Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nemrégiben hozzájutottam egy Harman-Kardon hk330Vi tipusú erősitőhöz. Teljesen meg vagyok vele elégedve, kivéve egy dolgot. Időközönként nem, illetve recsegve szól az egyik hangalam. A hiba általában megoldódik, ha valami ütős zenét teszek be, és felcsavarom a hangerőt, ilyenkor az energikusabb részhez érve "bekattan" valami, és szól tovább normálisan. Egy elektronikához magasabb szinten értő ismerősömmel megnéztük, nem-e valamelyik forrasztás gyengült el, de mindent rendben találtunk. Gyanakodunk arra, hogy esetleg valamelyik kondenzátor, vagy más alkatrész öregedhetett el, ugyanis ez a masina legalább 22 éves. Szeretném tőletek megkérdezni, hogy találkozott e már valaki hasonló problémával, van e valakinek ötlete, hogy hol keressük a hibát. A válaszokat előre is köszönöm! U.I.: Megvan az erősitő szervizkönyve, akinek kellene, szóljon, és elküldöm.
Köszi Zoli a tippet Egy BC546b tranyonak egyik pn átmenete nem volt jo. Kicseréltem egy hasonlora de nem pont ugyanilyenre és igy tökéletesen működik. Amugy most csak annyi hogy bekapcsoláskor hirtelen meghuz a relé lekapcsoláskor pedig késön engedi el. +2-3 mp. A régi panelnál meg pont forditva késleltetve huz meg a relé és hamar elengedi. Ez nem nagy baj ugye?? Mert a végfok tökéletesen működik. Mégegyszer köszi zoli már majdnem szervizbe vitettem. További szép napot mindenkinek.
Leteszteltem. mind a két oldalt Nem nagy hangon. Ugyanazzal a zenével egy 3 percig és jó. Lehet nem lessz így örökéletű?? vagy csak legyünk egyenesek és nehasználjam ezt a nincs ló jó a szamár is megoldást??? hehe. Mindenesetre örülök hogy jolett már 2 napja csak mértem.
Hello az elöerősités és környéke ,lehet veszéjben ,tranzisztorok ,kondik ., át kel alaposan vizsgálni mert igy ,még a végfokozatnak is baja eshet.A táp kondik azok nem olyan szinten zavarják be az erösitöt itt valami aktiv alkatrésszel lehet a baj .
Köszönöm. Azt esetleg meg tudod mondani, hogy ha kis is cserélném akkor a munkaponti beállításokkal kell e törődnöm, vagy esetleg ki kell e mérni? az erősítő működése +-50V
Üdv mindenkinek,még új vagyok itt,de gondom akadt egy autóerősítővel a bekötés során.Egy előtte még működő kínai gyártmányú erősítőről van szó,amiben sem kívül,sem belül nincs biztosíték, viszont amint megkapta a tápfeszt,és a remote szálra a 12v ot,egy pillanatnyi LED felvillanás után,halk szikrázó hangot hallatva feladta az erőlködő,azóta nem vesz fel áramot sem,nem reagál semmire.
Nem tűnik bonyolultnak az erősítő,képet mellékeltem róla,bár gyatra a minősége.Segítséget kérnék a szakcsiktól,hogy mi kell ahhoz,hogy életre keltsem ezt a gépállatot... Nem vagyok nagy szakcsi,szóval kérném a segítséget emészthető formában megfogalmazni,előre is köszönöm a segítséget. Olyan létezik,hogy egy led dióda kiégése szakítson meg egy áramkört,amolyan biztosíték módjára?Vagy ilyen megoldásoknál mi játsza a biztosíték szerepét? (4 csatos az erősítő)
Szia!
Bár én nem vagyok nagy szaki, megpróbálok segíteni Lehet hogy mégis van benne biztosíték, csak cseles Van olyan típusa, ami leginkább egy electret mikrofonra hasonlít, és van ellenállás méretű is. Keress rá nyák biztosíték néven, lesznek képek. Egyébként a biztosíték pozíciószáma általában F és egy szám. Lehet találsz ilyet a panelon Kókány autós erőlködőkben elvékonyítják a fóliát egy helyen és ráfogják hogy biztosíték. Az tuti, hogy nem cserélted fel a vezetékeket (+12 és GND)? Esetleg egy jobb képet nem tudnál lőni?
Egyébként mi az erősítő pontos típusa?
Üdv. jetsound js 4080p a pontos típusa,jobb képet sajna nem áll módomban feltenni,az F.. es jelölést kerestem,de ezen a lapkán úgy vannak nyomtatva a jelölések,hogy véletlenül se lehessen leolvasni őket...:S Bemeneti jelölései a következők balról jobbra... CON(gondolom test);B+(+12 sztem);V+(ami fölött ott a REM felirat,szal az egyértelmű)
http://n1.vatera.hu/photos/8a/35/0965_4_big.jpg itt egy jobb kép...
Utánaolvastam, nincs benne védelem, jól is kötötted be. Írtad hogy nem vesz fel áramot. Megnézhetnéd, hogy a tápáramkörben nem adta e fel valamelyik alkatrész. Ha a fóliás oldalon leköveted, multival ki tudod mérni, hogy hol szűnik meg a delej.
Szia!
Sikerült valami eredményt elérned?
Sziasztok!
A segítségeteket kérném. Mi okozhat egy (sztereó) erősítőnél olyan hibát hogy a tápfeszültséget kidobja egy az egyben a kimenetekre. A biztosítékok rendben, kötések rendben, mindkét végfok IC (STK086) megkapja a tápot (ami szimmetrikus +-35V). Próbáltam már rájönni magamtól, méregettem, de sajnos szerény tudásom eddig volt elég. Úgy tudom (tapasztaltam eddig) hogy ha az egyik oldali tápellátás megszűnik egy szimmetrikus táplálású végfoknál, akkor a kimenetekre a másik "táp oldalt"(ami maradt) kivezeti s így elszálnak a hsz-ek. Az a furcsa hogy most nem ez van s ráadásul az egyik végfok IC a +35V DC-t engedi a hsz-re, a másik pedig a -35V DC-t. Ez egy gyári végfok. Van ötletetek? Köszönettel: János
Zárlatosak lettek a végek. Vagy a meghajtó fokozatukban keletkezett valami hiba. Én megszakítanám ott a kapcsolatot és megnézném hogy mi történik. Ha közel 0V DC lesz a kimeneten, akkor a végfok meghajtó rész a hibás, ha meg ugyanúgy +-táp van a kimeneten, akkor rossz a végfok. Amúgy milyen cucc a vége? (IC-s, vagy tranyós vagy csöves, bár ez utóbbit kétlem.) És milyen osztályban működik? (A, AB, B, D vagy egyéb?)
Köszi a gyors választ! Ez egy AB osztályú IC-s végfok. 2db STK086. (2x60W) Annyit csináltam eddig, hogy a végfok panelről teljesen leforrasztottam az előfokot. A helyzet az hogy ha rajta volt ha nem, a kimeneteken ott volt a + és - táp. Illetve még furcsaság, hogy a végfok IC-k bemenetein (1-es láb) 250 és 120mV okat mértem. Ha rá volt kötve az előfok ha nem.
bocsi, előzőhöz még: DC!! 250 és 120mV.
Sziasztok!
Van egy GRUNDIG V7500 erősítőm. Végfokot cseréltem benne de fél oldala halkan szól és torzít. Mit kellene még megnézni benne?
Tegnap elnémult a Siemens RV302 erősítöm. Akármelyik bemenetre dugom a jelforrást, nem szól egyiken sem. Előjel annyi volt, hogy néha elnémult a zene pár másodpercre, de mostmár semmi hangja nincs. Szétszedtem, és találtam benne a sok poron kívül egy TC9152P IC-t, ami a bemenetválasztásért felelős gondolom. Megnéztem az adatlapját, a tápot rendesem megkapja, de a MUTE (5-ös) lábon is megvan a táp, szerintem ezért nem szól, mert lenémítja az összes bemenetet. Az ALL OFF (4-es) lábon is tápfesz van, ami az összes bemenetet lekapcsolja. Kérdem én, az IC mehetett tönkre, vagy másfelé keresgéljek?
Itt az IC adatlapja: TC9152P Köszönöm!!
Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni erősítő javításában. Mellékeltem pár képet a szerkezetről.Szerintem TDA 7294 vagy 7293 az ami elszállt benne, de ez részemről nagyon-nagyon tipp( neten keresgéltem ).Elektronikához nem nagyon értek, nem tudom mit kellene néznem rajta( csak multiméterrel rendelkezem ).Amit tudok: 200W-os mélynyomót hajtott,kimenet: 2 csatorna közép-magas, 2 csatorna mély. A segítséget előre is köszönöm.
Üdv.
Véletlenül nem a kimenetet kapcsolta le az erősítőd? A hangszóróból hallasz egy kis alapzajt?
Sziasztok, lenne egy kérdésem.
Tegyük fel, hogy nekem van egy nagyobb hangszóróm kocsiba, de akkora erősítőm nincs és azt meg lehet e oldani, hogy két kis erősítő lása el a hangszórómat?
Szia!
Ugynevezett hídkapcsolással az erősítő 2 oldalát összekötheted.
Szia köszönöm a válaszodat de nem hídba kötésre gondoltam hanem hogy mondjuk egy 600w-os hangszórót egy 200w-os és egy 300w-os erősítős láson el egyszerre és hogy ezt meg lehet e csinálni?
Ilyet nem lehet csinálni...
Amúgy pontosan milyen cuccokról lenne szó? Csak mert az a 300W -s erősítő bőven elég lenne szerintem annak a 600W -s hangszórónak...
Ezeket a számokat csak példának írtam úgy hasra ütve. Mert úgy néz ki majd lesz egy 600w-os magnet szubcsövem de a jelenleg leg nagyobb erősítőm is hidalva csak 300w-ot tud hidalva
Sziasztok!
Ma kaptam egy kenwood márkájú, KA-660 típusú erősítőt. Amikor először bekötöttem az egyik oldal nem szólt. Utána (nem tudom hogy, csak tekergettem a potikat meg a kapcsolókat állítottam) ez a probléma megoldódott. Most az a problémám hogy az egyik oldalon Kevés a magas hang. Én arra gyanakszom hogy rossz az egyik potméter de várom a ti válaszotokat is! Köszönöm! Galzotya
Szia!
Ha a potméterekre gyanakszol, akkor csavargasd, ha néha megjön a magas hang, akkor ott a baj. Üdv! Balázs (szerintem a modik nem fognak örülni az új témának)
Köszönöm a gyors választ!
Csavargattam a balance potit és néha elment a hang, de a magas nem jött vissza. Gondolod ez lehet a baj? (Nem tudtam hova besorolni a problémámat ) Galzotya
Nekem egy Videoton RA 4312A típusú rádión volt ilyen baj, ott a hangerőszabályzó potméter volt rossz. HA értesz úgy hozzá, hogy szétszedet, érdemes kicserélni.
Üdv! BAlázs
Addig nem szeretnék hozzányúlni amíg nem tudom hogy biztos az a baja.
Amúgy a hangerőszabályzó poti recseg de ez a jó, nem a hibás oldalon van. Galzotya
Nem akarok ünneprontó lenni de ez miért nem volt jó?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |