Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Nem eltántorítani akartalak (sőt), csak hogy gondolkozz el a dolgokon és azok követelményein-következményein. De a lehetséges megoldásokat itt leírtam, ezek a lehetőségek közül lehet választani. üdv!
Szia!
Tényleg értékelem fáradozásaidat, de azon opciókat amiket adtál, nem tartom gazdaságosnak, mivel ISOAMP-ot egy helyen találtam eddig, és az nem a HEStore, ráadásul nem tudom hogy működnek , szóval off. több PIC használata RS232 buszon optocsatolóval kicsit luxus. Több segédtáp szintén az. Ez az áramváltós dolog működhet, hiszen leválasztja a primerről, mégis valamit képvisel, az, hogy most a mag jelgörbéi miatt nem lesz halál lineáris, az nem érdekes. mérésekkel meg PIC programmal ki lehet küszöbölni (írni rá valami egyenletet). Egyenlőre nekem ez tűnik a legegyszerűbbnek. Kipróbálom, aztán ha nem megy, akkor jöhetnek a több PIC-es cumók. Üdv, phowwad
Sziasztok,
megtudná valaki mondani nekem hogy mi a különbség a sárga ill a kék 104 es kondenzátor között?
Szia!
Mi a típusuk a kondenzátoroknak?
Ne aggódj, az áramváltók halál lineáris jószágok. Még akkor is ha magad készítesz egy olyasmit. A gyári, még hitelesíthetően pontos is. A segédtáp pedig nem olyan luxus, szinte minden komolyabb tápegységben van.
Akkor ennek csak örülni lehet . A Luxust pedig nem teljesen úgy értettem, de minden oldalnak + az áramkörnek segédtápot építeni "bonyolult" lenne, de nem kivitelezhetetlen, úgy érzem felesleges. Hiszen mint azt az elején megírtam, kísérleti jellegű lesz a kapcsitápom. De ettől függetlenül mérni akarom a primer és szekunder oldalt + FET-et PIC-el vezérelni. Később persze ez fejlődni fog.
Gondolom multilayer 100nF-os kondikra gondolsz. Szerintem csak a színe.
Már csak a FET meghajtást kéne valahogy megoldani. Primer oldalon csak 325 volt van, és egy teljesen különálló feszültségen működő PIC-el kéne meghajtani. Persze úgy, hogy ne haladja meg a FET Gate feszültésgét, és ne kelljen összekötni a primer és a segédtáp 0-ját. Valami ötlet?
Használj transzformátoros gate meghajtást. De szerintem először mélyedj el a kapcsolóüzemű tápegységek kapcsolástechnikájában, mert ez nem egy egyszerű területe az elektronikának. Először próbálj megépíteni egy mások által már megépített kapcsolást, majd teszteld, próbálgasd.
Csak kiegészítésül. Tanulmányozzon egy PC táp megoldást. Abban minden van, amire szüksége lehet. És hozzá a mérést PIC -el.
Igen, a gyári áramkörök tanulmányozása is jó a tanuláshoz. De valamilyen egyszerű flyback-rendszerű tv vagy DVD-táppal is el lehet indulni.
Ha egy ilyenre van szükségem: "A megfelelő kapcsoló tranzisztorok által biztosított négyszögjel alakú bemeneti jel" -csak idéztem.. akkor ehez milyen típusú tranzisztort kell vennem?
Köszi.
Oda van írva: megfelelőt!
Kicsit többet kéne tudni, mit szeretnél, esetleg rajz, link stb. Ismerni kéne a feszültség-, áram-, sebesség-igényt minimum.
Szia!
Használhatsz optocsatolót is meghajtásra. Jóval olcsobb mint a trafós, és egyszerűbb is beszerezni. üdv tibi
Annó, amikor még nem Kínában készült szinte minden alkatrész, akkor a kondi színe is egy színkód része volt.
A kondenzátor tűrését (pontosságát - a ráírt értékhez való max elérését %-ban) jelölték vele. Sajnos ma már nem sokat jelent a szine. üdv zoli
Sziasztok!
Segítségeteket kérném: Szeretnék egy AB FET-et építeni, motor túlfordulás megakadályozásához. A táp egy 7.4V lipo akku lenne, a motor pedig kb. 50-60A vesz fel. Nem nagyon értek hozzá, ha esetleg valami adat még kellene akkor igyekszem pótolni. Előre is köszönöm (butának tűnő kérdés: a motort ez a megoldás mennyire károsítja?)
hellosztok!
Lenne egy kérdésem letezik e cmos ic-kből feléptett valós idejű óra mármint nem pic es?? Köszi válaszokat!
Az RTC-k nagyrésze nem PIC-es. Ezek céláramkörök, aminek szabvány kommunikációs vonalain keresztül érhetők el. A kommunikáció létrehozása és az adatok lekezelése/megjelenítése történhet mikrokontrollerrel is. Ez nem feltétlenül PIC.
Mire lenne szükséged? Egy pontos időalapra CMOS icékkel?
De mi az a valós idejű óra? Mert van nem valós idejű is? Elvont idejű?
Normál simpla órára gondolok 7seg kijelzőkkel ! a real time clock ick-re gondolsz? Bővebben: Link
A valós idejű óra olyan óra mely kikapcsolt állapotban megörzi az óra beállított idejét!
Köszönöm!
Akkor ide valamilyen speciális cél-IC kell lítium akksival. Ha mégsem, akkor itt egy LED-es óra: Bővebben: Link
Sziasztok
Vaku elektronikával szeretnék meghajtani egy szolenoidot. Ment is szépen de egyszercsak a nagyfesz tekercser meghajtó tranzisztor elfüstölt és nem olvasható rajta a típusa. Van valakinek tippje hogy mi lehetett ez és mire volna érdemes cserélni hogy elbírja a terhelést?
Szia!
Ezt a szolenoidot hogy kell érteni. Ez valamilyen tekercs?
Egy tekercs a közepében mozgó rugóval ellentartott vasmaggal, de ez igazából másodlagos mert működött ahogy azt én elképzeltem csak a tranyó elfüstölt közben.
(kb 100adik próbára)
Ha induktivitást (tekercset, szolenoidot) kapcsolgatsz tranzisztorral, akkor a tranzisztorral, vagy az induktivitással párhuzamosan egy diódát kell kötni. Ugyanis mikor a tranzisztor kikapcsol, (szakadást képvisel) akkor az induktivitásban felhalmozott energiának nincs hova mennie, az áram nagyon kicsi, a feszültség (fordított polaritással) nagy lesz, ami átüti a meghajtó kapcsoló tranzisztort. Ezért kell a fordított polaritású védő dióda.
Sziasztok !
Helyi elektroboltban vettem egy csomag áthidalás 10 Ftért kb 1Ohm az ellenállása. Tudnátok segíteni, hogy pontosan ez mire is jó köszi
Heló! Csatlakozva az előttem szólóhoz valóvan kell a tekercsel párhuzamos dióda. Egyébként ezt a jelenséget a "lencz" törvény írja le. Ezen felül lehet a tranyod is kicsi volt a feladatra. Egy vakut működtetni elég picike teljesítmény kell, oda elév volt a tranyó. Az új feladatra már lehet nem. Szinte bármilyen nagyfesz kapcsoló tranyóval tudod helyettesíteni a tranyót, csak azt kell kitalálnia a kapcsolásból, hogy "N", vagy "P" csatornás volt az eredeti példány. üdv tibi
Sziasztok!
Egy kérdésem van, méghozzá nyákkal kapcsolatban. Amit feltöltöttem, ellenőrizni kéne. A WLPT égetőhöz való LPT-s dugó. Nézzétek át! :pirul: |
Bejelentkezés
Hirdetés |