Fórum témák
» Több friss téma |
Hali Gafly!
Nem nyertél! :yes: Üdv: Kálmán
Nem vagy bamba, csak ennek megoldását nem írtam le. Erre a célra egy LED meghajtó áramkört lehetne beépíteni, ami a 230V-os hálózatra csatlakozik. A legolcsóbb megoldás az, ha ez trafó nélküli. Méretben is ez a legkisebb. Csatolok erre egy megoldást. Tehát az optocsatoló állandóan bekapcsolt állapotban van. Ha a fogyasztó gépet bekapcsoljuk, akkor az áramkör csak a legelső nullátmenettől kezdve enged áramot felvenni. A két áramkört összemásoltam egybe és csatoltam azt is.
Az előbb a csatolás nem sikerült. Ezért megismétlem. Az IC más, de a kapcsolás ugyanaz.
És még annyit, hogy a mellékelt szilárd test relékkel némileg egyszerűsíthető az áramkör megépítése. A mellékelt szilárdtest relék beépített nullátmenet kapcsolóval rendelkeznek. 16A-t tudnak, és 35V felett tiltják le a bekapcsolódást.
Sziasztok, szeretném megépíteni ezt a kapcsolást, de 9V-os relé áll a rendelkezésemre nem pedig 24. Mit kell megváltoztatnom a kapcsolásban hogy használható legyen az említett relé? Előre is köszi!
C1-et kell csökkentened, de hogy tudd mennyivel, le kell mérned mekkora áramot vesz fel a reléd 9V-on.
A kondenzátoron is ekkora áramnak kell folynia, így az egész impedanciája 230V/60mA=3833 Ohm. Egyszerűsítek, mert az egészet a kondenzátorra számolom, ami így 1/(2*50Hz*3.14*3833)=830 nF-ra jön ki. Végül is nagyobb lett nem kisebb, mint tippeltem, de sebaj. A feszültsége maradjon 250V~, vagy nagyobb. Ha ott tartasz és leméred az éles áramkörben az áramot/feszültséget a relén, akkor ha kell még variálhatsz egy kicsit. Nagyobb áram, nagyobb feszültséghez nagyobb kapacitású kondi kell, kisebbhez kisebb.
Köszönöm szépen! A képletben milyen tagokkal számoltál?
Szívesen! Az elsőben ohm törvény Z=U/I. A másodikban C=1/(2*f*Pi*Xc). "Z" az egész impedanciája, "Xc" csak a kondenzátoré. Itt csaltam, hogy úgy vettem, mintha csak a kondenzátor létezne, így a tényleges áram valamivel kisebb lesz. "f" a hálózati frekvencia.
Sziasztok!
Én egy 12V -os fogyasztóhoz (autó ventillátor, induláskor akár 15A feletti áramfelvétel) szeretnék lágyindítót építeni. Meg tudná valaki osztani velem egy ilyen lágyindító kapcsolási rajzát? Köszönöm!
Lapozz vissza pár oldalt!
Sziasztok, állapot visszajelzésként, rakhatok a relé tekercsével párhuzamba, előtét ellenállással egy Led-et?
Igen, csak számolj a LED áramával is, mert hozzáadódik a relé áramához. Ha a múltkori 60mA-s relédhez csinálod meg, akkor 65-70mA lesz az összes áram, és ehhez kell a kondenzátort számolnod. Egyik készülékemben egy 7mA-es relét hajtok meg 230V-ról. Ott egy ilyen ledes kiegészítés megduplázná az áramot. Az érintésvédelemre viszont nagyon vigyázz, mert a ledre is rákerül így a hálózati feszültség. Lehet, hogy készíteni kellene neki egy külön búrát, vagy egy előlapot.
Értem, köszi szépen a választ! Végül is letettem a led-es állapot visszajelzésről, mert sokkal egyszerűbben meg lehet oldani a tápágak segítségével!
Hamarosan megépítem a kapcsolást, majd publikálom! Üdv.
A relével sorosan kell kötni a ledet, így nem kell plusz áram hozzá. Ha pedig túl nagy az áram akkor egy ellenállással söntölhető a led.
Ha az érintésvédelem gond lehet, akkor led helyett egy optocsatolót érdemes betenni, és annak a tranyójával kapcsolni a visszajelző ledet a leválasztott tápoldalról!
Sziasztok!
Megépítettem régebben az oldalon található lágyindítót,működik is szépen. A kérdésem az volna hogy köthetek-e a kimenetre két trafót,párhuzamosan? A kapcoslás elméletileg 2 kW-ig bírná,a relé 10 Ampert tud kapcsolni. A trafók 400 illetve 500 W-os típusok. Köszönöm szépen! Kicsa
Persze köthetsz utána bármit, csak a relé bírja el.
Rendben van,köszönöm szépen!
Kicsa
Sziasztok!
Megépítettem az oldalon található lágyindító kapcsolást és a tapasztalatom az, hogy a graetz híd fölötti és a graetz híd pályái megégtek. Csatoltam róla képet is hátha az valakinek többet mond. ( A fekete - sárga vezeték az a biztosítékhoz megy, mert ki lesz vezetve, hogy egyszerűbb legyen cserélni. ) Üdv.: Petya
Nem lehet, hogy csak egyszerűen vékonyak a sávok?
nem tudom de majd kiderítem ha ujraterveztem a nyákot
Sziasztok!
Ismét én vagyok. Nem sikerült... Ujraépítettem de megint elégett és nem tudom mi lehet a probléma.. Segítsen nekem valaki. Hálózatra kötöm és egyből leveri az autómatát...
Melyik rajz szerint csináltad?
Szia!
megtörtént, kisípoltattam mielőtt beépítettem meg utánna is. Az alkatrészek vadonat újak voltak és nem volt egyik sem zárlatos.
Hát... nem tudom...
Lehet az, amit köbzoli mondott... De, hogy kétszer egymás után olyan NYÁK-ot csinálj, amin ott maradt a réz??? Az ellenállások biztosan 470k-ok, és nem lehet, hogy 470 Ohm-os? Melyik alkatrészek mentek tönkre az égés után? Csak a Graetz? Az egyenirányító két lába között átmenő vezetősáv gyanűsan közel van az AC lábhoz. Áthúzhatott? Úgy láőtszik, mintha az a vezetősáv elpárolgott volna. Azon folyz a nagy áram? Mert máshol nem folyhatott. Ha a 470µF kondik zárlatosak lennnek, akkor sem alakulhat ki ekkora áram.
A biztosíték helyére köss 220V-os izzót, zárlat esetén nem megy tönkre semmi és ellenőrizni tudod, hogy kialakul-e a relé tápfeszültsége.
Szia! az alkatrész értékei megfelelőek, az biztos. a relé szikrázott.
A relének milye szikrázott? A pogácsák, vagy a tekercse? Olyan egyszerű ez a kapcsolás...
A kondenzátort hány nF-osnak méred? |
Bejelentkezés
Hirdetés |