Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Leesett az álam. Vaze. Úgy nézek rá mint vidéki bácsi az állatkertbe a zsiráfra, hogy már pedig ilyen állat nincsen...... Ifju müszerész koromból emlékszem 500kHz körül adtak valamilyen repülős , talán irány, vagy azonosító jeleket " .-.. " Ezt vették volna ilyen rezgőkörök?
Üdvözletem!
Leellenőriztem még egyszer a frekvenciákat, végülis sikerült generátorral beállítani a maximumokat, varázsszem is egyformán jelez, viszont egy olyan dolgot tapasztaltam, hogy ha kicsit félrehangolom a rádiót, akkor a moduláció hangosabbnak tűnik a rövidebb hullámhosszokon (a vétel viszont gyengül kicsit), ez lehet az AGC miatt, vagy valami egyéb hiba, vagy mégsem jó a behangolás. Műsorvételnél még sajnos nem olyan érzékeny, mint a másik 946-osom, lehet az ech-k gyengék (bár jó pár kombinációt kipróbáltam és egyszer sem javult a vétel). A szívókört lekötöttem a hangolásnál, majd vissza mert lekötve megint csak gyengébb volt a vétel, talán ez jól be van hangolva. Még egy dolog van amit az előzőekben nem említettem, hogy az EM80 villog, erősebb hangra összébhúzódik az ernyőkép, a hidegítő kondenzátort már kicseréltem vadi új stiroflexre. Csatolok pár képet, azóta már van mutató, fel van húrozva, be van kötve a kimenő, fenn van a skálaüveg stb...
Helló. Örülök, hogy be tudtad hangolni a KH-t ezen lehet tanulni. De valami baj mégis van. A KF szívó, egy soros rezgőkör, amelynek rezonancia frekvencián igen kicsi a váltóáramú ellenállása, vagyis a ráadott jeleket a test felé zárja, szűri. De csak a rezonancia frekvencián, a VT készülékeknél 460kHz-en. Tehát ha leveszed, vagy visszarakod a középhullámon hatást nem fejthet ki, nem csillapithat, és nem emelhet ki semilyen jelet. Ha a Kh-on változás van a KF szivó lekapcsolásakor, akkor vagy rossz helyre van hangolva, vagy hibás a kondi, zárlatos a tekercs stb.
Legegyszerűbb lenne a KF-hangolást is leellenőrizni, talán visszajön az érzékenység és megszünik a félrehangolás okozta probléma is. Hajsd be a forgót teljesen és az antennába dugva a szignált 460 kHz-en hangold maximumra a KF-eket, és minimumra a szívót (ebben a sorrendben!). Vigyázva, esetleg felmelegített csavarhúzóval dolgozzál mert a VT- készülékekben nagyon könnyen törik a vasmag! Van rossz hírem is, ha a KF-eket behangoltad a Kh-ot kezdheted előröl. Szóval türelem. Persze lehet hogy más baj van, én csak találgatok így látatlanba. Üdv Janó (bá)
Rendben, leellenőrzöm akkor ezt is, köszönöm!
Viszont itt is az lenne a kérdésem, mint az orionnál volt, hogy melyik lehet a szekunder kör a KF-nél, az alsó vagy a felső állítószerv? Szép Napot!
Helló. Ezt nem tudom kívülről, de a 2. Kf szekundere csapolt, ha leveszed a serleget, vagy benézel alul a lukakon meg tudod állapitani. Valószínü, az első Kf is ugyanúgy van , mert gyártási szempontból értelmetlen lenne kétfélét készíteni. Azt azonban nem nagyon értem, hogy mi szükséged van erre az adatra, engem még soha nem érdekelt, pláne egy működő készüléknél, hogy melyik-melyik. Lényeg, hogy jó élesen hangoljanak a tekercsek, oszt jónapot. Üdv Janó (bá)
Értem! Csak azért érdekel, mert a "szakirodalom" mindenhol azt írja, hogy fontos a sorrend, de akkor ezek szerint nem, és nem lehet elrontani, ezek után már akkor nem izgat !
Üdv! t
Én is értem már. Való igaz, hogy hangolás közben a rezgőkörök kismértékben hatnak egymásra, ezért lehet valami logika a sorrendiségben, a gyakorlatban azonban hangolás közben az ember úgy is 2X 3X "körbejár", többször átmegy ugyan azon a tekercsen, úgy hogy én semmi jelentőséget nem látok, a hol kezdem, hol felyezem be leírásoknak. Üdv.
A sorrend nem kritikus, az igaz, de mégis hamarabb célravezető, ha a KF hangolás "hátulról" kezdve történik-persze egy menetben biztos, hogy nem sikerül. Sokat segíthet a "varázspálca"(l. Béka honlapját!)
Élesztgetem a Badacsony rádiót. Az EZ 80 cső anód (1es és 7es láb) és katódja közt (3láb) mértem lazán 500 volt ot.... én ezt sokallom mert 350-et ír a net. Vélemény? ps: az is lehet én keresgélek megint rossz helyen akkor meg buta kérdés de azért csak felírom hátha még is csak jól méregettem.
Ott 220V egyenfesznek kell(-ene) lennie. Lehet, hogy a 110V-os állásban van a hálózati biztosító? Vigyázat, ez autotrafós-sasszin ott lehet a 230V fázisa!
Az anód és a katód közt mért feszültség félrevezető mert az anódon váltó, a katódon egyenfeszültség van. A digitális és egyéb műszereket ez "becsapja". A sasszi és az anód közt váltófeszültséget, a katód és a sasszi közt pedig egyenfeszültséget (terheletlenül 320V=, terhelve cca 220V=) kell mérni! Vigyázz, az autotrafó 220-as állásba legyen kapcsolva a biztosítékkal.
Topiktársaim!
Május 19-én zárult kiállításom képei, 60 régi rádió, ebből 5 Vörös Péter, 2 Juhász Károly gyűjtőtársam készüléke. 50 db felújított, restaurált, működő rádió idézte a múltat, alkalmat adva egy kis nosztalgiázásra. Pár restaurálatlan rádió pedig példázta, hogy e technikai remekek milyen elhanyagolt, méltatlan állapotban kerülnek elő.Bővebben: Link
Őszintén gratulálok a kiállításhoz, látszik milyen rengeteg munka volt benne benne. Szépre sikerült a rendezés is, talán a sok nézelődő fiatal tanult is belőle valamit. Az egész összkép azt mutatja, volt, van értelme ebben e témakörben "maradandót" alkotni! Tisztelettel:Janó (bá)
Gyönyörű kiállítás volt, gratulálok! Sajnos nem tudtam megoldani, hogy személyesen is megnézzem, így marad a képek csodálata!
Én 18 éves vagyok, és szenvedélyem a csöves rádió Igaz az én gyűjteményem még csak 1 tagú a csövesek terén, de a hangsúly a mégen van! Én tanultam belőle így képek alapján is: Rádióból sosem elég
És grat a kiállításhoz, meg a sok szép géphez! Ez az igazi technika, nem a tenyérnyi "ződ" nyákon kuksoló müanyag pacák (Nem vitaindítás... Ez a csöves topic...)
Nagyon szép kiállítás, kár hogy nem láthattam élőben is!
Megmértem úgy ahogy javasoltad, így már rendbe van (habár ezt idézőjelbe tenném) mert még nem működik rendesen.
Tisztelt mindenki. Lehet hogy már kicsit unalmas vagyok a témával, de megint alkatrészt gyártottam. Egy majdan felhasználandó szűrőelkót raktam össze, persze megint fontos volt a "retrós" kinézet.
Nekem nagyon tetszettek a régi üvegkivezetéses kondik, megint ez volt a minta. Hajtogattam laposfogóval bontott ónozott lemezből egy kis dobozt (talán árnyékoló lemez volt valahol) összeforrasztás után a tetejébe fúrtam négy lukat, majd kifelé, egy pontozóval kiütöttem, kiperemeztem. Ebbe a lukba beragasztottam 4 üveggyöngyöt (dekorációs kellék) pillanatragasztóval. Száradás után alulról beraktam az elkókat, csinálltam kivezetést, mad lezártam a dobozt. Utána festés, feliratozás stb.. Kész volt az egész egy óra alatt. Az eredmény a képeken. Legközelebb elektroncsövet "gyártok" vagyis egy régi cső levágott burkolatába egy újat teszek, de erről majd később. Üdv.
Egyáltalán nem unalmas,sőt! Nagyon tetszik ez is,meg az előző kondenzátoros megoldás is! Részemről érkeklődve várom az elektroncsöves-beszámolót!
Máté.
TECCCCIK!
[OFF]Én már "lájkoltam" is!
Hm, ez jó ötlet, mert van tönkrement orosz kockakondim (nem elkó). Akkor ha szét tudom szedni, így "felújíthatom"
A "csőgyártásról" is jó lenne olvasni. Valahol mintha láttam volna ilyen régi cikket is valamelyik újságban... De hol... Üdv!
Én már próbáltam csövet gyártani, egy kémcsőből. Egészen pontosan egy diódát. Sajnos a levákuumozást nem érte meg, elpattant a cső kihűlés közben. Már megvan a cekasz egy autoklavhoz vagy minek hívják, amiben fokozatosan lehet majd kihűteni az üveget. Már csak pár kémcső kéne, mert elfogytak a kísárletezés közben.
A kondid tök jó lett! A következő rádiómat (Még nincs meg...) gyári új állapotba szeretném hozni, ezzel jó tippet adtál
Hm, az lehet, hogy az üveg bírni fogja a hűlést, de bevezetések fém-üveg kapcsolata is? Tudsz vákuumállót csinálni? Olyan bevonat kell a fémre, amit nedvesít az üveg és nincs nagyobb hőtágulása annál. Mert különben jobban zsugorodik és rés képződik, amin a vákuum kifolyik
Emlékeim szerint "dumet" a neve annak a bizonyos fém-üveg átmenetnek. A rossz hírem: ólomüvegből, illetve magas ólomtartalmú üvegből készül, a fém pedig magas mangán tartalmú. (Természetesen a tévedés jogát fenntartom, ezt most csak emlékeimre alapozva írtam, nem jártam utána!)
A kondi gyártáshoz jó az orosz kocka, csak jól ki kell pucolni. Én azért csináltam dobozt, mert nem volt akkora kész kondezátorom, aminek a dobozába be fért volna a két elkó. Kell majd egy katód elkó is, azt valószínű én is egy orosz kondi kész dobozába fogom rakni.
A "csőgyártással" kapcsolatban egy kis félreértés van!!!Én szerencsésen úgy törtem el egy orosz csövet, hogy a bakelit rész alatt tört körbe. Nem alkatrészeket rakok bele, hanem egy komplett, jól működö EF 80. -asnak toldom meg a lábait vékony vezetékkel, és beforrasztom a kipucolt bakelit alsó részbe, a régi üveget pedig ezután visszaragasztom. A kész termék tehát cső, a csőben megoldás, nem kell semmit vákumolni. Van rossz AZ 1- esem is , már beszéltem egy üvegtechnikussal aki vállalta, hogy körbe lemelegíti, lefujja az alját, abból is majd lesz valami más cső. Azonban arra vigyázni kell, hogy a régi csövek csak 8 lábúak, a 80-as sorozat meg 9-lábú, úgy hogy nem minden cső rakható bele, vagy variállni kell a kivezetésekkel, ( pl közös katód). A kész csövet aztán, mondjuk le lehet festeni arannyal, vagy pirossal, vagy belül feketével, a szokásos magasságig, igy nem látszik annyira a turpisság. Képet még nem tudok mutatni, mert még nincs kész, ez csak a terv. Üdv.
Huhh ennyire nem mentem bele a dologba. Most olvasgattam egy kicsit, de nem jutottam előbbre. A projekt folytatásához majd utánnajárok jobban. Köszi a segítséget
Itt volt egy video házi trióda gyártásról: Házi cső (Bocs, ha voltmár... )
Igen ezt ismerem, de nem tér ki az üveg fém kapcsolatra... Épp most csekkoltam XD
Természetesen én is ilyen "matrjoska" csőmegoldásra gondoltam
Meg voltak olyan megoldások, amikor a körmös csőfejet cserélték oktálra, mert utóbbi foglalatból bőven van, míg a kosarasból alig. Gondolom régi rádiók "újjáépítését" is lehetővé teszi ez a megoldás. Mármint a régi, rossz búrába modern cső, és olyan lesz, mint "újkorában". Persze a passzív alkatrészek cseréjével a megfelelő értékre (katód-, rács-, anódellenállás). Ja, gondolom mindez persze max rövidhullámig, mert URH-n a hosszú csőbevezetés már ront a működésen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |