Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   259 / 609
(#) kovi12 válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

az lesz :S lehet kifogtam egy gyári hibásat?
vagy nem nagyon díjazta a ki-be forrasztást :S?
(#) Lacko12 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Szia!
Megkapja rendesen a megfelelő feszültséget az erősítőmodul értem itt azt hogy normális trafót használsz-e például!
Mert még régebben én is amikor megépítettem volt itthon egy kisebb trafó azzal nem szólalt meg amikor megjött a normális azzal meg tökéletesen szólt!
(#) kovi12 válasza Lacko12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

2 db aksiról próbáltam indítani kb 12.000uf után tehát kapott 24 voltot...
csak elégnek kell hogy legyen?
Rögtön nem akartam rá kötni a tápegységre...
(#) reloop válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

Ezek szerint +/- 12V a táp? Az lehet, hogy kevés lesz.
(#) kovi12 válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

+- 24 volt... sorba kötöttem őket...
(#) kistotti01 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 2

2 db 12V-os akksiból csak +-12V-ot tudsz csinálni, aminek a két végpontján van 24V. Ha +-24V-ot csináltál, akkor annak a 2 végpont között 48V-ot kell mérned. Régebben már készítettem egy rajzot, hogy hogyan kell a szimmetrikus táplálást kivitelezni, illetve mérni. Előkerestem neked. Jelen esetben neked a mérés részét kell tekintened. Mellékletben csatoltam a képet.
(#) Lacko12 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 2

Szia!
Akkor elsősorban ott lesz a probléma!
Én anno +-25Voltról próbáltam és nem szólalt meg!
Én azt tanácsolom hogy addig ne nyúlkálj hozzá a panelhoz hanem szerezz egy normális trafót és azzal meg fog szólalni ahogy nálam is!
Addig hagyd az erősítőmodult nem kell ic-t cserélni én is gyilkoltam rendesen szikrázott is sokszor de túlélte!

köszönöm az infókat
Trafó meg van már rég hozzá csak hát bátorság nem volt elég hozzá hogy rákössem.... szóval elvileg nem csinálhatok nagy bajt ha trafóról normálisan megindítom?
(#) kistotti01 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

Az előbbi hozzászólásomban linkeltem egy rajzot. Ha az szerint kivitelezed, akkor nem lehet baj. De a 230V körül nagyon óvatossan járj el! Az nem játék!
(#) Lacko12 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Szia!
Ha éleszted a erősítőt tegyél be egy-egy 20-30 Ωos ellenállást a biztik helyére a pozitív és negatív ágba ha valami gubanc van ezek megvédik az ic-t!
Én élesztés során figyelni szoktam hogy melegedik-e a greatz híd vezetékek stb!
Ha normális hőmérsékleten marad minden akkor nincs probléma!
Sok szerencsét hozzá!

Rendbe köszönöm szépen a válaszokat
(#) kistotti01 válasza Lacko12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

Azért a gyors müködésű, esetleg nagyon gyors müködésű biztosíték is ajánlott élesztéskor. Egy jól méretezett gyors müködésű biztosíték a trafónál, zárlat esetén, hamarabb kiolvad, mint, hogy a kismegszakító lekapcsolna. Nem csak az IC-t kell védeni, 230V-nál tudnak csunyább dolgok is történni, mint, hogy egy IC elfüstől... Ezért, inkább ne a biztosíték helyére iktasd be az ellenállást, (ha beiktatod egyátalán), hanem vele sorosan kapcsolva.
(#) Lacko12 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

Szívesen!
Jó tanácsként ahogy kistotti01 is írta a 230v-nál nagyon óvatosan és a paneleket ne fém lemezre helyezd hanem gumilapra például vagy valami szigetelő helyre!

Mod: kistotti01 teljes mértékben igazad van bár még olyan téren hála istennek nincs tapasztalatom!
(#) reloop válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

A trafó primerrel 60W izzót szoktam sorba kötni. Jobb híján az is megfelel
(#) kovi12 hozzászólása Máj 9, 2011 /

huh lenne még egy hülye kérdésem....
Gnd(földelés) kérdése én mindig a konnektorét használtam lehet ez volt a hiba? Vagy így is működne?
(#) kistotti01 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Nos attól függ hova gondolod. Ha a 7294 panelra gondolod a föld (GND) hálózati rákötését, akkor az súlyos hiba. A trafó középmegcsapolása jeleni erősítőknél a GND-t. Amihez viszonyítva van pl. +25V illetve -25V. Ez a rajzomon eggyértelműen látható. Tehát neked olyan trafó kell, aminek legalább 3 kivezetése van. Ha csak 2 kivezetése van a trafódnak, akkor az nem felel meg erre a célra. A konnektor földelése az arra való pl. hogy egy fém erősítő házat leföldelj.
Remélem érthető voltam.
(#) kovi12 válasza kistotti01 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

szóval értem...
van nekem egy trafom...
5 kivezetéssel 1-2 között 28 volttal...
4-5 között 28 volttal... tehát a föld 3.-k pontja lenne?
huh bocs hogy itt bombázom a hülye kérdéseimmel a forumot :S
(#) reloop válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Bocs, hogy nem kérdeztem rá a tápfeszültségre
A Mikroshop oldalán ez olvasható:
Idézet:
„A sok-sok megépített darab tanúsága az, hogy minimum +/- 16V szükséges,”
(#) reloop válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

A 3. pont és többi kivezetés között mekkora feszültség mérhető?
(#) david91 válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Jól néz ki!
Itt vettem a potmétert, a típusa ALPS 503B, 500Ft körül volt, pontosan nem emlékszem. Rendelni nem tudom, hogy érdemes-e, én személyesen szoktam vásárolni náluk. E-mailben segítőkészek, kedvesek.
(#) david91 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Szerintem a 100k ellenállás a bemeneten hatalmas érték. Én 1k-t tettem úgy, hogy előfok hajtja. Csatolókondenzátornak is elég kisebb úgy gondolom, pl 1u, azt még lehet is kapni elfogadható áron fólia kivitelben, az utánuk lévő kondit én 4,7n-nak választottam, így a felső határfrekvencia 30kHz (1k, 4,7n páros). A kimeneten lévő RC tag hasznos lehet hosszú hangfalkábel esetén. A 470k ellenállások a mute, és stby előtt jók.

üdv!
(#) kovi12 válasza reloop hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Máma kipróbáltam trafóval a dolgot,,,
legalább megszólalt XD búgott egy félmásodpercig és az ic szépen ketté robbant igen heves fény és hanghatással... Lehet tényleg az ic-m volt a rossz?
jah vissza térve a trafómra egy aiwa snx 999mk2-ből mentettem ki... 1-2 kivezetés 28v 4-5 28 v
1-3 47volt
2-3 19volt
4-3 19volt
5-3 47volt
ezeket mértem rajta...

kezd kicsit elegem lenni az ic-s dolgokból :S
(#) Kovidivi válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Az akkumulátor nagyobb áramot tud leadni csúcsban, mint egy trafó, én az akksit veszélyesebbnek találom. Rövidzárlati árama óriási. Szerintem vagy fordított tápfeszültséget kapott az IC, vagy nem volt egyenirányítva. Kellene készítened egy táp részt, amit rákötsz a trafóra, és ha azon tudsz mérni pl. 2x30V-ot, akkor csak ez után rakod rá a végfok részt... Egyébként leírhatnád, hogy hogyan egyenirányítottad, és hány V-t volt a pufferkondikon! Kíváncsi vagyok! Képet is rakhatsz fel!
(#) kovi12 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

az egyen irányítást egy Bf60c6f egyenirányító "tokkal" vagy hogy hívják őket végeztem...
puffer kondi végén 37.8 voltot mértem...
a pufferkondi + és a 3.-láb ami elvileg a föld (azt kötöttem a földelésre) lehet ez lesz a gond 15 voltot mértem :S
(#) reloop válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

A trafót úgy tudod bekötni: 3-as GND, 2 és 4 megy a dióda hídra. Az 1,5 kivezetéseket nem szabad felhasználni

értem...
úgy csináltam hogy 3. ment a GND-re
4-5-s meg szépen a dióda hídra...
Hmm de a tűzi játékért megérte XD
úgy látom van elég Kraft a trafóba...
(#) reloop válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Megküldted 2x60V-tal

hmm de legalább szólt X
most a félvezető mezőkön jár az ic...
még jó hogy volt rajtam szemüveg XD
Tipikus User error volt ez a részemről
se baj majd készítek egy másikat előbb-utóbb...
vagy ink egy Vf6-t
(#) kistotti01 válasza kovi12 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Huha, akkor ennek csúnya vége lett... Igazából, ha a vezetősávok éppek maradtak, akkor az IC cserével orvosolható a probléma. Esetleg még az 50V-os kondikat nézzd meg, hogy nem -e puposodtak meg (illetve durrantak el). Az ember a saját hibáiból tanul legjobban. Legközelebb biztos nem fogsz ilyen hibát véteni.
(#) kovi12 válasza kistotti01 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

jah remélem is... csak az ic szállt el szó szerint...
levált belőle egy jókora darab az vágott szépen szemüvegen... veszélyes sportág ez XD
Am köszönöm mindenkinek a segítségét
Következő: »»   259 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem