Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   158 / 579
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Leesett az álam. Vaze. Úgy nézek rá mint vidéki bácsi az állatkertbe a zsiráfra, hogy már pedig ilyen állat nincsen...... Ifju müszerész koromból emlékszem 500kHz körül adtak valamilyen repülős , talán irány, vagy azonosító jeleket " .-.. " Ezt vették volna ilyen rezgőkörök?
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Üdvözletem!

Leellenőriztem még egyszer a frekvenciákat, végülis sikerült generátorral beállítani a maximumokat, varázsszem is egyformán jelez, viszont egy olyan dolgot tapasztaltam, hogy ha kicsit félrehangolom a rádiót, akkor a moduláció hangosabbnak tűnik a rövidebb hullámhosszokon (a vétel viszont gyengül kicsit), ez lehet az AGC miatt, vagy valami egyéb hiba, vagy mégsem jó a behangolás. Műsorvételnél még sajnos nem olyan érzékeny, mint a másik 946-osom, lehet az ech-k gyengék (bár jó pár kombinációt kipróbáltam és egyszer sem javult a vétel). A szívókört lekötöttem a hangolásnál, majd vissza mert lekötve megint csak gyengébb volt a vétel, talán ez jól be van hangolva. Még egy dolog van amit az előzőekben nem említettem, hogy az EM80 villog, erősebb hangra összébhúzódik az ernyőkép, a hidegítő kondenzátort már kicseréltem vadi új stiroflexre. Csatolok pár képet, azóta már van mutató, fel van húrozva, be van kötve a kimenő, fenn van a skálaüveg stb...
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Helló. Örülök, hogy be tudtad hangolni a KH-t ezen lehet tanulni. De valami baj mégis van. A KF szívó, egy soros rezgőkör, amelynek rezonancia frekvencián igen kicsi a váltóáramú ellenállása, vagyis a ráadott jeleket a test felé zárja, szűri. De csak a rezonancia frekvencián, a VT készülékeknél 460kHz-en. Tehát ha leveszed, vagy visszarakod a középhullámon hatást nem fejthet ki, nem csillapithat, és nem emelhet ki semilyen jelet. Ha a Kh-on változás van a KF szivó lekapcsolásakor, akkor vagy rossz helyre van hangolva, vagy hibás a kondi, zárlatos a tekercs stb.
Legegyszerűbb lenne a KF-hangolást is leellenőrizni, talán visszajön az érzékenység és megszünik a félrehangolás okozta probléma is. Hajsd be a forgót teljesen és az antennába dugva a szignált 460 kHz-en hangold maximumra a KF-eket, és minimumra a szívót (ebben a sorrendben!). Vigyázva, esetleg felmelegített csavarhúzóval dolgozzál mert a VT- készülékekben nagyon könnyen törik a vasmag! Van rossz hírem is, ha a KF-eket behangoltad a Kh-ot kezdheted előröl. Szóval türelem.
Persze lehet hogy más baj van, én csak találgatok így látatlanba. Üdv Janó (bá)
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Rendben, leellenőrzöm akkor ezt is, köszönöm!
Viszont itt is az lenne a kérdésem, mint az orionnál volt, hogy melyik lehet a szekunder kör a KF-nél, az alsó vagy a felső állítószerv?
Szép Napot!
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Helló. Ezt nem tudom kívülről, de a 2. Kf szekundere csapolt, ha leveszed a serleget, vagy benézel alul a lukakon meg tudod állapitani. Valószínü, az első Kf is ugyanúgy van , mert gyártási szempontból értelmetlen lenne kétfélét készíteni. Azt azonban nem nagyon értem, hogy mi szükséged van erre az adatra, engem még soha nem érdekelt, pláne egy működő készüléknél, hogy melyik-melyik. Lényeg, hogy jó élesen hangoljanak a tekercsek, oszt jónapot. Üdv Janó (bá)
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Értem! Csak azért érdekel, mert a "szakirodalom" mindenhol azt írja, hogy fontos a sorrend, de akkor ezek szerint nem, és nem lehet elrontani, ezek után már akkor nem izgat !
Üdv! t
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Én is értem már. Való igaz, hogy hangolás közben a rezgőkörök kismértékben hatnak egymásra, ezért lehet valami logika a sorrendiségben, a gyakorlatban azonban hangolás közben az ember úgy is 2X 3X "körbejár", többször átmegy ugyan azon a tekercsen, úgy hogy én semmi jelentőséget nem látok, a hol kezdem, hol felyezem be leírásoknak. Üdv.
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

A sorrend nem kritikus, az igaz, de mégis hamarabb célravezető, ha a KF hangolás "hátulról" kezdve történik-persze egy menetben biztos, hogy nem sikerül. Sokat segíthet a "varázspálca"(l. Béka honlapját!)
(#) remington hozzászólása Máj 21, 2011 /

Élesztgetem a Badacsony rádiót. Az EZ 80 cső anód (1es és 7es láb) és katódja közt (3láb) mértem lazán 500 volt ot.... én ezt sokallom mert 350-et ír a net. Vélemény? ps: az is lehet én keresgélek megint rossz helyen akkor meg buta kérdés de azért csak felírom hátha még is csak jól méregettem.
(#) gkari válasza remington hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Ott 220V egyenfesznek kell(-ene) lennie. Lehet, hogy a 110V-os állásban van a hálózati biztosító? Vigyázat, ez autotrafós-sasszin ott lehet a 230V fázisa!
(#) hatvanasjocó válasza remington hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Az anód és a katód közt mért feszültség félrevezető mert az anódon váltó, a katódon egyenfeszültség van. A digitális és egyéb műszereket ez "becsapja". A sasszi és az anód közt váltófeszültséget, a katód és a sasszi közt pedig egyenfeszültséget (terheletlenül 320V=, terhelve cca 220V=) kell mérni! Vigyázz, az autotrafó 220-as állásba legyen kapcsolva a biztosítékkal.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Máj 21, 2011 /

Topiktársaim!

Május 19-én zárult kiállításom képei, 60 régi rádió, ebből 5 Vörös Péter, 2 Juhász Károly gyűjtőtársam készüléke. 50 db felújított, restaurált, működő rádió idézte a múltat, alkalmat adva egy kis nosztalgiázásra. Pár restaurálatlan rádió pedig példázta, hogy e technikai remekek milyen elhanyagolt, méltatlan állapotban kerülnek elő.Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Őszintén gratulálok a kiállításhoz, látszik milyen rengeteg munka volt benne benne. Szépre sikerült a rendezés is, talán a sok nézelődő fiatal tanult is belőle valamit. Az egész összkép azt mutatja, volt, van értelme ebben e témakörben "maradandót" alkotni! Tisztelettel:Janó (bá)
(#) kisgeri válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Gyönyörű kiállítás volt, gratulálok! Sajnos nem tudtam megoldani, hogy személyesen is megnézzem, így marad a képek csodálata!
(#) bmajor válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Én 18 éves vagyok, és szenvedélyem a csöves rádió Igaz az én gyűjteményem még csak 1 tagú a csövesek terén, de a hangsúly a mégen van! Én tanultam belőle így képek alapján is: Rádióból sosem elég

És grat a kiállításhoz, meg a sok szép géphez! Ez az igazi technika, nem a tenyérnyi "ződ" nyákon kuksoló müanyag pacák (Nem vitaindítás... Ez a csöves topic...)
(#) remington válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Nagyon szép kiállítás, kár hogy nem láthattam élőben is!
(#) remington válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Megmértem úgy ahogy javasoltad, így már rendbe van (habár ezt idézőjelbe tenném) mert még nem működik rendesen.
(#) Janó bácsi hozzászólása Máj 22, 2011 / 5

Tisztelt mindenki. Lehet hogy már kicsit unalmas vagyok a témával, de megint alkatrészt gyártottam. Egy majdan felhasználandó szűrőelkót raktam össze, persze megint fontos volt a "retrós" kinézet.
Nekem nagyon tetszettek a régi üvegkivezetéses kondik, megint ez volt a minta. Hajtogattam laposfogóval bontott ónozott lemezből egy kis dobozt (talán árnyékoló lemez volt valahol) összeforrasztás után a tetejébe fúrtam négy lukat, majd kifelé, egy pontozóval kiütöttem, kiperemeztem. Ebbe a lukba beragasztottam 4 üveggyöngyöt (dekorációs kellék) pillanatragasztóval. Száradás után alulról beraktam az elkókat, csinálltam kivezetést, mad lezártam a dobozt. Utána festés, feliratozás stb.. Kész volt az egész egy óra alatt. Az eredmény a képeken.
Legközelebb elektroncsövet "gyártok" vagyis egy régi cső levágott burkolatába egy újat teszek, de erről majd később. Üdv.
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Egyáltalán nem unalmas,sőt! Nagyon tetszik ez is,meg az előző kondenzátoros megoldás is! Részemről érkeklődve várom az elektroncsöves-beszámolót!
Máté.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

TECCCCIK!
(#) MaTe193 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

[OFF]Én már "lájkoltam" is!
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Hm, ez jó ötlet, mert van tönkrement orosz kockakondim (nem elkó). Akkor ha szét tudom szedni, így "felújíthatom"

A "csőgyártásról" is jó lenne olvasni. Valahol mintha láttam volna ilyen régi cikket is valamelyik újságban... De hol...

Üdv!
(#) bmajor válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Én már próbáltam csövet gyártani, egy kémcsőből. Egészen pontosan egy diódát. Sajnos a levákuumozást nem érte meg, elpattant a cső kihűlés közben. Már megvan a cekasz egy autoklavhoz vagy minek hívják, amiben fokozatosan lehet majd kihűteni az üveget. Már csak pár kémcső kéne, mert elfogytak a kísárletezés közben.

A kondid tök jó lett! A következő rádiómat (Még nincs meg...) gyári új állapotba szeretném hozni, ezzel jó tippet adtál
(#) _BiG_ válasza bmajor hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Hm, az lehet, hogy az üveg bírni fogja a hűlést, de bevezetések fém-üveg kapcsolata is? Tudsz vákuumállót csinálni? Olyan bevonat kell a fémre, amit nedvesít az üveg és nincs nagyobb hőtágulása annál. Mert különben jobban zsugorodik és rés képződik, amin a vákuum kifolyik
(#) coyote55 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Emlékeim szerint "dumet" a neve annak a bizonyos fém-üveg átmenetnek. A rossz hírem: ólomüvegből, illetve magas ólomtartalmú üvegből készül, a fém pedig magas mangán tartalmú. (Természetesen a tévedés jogát fenntartom, ezt most csak emlékeimre alapozva írtam, nem jártam utána!)
(#) Janó bácsi hozzászólása Máj 22, 2011 / 1

A kondi gyártáshoz jó az orosz kocka, csak jól ki kell pucolni. Én azért csináltam dobozt, mert nem volt akkora kész kondezátorom, aminek a dobozába be fért volna a két elkó. Kell majd egy katód elkó is, azt valószínű én is egy orosz kondi kész dobozába fogom rakni.

A "csőgyártással" kapcsolatban egy kis félreértés van!!!Én szerencsésen úgy törtem el egy orosz csövet, hogy a bakelit rész alatt tört körbe. Nem alkatrészeket rakok bele, hanem egy komplett, jól működö EF 80. -asnak toldom meg a lábait vékony vezetékkel, és beforrasztom a kipucolt bakelit alsó részbe, a régi üveget pedig ezután visszaragasztom. A kész termék tehát cső, a csőben megoldás, nem kell semmit vákumolni. Van rossz AZ 1- esem is , már beszéltem egy üvegtechnikussal aki vállalta, hogy körbe lemelegíti, lefujja az alját, abból is majd lesz valami más cső.
Azonban arra vigyázni kell, hogy a régi csövek csak 8 lábúak, a 80-as sorozat meg 9-lábú, úgy hogy nem minden cső rakható bele, vagy variállni kell a kivezetésekkel, ( pl közös katód). A kész csövet aztán, mondjuk le lehet festeni arannyal, vagy pirossal, vagy belül feketével, a szokásos magasságig, igy nem látszik annyira a turpisság. Képet még nem tudok mutatni, mert még nincs kész, ez csak a terv. Üdv.
(#) bmajor válasza coyote55 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Huhh ennyire nem mentem bele a dologba. Most olvasgattam egy kicsit, de nem jutottam előbbre. A projekt folytatásához majd utánnajárok jobban. Köszi a segítséget
(#) sooty válasza coyote55 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Itt volt egy video házi trióda gyártásról: Házi cső (Bocs, ha voltmár... )
(#) bmajor válasza sooty hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Igen ezt ismerem, de nem tér ki az üveg fém kapcsolatra... Épp most csekkoltam XD
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Természetesen én is ilyen "matrjoska" csőmegoldásra gondoltam
Meg voltak olyan megoldások, amikor a körmös csőfejet cserélték oktálra, mert utóbbi foglalatból bőven van, míg a kosarasból alig.
Gondolom régi rádiók "újjáépítését" is lehetővé teszi ez a megoldás. Mármint a régi, rossz búrába modern cső, és olyan lesz, mint "újkorában". Persze a passzív alkatrészek cseréjével a megfelelő értékre (katód-, rács-, anódellenállás).
Ja, gondolom mindez persze max rövidhullámig, mert URH-n a hosszú csőbevezetés már ront a működésen.
Következő: »»   158 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem