Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   966 / 1319
(#) janikukac hozzászólása Máj 10, 2011 /

Sziasztok. Vicsys féle elektromos dobókockát szeretnék majd építeni. Sajnos csak 12C509A tudok venni. Azzal is megépíthető?
(#) trudnai válasza janikukac hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Igen, ha atirod a firmware-t arra a tipusra... Amugy az csak egyszer es csak es kizarolag egyszer irhato! Tehat ha elrontod az irast akkor dobhatod ki, plusz ha egyszer mar megirtad akkor nem modosithatod kesobb, tehat hobby celokra nem jo. Jobban jarnal ha bele aldoznad azt a parszaz Ft-ot amibe a projectben szereplo PIC kerul...
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Még egy kérdés, a mellékletben lévő adapter jó lesz a WLPT-hez?
(#) janikukac válasza trudnai hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Megvenném én, de nem birom, mert az üzletbe nincs Szabadkán, és most Szegedre nem megyek. Megnézem majd még egy üzletbe, hátha ott van.
Nehéz átírni azt?
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia!

Adapter: Nem igazán jó:
- Hiányoznak a Vdd - Gnd lábak közül a 100nF kerámia kondenzátorok,
- A PGM lábat lehúzó ellenállások is hiányoznak,
- Továbbá a MCLR jelet az adapteren érdemes a földre húzni 10k ellenállással.

Néhány oldallal visszaolvasva találsz nagyon szép panel terveket és azon rajta is vannak a fentiek - ill. rátehetők. Több lapon keresztül tárgyalaltuk...

Dobókocka: 12CC509 -re nem érdemes átírni.
- Ha belefogsz az átírásba, válasz olyan típust, aminek Flash memóriája van és be tudod szerezni. Az átírás elsőre nem szokott teljesen sikerülni..
- Ha nem tudsz olyan tokozással beszerezni Flash kontrollert, akkor inkább nagyobb tokban levő más Flash memóriás típust ajánlanék, ami kapható: 12F509, 12F609, 12F629, 12F683, 16F630, 16F684, 16F628(A) ... stb
(#) janikukac válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Belinkelnéd, lusta vagyok.

Akkor veszek egy ilyet
PIC16F627-04/P .

Ez flashes. Gondolom ugyan úgy kell beleprogramozni csak az incloude filet ebből kell betölteni, és nem 12F629-ből. Meg ezt akkor akárhányszor megírhatom?
(#) trudnai válasza janikukac hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Az egyik 8 labu a masik meg 18...

Idézet:
„Gondolom ugyan úgy kell beleprogramozni csak az incloude filet ebből kell betölteni, és nem 12F629-ből.”

Nem... At kell nezni mindket eszkoz adatlapjat es csak azok ismereteben tudod atirni a programot. Lehet maskepp kell felinicializalni a portokat, mas konfiguraciot kell neki megadni, meg az is lehet mas tapot igenyel... A dokumentaciot amugy is azert irtak, hogy elolvassuk

Idézet:
„Meg ezt akkor akárhányszor megírhatom?”

Nem! Mi nem teologiat tanulunk itt, nem letezik orokkevalosag! Mernokok vagyunk es tudjuk semmi sem tart orokke! Adatlapban benne van, hogy normalis labor korulmenyek kozott hany irast visel el az eszkoz minimum. Ez 10ezertol 100ezren keresztul 1millioig barmi lehet, megintcsak adatlap leirja (teologia analogiajahoz visszaterva a PIC bibliaja)
(#) janikukac válasza trudnai hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Akkor viszont nem veszem meg. Ez lenne az első programozásom, és tuti nem tudnám megcsinálni. Ajjajjj.
(#) potyo válasza janikukac hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Azért 10000 írásba elég sok próbálkozás belefér
(#) janikukac válasza potyo hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Ja, ha addig sem lesz jó, akkor átfúrom nyakláncnak. Amúgy most éppen Vic C kurzusát tanulom. Tényleg érdekes.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Valaki lelinkelné nekem a PCW pic programozó linkjét? Én a kurzusban megadott oldalon próbálom letölteni és errort dob ki.
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia!

Ne csüggedj, nyugodtan vedd meg... Tényleg csak néhány dolgot kell átítni....

A lépések:
- Töltsd le a Microchip oldaláról az MpLab programot (Ne az MpLabX -et),
- Telepítsd fel,
- Olvasd el, hogyan kell Projectet készíteni,
- A mellékletben levő forrást tedd be egy alkalmas mappába,
- Készíts egy projectet a 16F627 ugyan abba a mappába,
- Add a forrást a projecthez,
- Nyisd meg a forrást a Project ablaklan a nevére klikkentéssel,
- Állítsd át az ablak közepén a Debug módot Release -re,
- Fordítsd le,
- Meg fogja kérdezni, hogy abszolut vagy relokálható kódot fordítson - Válaszd a relokálhatót.

Ha jól csináltad, előáll a 16F627 -be beprogramozható hex állomány.

A kapcsoláshoz a bekötés a forrásban.

dobokocka.asm

(#) janikukac válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

PCW PIC-el írtam meg az első progimat, Vic kurzusa alapját, és Watt úr programjával fogom használni a WLPT égetőmet. Gondolom az nem kompatibilis a WLPT-vel, de sebaj, watt programja magyar.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

A kérdésre nincs válasz, viszont az biztos, hogy nem áramköri hiba volt, mert kicseréltem és azóta működik. Én gyári hibára saccolok, mert nem tudom mit kéne a PIC-el csinálni, hogy csak a Flash része ne legyen írható, illetve zöldségeket írjon bele a kód helyett. Pedig elég ritka az ilyen...
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Hmm, érdekes. Persze még mindig nincs kizárva, hogy statikus feltoltöltődés tette tönkre. Ha megint tönkre menne akkor csuklópánttal földeld azért le magad mikor dolgozol.
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Szia!

A WLPT program a WLPT programozóhoz készült...
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Tudom az eszemmel, hogy erre figyelni kéne, de bevalom nem szoktam. Nagyon sok áramkör megy át a kezemen, nem fordul elő ilyesmi, ami elvileg nem zárja ki a lehetőséget, sőt. Azt szoktam egyébként, hogy megfogom a földelt pákatrafó házát időnként, de ez is csak lélekben segít lehet! Te szoktál csuklópántot használni?
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Idézet:
„Te szoktál csuklópántot használni?”

Ize, a pontos kifejezes, hogy van olyanom De amugy mikor a mutyuromet "sorozatban" gyartottam, akkor hasznaltam, mert jobb felni mint megijedni, es hat bar nincs macskam, mint Szilvanak, meg ebonit rudam sem, megis elofordulhat a feltoltodes, pl a ruhazat vagy padloszonyeg stb miatt.
(#) steev hozzászólása Máj 11, 2011 /

Sziasztok!

Bootloaderrel kapcsolatos kérdésem lenne. Adott egy dspic30f6012A, ezzel szeretnék Tiny PIC bootloadert használni. C30ban programozok. A programrészek megfelelő memória területre helyezésével vannak gondjaim.
A main()-t már megoldottam a
int __attribute__ ((address(0x02000)))main(void)
attribútummal, de a bootloader asm kódját nem tudom a megfelelő címre tolni. Próbáltam már a .org parancsot de az nem működik, mert úgy akarom megoldani, hogy a programmal együtt a bootloader is égetésre kerüljön.
Van ezzel kapcsolatban valakinek valami 5lete?
Esetleg scriptel kellen megoldani?
(#) icserny válasza steev hozzászólására (») Máj 11, 2011 / 1

Programrész áthelyezését a linker script módosításával kell csinálni. De ha arról a bootloaderről van szó, amit a név alapján találtam, akkor semmiféle áthelyezésre nincs szükség. Ellenben két ugróutasítást kell bevarázsolni a megfelelő címekre.

Idézet:
„úgy akarom megoldani, hogy a programmal együtt a bootloader is égetésre kerüljön.”
Nem egyszerűbb a HEX kódokat összemásolni?
(#) janikukac hozzászólása Máj 11, 2011 /

Sziasztok. Nem tud valaki valami magyar CCS C nyelven való oktató könyvet? Deguss cuccát olvastam, de nem pont az érdekel. Érdekelnek a parancsok, meg stb...
(#) trudnai válasza steev hozzászólására (») Máj 11, 2011 / 1

Idézet:
„mert úgy akarom megoldani, hogy a programmal együtt a bootloader is égetésre kerüljön.”

Linker scripttel kell beallitanod ezeket. Nezd meg hogyan van a PicKit2-ben megoldva. (amugy gondolom az "egyutt egetest" ugy erted mikor eloszor beegeted a chipet, nem mikor a bootloaderrel toltod fel az uj firmware-t?)
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Mint azt a honlapomon is írtam, ezt kell olvasgatni: Bővebben: Link (Tessék az angolt gyakorolni!)
Illetve, tanuld meg az "alap" C nyelvet.
Aki keres, az talál! Keress hát!:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Köszönöm !
(#) Attila86 hozzászólása Máj 11, 2011 /

Hogyan kell használni a Microchip RTCC moduljait? Tud erről esetleg valaki egy jó (netán magyar nyelvű) leírást?
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Téged is elkapott a hourofilia nevű fertőző betegség...?
(#) Attila86 válasza vicsys hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Hopsz, rögtön rád kellett volna gondolnom!
Te játszottál már ezekkel a jószágokkal?

Amúgy végülis igen, órát szeretnék belőle építeni. Pontosabban egy benzinfogyasztás-mérőt amely egyebek mellett időt is mutat.
(#) berkesandor hozzászólása Máj 11, 2011 /

Ma élesztettem fel a Pickit 2 klónomat, de indításkor a : "PICkit2 VPP voltage level error. Check target & retry operation." hiba üzenetet dobja be. Mi lehet a hiba?
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Még nem próbáltam. Jómagam a Dallas DS1340-es integrált rezgőkvarcos változatát favorizálom. Ez I2C kommunikációt használ. Gondolom a Microchip-es változatok is ezt vagy SPI-t használ.
Ezt gondolom már láttad: Bővebben: Link
(#) watt válasza berkesandor hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

3-4féle PK2 klón van, melyiket építetted?
A Vpp a tekercs körüli áramkörökkel függ össze, ott keresgélj hibát!
Következő: »»   966 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem