Fórum témák
» Több friss téma |
Na igen, erre gyanakodtam én is, mert az egyik Akai decket kopott fejjel szereztem meg, és tökéletesen lejátszott, viszont nem volt tiszta a felvétele, nem csak visszajátszva, hanem másik magnóban sem. Szemre is rossz, púpos kondit nem látok ebben a magnóban, de lehet, hogy nekiállok kiméregetni őket. Végül is nem torzít a hangja, csak olyan, mintha normál szalagot krómhoz való korrekcióval hallgatnék, viszont ha átkapcsolom CrO2 állásba, akkor még tompább lesz, tehát az átkapcsoló úgy tűnik, hogy működik. Megnéztem, az 1985/3-as HiFi Magazinban benne van a gép, ott azt írják a felépítéséről, hogy kombinált az erősítőrendszere, de abból a bonyolultabb fajta. És amit a szubjektív hangpróbánál írnak (kissé magasba húzó hangkép), az pont illik is a hangszínére, HA a felvételét a másik magnóba teszem be!
Valóban. Elolvastam én is. Jó a 85 ös eresztés a könyvben...
![]() Abból lehet akkor kiindulni, hogy más magnóban hibátlan a lejátszása a felvett anyagnak. Akkor csak a korrekciós fokozatra tudok gondolni. Ebből ugye külön van felvételi és lejátszási oldal amit a felv/lej. kapcsoló kapcsolgat.Nem a szalagonkéntira gondolok... A lejátszás oldalán kellene méregetni.
Kivettem a fő panelt a magnóból, az alján szerencsére elég szépen ki vannak jelölve a különböző egységek, így talán kapcsolási rajz nélkül is jutok valamire. A lejátszási korrekciós résznél összesen 4 db elkót találtam (a képen körberajzolva), így ezeket mindenképpen kimérem és cserélem. A felvétel/lejátszás átkapcsoló kapott Kontakt 60 Spray-t, bár előtte sem recsegett vagy szorult. A panel alján, gondolom a 'P.B. EQ' résznél kell keresnem a hibát. Ha kicseréltem az elkókat, jelentkezem, hogy történt-e változás.
Azért én megnézném, hogy a felv/lejátszás kapcsoló teljesen átkapcsol-e...
Nézd már meg a szalagtipus-választó kapcsolót!
Nem találtam nagy méretű képet a készülékről sehol, így nem látom, hogy manuális, vagy automatikus-e a szalag tipus választása. Ha automatikus, akkor a kazetta tetejénél van a mechanikán egy kapcsolóérintkező, ami a kazetta tipusától függően kapcsol. Másik lehet még a dolby hibája, gondolom, van benne. Ha a Dolby szűrő csak lejátszáskor megy, felvételnél nem volt bekapcsolva, akkor magashiányos a lejátszás. Nincs véletlenül bekapcsolva a Dolby? Mindkettő együtt, normál kazettával (krómos, vagy metal kiválasztva, és Dolby bekapcsolva) katasztrofális magashiányos hangot tud produkálni, főleg, ha nem Dolbyzott a felvétel.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy nem tudtok olyan mester embert aki tud nyomógörgőt felújítani?
Előre is köszönöm!
Nem lehetséges, hogy a fejet le kellene mágnesezni?Bégebben két deckemnél is volt hogy a lejátszás kiváló volt,a saját felvételeket viszont roszabb minőségben adta vissza,demagnetizáló kazettámat akor szereztem be,miután egy kölcsönkapottal rendbejöttek a készülékeim.
Neki az a gondja, hogy minden felvételt rosszul játszik le. Sajátot is, másét is. A felmágneseződött fej nem okoz ekkora lejátszási hibát. Az inkább a felvételnél jelentkezik elég durván.
Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni,Akai csm3 magnóhoz,lejátszó fejet szeretnék venni. Hol lehet venni?
Ráértem kicsit foglalkozni a deckkel, de sokra nem jutottam vele. A négy elkó mérve is jó volt (100 helyett 107, 4.7 helyett 5.2 µF volt az értékük), egy helyére betettem egy másikat próbaképp, de nem változott a hangszín, így visszatettem a régit (jobb minőségű darab, mint amit előszedtem a bontott cuccaim közül). Ezután átnéztem a kerámia kondikat is, ezeket nem mértem ki, mert nincs ráírva kapacitás érték, csak valamilyen kód, amihez nem tudok viszonyítani. Ezért ezekkel hasonló számozású kondit kötöttem párhuzamosan rövid időre, de itt sem történt semmi változás a hangban (lehet, hogy rossz helyen keresek?).
A szalagválasztó kézi, Fe2O3 állásban van, és a zajcsökkentő sincs bekapcsolva. A felmágnesezett fejet mindenképp kizárnám, mert a javítás idejére kivettem belőle a saját mechanikáját, hogy jobban hozzáférhessek, és egy külön ilyen munkákhoz félretett ,,próba mechanikáról", tehát külső fejről adom be a jelet. Amúgy fülhallgatón nem is annyira a magashiányosnak, inkább erősen döngőnek, mély tónusúnak hallatszik. Legjobb lenne ha fel tudnék tenni hangmintát, a jól működő Akaiban és ebben is lejátszva ugyanazt a számot, de sajnos a saját számítógépem is tönkrement mostanában, így ott helyben nem tudok gépre felvenni.
Szia! Ilyen témában viszonylag sok tapasztalatom van, mert hasonló régebbi készülékekkel foglalkozom. Eredeti fejet nem valószínű, hogy lehet még kapni hozzá, de a saját tapasztalatom az, hogy ha a cseredarab mechanikai méretei ugyanolyanok (magasság, csavarok távolsága), és az ellenállása +-10%-on belül van, akkor minden utánállítás nélkül betehető a régi helyére. Esetleg úgy tudsz eredetit szerezni, ha valaki régebben vett magának tartalékba a saját magnójához, csak mostanra feleslegessé vált neki. Én pl. szereztem már nyomógörgőket így, sőt nekem is van félretett BRG, valamint Akai HX fejem - de a tiédbe sajnos nem ilyen kell, meg erre még nekem is szükségem lehet. Esetleg mutatok egy képet, hogy milyen adatokat mérj le az ellenálláson kívül, és körülnézhetek a sajátjaim között.
Igazad van én teljesen elértettem,ugy, hogy a saját felvételeket rosszul adja vissza
![]()
Köszönöm a válaszod. A fej ellenállása 270 ohm,a fej magassága 12 mm,és csúcsos kialakítású, pl: AIWA F 220. Hasonló ellenállásút még lehetne szerezni,de a magasságuk ,6 ill. 9 mm-es . Ezek autó magnóba vagy rádiós magnóba valók. A 12mm-esek valók általában deckbe, az sem baj ha nem csúcsos kialakítású. Ilyet nem tudok szerezni vagy venni.
Az autómagnóssal vigyázz, lehet, hogy nem vesz fel normálisan! Én az aiwat nem szeretem. (X fejek). A végén régi piaci Internationál magnókból bontottam ki vagy 5 fejet. Szinte kivétel nélkül jó volt az én HX2-emhez, persze beállítva a készülék előmágnesezését...
Sziasztok.
Az előző oldalon vázoltam egy F220 as történetet. Nézzetek rá, érdemes. Azóta már két másik deck is hozzám került fejcserére. Egy másik AIWA és egy Schneider. Viszont ezt a fejet : Bővebben: Link semmiképp se vegyétek. Borzalmas. Az egyiken 4dB különbség a sávok között. 2 db ot vettem de meg is bántam. A másik az jó, de felvételnél krómon már 2-3 dB szintesés és azután felfelé torzítás. A 4 sávos viszont mindkettőbe remek lett. Bár metállal továbbra sem tudok próbálni de krómmal és normállal tökéletes a felvétel. Valamint a szalagvezetése is zseniális. Kis meló van vele az igaz de megéri. Most éppen az első aiwával veszek fel az ürgének zenéket Z-II esekre. Nem rossz.
Szia! Lefotóztam a fejet,ilyet vagy ehhez hasonlót keresnék.Nem tudom melyik alkatrész bolt árulhat még ehhez hasonlót?Vagy kinek van elfekvőbe,szívesen meg venném!
Szia! A fotódon látható fej Aiwába való. Alakra teljesen megegyezik. Az ellenállás különbséget ,remélem utána lehet állítani.
Nem rossz ez az Aiwa, csak szerintem jobb az Akai. Sajnos volt egy időszak, amikor az Aiwa dx fejeiből a piacon is lehetett kapni bóvlikat. Azok nagyon rosszak. A Hq-s linken látszik rögtön, hogy kicsi a fej fémrésze, az esetek többségében az ilyen fejek nem a legjobbak (bár most benéztem a deckbe mellettem, és én is egy kisebb fejet tettem bele...)
A lényeg: Ha rossz a fej akkor nem tudod azt a bivajerős előmágnesezést beállítani ami a metálhoz kell, így már lehet, hogy krómnál sem teljesen jó a kivezérlés. Ez az oka a fentebb említett problémának. (Továbbra is hangsúlyozom autómagnóba való fej, nem biztos, hogy jó minőségben tud felvenni! A HQ-s képen oda van írva!)
Nármint kaptál 4-sávos fejet, ami fel is vesz? Hol? Mennyiért?
Itten van ni a hsz-em. Ha be bírom ide gyártani..../előző oldal!/
Bővebben: Link Négy sávos és van még a boltnak. Az AIWA-ba tökéletesnek bizonyult. Felette 2 vel egy kép is van begyártva.
No a memóriám sem a régi! Még válaszoltam is neked!
![]() Viszont ezek tényleg nem autósmagnó fejek, tehát ezt talán még jobban megéri megvenni, mint a kétsávos autósat, hasonló árért. Maximum nem kötsz be kettőt.
Mondjuk ez valóban autós fej...
![]() De attól függetlenül jó. Egyébként magamtól én sem vettem volna meg. Ha nem rakok be egyet, akkor el sem hiszem, hogy jó. Már onnan látszott hogy nem lesz gond, mikor az egyébként kopott, de teljesen jó fej helyére beraktam. Azonnal produkálta ugyan azt a hangot és szinteket mint az AIWA gyári. Sőt, 1-2 decibellel erősödött a lejátszás. Feltehetőleg a sima lágy permalloy miatt kisebb a veszteség. Tehát valószínű nem 10000 órás fej /még 5 se valsz./ de amennyit mennek manapság a gépeink szerintem már megteszi. ![]()
Nem vitatkozom, nem találtam infót a CP36 -ról...
Az Aiwa DX tényleg jó magnófej, de úgy vettem észre, hogy csak az Aiwa magnókban működik igazán jól. Egyszer betettem egyet az Akai HX-A301W magnómba, lejátszáskor valóban kicsivel halkabb volt. Utánaállítottam, próbáltam a felvételt. Krómon nagyon tiszta, normálon viszont esett a magashangja. Ha az előmágnesezést lejjebb vettem, akkor már krómon volt magasemelése, holott ez a különbség a két szalagtípus között egyáltalán nem jellemző erre a magnóra. Utána egyszer bepróbáltam egy Technics-be, ott is ugyanilyen volt. Viszont Aiwákban nem jött elő ilyen hibája, pl. ha jól tudom, az F220-asban is ez a fej van.
Az Akai HX sorozathoz (HX-2, HX-3, HX-A201, HX-A301W) ezt a fejet ajánlottam volna, de most látom, hogy már kifutott darab. A sajátomba is ilyet tettem, visszaállítottam mindent az eredeti helyzetbe és azóta meg vagyok vele elégedve. Valószínűleg ez sem egy több tízezer órát kibíró darab, de nagyon szép hangja van a saját magnómban (2009. szeptemberben cseréltem). A CS-M3 és CS-M02 típusokban még valóban a képen látható régebbi fej volt, de szerintem ennek a helyére is betehető lenne, amit linkeltem. Annyit még a CS-M szériáról, hogy a gyűjteményemben van egy M02-es, aminek a feje szemre elég kopott, viszont kipróbáltam, hogy a felvételén nem hallatszik meg, szóval ezekben még hosszú élettartamú fej volt.
Azért döntöttem a lejátszó fej csere mellet,mert lejátszásnál a bal oldali sáv,halkabban,és tompábban szólt,mint a jobb oldali sáv. Ez a jelenség bármilyen kazettával fenn állt, és mindegyiknél a bal oldal sántított. Felvételt is próbáltam,azzal is jelentkezett a probléma.Olyan kopás van a fejen,hogy a körmöm is beleakad.Nem régen került hozzám ez a magnó,"retró filing".Szíjakat, nyomó görgőt vettem hozzá,a lejátszó fej az Aiwá-é lesz. A többi beállítás kérdése,vagy remélem hogy az. Nekem a lejátszás a fontos,felvenni van egy Pioneer CT 506,aminek nincs semmi baja.
Azért érdemes ám a lejátszásra is rámérni egyet. Beállító szalagról vagy komoly felvett frekvencia sávokkal a felső tartományban. Volt már nálam olyan gagyi fej is cserére aminek annyira nagy volt a fejrése gyárilag, hogy a 10 kHz -et is alig vitte át....
Jó hogy mondom... ![]()
No, készítettem egy mérést a 4 sávos fejjel.
AIWA F220, Maxell XLII-S szalag, Dolby nélkül -18dB környékén. A második képen balról sorban: 8 / 10 / 13 / 16 kHz Nem rossz így elsőre. Bár 16 kilón már sok a felharmonikus. 10 kiló körül van némi emelés. /Bár ez feltehetőleg normál szalagnál nem lenne.../ Valószínű kissé öregszik már néhány kondi. Viszont ami rendkívül jó, hogy tökéletesen egyezik a két csatorna. Azután mértem egy mély tartományt is ha már... 'Frekimély' képen sorban: 80 / 60 / 40 / 30 / 20 Hz Ez is jó nagyjából. Bár a 20 Hz szinusza már csúnyán néz ki. Durva közelítéssel elmondható /ha a10 kilós kiemeléstől picit eltekintünk/, hogy olyan +/- 3 dB -en belül 20 - 16000 Hz es átvitel simán megvan. Elnézést ha hosszú volt és érdektelen....
Dehogy volt érdektelen, pont ez a fórum lényege, hogy egy adott témát körbejárva, kivesézve, ha okosabbak már nem is, de tapasztaltabbak legyünk!
![]() Maxell XLII-S kazettán mértél? Tehát krómdioxid...
Ez jó, csak kár, hogy nem -20dB-en használod. Jobb lett volna 0dB-en mérni.
0 dB -re kivezérelve már nem lesz ilyen jó a frekvenciameneted. A szalagok már csak ilyenek...
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |