Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   56 / 97
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Hát ez hét nyelven beszél! :worship:

Azt nézem, ha frekit akarok változtatni, akkor egy egy ilyen GOTO subrutinban lévő biteket kell cserélgetni?
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Nem egészen, de erről inkább privátban, mert egy kicsit eltér a topic témájától.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 21, 2011 /

A programozást megértve felteszek egy 1.0 ás nyák tervet a kapcsoláshoz. Nincs kész, lehet hogy elférne a VCO is a nyákon, valamint van egy 5 voltos stabkocka is a környéken. Ha valaki érez erőt rajzolgasson bele, de valószínű holnap vasalásérett lesz a dolog. Kifejezetten a csatlakozó méretek és az egyolalas dolog vezérelt ezért soha nem lesz egy kiállítási darab. Hidegítve lesz még itt ott.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Köszönjük szépen, valóban nagyon egyszerű lett a PLL vezérlés. Egy műholdvevőhöz, bármi ami ennél több, az már felesleges luxus.
A programozásban nem vagyok jártas, de az mennyire lenne sok munka, vagy mennyivel lenne bonyolultabb, ha csak egyetlen nyomógomb lenne a PIC-re kötve? És akkor szépen végig lehetne léptetni a 4 frekvencián. Ez a 4 aktív műhold nem olyan sok, hogy fárasztó vagy bosszantó lenne egy-egy bekapcsoláskor a megfelelő helyre léptetni egy-három gombnyomással a PLL-t. A hardver viszont egyszerűsödne, még kevesebb helyet foglalna, még kompaktabb lenne.
De ez csak egy ötlet, lehet ezzel az igényemmel egyedül vagyok
Egyébként tényleg nagyon köszi, hogy megoldottad 16F628-ra, óriási segítség.
(#) Kera_Will hozzászólása Máj 23, 2011 /

Sziasztok !

Ha lenne kedvetek egy "terepi kitelepülős " rendezvényen részt venni akkor itt az alkalom :

Gyerenapi rádiós bemutató szervezése

Ha valaki kedved érez ahhoz , hogy bemutassa az érdeklődő ifjúságnak, ezt szép és érdekes hobbit amit művel.
Akkor szívesen látják a rádióamatőrök Budapesten a Városligetben.

Talán még nem későn jelzem a programot.
Szerintem nem baj ha nincs a doboznak teteje, oldala stb. Sokkal látványosabb az egész.

Sok sikert !
cqgyereknap
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szívesen!
Megpróbálom átírni a programot, legalább addig is tanulom az ASM-et. Azt egyébként elfelejtettem írni, hogy a PIC-et nyugodtan rá lehet tervezni a vevő nyákjára, mert nem bocsájt ki zavart. Ugyanis a gombnyomások utáni pár ezred másodpercet leszámítva sleep üzemmódban van, még a belső órajele is leáll.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Komolyan? Profi munka, tényleg köszönjük szépen. Ahogy vége a vizsgaidőszaknak, meg is fogom építeni, ez mindenképp egy praktikus kiegészítés. Az alvó PIC pedig külön öröm, korábban többféle PLL-nél is az volt a baj, hogy a PIC folyamatosan küldte ki az adatokat a PLL vezérlőnek, ami miatt egy minimális zajszint megjelent a vevőben. Remek ötlet volt a PIC leállítása!
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Ha léptetsz egy gommbal, akkor a maradék láb lehet led majd a későbbiekben. Holnap rajzolhatom tovább a nyákot, de nem hiszem, hogy ráteszem a vevőre, ezt a panelt, mert több dologgal ki akarom próbálni. Szerintem ide varázsolom mellé a VCO-t is.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 24, 2011 /

Kicsit kapirgáltam a PLL nyákján. Mivel nem akartam elzárkózni az egyszerű fejlesztési lehetőségektől ezért feltettem még 3 ledet a nyomógombok helyett és egy gomb marad léptetni. De ez a verzió jó az eredeti progihoz is 4 gombot beültetve és 4 ledet benthagyva. Biztosan agyon lehetne bonyolítani, de 7 előre programozott freki sok egyéb alkalmazást is megenged.
A VCO a 2 db BF981 es verzió. Ötleteket várok, mert nyilván ez csak 4-ed kész így.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 24, 2011 /

Eszembe jutott a korábbi szenvedésemből, hogy a többi freki ennél az alkalmazásnál lehet akár maga a jel is, így két példányt építve rá lehet hangolni a vevő bemenetét a másik modulált vco jelére. Lehet hogy túlagyalom. Végülis a program enged beírni bármely frekit amúgy is.
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Tehát szignálgenerátort szeretnél (?)
(#) szendi001 válasza Medve hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Végülis szignálnak nevezzük ebben az üzemmódban. Arra gondoltam, ha valakinek nincs műszere két ilyennel simán belövi az előerősítőt, de aztán leesett, hogy bármely más Pll es dolog is jó erre a funkcióra. A másik dolog amiért mellé tennék esetleg egy RC oszcit, hogy ismert frekvenciát beprogramozva műsorvevőn hallani lehessen a VCO-t, amiből stabilitási tulajdosnágok jól érzékelhetőek, egyszerű eszközökkel. A fenieket a beméréskor adódó gyakorlati problémák miatt vetettem fel.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Ha nyákot tervezel a megváltozott programhoz, akkor előzetesen elmondom, hogy az RB4 (10.) lábon hagyom az egy szem nyomógombot. Az 5.-8. LEDet pedig inkább a PORTA többi lábára tervezd 1-4 és 15-18 láb.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Köszi az infót! Folyamatban van a dolog.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

A hurokszűrő tervezésére van egyébként valami könnyen számolható módszer? Mert a tapasztalataim alapján a vázolt hurokszűrővel nekem elég bizonytalan a rendszer. Van amelyik VCO-t szépen behúzza tétovázás nélkül, van amelyikkel (és ez a több) viszont eléggé megszenved. Pedig frekimérőt a VCO kimenetére kötve minden stimmel, szabályozható is szépen a frekvencia.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

A hurokszűrő tervezésénél nagyon fontosak a VCO paraméterei is, a kiindulási adatok majdnem felét ez teszi ki, tehát elvileg minden (paramétereiben eltérő) VCO-hoz másik szűrőt kell tervezni. Itt találhatsz egy szűrőtervező programot. Én a National honlapján található tervezőt használtam, teljesen más értékeket ad az a program mint amit linkeltem, mondjuk sokkal több kezdeti paraméter megadását is kéri. Nekem olyan gondom eddig nem volt ezzel a szűrővel sem, hogy ne működött volna valamelyik VCO-val, de lehet (sőt biztos) hogy nem próbáltam ki olyan sokkal mint te.
Ehhez az alkalmazáshoz célszerű olyan hurokszűrőt tervezni, amelyik a minimális fáziszajra van optimalizálva. Mivel ez egy integer rendszerű PLL, így a fáziszaj minimalizálására csak a hurokszűrő kialakításánál, illetve megfelelő referenciaoszcillátor kiválasztásával (egy tokozott kristályoszcillátor megfelelő) van lehetőség.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 26, 2011 /

Közben elkészültem az egy nyomógombos változatra írt programmal is. Minden bekapcsoláskor a NOAA15 frekvenciájával kezd, a nyomógombbal lehet léptetni a 4 műhold frekijét, az éppen aktuális állást a LED-ek jelzik vissza.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

A linket és az új programot is köszi szépen. Ha hétvégén lesz egy kis időm, meg is építem. Bár egyelőre most épp nincs beüzemelve egy vevőm se, de VCO-ból van pár darab, letesztelem velük.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Próbanyákra gyártod vagy rajzolsz hozzá valami nyákot? Közben vettem egy úl PLL ic-t, csak ennek szűk köznyezete hiányzik a nyákomról.
Köszi a programot. Tesztelem.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Hétvégén megtervezem hozzá a NYÁKot rendesen. Próbanyákra nem szívesen gányolnám össze. Úgy tervezem, hogy egy panelre kerül a PIC és az LMX2306 is. A VCO-n még gondolkodom, hogy rákerüljön-e a nyákra, mondjuk egy MAX2606-tal.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Sziasztok! Nincs véletlenül valakinek LMX2316 SMD pad Sprint Layouthoz? Kész lett a rajz de nem fér oda az IC lába a kézzel rajzolt verzióhoz. Még jó hogy nem vasaltam le.
(#) gtk hozzászólása Júl 8, 2011 /

Sziasztok ! Lassan keszul az uj vevom. Bővebben: Link
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Szia!
Nagyon profi munka! Reméljük szépen szól majd!
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Szia ! Hamarosan kiderul. Ebben mar a megfelelo savszellessegu 455 szuro van. A kvarc meg nem az igazi, 5 KHz-el kissebb mint ami kellene,.. de erkezik az is. Az oszcillatort elinditani nem volt egyszeru. Lassan valami formulat be kell szerezzek, es illene szamolni is. Szerencsere a 100 MHz szkoppal tudtam merni 150 MHz-ig, igaz jelentosen csillapitotta a jelet. Ami meglepett, hogy ha PLL -nel a koaxot lezartam 50 ohm -mal, nem akart behuzni, pedig nehany mV a jel (Vcscs).
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Nem adatot akarok lopni, de lefényképeznéd az alját is? Tengernyi smd alkarészre számítok Ez már lehetne a GTK féle kit is Jól néz ki.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Szia ! Katt az elozo/kovetkezo kepre, ott van valahol az aljarol is.
(#) gtk hozzászólása Júl 8, 2011 /

Eloerosito meres tapasztalat: Ket merest vegeztem, direkt 50 ohm-mos wobbler-bemenettel, es +560 ohm-mot hozzaadva. Jelentos valtozas nem tapasztalhato. Valoszinuleg mindket ellenallas ertek mar egy kritikus ertek alatt van.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Nem nagyon szűr a szűrőd
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Az elozo vevomben is hasonlo volt. ~7MHz@3dB.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

És a zárótartomány 60 dB@? mekkora?
Következő: »»   56 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem