Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma

Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   31 / 85
(#) Hardcoreman hozzászólása Feb 15, 2011 /

Itt van a kép

amp1.jpg

(#) kadarist válasza Hardcoreman hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Először is rövidítsd meg a végtranzisztorokhoz menő vezetékeket és a kötegelőket vágd le. Ezen kívül a T7 és a T6 C-E közé építs be egy-egy 100pF-os kerámiakondit. A T2-nek hőkontaktusban kell lenni a hűtőbordával, ez is fontos. A hűtőbordát pedig kösd (rövid vezetékkel) a testre.

A kötegelőktől is gerjed? Ne már... :-p Miért kéne 100 pF-os kondi oda? A rajz szerint kéne működjön. Egyébként köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni.

A szorosan összefogott, hosszú drótoktól gerjedhet.

Kipróbáltam az előbbi tippeket, de sajnos még mindig forrósodik R17. Egyéb jelenségek: a trimmert hiába forgatom, a kimeneti feszültség nem változik, amikor leveszem feszültség alól az erősítőt, a beállított hangerőnél hangosabban bődül fel. (3W-os hangszóróval próbáltam)

A trimmer a nyugalmi áram beállítására való, nem a féltápfeszültség beállítására. Mindkét oldal hibás? Csinálj már egy képet az R17-ről és környékéről, mert nagyon kíváncsi vagyok erre a melegedő ellenállásra.
(#) Hardcoreman válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Igen, mindkét oldalon ez a jelenség. Holnap még egyszer átnézem (immár sokadszorra) a tranzisztorok és a kondik polaritásait és készítek egy képet is.

Itt a kép R17 környékéről.

r17_helye.jpg

(#) hinar83 válasza jenci2010 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Próbáld meg esetleg a www.hqelektronik.hu/ megkeresni.
Amugy mi az ic tipusa?
(#) djnyary hozzászólása Feb 20, 2011 /

Van egy Technics SA-202 rádiós erősítőm, idáig is csak egyik csatornája szólt. Hallgatom ma rajt a zenét, erre nagyobb basszus beállítása után egy koppanást hallok a hangszóróból, a hang eltűnt és nekiállt a hangszórót kinyomva szerintem véghelyzetébe búgni. Ha a másik csatornára kötök hangszórót az is ugyanezt produkálja. Az erősítő IC-s.
Valószínű hogy az IC szállt el benne? Nem örülnék neki ha netán így lenne. A válaszokat előre köszönöm!
(#) Wilderer hozzászólása Feb 26, 2011 /

Üdvözlök midnenkit!
Lenne egy kérdésem, méghozzá úgy szól. Van egy nagy teljesítményű végfokom, van benne egy nagy trafó,.. ami elátja az egész rendszert árammal. Ezen kívül van még egy kisebb trafó egy 12 voltos felfúrva belül az oldalára, arra rá van kötve 3 Ventillátor párhuzamosan, 12 voltosok. így jutottam már hozzá. Azt szeretném kérdezni hogy ez igy szabályos-e? Másik kérdésem ezzel kapcsolatos. Van benne egy nagy kijelző, kivezérlés mutató. Abba szeretnék 2 ledet szerelni szintén 12 voltos mind a kettő, hogy rálehet e azt is kötni párhuzamosan, elbírja e? nem e- fog hosszútávon valami probléma előjönni?
A válaszokat előre is köszönöm,
Üdv: Wild
(#) Gomezh hozzászólása Feb 28, 2011 /

Sziasztok!
Szakikat kérdeznék most, van nekem egy Dual márkájú cv-1260 erősítőm. Eléggé öregecske már és a passzív alkatrészek se mind úgy működnek ahogy az kéne, arra jutottam h néhányat ki is cserélek benne, át szeretném elkozni főleg puffer részét, meg a végtranyókat akarom kicserélni és ez lenne a kérdésem h kedvező áron milyeneket ajánlotok? Eredeti tranyó benne (2SC2579 és 2SA1104) én erre gondoltam: 2SC5200 és 2SA1943, vagy valami bd249c ha nem hamisított. Szerintetek milégyen? 2X60W 8Ohmon rms az erölködő
(#) karpi válasza Gomezh hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Eko puffer az OK kicserelni de miert akarod kicserelni a vegtranzisztorokat ?
(#) Gomezh válasza karpi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

adatlap szerint amit nézegettem 2sc5200 nek jobb adatai vannak 30mhz, gondolom szebb hangja is van , meg ha joltm az 1ik oldalba már cserélve lett, passz nemtudom mienre még nemnéztem, akkor már érdemesebb lenne mind2 oldalnak egyformát és ujjatt, de lehet hülye ötlet
(#) Pigi válasza Wilderer hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Az normális ha egy végfokban van segédtáp.Két ledet még biztos elbír.
(#) Wilderer válasza Pigi hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Köszönöm szépen azóta megoldottam, igen elbírja, de azóta megmértem és nem 12 volt hanem 15,4 v szóval a 2 ledet sorosan kötöttem rá, mert tul nagy fénye volt ha párhuzamosan kötöttem.
(#) mgnrb hozzászólása Márc 2, 2011 1 /

Sziasztok!

Tudom kezdő a kérdésem, node felteszem.
Adott egy dj keverő 2 lemezjátszóval, ehhez szeretnék 4 aktív jóminöségű hangfalat csatlakoztatni.
Na már most első kérdésem az h, muszály e, illetve kell e erősítöt is használni?
Mert ha használok akkor ugyebár 1 db erősítöhöz 2 hangfalat tudok csatlakoztatni. Akkor a 2 erősítöt egymásba kell kötni, és fejenként 2-2 hangszorot szolaltat meg.
De nincs olyan müszer vagy csatlakoztató e, ami a 4 hangfalat 1 inputra hozza?
Illetve ha nincs és muszály 2 erősítöt szerválni, akkor hogy kötöm össze ugy a 2 erősítőt, h csak az egyik bemenetét keljen a dj keverőre kötni és megszolaltassa mind a 4 hangfalat!
Köszönöm
(#) steelmann hozzászólása Márc 2, 2011 /

Sziasztok!
A következő problémával találtam szembe magam: adott egy 2x100W teljesítményű, a hazai honosított változat szerint megépített QUAD-405. Nem tartalmaz előerősítő fokozatot, az RCA bemenetről egy 2x47k-s potméterre, majd innen az erősítőre kerül a jel. Közvetlenül az RCA bemenetre csatlakozik még egy LED soros kivezérlés mérő, 775 mV-ra kalibrálva. Eddig egy laptop fejhallgató kimenetét használtam jelforrásként (tudom, hogy így nem használom ki a a QUAD maximális minőségét). Otthoni zenehallgatásra megfelel így a családnak. A napokban rákötöttem egy sztereó FM tunert, ennek kimeneti jelszintje az adatlap szerint max. 700mV. A QUAD kivezérlésjelzője helyesen mutatja is, hogy a bemeneti jelszint nem lépi át a 0 dB-es szintet. A baj az, hogy füllel jól hallhatóan torzít. Próbáltam ellenállás közbeiktatásával csökkenteni a jelszintet: a torzítás megszűnt, viszont kicsi lett a jel, ráadásul az átviteli karakterisztika leromlott. Arra gondolok, hogy impedancia illesztési gondom van, a rádió kimenetét nagyon leterheli az erősítőm bemenete. A kérdés az, hogy passzív elemekkel megoldható-e a probléma? (Nem szeretnék feleslegesen aktív fokozatot beépíteni a jel útjába.)
(#) steelbird válasza steelmann hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Szia
Szerintem legalább egy egytranzisztoros impedanciaillesztő fokozat jó lenne a bemenetre.
Próbáld meg tesztelni úgy, hogy ugyanazzal az audió jellel meghallgatod kivezérlésmérő nélkül, és azzal együtt. De úgy, hogy nem a kivezérlésmérő tápját veszed le, hanem lekötöd a bemenetről.
Nekem gyanús, hogy az okozza a problémát.
Ha a kivezérlésmérő bemenetén rögtön ott vannak az egyenirányitó diódák és nincs előttük egy elválasztó fokozat, akkor tuti, hogy az a baj.
(#) karpi válasza Gomezh hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Ha ki volt cserelve es talan nem megfelelo akkor tenyleg erdemes megprobalni .A nagy savszelessegu tranzisztor
bistos jobb de maga a kapcsolastol ,nyaklap alkatresz elhelyezes -tol is fugg hogy ne gerjedjen be. De lehet hogy nem lessz semmi problema..
(#) karpi válasza mgnrb hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Egyik erositobe az eloerosito bemenetre vezeted a jelet( a lejatszo keszulekrol) majd a line/out csatlakozobol kabellel a masik erosito line/in bemenetere kotod...es igy elmeletileg akarhany erositot "osszekothetsz".
(#) steelmann válasza steelbird hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Szia!
Kipróbálom, amit tanácsoltál, bár a kivezérlésmérő bemenete kondival csatolt egytranzisztoros fokozat.
(#) steelbird válasza steelmann hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Jó lenne látni egy kapcsolást róla.
Akkor is gyanús...Lehet a kiv. mérő tranzisztoros fokozatának a B-E dióda-átmenete is az oka, az ugyanis 6-700 mV környékén nyit, és vágja a jelet emiatt.
(#) mgnrb hozzászólása Márc 2, 2011 /

Sziasztok!

Adott 4 db 2 utas 8 ohm-os hangfalam
: (Behringer Eurolive P2520 Passzív hangfal
- Két utas 900W terhelhetőségű hangfal - 2db
15"-os mélysugárzó, 1,75"-os titán magassugárzó
)
A mixerhez egy Behringer EP 4000 végerősítő.
A bal oldalhoz csatlakoztatok 1 hangfalat, és ahhoz is sorba 1 et. És ugyan ezt a jobb oldalhoz.
A kérdésem az, hogy a 2 utas hangfal mennyire szolgálja ki a mély hangzást? Mennyivel romlik a hangminőség, h 1 erősítőre 4 hangfalat kötöttem?
Érdemes e ujabb erősítőre kötni a 2 hangfalat? Vagy érdemes e egy új erősítőhöz kötni 2-2 mélyet? Hagyni ezen az erősítőn 2-2 (2 utas hangfalat) ?
Akkor viszont crossovert is kellene használni, a mélyláda része egyértelmü h a mélyládákra mennyen, de ugyanugy a 2 utas hangfal is rendelkezik méllyel, akkor arra is rákellene ereszteni a mélyet? vagy oda csak magasat?
Elnézést, hogy hirtelen ennyi kérdést tettem fel, de jó hangzást szeretnék elérni, és sajnos a pénz sem mindegy
(#) steelmann válasza steelbird hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Csatolom a rajzot. Elgondolkodtat, amit írtál. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miért csak a rádióval torzít? Egyébként nem volt még időm lekötni a bemenetről a kivezérlésmérőt, de holnap feltétlenül megpróbálom.

rajz.PDF

(#) steelbird válasza steelmann hozzászólására (») Márc 2, 2011 / 1

Mert ott van a kivezérlésjelző bemenetén egy orbitálisan nagy erősítésű, földelt emitteres kapcsolás.
A tranzisztor bázis-emitter átmenete 0,6 V csúcsnál nyit, és rövidzárként beterhel a jelnek.
A rádiónál azért hallod, hogy torz, mert valószínűleg kisimpedanciás a kimenete, és a pozitív csúcsoknál, mikor beterhel a tranzisztor B-E diódája, a rádiókimenő fokozata túltrhelődik, és torzítással, magas reccsenésekkel reagál a terhelésre.
A kiv.jelző bemenetére szerintem 700 mV -os jelhez nem kell erősítés, úgyhogy oda inkább egy impedanciaillesztő kapcsolást tennék, ami meg tudja hajtani az egyenirányítót, és elválasztja a beérkező jeltől.
Pl. egy ilyet, amit mellékelek. Alakítsd át és nézd meg, hogy így meghajtja-e a kiv. jelzőt a 700 mV.
Szerintem elég lesz neki így is.
Az a kapcsolás, ami neked van, kis jelekhez van, nem nagyszintű jelhez. Bár én semmiképpen nem tennék ilyen bemenőkört a kijelző elé, pont a nálad adódó probléma miatt.
A tranzisztor maradhat a régi, csak azért van tipus megadva a rajzon,mert ez volt kéznél a programban, amivel a rajzot csináltam.
(#) steelmann válasza steelbird hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Megcsináltam az átalakítást javaslatod szerint. Azt hiszem nincs más dolgom, mint megköszönni a segítséget. Teljesen jó lett minden, köszönet érte.
(#) steelbird válasza steelmann hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Nincs mit!
(#) tda7294 hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Sziasztok. Én nem vagyok egy nagy Szaki Dani éppen ezért kérlek segitsetek. Keresőben nem találtam semmit. Van egy kiso pa200q végfok. A lényeg hogy egyik panelján nem huz be a relé a másik panel hibátlan. Se rajzom nincs hozzá se mérési pontok semmi. Kívülröl patyolat minden. Nem látszik alkatrész füstölés a végtranyokat és a meghajtókat kivettem és bemértem minden hibátlan. A szigetelő alátétek jók, nem huz át sehol. a Panelon nem látok nyákszakadást sehol. a jo panelnál a 24v dc relé 20 voltot kap megnéztem. És simán müködik. De a másik panel a jo tranyók mellett csak alig 5 volt dc-t kap. Ez mitöl lehet? Van valaki aki kimondottan vágja ezt? De minden tanácsot megfogadok. Ja és a pici tranyokat nem forrasztottamki mert az félnap lenne mindent átnézni + zener diodák meg ellenállások kondik. Nem tudom a relé pontos működését hogy minek a hatására húz meg de gondolom akkor ha nincs szakadás az áramkörben. A fesz kicsi a behuzótekercsen. Segítsetek elindulni köszi.
(#) tda7294 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Megprobálom köszi.
Következő: »»   31 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem