Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
A félreértések elkerülése végett ezt a hozzászólást akkor így módosítanám most:
Nem lehet IGBT helyett FET-et használni ebben a konkrét kapcsolásban szerintem, mert a hasonló méretű, és teljesítményű másik fajtánál (lásd Steve féle DRSSTC3) túl nagy az áram ahhoz, hogy ismereteim szerint bármilyen FET ezt a nagyságrendet egyáltalán megközelítse.
Sziasztok!
Tudnátok linkelni egy olyan kapcsolást ami biztosan működik GU50-es csővel (1 vagy 2 csöves)?
Itt van. Ehhez csak egy cső kell. Collector oldaláról. Itt mindegyik kapcsolás működik, ha jól építed meg.
Valami ilyesmit építettem meg én is, működött. Lásd mellékelt kép. A fűtést nem rajzoltam be, gondolom, egyértelmű. Tegyél a fűtésre 10nF/1kV-os kerámia szűrőkondit.
Melphi-nek van motja. A 4 MOT-os tápját 5000-ért odaadja. Link[i]
5000-ért ez nagyon olcsó. Bárki veszi meg, nagyon jól jár vele.
:yes: Főleg, hogy egymás főlé vannak építve és csőbe vannak rakva. Már csak olajat kell rá önteni.
Jóban kell lenni a hulladékudvarossal, meg lomtalanításkor meg kell előzni a ***
![]() Ja, ami fontos: a MOT-ok primerjei is sorba vannak kötve - így lesz a szekunder oldalon kb. 1kV. Azért is jó így, mert tuti nem vágja le a 2 MOT a biztit. ![]() Idézet: „meg lomtalanításkor meg kell előzni a ***” Ez egyike a sok lehetetlen dolognak, de egy ezresért meg lehet tőlük is venni.
A megelőzés másik módja a gyors futás mellett, hogy az ember körbekérdezi az ösmerőseit, van-e kidobandó mikró, meg nyitott szemmel jár-kel.
De lehet poénkodni azzal, hogy ha tönkremenne a mikró, milyen jól tudnám használni a belét... nekem ez is bejött, másnap feldobta a pacskert a magnetron (a többi ép és használható ![]()
Sziasztok!
Elkezdtem számolgatni a teslám rezonanciafrekijét és a két tekercsé nagyságrendekkel eltérő volt. (Nem meglepő hogy nem szikrázik.) A deepfriedneon 160pF-os kondit ajánlott a ZVS után (ha jól gondolom) Nem lenne az oda kicsi?
Mekkora a primered? Menetszám, átmérő, tekercshossz.
Aztán mekkora a szekundered? Ha jól sejtem ez utóbbi nem túl nagy darab. Nekem a 220pF-os forgókondit néha szinte teljesen ki kellett tekernem, ha rezonanciát akartam 30 menetes primernél, amikor a szekunder rezonancia elérte a 2MHz-et. 850kHz-nél meg párhuzamos kondit is kellett hozzá tennem. Úgyhogy nem biztos, hogy kicsi. Ha többszáz kHz-es, vagy esetleg már az 1MHz-et is meghaladó rezonanciád van, akkor ahhoz bizony kicsi kondenzátor kell. Pláne, ha nem akarod a csövet túlterhelni a kevés primer menetszám miatti alacsony impedanciával (nagy primer áram). Ha visszaolvasol, elég sokat értekeztem a primer menetszám megválasztása vs. cső belsőellenállás témájában VTTC esetén. Ne feledd, a VTTC az nem SGTC.
Szerintetek annak mi lehet az oka hogy a wintesla 621kHz-t ad szekunder frekinek a skori féle pedig 478,54 kHzt?
Valószínűleg a tetőkapacitás bele(nem)számolása.
Köszi megoldódott a probléma. Pár kHz eltérés számít a primer és a szekunder frekije között?
Ezzel lehet kiszámolni a primer tekercs frekvenciáját? (Frequency of LC Circuit)
Mivel a csatolási tényezőt nem ismerjük, de valószínűleg a kritikus fölötti, ezért úgy is két rezonanciapontod lesz
![]() Ami a pech, hogy azok a pontok a számolt rezonancia alatt és fölött helyezkednek el ![]() (Ha visszanézel olyan 2 hónapot, láthatsz képeket, amit feltettem, meg van linkelt videó is. Ott bemutatom a felosztódott rezonancia jelenségét. Meg azt is, hogy a szekunder a két pont között határozottan "ugrik" a hangolásnál. Ja, forgókondival hangoltam, így látszik szépen.) Mellesleg, ha a primeré picit kisebb, az nem gond, mert a kialakuló ioncsatorna kapacitása csökkenti a szekunder rezonanciáját. Ezért célszerű hangolhatóra csinálni a primer kört... Upd (#993592-hez): igen, azzal lehet kiszámolni. Persze a valós érték kicsit más lesz, attól függően, mekkora a tekercs saját kapacitása, mert az hozzáadódik a C-hez.
Szóval a primer köri kapacitásba számoljam bele a primer tekercs kapacitását is? Forgókondit milyet használtál (Hány pF)?
A Primer és a szekunder frekvenciának kell egyeznie?
Többnyire a primernél, mivel kevés menet, elhanyagolható, ráadásul a primer kondenzátor jóval nagyobb nála. A szekundernél viszont fontos tényező!
Forgó: 20 - 220pF / 14kV légforgó. A mellékelt képen azon állnak (bakelitlapon) a tekercsek és a kiegészítő kertitörpe-kondik, látható az állítőfogantyú az elején (a hosszabbító tengelyt én fabrikáltam rá). És igen, a két frekvenciának egybe kell esnie. Különben nem megy át az energia a primerről a szekunderre. Erről szólna a Tesla-tekercs...
Kiszámoltam a frekit a szekunderé 429kHz lesz tetőkapacitással a primer pedig 425kHz-re lesz kihangolva. Már el is készültem az "állítható kondival" és a tetőkapacitással.
Kipróbáltam az összeállítást, de nagyot csalódtam benne. A 72pF-os kondi szerintem nagyon kevés a 320W-os ZVS-hez. Próbáltam nagyobb kondival is (több sós víz az üvegben) de úgy is ívet fogott, egyáltalán nem szaggatta a kondi- szikraköz egység.(Primer menetszám 5, helyköz 20mm, átmérő 110mm, drót 1mm. Szekunder 63mmen 433mm tekercselve (~1400menet) 0.3-as huzalból,a tetőkapacitás 104cm2-es. az ebből adódó freki pedig 498,58kHz)
Hm, te milyen kapcsolást készítettél? Szikraközöst?
Idézet: „A 72pF-os kondi szerintem nagyon kevés a 320W-os ZVS-hez.” A teljesítménynek majdhogynem semmi köze a primer kondi kapacitásához. Ha a táp frekvenciája nagyobb, mint a hálózati, kisebb kondi kell. Ha a tápfesz szintén nagyon magas (20kV+) ismét lehet csökkenteni a kondi méretét, ráadásul négyzetesen, mivel a kondi energia négyzetesen függ a feszültségtől. A kettőtől együtt már közel köbös függvény alapján csökken a kapacitás. Ettől függetlenül lehet, hogy kicsi a 72pF, ezért lehet vele egy darabig kísérletezni. Ezért nem szerencsés sorkimenős teslát építgetni, mert normális működésre bírni nagyon körülményes.
A képlet (C:=10^6/(6.2832×F×U/I) szerint elméletileg 3pF-os kondi kellene hozzá( Ha a fesz 30kV és a freki 15kHz) de én ezt lehetetlenül kicsinek tartottam és a 72pF-osat raktam bele ami a 425kHz-es frekvencia eléréséhez kellene (az én primeremmel). A kapcsolásom pedig annyiból áll, hogy a zvs hajt egy sorkimenőt amit egyenirányítok és utána kondi-szikraköz módszerrel szaggatok.
Gondolom, egyutasan egyenirányítasz. Szólj, ha nem.
Ha igen, akkor meg a trafót is "féloldalasan" veszed igénybe, a szekunderén csak egyik irányba folyik áram. Szóval lüktető egyenáramot kapsz, 1-1 félperiódus kihagyásával. Mindezt egy nagymenetszámú, nagy ohmos és nagy induktív ellenállású tekercsen. Ezzel töltesz kondenzátort. Egyáltalán, fel tud töltődni rendesen? Ha megmérnéd a zárlati áramot meg az üresjárási feszültséget, meg a működési frekvenciát, ebből meghatározható az a kondenzátor, amit még tud kezelni jó hatásfokkal a meghajtás. De ez így még nem az igazi, mert csak egyutas - ha jól sejtem - az egyenirányítás, tehát felezni kell. Vagy több periódust hagyni, hogy töltődjön a kondi és ehhez méretezni a szikraköz távolságát. Statikus közzel lehet viszonylag könnyen játszani, de a hátrányival is számolni kell (túlhevülés). Erős légáram segíthet. Forgós közzel meg szinkronizálást kell megoldani. De mindenképp gyors kioltás kell, mert ha az ív fennmarad, akkor sose fog feltöltődni a kondenzátorod. És az ív fenntartását a szekunderről "visszaverődő" energia is táplálja, nézd meg erről Richie Burnett oldalát. A csatolási tényezőtől függ, hogy adott idő alatt hányszor fut fel és cseng le a rezgés a rendszer két felén. Szóval ez a megoldás kicsit több tervezést igényel, mint egy normál, hálózati táplálású rendszer. Itt egy "sorkimenős" megoldás, de látni, hogy nem egyszerű szerkezet és a ferriten elhelyezett szekunderek sem a hagyományosak. A szikrákból látni, hogy ez combos darab, ezzel már lehet teslát hajtani, miként Steve meg is teszi. Vesd össze a te megoldásodat ezzel.
És ha mondjuk egy graetzel egyenirányítanám (négyTV18-as dióda)?
Az jobb, de továbbra is fennáll a nagy belső ellenállás kérdése és az, hogy az adott periódusrész alatt mennyire tud feltöltődni a kondenzátor. Ehhez kell ismerni a sorkimenő max zárlati áramát (belső ellenállás!).
A kondenzátor meg a belső ellenállás egy időállandót ad. Ha ez nagyobb, mint a fél periódus fele (legfeljebb csak addig emelkedhet a feszültség a kondin egy félhullám alatt), akkor kevés egy ilyen hupli a feltöltéshez, többet kell kivárni. És ne feledd, a nagy belső ellenállás miatt a tápfesznek eleinte csak a töredéke tudja tölteni a kondenzátort, mert nagy a feszültségesés a kapcsokon. Gyanítom, hogy a kondenzátort lépcsősen tölti a táp. Ez a sorba kötődő diódák miatt van. Amíg a tápfesz nem emelkedik a kondenzátor aktuális feszültségszintje fölé, addig nincs töltés, mert a diódák zárnak (ellentétes előfeszítés). Nos, ez megnehezíti a jó beállítást... Ha megnézel egy normál táplálású szikraközös rendszert, akkor látható, hogy a tápfeszültség félperiódusa alatt akár több kisülés is lehetséges - BPS függő. Ezzel lehet játszani és a tekercs tulajdonságaihoz optimalizálni a működést. Esetedben ez nem fog menni valószínűleg, mert véleményem szerint nem tudja olyan gyorsan tölteni a kondit a táp, hogy akár egy periódus alatt is kisülhessen egyszer is. Neked nagyon össze kéne szinkronizálni a táplálásnak a kondi teljes töltéséhez szükséges hullámait a kisütéssel. Kérdés, hogy megéri-e. Ja, a diódáidat remélem valami filterrel véded, mert ha a Tesla visszaszól nekik valami kedveset-nagyfrekiset, elpukkannak semmi perc alatt! |
Bejelentkezés
Hirdetés |