és mindegyikben 57 wattos peltier cella van és az űrtartalom is azonos! Az egyikben meghibásodott a peltier így kicseréltem egy 90 wattosra! Az üres állapotban külső 28 fok mellett lehűtötte a hűtőtáskát 2 fokra! A másiknál is cseréltem peltiert ugyancsak 90 wattosra, de ott 8-9 fok alá nem akar menni a hőfok, külső 20 fok mellett!
Valaki tudna segíteni, mi lehet a hiba?
(#) bbalazs_ válasza Pixi hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Pl a venti fordulatszama nem azonos. Pl az egyiknel jobb a hoatadas, mert jobb a hovezeto paszta eloszlasa, stb, stb

Merj ra a ket kulon peltieren atfolyo aramra es feszultsegre, szerintm egybol kiderul a kulonbseg.
De eloszor a fenti, mechanikai dolgokkal kezdd.
(#) Lacaboy hozzászólása Máj 21, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék tenni a kocsiba 2db elvileg darabonként 136W-os Peltier cellát. Már mindent elterveztem, a meleglevegő elvezetését stb, viszont felmerül a kérdés,hogy képes e 22fok körülre lehűteni a belsőteret vagy kevés ez oda?
(#) dudzsi válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Szia!
Te akkor klimát szeretnél csinálni belöle. Hát nagyon sokára sikerülne neki lehüteni a levegöt. Vagy nem is sikerül. Nem akarlak elszomoritaani de nem is fogja lehüteni 22 fokra. Gondolj csak bele. A kocsira tüz a nap és van vagy 50 fok benne. Még ha klima van az autoba akkor is nem kevés idö kell neki hogy lehütse. Egy klima általába 4-8 fokos levegöt fujbe minimum. Álltalába 10-15 fokos különbséggel fujja be mint ami a beszivot levegö. Szoval neked nagy felületet kellene lehütened, és igen csak fagypont körülire. Ügyan is a klima is leszokot fagyni, akkor kapcsolgat ki be mert érzékeli a fagyás érzékelöje.
Max ez a megoldás akkor müködhet ha nincs annyira meleg. De hogy mekkora az az passz. De ha megépited megtudod mérni hogy milyen hidegre hülle a peltier hideg oldala, és ha fujatod raá a levegöt mennyire melegszik.
Hát tömören ennyi.
(#) StMiklos válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Szevasz!
A gyári klímák a kocsiban 2Kw teljesítménynél kezdődnek..
Üdv: StMiklos
Egyébként honnan van/lenne ilyen teljesítményű cellád.
Régebben keresgéltem ilyet, de akkor nem leltem.
(#) Lacaboy válasza StMiklos hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Nekem az elég lenne ha az arcomra hűvöset fújna,de mivel már hamarosan megvannak a cellák összerakom, kipróbálom Egy ismerősöm hozza Ausztriából. Van valami webcímük, holnap leírom.

Tudom,hogy a gyáriak ekkora teljesítményűek,de ezt elektromosan nem tudom kivitelezni,mert a generátor csak 70A-es, és mégy csak megközelíteni se,mert ugye kell áram a többi fogyasztónak is.(injektor,AC pumpa stb.)
(#) jozyt hozzászólása Jún 22, 2011 /

Helló Mindenki.
Olyan dolgot kérdeznék, hogy van egy autós szivargyújtóról üzemelő hűtőtáska, 21 lityis, 48W. Ha ki akarnám cserélni benne a Peltier elemet, kb mekkora teljesítményű lenne még ami ésszerű határok közt kivitelezhető? Olyan apróságok, hogy a kábel, bizti nagyobbra cserélése, az alap hozzá, de teljesítményben meddig érdemes elmenni? Köszi.
(#) koczka válasza jozyt hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

A gond nálam ott kezdődött, hogy a szivargyújtó csatlakozója már 5A-töl is felforrósodott, ha nálad bírja akkor max 130W-os peltiert ráknék bele. Ennél nagyobbnak már nem igazán van értelme mert ugye a hűtőbordák is a gyári 40W-os peltierre vannak méretezve, és 130W az önmagában is több mint 10A-er.
Igazából nem tudom, hogy mi okból akarsz cserélni de én maradtam a gyárinál csak újrakentem AC MX-2-es pasztával és az érzékelhetően nagyot dobott a hatásfokán.
(#) jozyt válasza koczka hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Mi okból - mi okból... Hát mert szeretem a hideg sört Általában inkább az alkoholmenteset, citronyos vagy sima formában, de valóban szeretem.
(#) szepazelet hozzászólása Júl 3, 2011 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy ugye volt szó arról, hogy a Peltier elemnek egyenáramra van szüksége. Mivel régi NDK-s elemeket sikerült szereznem ezek nagyon alacsony feszültséggel és nagy árammal működnek (alkalmas labortáppal kimértem: 2V 60A , hatvan! amper, nem elírás). Ezért PC táp szoba se jöhetett, hanem egy mikrotrafó szekunderét szedtem ki, és tekercseltem bele néhány menetet vastag kábellel, és ezt 4db 35 A-es Graetz híddal egyenirányítottam. Egy a gond: mostanáig nem is gondoltam bele, hogy így nem is egyenáramot kap a Peltier-elem! Kérdés, hogy meghibásodhat-e így, és inkább simítsam el a jelet szűrőkondival, vagy hagyhatom így is?
(#) bbalazs_ válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Tobbesszamban beszelsz roluk. Mi lenne, ha sorbakotned oket? Akkor csak annyi aram kellene nekik, ami egy egysegnek.
Ha egy egysegnek kell ennyi, akkor nincs otletem...
Kivancsi vagyok, eredetileg miben voltak ezek es mivel taplaltak meg oket.
(#) boncserdavid hozzászólása Júl 3, 2011 /

Sziasztok!
peltier cellát szeretnék venni. vaterán néztem ki, csak nem értem hogy ugyanaz a típus alatt hogyan létezik kétféle teljesítmény. vagy csak elírás?
Vagy most hogy van ez, a TEC1-12706, 45 vagy 90 wattos?

peltier 91.2 W

peltier 45 W
(#) pucuka válasza boncserdavid hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy más méret mind a kettő. Az egyik vastagabb, mint a másik
(#) boncserdavid válasza pucuka hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

még csak mostanában kezdtem el foglalkozni a témával, nem vagyok 100%-ig tisztában mindennel,de a 45 wattos miért drágább?
(#) koczka válasza boncserdavid hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Elárulok egy titkot a TEC1-12706-nál az utolsó két számjegy a felvett áramát jelöli ergo 6x15V= 90W
Méretre nincsen különbség a 45, 90, de még a 130W-os is megegyező méretű, eltérés csak speciális esetekben van.
(#) boncserdavid válasza koczka hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

A héten elhatároztam hogy veszek egy autós hűtőtáskát.
Vettem egyet a tescoban, sajnos elég gyengének bizonyult, a külső hőmérséklethez képest 10 fokkal volt hidegebb a ládában, tehát ez nagyobb kánikulában, 35-38 fokban csak 25-re hűt ami elég gyenge. Visszavittem. Vettem máshol egy drágábbat, azt is vissza vittem.Még talán gyengébb volt mint az első. Ekkor amellett döntöttem hogy építek egyet. úgy gondolom hogy a bolti gagyi hűtőtáskák gyenge pontja a rossz szigetelés. Működés közben elég hideg a külső oldala. Kb 1,5 cm vastag a fala,két műanyag burkolat között van a nikecell vagy valami hasonló. A saját hűtőtáskámat 3 cm-es nikecell lapokból csinálnám.35-40 literesre gondoltam.
100-130 W körüli peltier beépítését tervezem /a bolti hűtőtáskákban 30-40 W-os van/. Elég hozzá ilyen teljesítményű vagy esetleg még sok is?
(#) koczka válasza boncserdavid hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Nálam is gyenge volt a hűtőtáska hűtése aztán a gyári 40-osat cseréltem 130Wosra amivel ugyan picivel hidegebb lett sör de a szivargyújtó csatlakozója nem bírta a terhelést így visszatettem a gyárit egy jobb hűtőpasztával újrakenve.
Azért az illik tudni hogy ezeknek a peltier celláknak nagyon gyér hatásfokuk van, tehát csodákat nem kell tőle várni.
(#) jozyt válasza koczka hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

A szivargyújtó valóban nagyon melegszik. Lehet hogy ezek a kontaktusok is már áramveszteséggel járnak, be kellene szerelni egy jó öreg zsiguli stekker aljzatot, az is egy fokkal jobb lenne első körre, vagy valami még jobbat, nem tudom. Igaz az sem lenne hátrány ha nem merítené le az akkut a hűtőtáska.
Következő: »»   13 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem